Sefa ITM Timis, acuzata de trafic de influenta, a fost condamnata la trei ani si jumatate de inchisoare cu executare

de I.C.     HotNews.ro
Miercuri, 21 decembrie 2011, 13:21 Dosare Anticoruptie


Inspectorul sef al ITM Timis, Cornelia Corescu, trimis in judecata pentru trafic de influenta, a fost condamnat, miercuri, de Tribunalul Timis, la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare, informeaza Mediafax.  Fostul secretar executiv PDL, Vasile Medesan, acuzat in acelasi dosar, a primit doi ani de inchisoare cu executare.

Purtatorul de cuvant al Tribunalului Timis, Lavinia Biris, a declarat, miercuri, ca decizia Tribunalului Timis poate fi atacata in termen de zece zile de la pronuntare.

Inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Timis, Cornelia Corescu, si fostul secretar executiv al PDL, Vasile Medesan, arestati preventiv pentru trafic de influenta, au fost deferiti justitiei, la inceputul lunii octombrie, de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Timisoara, dupa ce au cerut unui membru de partid sa depuna suma de 10.000 de lei de la administratorul unei firme indicand ca banii sa fie donati pentru organizatia judeteana a Partidului Democrat Liberal, ca sa nu amendeze firma acestuia.

Cornelia Corescu a fost trimisa in judecata pentru trafic de influenta si doua fapte de instigare la fals intelectual in scopul ascunderii comiterii infractiunii de trafic de influenta, iar Vasile Medesan, pentru trafic de influenta.

Anchetatorii au stabilit ca, in perioada iulie-august, Corescu, in calitate de inspector sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Timis, prin intermediul lui Vasile Medesan, i-a pretins unui denuntator, administrator la o societate comerciala, suma de 10.000 lei, indicandu-i ca banii sa fie achitati ca donatie pentru organizatia judeteana de partid din care acestia faceau parte (Partidul Democrat Liberal), se arata intr-un comunicat al DNA.

In schimb, Cornelia Corescu urma sa intervina la functionari din subordinea sa, asupra carora avea influenta, pentru a-i determina sa nu aplice firmei denuntatorului sanctiunile contraventionale corespunzatoare referitoare la incalcarea legislatiei muncii, pentru o serie de nereguli constatate.

Initial, notau procurorii, in conditiile in care denuntatorul s-a angajat ca va achita suma pretinsa, Corescu a dispus ca o angajata din subordine sa intocmeasca doua anexe la actul de control, in care sa constate aspecte nereale, care sa atraga sanctiuni mai blande societatii administrate de denuntator.

Ulterior, insa, dupa ce denuntatorul a achitat doar 1.000 de lei din suma pretinsa, inspectorul sef al ITM a dispus aceleiasi subordonate sa revina asupra actului de control astfel incat sa ii fie aplicata denuntatorului amenda corespunzand neregulilor descoperite in timpul controlului.

Pe fondul unor discutii ulterioare, mai aratau procurorii, Corescu a conditionat renuntarea la sanctiunile aplicate, de depunerea de catre denuntator a intregii sume de bani pretinse initial. In acest context, femeia a dispus inregistrarea, in evidentele institutiei, a unei contestatii antedatate, in vederea anularii procesului-verbal care atragea aplicarea sanctiunii.

Contestatia antedatata a fost facuta astfel incat sa apara ca fiind formulata de denuntator, in termen legal. Cu toate acestea, remiterea intregii sume de bani pretinse de inculpata nu a mai avut loc, mai aratau anchetatorii.

In 16 septembrie 2011, Tribunalul Timis a dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile a inculpatei Corescu Cornelia Gheorghina, iar in 22 septembrie, Curtea de Apel Timisoara a admis recursul procurorilor DNA si a dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile si a inculpatului Medesan Vasile.

Secretarul executiv al PDL Timis, Vasile Medesan, s-a autosuspendat din partid dupa ce a fost declansata cercetarea sa sub acuzatia de trafic de influenta. Seful ITM Timis, Cornelia Corescu, a cerut, la acea vreme, magistratilor Curtii de Apel Timisoara, sa fie cercetata in libertate deoarece nu reprezinta un pericol public si doreste sa se intoarca la familie si "la persoanele nevoiase" de care se ocupa.

Surse din PDL Timis declarau, pe 15 septembrie, ca denuntatorul in cazul sefului Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Timis, Cornelia Corescu, este Aurel Grindis, secretar executiv al PDL Varias, care este asociat la o firma de constructii - SC "Relu si Andreea" SRL. Sursele citate afirmau ca in evidentele PDL Timis exista "o donatie derizorie" de 1.000 de lei, facuta de Aurel Grindis catre partid.

Presedintele PDL, Emil Boc, a solicitat o investigatie interna a situatiei de la filiala Timis, concluziile urmand sa fie publicate, se arata intr-un comunicat al partidului legat de cazul sefului ITM Timis. "Consideram ca modul in care actioneaza astazi justitia, fara sa tina cont de apartenenta politica a persoanelor pe care le cerceteaza, reprezinta o cucerire importanta a statului nostru de drept. Reamintim tuturor cetatenilor romani ca aceasta atitudine corecta a justitiei nu era de imaginat in timpul regimului Nastase si, cu atat mai putin, ar putea fi de imaginat intr-un regim care ar avea la conducere tandemul Ponta-Antonescu", se arata in comunicat.

Sursa mentiona ca presedintele PDL a solicitat structurilor interne abilitate o investigatie a situatiei de la filiala Timis.

Activitate Cornelia Corescu

Membra a Biroului Politic Judetean al PDL Timis, Cornelia Corescu a condus timp de sapte ani Inspectoratul Teritorial de Munca Timis. In 2008, ea a candidat din partea PDL pentru un post de senator, insa a pierdut alegerile.

In septembrie 2007, ministrul Muncii de la acea vreme Paul Pacuraru a destituit-o din functie pe Cornelia Corescu pe motiv ca a prejudiciat imaginea ITM Timis. Corescu a fost contestata atat de directorul adjunct al institutiei, cat si de angajati, fiind acuzata de o atitudine necorespunzatoare si netransparenta cu acestia. Mai mult, ITM Timis a trebuit sa plateasca mii de euro unei angajate pe care directoarea a dat-o afara din ITM, dar angajata a castigat procesul.

Paul Pacuraru declara la acea vreme ca la Ministerul Muncii exista cateva dosare cu reclamatii, decizii, contestari de decizii in cazul Corneliei Corescu, iar aceasta a adus "un prejudiciu de imagine unei institutii care lucreaza cu mii de oameni, de angajatori, cu public cat se poate de larg", prin "scandalul permanent" de la ITM Timis.

Cornelia Corescu a contestat in instanta decizia de demitere si a castigat, revenind, in 2009, la sefia ITM Timis.

In 2010, ea anunta ca urma sa fie numita secretar de stat in Ministerul Muncii, condus la acea vreme de Mihai Seitan, insa decizia de numire nu a fost semnata de premierul Emil Boc.

Dupa declansarea actiunii penale impotriva sa, Cornelia Corescu si-a inaintat demisia din functia de sef al ITM Timis.

Citeste si:







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2627 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    apropo de ITM Timis (Miercuri, 21 decembrie 2011, 14:23)

    Claudiu2s [utilizator]

    ma uitam la o decizie de incetare a unui fost contract de munca de al meu.

    Inregistrat la ITM in 13 nov., cu data de inregistrare in firma 11 nov. si data de aplicare 30 august.
    (2009, totusi).
    • +2 (2 voturi)    
      n-am inteles, in fine, (Miercuri, 21 decembrie 2011, 14:27)

      gigel [anonim] i-a raspuns lui Claudiu2s

      dar ma bucur ca mai vad si cate o "cu executare"
  • +1 (5 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 21 decembrie 2011, 14:30)

    [anonim]

    • +3 (3 voturi)    
      corect! (Miercuri, 21 decembrie 2011, 14:47)

      Mikutza Cekurai [utilizator] i-a raspuns lui

      Excelent punctat! In dosarul Matusa Tamara, Bombonel era acuzat de coruptie, si umbla vorba ca va lua 3 ani de puscarie cu suspendare.
      Pentru justitia romaneasca, coruptia este asa... o bagatela, ca si cum ai fura o gaina...
      Despre Catalin Voicu... ce sa mai zici? omul ala are ditamai dosarul cu inregistrari despre cum influenta el justitia, si manarii cat cuprinde, si a fost eliberat din inchisoare, direct in parlamentul Romaniei, unde voteaza legi!!!
      • 0 (0 voturi)    
        Bravo, eram chiar curios daca treceti pe aici... (Joi, 22 decembrie 2011, 1:33)

        Wizard of Oz [utilizator] i-a raspuns lui Mikutza Cekurai

        Postacii oranj oare de ce nu se inghesuie pe aici, pe la o stire care arata ca, deocamdata, coruptie dovedita este la PDL?
        Este greu sa zici ceva dar, iata, catziva se incumeta.
        Si ce gasesc ei de zis?
        Nimic despre cazul flagrant din Timis, in schimb arata cu degetul la opozitie si striga ca aia sunt si mai corupti.
        Asa ca trecem cu vederea magariile DOVEDITE legal ale PDL-ului....ei au voie, ne vor binele chiar daca pentru asta ne fac rau.
  • 0 (0 voturi)    
    Putina curatenie de sarbatori (Miercuri, 21 decembrie 2011, 22:20)

    Ionica [anonim]

    Pe la sefii oficiilor de cadastru cand mergeti sa faceti curatenie?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by