Ce este sistemul de repartizare aleatorie a dosarelor in instante si cum poate fi el manipulat

de V. Cozmei, C. Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 19 martie 2013, 12:56 Dosare Anticoruptie


Sistemul ECRIS in instantele de judecata
Foto: Mediafax
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a propus, marti, sesizarea Inspectiei Judiciare pentru verificarea unor posibile nereguli la sistemul informatic de repartizarea aleatorie a dosarelor in cadrul Tribunalului Bucuresti. Sistemul ECRIS si functia sa de "repartizare aleatorie" a dosarului unui complet de judecata a fost constant criticat in ultimii ani cum ca este vulnerabil si ca exista destule metode de a "fenta" sistemul pentru ca un dosar sa ajunga la un complet de judecata "favorabil" inculpatului. Vulerabilitatile sistemului au fost recunoscute si de catre CSM intr-un raport din 2009, insa pana in prezent acestea nu au fost remediate.

  • Problemele au fost acum repuse pe tapet in urma interceptarilor din dosarul judecatoarelor de la Tribunalul Bucuresti - Antonela Costache si Viorica Dinu - acuzate ca fie rezolvau dosare personal, fie apelau la adevarate retele in care implicau alti judecatori, grefieri si avocati.
  • Vezi mai jos care sunt metodele prin care poate fi "fentat" sistemul si cum manevreaza dosarele baietii destepti din Justitie

Sistemul ECRIS si functia sa de "repartizare aleatorie" a dosarului unui complet de judecata a fost criticat de-a lungul timpului ca este vulnerabil si ca exista destule metode de a "fenta" sistemul pentru ca un dosar sa ajunga la un anume complet de judecata.

Articole in presa au fost publicate constant, iar societatea civila a aratat in mai multe randuri ca sistemul are foarte multe vulnerabilitati ce pot fi exploatate in favoarea unor inculpati care vor sa-si asigure un complet de judecata "favorabil".

Mai mult, problemele sesizate in sistemul ECRIS au fost tratate in 2009 si in cadrul unui raport al CSM, insa solutiile n-au venit nici pana in ziua de azi.

Azi, problemele au fost repuse pe tapet in urma scandalului izbucnit saptamana trecuta, cand doua judecatoare au fost arestate, fiind acuzate de trafic de influenta si luare de mita.

Referatul procurorilor DNA in cazul celor doua judecatoare de la Tribunalul Bucuresti - Antonela Costache si Viorica Dinu, arestate preventiv sub acuzatia ca ar fi primit mita de la fratele omului de afaceri Dinel (Staicu) Nutu - a aratat ca judecatoarele fie rezolvau dosare personal, fie apelau la adevarate retele in care implicau alti judecatori si grefieri (utilizati la manipularea sistemului informatic pentru a ocoli repartizarea aleatorie a dosarului) si avocati.


Curtea de Conturi sesizeaza "carentele" in sistemul informatic de repartizarea aleatorie a cauzelor

In ultimul raport al Curtii de Conturi a Romaniei, raportul pe anul 2011, este abordat si sistemul informatic al instantelor de judecata - ECRIS, despre care se spune ca prezinta "carente [in] mecanismul de inregistrare a dosarelor, atribuirea electronica a numarului unic de dosar si repartizarea aleatorie a primului termen".

Raportul Curtii de Conturi arata ca exista riscul "dirijarii" dosarelor catre anumite complete de judecata.

"Permite unui justitiabil sa investeasca instanta cu mai multe dosare, avand acelasi obiect, consecintele acestui mod de lucru conducand la existent a unor riscuri in activitatea jurisdictionala, in sensul ca apare posibilitatea "dirijarii" doar a unuia dintre multiplele dosare cu care a fost investita instanta in aceeasi speta, urmata de renuntarea la celelalte, cu ocazia primului termen. Prin aceste dosare, "construite" artificial, se denatureaza statistica oficiala a dosarelor, pe total, pe tipuri de cauze si pe judecator etc.", apare scris in raport.

Cum se trece peste repartizarea aletorie cu ajutorul unui grefier sau operator

Cu toate acestea, aceasta metoda nu este singura de a ocoli sistemul si de a "dirija" un dosar catre un anumit complet de judecata. In 2009, judecatorul Adrian Neacsu, actual membru suspendat al CSM, pe atunci presedinte al Tribunalului Vrancea, explica in Romania Libera cum sistemul poate fi pacalit cu ajutorul grefierilor.

  • "Sistemul" porneste de la judecatorul de serviciu care primeste cererile de trimitere in judecata adunate peste zi si pe care le trimite operatorului. In mod normal, el ar trebui sa atribuie imediat un numar de inregistrare fiecarui dosar, care sa reflecte ordinea in care au ajuns, procedura ce trebuie facuta inaintea introducerii dosarelor in sistemul ECRIS.
  • Pentru a "fenta" repartizarea aleatorie, aceste numere de inregistrare nu se pun pe dosare din start, iar operatorul introduce numerele neasociate cu un dosar in sistemul ECRIS.
  • Dupa ce sistemul repartizeaza un complet de judecata  pentru fiecare numar de inregistrare, operatorul atribuie dosarele acelor numere de inregistrare care au primit un complet "favorabil" sau "nefavorabil", in functie de interes.
Pentru aceasta metoda, este nevoie de complicitatea unui grefier sau a persoanei care opereaza efectiv sistemul informatic. Odata asigurata aceasta complicitate, lucrurile pot demara. Potrivit judecatorului Adrian Neacsu, o asemenea practica poate fi contracarata simplu, scria Romania Libera.

"Asa ceva se intampla acolo unde judecatorul de serviciu, care primeste cererile de chemare in judecata, da pur si simplu mai departe teancul de hartii catre operator. Or, el ar putea sa noteze pe fiecare dosar ora la care a ajuns la el si se creeaza astfel o ierarhie prin care cererile sunt inregistrate de la bun inceput, iar operatorul sistemului nu poate face el ce vrea cu repartizarea catre complete", declara in 2009, judecatorul Adrian Neacsu.

  • O alta metoda de "fentare" a sistemului este introducerea aceleiasi cereri de chemare in judecata de catre avocat de cate ori este nevoie, pana cand nimereste completul in care se afla judecatorul sau judecatorii pe care reclamantul ii prefera.
Problemele sistemului, cunoscute de CSM inca din 2009, nerezolvate pana in prezent

Intr-un articol publicat pe site-ul juridice.ro in decembrie 2012 de catre avocata Monica Livescu, sunt tratate toate vulnerabilitatile sistemului ECRIS de repartizare aleatorie a cauzelor, vulerabilitati cunoscute in sistemul judiciar, pe care Consiliul Superior al Magistraturii le-a tratat intr-un raport din 2009, dar care dainuiesc si pana in ziua de azi.

Articolul aminteste de Hotararea CSM nr. 1176/16.12.2009 - sectia judecatori, prin care a fost aprobat "Raportul privind controlul tematic pe distribuirea aleatorie a cauzelor in sistem informatic ECRIS" prin care erau recunoscute vulnerabilitatile sistemului, dar ca "pana in prezent nu s-a actionat in niciun mod pentru rezolvarea problemelor structurale".

Vulerabilitatile sistemului ECRIS privind repartizarea aleatorie a cauzelor:

  • sistemul de repartizare permite introducerea de mai multe ori a unui dosar in sistem (prin atribuirea unui alt numar),  pana cand este repartizat la un anume complet
  • exista posibilitatea blocarii mai multor complete (asa cum e posibila blocarea unuia), astfel incat cel care ramane in sistem pentru repartizare sa fie doar unul sau anumite complete
  • pot fi eliminate unele complete pe motiv ca ar fi incident parametrul "gradul de incarcare" al completului, fara ca justitiabilul sa poate verifica in concret daca acest parametru trebuia in mod real aplicat
  • poate fi aleasa o perioada de repartizare in raport de "caracterul urgent al cauzei" in care sa fie un singur complet care are sedinta, etc.

Cea mai preferata cale de "dirijare" a dosarelor: complicitatea cu grefierii


In 2008, HotNews.ro scria despre "Cum manevreaza dosarele baietii destepti din Justitie" si arata ca  jumatate dintre magistratii intervievati de catre Institutul pentru Politici Publice (50,1% dintre procurori si 44,8% dintre judecatori) considera ca sistemul de repartizare aleatorie a cauzelor poate fi influentat sau viciat.

Potrivit expertilor SoJust consultati de HotNews.ro, este posibil ca o anumita cauza sa fie dirijata catre un anumit judecator. Situatia este posibila prin intermedierea grefierului/judecatorului desemnat sa se ocupe de repartizarea computerizata a dosarelor.

Astfel, se poate anticipa completul de judecata caruia ii va reveni o anumita cauza: fie operatiunea nu se efectueaza in ordinea intrarii dosarelor, fie se introduc variabile de timp pentru o perioada in care este doar o singura posibilitate de atribuire (un singur complet).

Ce este ECRIS

ECRIS este un sistem informatic la nivel national de gestiune electronica a dosarelor din instante. ECRIS a fost dezvoltat initial de compania Indaco (un contract castigat in 2001), o versiune ulterioara fiind dezvoltata de compania greceasca European Dynamics.

Diferitele contracte de dezvoltare a sistemului ECRIS au fost finantate cu fonduri europene si, adunate, au fost de zeci de milioane de euro.
Repartizarea aleatorie a dosarelor catre completele de judecata a inceput in august 2004.

Nevoia de implementare a sistemului ECRIS a venit dupa ce in perioada anilor 1990 - 2000, sistemul de repartizare a dosarelor la completele de judecata cadea in sarcina presedintelui de instanta.

Comisia Europeana a cerut schimbarea sistemului pentru ca acesta presupunea existenta riscului ca presedintele instantei sa "dirijeze" dosarul catre un complet despre care ar fi putut stii ca e "favorabil" inculpatului.

Istoric ECRIS (sursa: Indaco):
  • Septembrie 2002 - Implementare piloti - implementat in toate modelele de unitati din sistemul justitiei (in 9 institutii : parchete, instante si Ministerul Justitiei).
  • Septembrie 2003 - Garantie sistem si extindere functiuni - un an de garantie in care s-a asigurat suport tehnic si servicii de mentenanta.
  • Noiembrie 2003 - Incepe implementarea sistemului informatic in instantele si parchetele din tara - incepe implementarea sistemului informatic in instantele dotate cu tehnica de calcul (curti de apel) si in alte instante in care exista suportul hardware necesar implementarii.
  • August 2004 - Repartizarea aleatorie - incepand cu august 2004 in ECRIS se implementeaza functia de repartizare aleatorie a dosarelor in instante; se organizeaza sesiuni de instruire, asistenta, suport tehnic si mentenanta.
  • August 2005 - Numar unic de dosar, statistica, transfer automat al informatiilor despre dosare - incepand cu august 2005 ECRIS este dezvoltat in versiune 3; se implementeaza numeroase facilitati printre care numarul unic la nivel national si transfer al informatiilor automat despre dosare intre instantele de judecata si catre portalul instantelor de judecata.
  • Februarie 2006 - Implementare la nivel national in toate instantele de judecata sistemul este implementat la nivel national, se asigura documentatie si instruire.
Baza legala de functionare:

Repartizarea dosarelor in mod aleatoriu a fost instituita instituita prin art. 11 si 53 din Legea nr. 304/2004 cu scopul de a conferi o garantie in plus independentei functionale a judecatorului si impartialitatii actului de justitie, dupa cum arata avocatul Monica Livescu intr-un articol publicat pe site-ul specializat juridice.ro

Legea nr. 304/2004:

Art. 11 - Activitatea de judecata se desfasoara cu respectarea principiilor distribuirii aleatorii a dosarelor si continuitatii, cu exceptia situatiilor in care judecatorul nu poate participa la judecata din motive obiective.
Art. 53 - (1) Repartizarea cauzelor pe complete de judecata se face in mod aleatoriu, in sistem informatizat.
(2) Cauzele repartizate unui complet de judecata nu pot fi trecute altui complet decat in conditiile prevazute de lege.

Principiul enuntat de Legea 304/2004 a fost pus in practica prin Regulamentul de ordine interioara al instantelor aprobat prin Hotararea CSM nr. 387/2005, care instituie obligativitatea repartizarii aleatorii a dosarelor prin intermediul ECRIS:

Art. 95 (1) In vederea repartizarii pe complete si a stabilirii primului termen de judecata, dosarele nou formate vor fi transmise persoanei desemnate cu repartizarea aleatorie a cauzelor.
(11) Persoana desemnata cu repartizarea aleatorie a cauzelor, primind dosarul, verifica in sistemul ECRIS daca exista alte dosare formate ca urmare a unei cereri formulate de aceleasi persoane, impotriva acelorasi persoane si avand acelasi obiect, intocmeste un referat in care mentioneaza rezultatul verificarii si il ataseaza la dosarul nou format.
(2) Repartizarea cauzelor se va efectua in sistem informatic prin programul ECRIS.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























16526 vizualizari

  • +5 (7 voturi)    
    Puterea exemplului (Marţi, 19 martie 2013, 13:16)

    Euunul [utilizator]

    Puteti demara cu ICCJ - sectia comerciala a VP CSM dl Bordea. Poate voteaza pentru propria verificare... ..de repartizare aleatorie!
    • -1 (7 voturi)    
      ? (Marţi, 19 martie 2013, 13:44)

      cotora [utilizator] i-a raspuns lui Euunul

      ce legatura are bordea cu sistemul informatic ?, ce am citit eu, acesta nu a fost repartizat la nici un judecator dubios sau corupt, umbli cu diversiuni ca la antena 3 ?
      • -1 (1 vot)    
        de ce nu si invers? (Miercuri, 20 martie 2013, 20:52)

        Wizard of Oz [utilizator] i-a raspuns lui cotora

        "metode de a "fenta" sistemul pentru ca un dosar sa ajunga la un complet de judecata "favorabil" inculpatului. "
        Dar invers?
        Un dosar sa ajunga la completul basist care sa-l bage la puscarie pe nenorocitul care l-a suparat pe marinar.....nu va trece prin cap?
        oooooo, nuuuuuu, nu exista asa ceva !
    • +4 (6 voturi)    
      Pont pentru inspectia judiciara (Miercuri, 20 martie 2013, 1:04)

      Mariicaialbastri [utilizator] i-a raspuns lui Euunul

      Ia vedeti dosarul nr. 2899/1/2012?
      dar dosarul 1056/1259/2009 ?
      Ia cititi aici:
      http://www.mediafax.ro/economic/bnr-sustine-judecarea-proceselor-pe-clauze-abuzive-la-inalta-curte-de-casatie-si-justitie-10637771
      Care e legatura dintre toate astea?
      In procesele cu clauze abuzive se intampla ca instantele din teritoriu sa dea dreptate persoanelor fizice nu bancii. Aceste procese ajung in recurs la ICCJ a II-a civila la un fel de complet negru care admite recursurile. Daca recursurile sunt respinse de alte complete, atunci madam Diculescu face cerere de revizuire sau contestatie in anulare, cade la completul cu pricina si culmea - castiga. Inutil sa spun ca procesele sunt toate cu BCR.
      Gluma devine macabra atunci cand vedem la ce complet cad si urmatoarele procese cu clauze abuzive?
      Ia vedeti la cine a cazut dosarul 54650/3/2010?
      Nu cumva tot la completul cu pricina?
      Nu cumva e completul domnului (scuze tovarasului) Adrian Bordea fiul generalului de securitate Aron Bordea?
      Sa ne mai miram ca bancile prin gura nulitatii de Bogdan Olteanu cer sa se faca pentru ele o exceptie si sa prevada CPP ca ele sunt judecate in recurs la ICCJ?
      Domnule Bogdan Olteanu, da puteti sa cereti parlamentului sa voteze o lege prin care toate procesele cu clauzele abuzive dintre banci si consumatori se judeca la completul domnului Bordea. Ce drakku ne mai ascundem atat dupa deget, doar avem 70% in parlament nu?
  • +4 (6 voturi)    
    In baza carei legi functioneaza acest sistem? (Marţi, 19 martie 2013, 13:19)

    linarel [utilizator]

    sau a carei Hot de ministru ... din moment ce sistemul este implementat ca si pilot inca din 2002 inseamna a avut o baza legala inca din 2002 .

    Care sint normele de aplicare/implementare a acestui sistem informatic ?

    Celor ce stiu i-as ruga un raspuns .
    • +2 (4 voturi)    
      S-a realizat pe baza... (Marţi, 19 martie 2013, 13:47)

      finutza [utilizator] i-a raspuns lui linarel

      ... unui program PHARE, avand ca beneficiar Ministerul Justitiei si derulat intre 1997 (parca) si 2002 (faza de implementare).

      Mai multe detalii aici:

      http://www.luju.ro/static/attachments/article/633/caiet%20de%20sarcini%20ECRIS%20IV.pdf
      • +1 (3 voturi)    
        In concluzie ECRIS functioneaza ILEGAL (Marţi, 19 martie 2013, 17:03)

        linarel [utilizator] i-a raspuns lui finutza

        Multumesc, cea ce este scris sint termeni generali .

        Intrucit nu are o baza legala de functionare , lege, hot de ministru publicate in monitorul oficial pentru functionarea ECRIS - nu exista o lege care sa reglementeze initierea, functionarea programului ECRIS - .
    • +1 (1 vot)    
      European (Marţi, 19 martie 2013, 14:39)

      aqualung [utilizator] i-a raspuns lui linarel

      Trebuie mers până la Consiliul UE pentru asta, pentru că ERIS e proiect la nivel de Uniune, adoptat prin hotărârea-cadru 009/315/JHA din 25 februarie 2009 a Consiliului UE:

      http://ec.europa.eu/justice/criminal/european-e-justice/ecris/index_en.htm

      Deși din ce scrie acolo, el este un software scris în principal pentru gestiunea cazierelor.
      • +2 (2 voturi)    
        Mersi , pt ca ECRIS INCALCA legislatia (Marţi, 19 martie 2013, 15:42)

        linarel [utilizator] i-a raspuns lui aqualung

        si procedurile in vigoare referitor la dosarele de judecata si anume :

        Orice dosar incluzind partile , nume prenume, obiectul cauzei ,termene sint publice pe ECRIS pe toata durata procesului dupa care ele nu mai sint publice conform procedurilor .

        Dupa pronuntarea sentintei judecatorului in acel dosar aceea cauza nu mai este publica, dosarul este pastrat in arhiva , la dosar avind acces doar partile si autoritati ale statului pt 8 ani. Orice informatie din dosar este parte a acelei cauze si trebuie deci arhivata .

        Insa acest lucru NU se intimpla pt ca informatiile raman publice pe ECRIS si dupa pronuntarea sentintei . Sau informatiile din ECRIS nu fac parte din dosarele de judecata ???

        .DE CE tocmai in instante se incalca legea,procedurile judiciare cu buna stiinta ???
    • +6 (6 voturi)    
      firme banate (Marţi, 19 martie 2013, 20:13)

      sorin.sava [utilizator] i-a raspuns lui linarel

      1. Indaco sa fie obligata sa returneze banii primiti pentru ca produsul oferit care nu respecta cerintele.

      2. Firmele UTI, Siveco, TeamNet, Indaco nu ar mai trebui sa fie lasate sa faca aplicatii pentru sectorul public.
      • +4 (6 voturi)    
        nu intelegi... (Marţi, 19 martie 2013, 23:45)

        cris80 [utilizator] i-a raspuns lui sorin.sava

        sistemul functioneaza exact asa cum au cerut beneficiarii... adica ei si-au lasat aceste portite sa il poata fenta, doar nu erau prosti ...
  • +6 (10 voturi)    
    ? (Marţi, 19 martie 2013, 13:42)

    cotora [utilizator]

    unde sunt asociatile de magistrati conduse de viorica costinu si natalia roman ?, sa dezabroba actiunile fata de cele 2 judecatoare corupte, sa dea un comunicat, o conferita de presa sau sa ia atitudine fata de sistemul informatic, unde este pivniceru ?
  • +7 (11 voturi)    
    "Criteriile tehnice" si Coruptia din Justitie (Marţi, 19 martie 2013, 14:02)

    CetateanLogat [utilizator]

    Acum se poate vedea foarte clar de ce nu este suficient faptul ca s-au indeplinit "criteriile tehnice" pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen.
    Si in cazul repartizarii aleatorii a dosarelor au fost indeplinite "criteriile tehnice" (sistem informatic - programul ECRIS), insa acest lucru este insuficient (inutil) daca exista coruptie in sistem.
  • -4 (10 voturi)    
    Spuneti un adevar pe jumatate (Marţi, 19 martie 2013, 14:38)

    bmstf [utilizator]

    Articolul pomeneste doar de situatia in care se nimereste un complet favorabil inculpatului. Nu pomeneste nimic despre situatia in care se nimereste un complet favorabil cuiva care controleaza justitia si vrea cu orice pret capul inculpatului. De exemplu, matrozul a vrut cu orice pret capul lui Nastase si l-a obtinut. Cum s-a nimerit "completul negru" ?
  • +1 (3 voturi)    
    ... (Marţi, 19 martie 2013, 16:09)

    adonis84 [utilizator]

    Se intelege clar ca sistemul a fost facut cu rea vointa, atata prostie ma cam indoiesc. Ii dati pe astia afara pentru incompetenta, ori ii dati pentru injustitie? Repara cineva lipsurile astea curand?


    S-a dus tara de râpa... RIP Romania.
  • 0 (2 voturi)    
    sistem (Marţi, 19 martie 2013, 16:16)

    adonis84 [utilizator]

    sistem facut pe toaleta ...
  • -1 (5 voturi)    
    daca nu tratezi capul nu faci nimic, (Marţi, 19 martie 2013, 21:49)

    jr.vastro [utilizator]

    trebuie sa se inceapa cu ICCJ, unde judecatoarea basista alias completul negru, a fost repartizata preferential, sa-l judece si sa-l condamne pe Nastase, conform dispozitiei liui fainar si a ordinului dat de mitocan.
  • +2 (2 voturi)    
    Nu s-a vrut rezolvarea problemelor (Miercuri, 20 martie 2013, 0:07)

    bigbrother [utilizator]

    Problema asta e atat de veche incat deja vorbim de rea vointa. Magistratii ar fi trebuit sa fie primii care sa dea cu pumnul in masa si sa spuna ca nu e corect,stiind exact despre ce era vorba. Ei ar fi trebuit sa opreasca folosirea acestui sistem sau sa faca presiuni pentru rezolvarea situatiilor.

    Dar, probabil ca si lor le-a fost bine, le convenea ca asta e situatia. As exagera si as spune ca intr-un fel au favorizat aceasta situatie, odata prin nerezolvarea ei si, cazul cel mai grav, prin furnizarea informatiilor despre cum poate fi fraudat sistemul.

    Nu e normal ca o problema de acest gen sa fie nerezolvata de ani de zile, sa ajunga in presa, sa fie cunoscuta de toata lumea si totusi sa nu se faca nimic. Nu vorbim de ceva marunt ci de interese majore, bani grei si libertatea sau incarcerarea unor persoane. Incet, incet, mizeriile ies la suprafata, asta pentru ca pana la urma, justitia ar trebui sa fie oarba, dar nu proasta sau hoata.
  • +1 (1 vot)    
    Si procurorii s-au folosit de aceste carente ... (Miercuri, 20 martie 2013, 9:57)

    dookuhaka [utilizator]

    Si procurorii s-au folosit de aceste carente ale sistemului cand aveau personal vreun interes asa incat sa nu se mai dea victime ale sistemului acum cand sunt in conflict deschis cu judecatorii! De multe ori interesul lor era ca toate golaniile pe care le faceau ei in dosare undeva, mai tarziu, pe trasa unui dosar, sa nu-i afecteze profesional! Eu, personal, am fost tinut in sah de un procuror care acum o face pe fata mare si e bine vazut in sistem. Dupa ce i-am facut plangere doasrul i-a fost luat si, pe holul parchetului, m-a oprit si mi-a ras in fata: vei castiga in instantele penale dar in civil, la curtea de apel vei pierde! Asa, ca sa nu ma pot intoarce vreodata impotriva lor! Si, dupa 2 ani, asa a fost!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by