3829 de zile de la inceperea urmaririi penale

Dosarul "Evaziunea fiscala de 50 de milioane de euro" - senatorul Nicolae Badalau


Senatorul PSD Nicolae Badalau este acuzat de trafic de influenta pentru ca ar fi aparat interesele unei retele infractionale care viza monopolizarea productiei si desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism de evaziune. In 2 ani de zile statul a fost prejudiciat cu 50 de milioane de euro, sustin procurorii DNA. In dosarul care vizeaza zeci de persoane si un procuror de pe langa Inalta Curte, procurorii mai arata ca Badalau ar fi primit, cu titlu gratuit, pulpe, piept si ficat de pui de la una din firmele implicate.

Intreg scandalul evaziunii fiscale de 50 de milioane de euro a inceput pe 28 octombrie 2013, atunci cand procurorii DNA au facut peste 160 de perchezitii domiciliare la sediile unor firme si locuinte din Bucuresti si din judetele Prahova, Giurgiu, Arad, Calarasi si Ialomita.

Ulterior, DNA a confirmat ca in cercetarile derulate sunt implicati si Angela Nicolae, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte, precum si senatorul Eugen Badalan.

Tot pe 28 octombrie, procurorii DNA au dispus incep[erea urmaririi penale fata de senatorul PSD Nicolae Badalau.

Anchetatorii sustin ca Badalau ar fi aparat interesele unei societati comerciale implicate in circuitul financiar fraudulos prin demersuri facute atat la nivelul conducerii Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala (ANAF), cat si pe langa persoane cu functii in institutiile de stat din judetul Giurgiu (prefectura, conducerea Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA).

Care era modul de operare in cazul evaziunii fiscale de 50 milioane euro: Firme fantoma, straini racolati ca asociati, musamalizarea controalelor fiscale 

Din rezolutia de incepere a urmaririi penale a rezultat faptul ca exista date si indicii temeinice potrivit carora societatea comerciala prezenta in circuitul evazionist, in favoarea careia a intervenit invinuitul Badalau Nicolae, a primit de la APIA suma de 2.778.000 lei care a fost folosita de societatea implicata in circuitul evazionist si nu in scopul pentru care banii fusesera alocati, potrivit unui comunicat de presa postat pe site-ul DNA.

De asemenea, in cursul acestui an, la solicitarea lui Niculae Badalau, societatea comerciala implicata in circuitul evazionist i-a pus la dispozitie, cu titlu gratuit, produse alimentare pentru un eveniment organizat la restaurantul sau, potrivit sursei citate.

In aceeasi perioada, senatorul PSD a facut demersuri pentru angajarea fictiva a unei angajate de la cabinetul sau senatorial la una din societatile comerciale implicate in circuitul evazionist. Astfel, desi aceasta nu a desfasurat nicio activitate in cadrul societatii comerciale implicate in circuitul evazionist, a figurat mai mult timp ca angajata si a incasat sume de bani pentru o activitate neefectuata.

Badalau ar fi primit pulpe, piept si ficat de pui de la un membru al retelei evazioniste

Sprocurorii sustin ca senatorul Niculae Badalau s-a intalnit de mai multe ori cu unul dintre membrii retelei evazioniste, El-Khoury Elias, aparandu-i acestuia interesele si primind de la el pulpe, piept si ficat de pui.

"Badalau Niculae apara interesele lui El-Khoury Elias, cu care are numeroase intalniri, dupa ce in prealabil se inteleg la telefon cu privire la ora si locul intalnirii. (...) Acesta a intermediat liderului gruparii evazioniste El-Khoury Elias mai multe intalniri cu persoane care detin functii importante in institutiile de stat din judetul Giurgiu (prefectura, conducerea APIA), judet in care se deruleaza principalele activitati infractionale", se arata in documentele procurorilor.

Potrivit anchetatorilor, intr-una dintre discutiile purtate cu El-Khoury Elias, senatorul l-ar fi "dojenit" pe acesta pentru ca "n-a venit cu actele" necesare la APIA. In acelasi context, anchetatorii precizeaza ca o firma din circuitul evazionist ar mai fi primit de la APIA peste 2,7 milioane lei, cea mai mare parte a acestor bani ajungand la Elias El-Khoury.

"Astfel, in cadrul discutiei telefonice din data de 11.07.2013, Badalau Nicolae ii spune lui El-Khoury Elias ca este cu directorul de la APIA si il dojeneste ca n-au venit cu actele. Conform actelor din dosar in perioada ianuarie - februarie 2013, SC Agrozootehnica SA Vedea, societate comerciala prezenta in circuitul evazionist, mai primise de la APIA suma de 2.778.000 RON (...) Din raportul de constatare intocmit in cauza in evidenta CEC Bank SA, SC Agrozootehnica SA Vedea figureaza cu contul prin care, in perioada 01.01.2011 - 07.02.2013, a rulat 2.778.000 RON. Toti banii au provenit de la APIA si au fost destinati, in principal, catre Elias El-Khoury - 1.452.000 RON, SC VEDEA VERDE SRL - 628.700 RON, SC AVICOLA MIHAILESTI SA - 362.600 RON si Agentia Domeniilor Statului - 300.900 RON", se mentioneaza in aceleasi documente ale anchetatorilor.

Stenograme si detalii din cazul evaziunii fiscale de peste 50 mil euro: O firma livra cantitati importante de carne alterata unui lant de hypermarketuri / Senatorul Badalau primea pulpe, piept si ficat de pui

In data de 23 mai, la sediul Prefecturii Giurgiu, Niculae Badalau a intermediat intalnirea dintre El-Khoury Elias si prefecta Lavinia Crisu, intalnire ce a avut loc o zi mai tarziu, mai sustin anchetatorii.

Conform acelorasi documente, firmele controlate de El-Khoury Elias erau "interesate" si au avut procese cu Agentia Domeniilor Statului pentru o suprafata de 800 de hectare.

Anchetatorii enumera si produsele alimentare pe care le-ar fi primit senatorul de la El-Khoury Elias.

"La sfarsitul lunii mai, la solicitarealui Badalau Niculae, El-Khoury Elias a pus la dispozitia acestuia, prin intermediul lui Saracutu Adrian, cu titlu gratuit, 200 pulpe de pui, 200 bucati piept de pui si 20 de kilograme ficat de pasare, produsele fiind ridicate, in data de 29 mai 2013, de la un punct de desfacere detinut de Agroli Group SRL, de catre Rada Gabriel. Produsele au fost folosite pentru petrecerea organizata Badalau Nicolae la restaurantul sau din orasul Bolintin Vale, judetul Giurgiu", se percizeaza in documentele procurorilor.

Anchetatorii mai spun ca tot Badalau a facut demersuri "la nivelul conducerii ANAF si la nivelul conducerii Ministerului Economiei pentru obtinerea functiei dorita pentru Constantinescu Silvana".

Pozitia acuzatului:

"Nu am facut trafic de influenta pentru nimeni, nu sunt 'un apropiat' al unor oameni de afaceri din zona alimentara, in afara de faptul ca consum alimente, nu am nicio legatura cu industria alimentara" - Nicolae Badalau.

Senatorul a recunoscut ca a sunat prefectul judetului pentru a primi un om de afaceri in audienta, dar a negat ca ar fi primit bunuri sau bani de la firma respectiva.

"Am sunat-o pe doamna prefect si rugat-o sa primeasca in audienta acea persoana. Nu am nicio problema sa vin la audieri, sa dau toate declaratiille. Miercuri convenit de comun acord sa dau declaratii", a spus acesta.

Senatorul sustine ca nu este vinovat pentru facilitarea acestor intalniri in conditiile in care sustine ca nu stie ce urma sa se discute.

"O sun pe prefect sa-l primeasca pe reprezentantul acestei firme sa vada ce doleante are, e un judet mic. Cred ca e normal sa reprezint interesele tuturor oamenilor. Daca am incalcat legea sunt gata sa raspund in fata legii (...) Ma suna si ma roaga sa intervin pentru ca e foarte greu sa ajunga la doamna prefect, eu sun sa-l primeasca. problema nu o stiu", a continuat acesta.

Nicolae Badalau a adaugat ca toate invinuirile procurorilor DNA se bazeaza pe convorbiri telefonice.

UPDATE 1 aprilie 2016: DNA a precizat la solicitarea HotNews.ro ca dosarul este in continuare in lucru, fara a da alte informatii legate de stadiul sau.


DATA INCEPERII URMARII PENALE
28 OCTOMBRIE 2013
DATA TRIMITERII IN JUDECATA
DATA PRESCRIERII FAPTEI

NUME: Nicolae Badalau

FUNCTIA (la data comiterii faptei) :Senator PSD de Giurgiu

INSTANTE:

3225 vizualizări
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by