Denuntatorul lui Adrian Nastase, Genica Boerica, condamnat la 12 ani de inchisoare

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 19 martie 2012, 19:13 Dosare Anticoruptie


Genica Boerica (2007)
Foto: Agerpres
Genica Boerica, cel care l-a denuntat la DNA pe fostul premier Adrian Nastase in dosarul "matusa Tamara" - in care fostul demnitar a fost achitat de instanta suprema -, a fost condamnat, luni, de catre Tribunalul Bucuresti la 12 ani de detentie intr-un caz de spalare de bani, informeaza Mediafax.

Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Genica Boerica intr-un dosar de spalare de bani in care a fost deferit justitiei alaturi de alte 11 persoane, decizia nefiind insa definitiva si putand fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Tribunalul a aplicat mai multe pedepse cu inchisoarea lui Genica Boerica, pentru infractiuni la Legea 656/2002 privind prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, dar si pentru infractiuni prevazute de Codul penal.

In final, tribunalul a decis ca Boerica sa execute zece ani de inchisoare, aceasta fiind cea mai mare pedeapsa stabilita pe numele afaceristului, instanta aplicand si un spor de doi ani. Concret, Boerica va executa 12 ani de inchisoare, potrivit tribunalului.

Craioveanul Genica Boerica a mai fost implicat in restituiri ilegale de TVA, in 2007 fiind eliberat din arest preventiv.

Genica Boerica este cel care, in 2006, l-a denuntat la Directia Nationala Anticoruptie pe liderul PSD Adrian Nastase, care a fost deferit justitiei pentru fapte de coruptie.

Denuntul facut de Genica Boerica in 2006 in dosarul "Matusa Tamara" a ridicat suspiciuni, in opinia judecatorilor instantei supreme, din cauza faptului ca acesta nu a trecut testul cu detectorul de minciuni, fiind inlaturat de Inalta Curte, care a decis achitarea lui Adrian Nastase, Ristea Priboi si Ioan Melinescu pentru faptele de coruptie.

In 15 decembrie 2011, instanta suprema l-a achitat pe Adrian Nastase in dosarul "Matusa Tamara", in care a fost judecat pentru fapte de coruptie, alaturi de consilierul acestuia Ristea Priboi si de fostul sef al al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) Ioan Melinescu.

Magistratii instantei supreme arata, in motivarea deciziei, ca au aplicat pentru stabilirea acestei solutii principiul juridic "in dubio pro reo", ceea ce inseamna ca daca intr-un caz planeaza suspiciuni, atunci acest aspect "ii profita celui judecat". Concret, instanta suprema si-a exprimat suspiciunea fata de motivele si modul in care Genica Boerica a facut denuntul in anul 2006 in acest caz. "Sub aspectul acestei infractiuni, probele invocate de Parchet in actul de acuzare se limiteaza la cele mai sus evidentiate. In cursul cercetarii judecatoresti, probele administrate nu au eliminat dubiul cu privire la verosimilitatea denuntului formulat de Genica Boerica", arata judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie in motivarea deciziei, data publicitatii joi.

Magistratii precizeaza ca evaluarea probatoriului "lasa loc nesigurantei in privinta existentei faptei", pornind de la constatarea ca principala proba a acuzarii o constituie declaratia lui Genica Boerica, insa credibilitatea acestuia poate fi pusa la indoiala, intrucat denuntul acestuia a intervenit in cursul anului 2006, cand martorul era arestat in alta cauza, iar testarea poligraf a acestuia a indicat note specifice comportamentului simulat, "cel putin in conditiile analizate in considerentele deja expuse".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























3133 vizualizari

  • 0 (2 voturi)    
    no comment (Luni, 19 martie 2012, 19:21)

    outside_the_wall [utilizator]

    "...decizia nefiind insa definitiva si putand fi contestata..."
  • -9 (9 voturi)    
    Adrian Nastase vrs. DNA & G. Boerica. (Luni, 19 martie 2012, 19:50)

    cornel19 [utilizator]

    Mai mult sau mai putin subiectiv, achitarea lui Nastase in procesul ,,matusa tamara,, pare sa fie un act de dreptate.
    • +7 (7 voturi)    
      Da, Matusa Tamara a murit saraca (Luni, 19 martie 2012, 20:21)

      CalinM [utilizator] i-a raspuns lui cornel19

      Dar avea un Imperiu Imobiliar. Dreptatea PSD in Romania :((
  • +3 (3 voturi)    
    se vrea despagubire? (Luni, 19 martie 2012, 20:18)

    Baltaretu [utilizator]

    probatoriu magistratilor, a fost serios sau facatura.In acest caz, Nastase sa ceara daune de 1 miliard de euro , sa aiba PSD ce cheltuii in campania electorala
    Nu cred ca dosarul nu a fost corect, insa in perspectiva cistigarii alegerilor de USL, magistratii au ccotit-o,ca nu o sa-si piarda tescoiu de bani.
    Rusine pentru magistratii care se joaca de-a dosarul, de-a judecata, de-a condamnare, pe bani frumosi , strinsi de la gura poporului
  • +3 (5 voturi)    
    Adica (Luni, 19 martie 2012, 20:41)

    miguel [anonim]

    l-a dat in git pe Nastase dar nu a scapat de puscarie? Pai sa vezi acum ce mai colaboreaza toti cu autoritatile.
    • 0 (0 voturi)    
      Denuntarea (Marţi, 20 martie 2012, 13:41)

      tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui miguel

      Denuntarea inlatura raspunderea penala daca este facuta inainte de comiterea faptelor.

      Nea Boerica a tras de la Nastase cat a putut si cand nu i-a m-ai convenit l-a "parat" la politie, sperand probabil ca il infunda si el scapa basma curata.


      Nu-i asa simplu Domn Boerica!
  • 0 (0 voturi)    
    oare.... (Luni, 19 martie 2012, 23:23)

    egroeg [anonim]

    n-a mai păstrat niciun as în manecă să se redeschidă dosarul Năstase?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by