Cum a trecut Adrian Nastase de la "personificarea coruptiei" la "acuzatiile de coruptie au fost eliminate". Unde greseste fostul premier
"Dupa sapte ani de hartuire juridica din partea DNA, practic, acuzatiile de coruptie fabricate au cazut una cate una", a declarat Adrian Nastase, intr-un interviu pentru Agerpres, publicat pe 1 aprilie.
Adrian Nastase: Mi se pare important ca in cele trei dosare acuzatiile de coruptie au fost eliminate
Vineri, dupa pronuntarea sentintei din dosarul Zambaccian, Nastase declara la Antena 3, citat de Agerpres, ca verdictul este unul "care incearca sa impace diverse categorii de interese. In acest dosar care a reunit vreo alte 10 dosare cu acuzatii grave de coruptie, si aici, ca si in cel numit 'Matusa Tamara', toata nebunia cu acuzatiile de coruptie a fost eliminata".
Agerpres relata ca "potrivit acestuia, in toate dosarele sale acuzatiile de coruptie s-au dovedit a fi nefondate si eliminate".
"Mi se pare important ca in cele trei dosare, din cele 40 - 50 de dosare facute de Daniel Morar si Traian Basescu, acuzatiile de coruptie au fost eliminate: In 'Matusa Tamara' acuzatiile de coruptie au fost eliminate, in dosarul cu afisele electorale (n.r. Trofeul Calitatii in care a fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta) faptul ca a fost inlaturata expertiza respectiva arata acelasi lucru, iar aici (n.r. - dosarul Zambaccian) nu sunt elemente de coruptie.", mai spunea vineri Nastase, potrivit Agerpres.
Declaratiile lui Adrian Nastase, potrivit carorora acuzatiile de coruptie in cazul sau ar fi fost eliminate in toate dosarele, au fost reluate si duminica seara de catre fostul premier in emisiunea "Romania Politica" difuzata la postul Realitatea TV.
Victor Ponta: Absolut toate acuzatiile de coruptie s-au dovedit a fi nefondate / A mai ramas povestea cu afisele
Pozitia lui Adrian Nastase care a sustinut in ultimele zile, dupa sentinta din dosarul Zambaccian, ca a scapat de toate acuzatiile de coruptiei, a fost adoptata si de liderul PSD Victor Ponta.
"De opt ani am tot fost obisnuiti, de presedintele Traian Basescu si de propaganda domniei sale sa auzim despre coruptia lui Adrian Nastase. Suntem la finalul, evident, in prima instanta, a celor trei procese pe care le-a avut Adrian Nastase si am constatat, dincolo de discursuri politice, ca absolut toate acuzatiile de coruptie impotriva sa s-au dovedit a fi nefondate", a declarat Victor Ponta, sambata, la Resita, noteaza Agerpres.
"A si fost achitat, de altfel. A ramas, in prima instanta, o condamnare pentru afise electorale si o spun din postura celui care a candidat de doua ori pentru functia de deputat. Daca vom fi condamnati toti cei care candidam, primari, presedinti de consilii judetene, pentru afise electorale, probabil veti vedea toti candidatii, inclusiv pe Traian Basescu, in inchisoare. Nu e treaba candidatului cum se fac afisele", a mai spus Victor Ponta.
"Sunt convins ca la recurs si pentru ce a mai ramas, povestea cu afisele (n.r. Trofeul Calitatii in care a fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie) si cu santajul, domnul Nastase va fi achitat", a afirmat presedintele PSD.
Vineri, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a fost condamnat de magistrati la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj, insa a fost achitat pentru acuzatia de luare de mita in dosarul Zambaccian.
Adrian Nastase, condamnat la inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul Calitatii" pentru fapte de coruptie
In dosarul "Trofeul Calitatii", a carui sentinta pe fond a fost pronuntata pe 30 ianuarie 2012, magistratii ICCJ l-au condamnat pe fostul premier la 2 ani de inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie.
In acest dosar, fostul premier Adrian Nastase a fost acuzat ca si-a finantat campania electorala din fondurile colectate in cadrul simpozionului Trofeul Calitatii, organizat de Inspectoratul de Stat in Constructii. Sentinta nu este definitiva, ea fiind atacata cu recurs.
"[n.r. ICCJ] Condamna pe inculpatul Nastase Adrian la 2 ani inchisoare si 2 ani interzicerea drepturilor prev.de art. 64 lit.a, b, c C.pen. pentru savarsirea infractiunii prev.de art.13 din Legea nr.78/2000 cu aplic.art.41 al.2 C.pen." (sursa: minuta sentintei)
In Legea nr. 78/2000 "pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie", articolul 13, pentru care a fost condamnat fostul premier Adrain Nastase, este trecut in "Sectiunea 3 - Infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie" si stipuleaza urmatoarele:
"Fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani".
Pe langa sentinta de 2 ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul Calitatii", lui Adrian Nastase i-au fost interzise timp de 2 ani drepturile de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, precum si dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat.
Recursul in dosarul "Trofeul Calitatii" se va judeca pe 21 mai la Inalta Curte.
Cu doua zile inainte ca ICCJ sa pronunte decizia in dosarul Zambaccian princ are magistratii l-au condamnat pe Nastase pentru santaj si l-au achitat pentru mita, Curtea Suprema a publicat motivarea decizie in dosarul "Trofeul Calitatii", in care Adrian Nastase a fost condamnat pentru fapte de coruptie la 2 ani de inchisoare cu executare.
In documentul publicat, doi judecatori din completul de 3 care l-a condamnat sustineau ca Adrian Nastase personifica "cel putin la nivelul anului 2004" "coruptia clasei politice din Romania".

Un uriaș adormit ar putea ucide viața din oceane / Mark Zuckerberg și-a făcut de râs metaversul / Noi filme „Lord of The Rings” la orizont
Când vremea o ia razna pentru o lună - O „plimbare” virtuală printre extremele de frig și căldură în cele 12 luni ale anului
„Nu mai vorbiți veverițelor, că vă iau și vă prind de coadă și apoi mă excit”. Girl Up, rețeaua adolescentelor care luptă împotriva abuzurilor sexuale din școli
Zelenski spune că situația de pe front devine din cea în ce mai grea. Hanna Maliar: Rușii și-au desfășurat toate forțele pentru a încercui Bahmut
Răsturnare de situație în cazul morții Dariei Dughina. Un grup clandestin anti-Putin a ucis-o pe fiica lui Aleksandr Dughin, susține un fost deputat rus
![]() | Proiect finantat de Uniunea Europeana |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 15 ani 9 luni
- 15 ani 5 luni
- 15 ani
- 11 ani 4 luni
- 11 ani 2 luni
- 4329 zile
- 4132 zile
- 3798 zile
- 3712 zile
- 3712 zile
- 7650 zile
- 4323 zile
- 5889 zile
- 6464 zile
- 3876 zile
- 3728 zile
- 6315 zile
- 5668 zile
- 6273 zile
- 3770 zile
- 4335 zile
- 6008 zile
- 6842 zile
- 5412 zile
- 5339 zile
- 6394 zile
- 6367 zile
- 3424 zile
- 4575 zile
- 6368 zile
- 3827 zile
- 3643 zile
- 4637 zile
- 5441 zile
- 5455 zile
- 6275 zile
- 5436 zile
- 3720 zile
- 3687 zile
- 4560 zile
- 6078 zile
- 4600 zile
- 5861 zile
- 4153 zile
- 6207 zile
- 4714 zile
- 3650 zile
- 3873 zile
- 4985 zile
- 3663 zile
- 3909 zile
- 6725 zile
- 5633 zile
- 4922 zile
<..."Trofeul Calitatii", in care Adrian Nastase a fost condamnat pentru fapte de coruptie la 2 ani de inchisoare cu suspendare..>