Noi dosare anticoruptie. De la procesul care se judeca de 11 ani la sentinta record in trei saptamani

de Victor Cozmei, Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 11 decembrie 2013, 19:42 Dosare Anticoruptie


Noi dosare anticoruptie
Foto: Colaj foto
Un actual deputat PSD este judecat de mai bine de 11 ani intr-un dosar care anul acesta mai mult a batut pasul pe loc. Tot la capitolul extreme, unul dintre inculpatii principali ai scandalului "Mita la Hidroelectrica" a fost condamnat in prima instanta intr-un timp record de 3 saptamani de la trimiterea in judecata. Acestea sunt doar doua dintre cele mai noi dosare monitorizate de HotNews.ro in sectiunea Anticoruptie.

Cele cinci noi dosare prezentate mai jos se adauga tuturor celorlalte monitorizate de HotNews.ro in sectiunea speciala si care sunt aflate fie in instanta, fie inca in stadiul urmaririi penale. Patru dintre noile dosare sunt instrumentate de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), iar 3 dintre inculpati sunt membri ai Parlamentului - aflat in ultimele zile in mijlocul controverselor privind modificarea Codului Penal.

In acest an, HotNews.ro a intocmit 28 de noi dosare de coruptie, astfel incat numarul total de dosare monitorizate in sectiunea "Anticoruptie" a ajuns in prezent la 43.

Pe langa acestea, in 2013 au fost inchise cu sentinta definitiva alte 6 dosare - "Valiza" - Gigi Becali (condamnare), "Fabrica de Zahar" - Gh. Falca (achitare), "Mita la PIC" - Antonie Solomon (condamnare), Dosar de luare de mita - Nicolae Mischie (condamnare), Dosarul "Voicu" - Catalin Voicu (condamnare), "Palinca si Caltabosi" - Decebal Traian Remes (condamnare).
  • Dosare in care s-a dispus inceperea urmaririi penale:
Dosarul "Mita si trafic de influenta la Baia Mare" - Catalin Chereches - 176 de zile de la inceperea urmaririi penale

Catalin Chereches
Foto: Agerpres
Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare, este urmarit penal pentru luare de mita, trafic de influenta si operatiuni financiare incompatibile cu functia sa, a anuntat Directia Nationala Anticoruptie. Procurorii sustin ca edilul din Baia Mare a cerut si a primit bani de la 5 firme pentru a le favoriza in procedurile de achizitie publica organizate de primaria Baia Mare, la atribuirea contractelor si pe parcursul derularii lor.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au inceput urmarirea penala fata de Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare, pe 18 iunie 2013. Chereches este acuzat si ca ar fi intervenit pentru modificarea actionariatului a doua firme astfel incat apropiatii sai sa devina actionari si/sau administratori ai acestora, pentru a cumpara o licenta pentru un post de televiziune. 

Dosarul "Evaziunea fiscala de 50 de milioane de euro" - senatorul Nicolae Badalau - 44 de zile de la inceperea urmaririi penale

Nicolae Badalau
Foto: Agerpres
Senatorul PSD Nicolae Badalau este acuzat de trafic de influenta pentru ca ar fi aparat interesele unei retele infractionale care viza monopolizarea productiei si desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism de evaziune. In 2 ani de zile statul a fost prejudiciat cu 50 de milioane de euro, sustin procurorii DNA. In dosarul care vizeaza zeci de persoane si un procuror de pe langa Inalta Curte, procurorii mai arata ca Badalau ar fi primit, cu titlu gratuit, pulpe, piept si ficat de pui de la una din firmele implicate.

Dosarul "Folosirea influentei si favorizarea infractorului" - Ioan Oltean - 90 de zile de la inceperea urmaririi penale

Ioan Oltean
Foto: Agerpres
Ioan Oltean, in calitate de vicepresedinte si fost secretar general al PDL, este acuzat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) ca a intervenit la conducerea Consiliului Judetean (CJ) Bistrita Nasaud, precum si la inalti demnitari din Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltarii si Ministerul Economiei pentru ca anumite firme sa castige licitatii sau pentru ca primari PDL sa primeasca fonduri publice pe anumite proiecte. Oltean este acuzat si de favorizarea infractorului; procurorii sustin ca el a informat doua persoane ca DNA urma sa faca a doua zi perchezitii la domiciliile acestora.

  • Dosare in care s-a dispus trimiterea in instanta pentru a fi judecate:
Dosarul "Tracia-Asesoft" - Sebastian Ghita - 4.028 de zile de la trimiterea in judecata

Sebastian Ghita
Foto: Agerpres
Sebastian Ghita, in prezent deputat PSD, este acuzat de procurorii de complicitate la inselaciune si fals in declaratii intr-o afacere cu produse petroliere care ar fi prejudiciat statul cu 20 de miliarde de lei vechi. Dosarul - Denumit "Tracia-Asesoft" - se judeca inca din 2002, iar Ghita a fost achitat in prima instanta in 2011. Dupa un drum anevoios prin instante si dupa o rejudecare, dosarul a ajuns sa bata pasul pe loc dupa ce Ghita a fost ales parlamentar.

In decembrie 2012, Ghita a fost ales deputat PSD. In martie 2013, Curtea de Apel si-a declinat competenta si a trimis dosarul la Inalta Curte. In octombrie 2013, Inalta Curte a decis ca nu are competenta de a judeca dosarul aflat in stadiul de "apel" si l-a retrimis la Curtea de Apel Bucuresti, acolo unde se judeca in prezent.

Despre plimbarea dosarului de la CAB la ICCJ si invers, puteti citi in detaliu aici: Cum se tergiverseaza un dosar ce se judeca de 11 ani

Dosarul "Mita la Hidroelectrica 1" - Eugen Bradean - 28 de zile de la trimiterea in judecata  

Eugen Bradean
Foto: Mediafax
Eugen Bradean, fost membru in Directoratul Hidroelectrica, a fost condamnat pe 5 decembrie 2013 de Tribunalul Bucuresti la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru complicitate la dare si luare de mita. Decizia nu este definitiva. El a fost condamnat in dosarul de mita in valoare de 1,4 milioane euro pentru incheierea unui contract de furnizare de energie de aproape 263 milioane euro. Aceasta este cea mai mare mita din ultima perioada anchetata de DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























9121 vizualizari

  • -3 (5 voturi)    
    se cheama 'la comanda' (Miercuri, 11 decembrie 2013, 21:14)

    adrian8 [utilizator]

    i anumite 'lcoatii' ale justitiei , pare ca se lucreaza strict la comanda .
    daca trebuie doar sa tina un personaj in sah (pentru diverse posibile avantaje) dureaza foarte mult , dar daca trebuie transmis un mesaj altcuiva sau e direct cu dedicatie ..atunci vedem 'eficienta profesionistilor' .
    • +2 (4 voturi)    
      ne lasi? (Miercuri, 11 decembrie 2013, 22:13)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui adrian8

      adica nu ghita trage de timp ci justitia?
  • +2 (2 voturi)    
    La cit s-a furat si se fura in tara asta trebuie u (Joi, 12 decembrie 2013, 2:58)

    andreesanu [utilizator]

    Noi dosare !!!,nu-s primele sinici ultimile la cit s-a furat si se fura in Romania.
    S-a furat cu trenul,cu vaporul,cu tirul ,cu orce se putea cara,dosi.S-a furat cu bancile vezi Babcorex,Banca religiilor,s-a furat cu fondul de investitii vezi FNI,s-a furat cu Gelsor si Caritas.Au furat de la cel ce mergea in picioare pina la cel cu barba sura:au furat primarii,consilierii,presedintii de consilii judetene,au furat politistii,au furat Generalii Armatei,au furat cei din ministere,au furat pe rupte fostii securisti,au furat ministrii,au furat prim ministrii,or neamurile lor,au furat si fura politicienii de toate culorile,si ca sa puna capac au luat spaga,au furat si tagma juristilor.Iar la ordinea zilei traficantii,evazionistii,lobistii,comerciantii si patronatul cu munca la negru.
    Nu cred ca ajunge un vagon pentru dosarele de urmarire penala numai pentru fiecare categorie de infractiuni !!!,ce scrieti voi este praf pe toba !!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by