Ancheta contractelor de licente Microsoft IT pentru care DNA a inceput urmarirea penala in rem are radacinile in SUA

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 10 iulie 2014, 20:33 Dosare Anticoruptie


Dosarul privind utilizarea licentelor educationale pentru care DNA a dispus joi inceperea urmaririi penale in rem pentru trafic de influenta, luare de mita, dare de mita si abuz are radacinile intr-o ancheta a autoritatilor americane care au inceput sa investigheze, anul trecut, daca Microsoft a jucat vreun rol in acuzatiile ca distribuitori de-ai sai ar fi oferit mita pentru a obtine contracte de software cu Ministerul Comunicatiilor din Romania.

Surse judiciare au confirmat pentru HotNews.ro ca aceasta ancheta a DNA, care a inceput urmarirea penala in patru dosare legate de licente Microsoft, are legatura cu ancheta demarata anul trecut de autoritatile americane.

Atunci, marele cotidian Wall Street Journal (WSJ) anunta ca autoritatile americane ancheteaza grupul informatic Microsoft si o serie de parteneri ai acestuia care ar fi corupt responsabili guvernamentali din China, Italia si Romania, pentru a obtine contracte. Potrivit articolului publicat atunci de WSJ, autoritatile americane investigau daca Microsoft este implicat in posibile cazuri de mita data de distribuitori de ai sai pentru a obtine contracte de software cu Ministerul Comunicatiilor din Romania.

Ziaristii americani au solicitat Ministerului Comunicatiilor sa lamureasca daca "Microsoft ar fi folosit o firma (...) ca intermediar pentru a plati mita in numele sau cu scopul de a obtine, in 2008, un contract de 26 de milioane de dolari cu Ministerul Comunicatiilor (contractul ar fi fost o prelungire a unuia incheiat in 2004, in valoare de 54,5 milioane de dolari)".

In perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, ministru al Comunicatiilor a fost Gabriel Sandu (PD-L), care sustine ca tot acest scandal de mita ar fi aparut din cauza ca ar fi refuzat grupului Fujitsu plata acestui contract.

Ministerul Comunicatiilor a transmis la acel moment catre HotNews.ro istoricul si valoarea contractelor incheiate de autoritati pentru cumpararea de licente Microsoft.
Din aceste date, rezulta ca autoritatile au incheiat in perioada 2004-2009 contracte pentru licente Microsoft in valoare de 131,8 milioane dolari, iar in perioada 2009 - 2012 contracte in valoare de 145,3 milioane euro. Aveti mai jos lista si valoarea acestor contracte precum si platile efectuate pana acum.
  • Ce s-a intamplat cu contractul de 26 de milioane de dolari incheiat in anul 2008?
Din datele furnizate HotNews.ro rezulta ca in anul 2008 a fost aprobata o Hotarare de Guvern (1451/2008) prin care Ministerul Comunicatiilor, condus la acea vreme de Karoly Borbely (UDMR) avea dreptul de a semna un act aditional in valoare de peste 26,7 milioane dolari. Contractul a fost incheiat cu Fujitsu Siemens Computers GesmbH Austria, ca reprezentant al Microsoft Ireland Operation Limited, conform HG 1451/2008.

Era in fapt al 4-lea act aditional incheiat de autoritati pentru licente Microsoft, la un contract initial in valoare de 54,5 milioane dolari, incheiat in anul 2004 intre Secretariatul General al Guvernului si Microsoft, prin reprezentantul sau Fujitsu Siemens GmbH Austria. In anul 2004, ministru al Comunicatiilor era Dan Nica (PSD), cel care se afla si acum la sefia acestui minister.

  • "In anul 2008 a fost aprobata Hotararea de Guvern nr. 1451/2008 prin care i se atribuia Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei dreptul de a semna Actul Aditional nr. 4. Valoarea totala a Actului Aditional nr. 4 a fost de 26.725.491,36 USD pentru un numar de 63.799 licente, cu drept de utilizare incepand cu anul 2007 pana in anul 2009. Suma nu a fost achitata din cauza unor deficiente constatate in actul aditional incheiat, cu efecte in derulare. Factura a fost stornata cu acceptul firmei.
  • Facem precizarea ca incepand cu anul 2009 Fujitsu - Siemens GmbH Austria, titular al contractului comercial de inchiriere de licente nr. 0115RO, Actele Aditionale nr. 1, 2, 3, 4, nu mai exista", se arata in raspunsul transmis joi de Ministerul Comunicatiilor.

Reamintim ca Directia Nationala Anticoruptie a dispus inceperea urmaririi penale in rem cu privire la savarsirea infractiunilor de trafic de influenta in legatura cu infractiuni de coruptie, luare de mita, dare de mita, abuz in serviciu, intr-un dosar privind utilizarea licentelor educationale.

Initial, Corpul de Control al primului ministru a sesizat DNA in mai 2013 in legatura cu "utilizarea licentelor educationale fara temei legal sau contractual" incepand cu decembrie 2009, in epoca ministrilor Daniel Funeriu si Valerian Vreme, dar procurorii DNA au extins cercetarile asupra intregii proceduri de incheiere a contractelor, care urca pana in anul 2001, cum este cazul unui contract semnat de Siveco cu Ministerul Educatiei.

Care sunt cele patru contracte aflate acum in vizorul procurorilor DNA, potrivit unor surse judiciare consultate de HotNews.ro:

  • Contractul de inchiriere de licente Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription incheiat  intre  Guvernul  Romaniei  si  Microsoft  Ireland  prin intermediul Fujitsu Siemens Computers Austria GesmbH, in valoare de 105 milioane USD, derulat in perioada 2004-2009,
  • Contractul de inchiriere de licente Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription incheiat intre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale si consortiul D-CON.NET (MCSI MS-EAS), in valoare de 96  milioane EUR, derulat in perioada 2009-2013 (extins in 2013 cu 33 milioane EUR, contract  in derlare).
  • Contractul privind Sistemul Educational Informatizat (MEC SEI) incheiat intre Siveco si Ministerul Educatiei,  in valoare de  124  milioane EUR  (contract derulat in 6 etape in perioada 2001-2009);
  • Contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF) incheiat intre EADS Deutschland GmbH Germania si Ministerul  de Interne, in valoare de 534 milioane EUR (extins in 2009 cu 200 milioane EUR).






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























8895 vizualizari

  • +6 (8 voturi)    
    ... (Joi, 10 iulie 2014, 21:07)

    rerenenegate [utilizator]

    Chiar ma distram ca erau niste maimutze prin zona care proslaveau MS-ul. Nah!
    • +9 (11 voturi)    
      go Linux! (Joi, 10 iulie 2014, 21:28)

      stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui rerenenegate

      :-) Daca turcii au reusit sa faca Pardus pentru institutiile statului, cred ca si romanii ar fi in stare de ceva.
      • +5 (5 voturi)    
        ar fi in stare sa faca (Joi, 10 iulie 2014, 22:35)

        IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui stefan2008

        dar nu l-ar cumpara guvernul ca, nah, romanasul de rind nu are milioane de dat spaga...
  • +4 (4 voturi)    
    Borbely !? Nu Laszlo ! (Joi, 10 iulie 2014, 22:13)

    Plagarus [utilizator]

    Harnicul si " curatul " Karoly Borbely: "Energia pe carbune, loc important in viitoarea strategie energetica" !
    Cine sunt beneficiarii ajutorului de stat? IBM, Endava, DB Global Technology (Deutsche Bank), Dell, SCC Services, Telecom Global Services Center si Microsoft – sapte companii internationale.
    1€ primit ca subventie de Microsoft sau IBM este 1€ pe care Firma X SRL nu-l primeste. Deci, Firma X din Romania este dezavantajata atunci cand concureaza cu Microsoft sau IBM pe orice piata, locala sau internationala.
    Pe stil nou Karoly Energobitul, este secretar de stat la Departamentul pt. Energie& Hernie de spagi.
    • +3 (3 voturi)    
      de unde? (Vineri, 11 iulie 2014, 0:15)

      stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

      Unde se poate vedea informatia asta? De unde ai luat lista firmelor?
  • +4 (4 voturi)    
    Linux (Vineri, 11 iulie 2014, 10:05)

    bedexe [utilizator]

    In scoli trebuie pus Linux.

    Si vor avea acces la mult mai multe instrumente educative. Gratis.

    Pentru cei care cred ca Linux e ceva negru:

    http://www.linuxmint.com/
  • 0 (0 voturi)    
    se mananca rchinii (Miercuri, 16 iulie 2014, 7:48)

    iMimi [utilizator]

    interesant este ca cine a facut sesizarea la DNA nu este altul decat dl. gabriel marin, director Omnilogic cel cu:
    - eRomania
    - MAI
    unul din cei mai mari beneficiari ai contractelor cu statul....


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by