Patru vamesi trimisi in judecata pentru sprijinirea unei retele de evaziune fiscala cu produse petroliere In decembrie 2009 DNA Timisoara a trimis in judecata opt persoane printre care si trei angajati ai Directiei Judetene de Accize si Operatiuni Vamale (D.J.A.O.V.) Arad pentru abuz in serviciu. Potrivit procurorilor vamesii nu au facut controale la doua societati care realizau evaziune fiscala cu produse petroliere. Paguba a fost estimata la 4 milioane de euro.
Trei vamesi din Galati implicati intr-o retea de trafic de tigari In decembrie 2010 DIICOT Galati a trimis in judecata 10 persoane pentru contrabanda cu tigari. Potrivit procurorilor grupul de traficanti era ajutat de trei vamesi de la Vama Galati si doi politisti de la Politia de Frontiera. Prejudiciul la bugetul de stat calculat de procurori se ridica la 1,5 milioane de lei.
Un sef de vama si trei vamesi trimisi in judecata pentru abuz in serviciu In noiembrie 2009 DNA a trimis in judecata patru angajati ai Directiei Judetene de Accize si Operatiuni Vamale Neamt, directorul RAR Namt si un om de afaceri local. Potrivit rechizitoriului in 2008, Ionut Ciprian Manea, in calitate de persoana fizica, dar si de asociat si administrator la SC RulCom SRL, a achizitionat ilegal, de la diversi furnizori, zece tone motorina si alte tipuri de produse petroliere, pe care le-a depozitat in interiorul locuintei sale. Pentru a se sustrage de la plata accizelor si de la controlul Directiei Judetene de Accize si Operatiuni Vamale Neamt acesta a apelat la directorul RAR Sorin Gherghel care ulterior l-a determinat pe sedul vamii Valentin Constantin Ghilea sa nu efectueze nici un control.
Harta cazurilor de coruptie din vamile Romaniei. UPDATE: 196 de vamesi arestati preventiv pentru 29 de zile. Vezi in articol stadiul proceselor vamesilor De la 1 ianuarie 2008 cand Romania a anuntat anul 2011 ca tinta pentru intrarea in Schengen procurorii au investigat zeci de cazuri de vamesi implicati in acte de coruptie. HotNews.ro va prezinta intr-un format multimedia 13 cazuri de grupuri de vamesi implicati in acte de coruptie care pornesc de la micul trafic cu tigari si pana la cumpararea de posturi de conducere. Din cele 13 cazuri intr-unul singur a fost data o sentinta. La Bechet sase vamesi au fost achitati dupa ce procurorii i-au acuzat ca au sustras 2000 de baxuri de tigari dintr-o captura de contrabanda.UPDATE Cazurile Albita si Ploiesti Bilantul noilor cazuri de coruptie cercetate de DNA:196 de vamesi arestati preventiv pentru 29 de zileSeful vamii Ploiesti arestat pentru luare de mitaSeful Autoritatii Nationale a Vamilor, Radu Marginean demis pe 9 februarie dupa ce a fost pus sub invinuire in cazul dosarului “mita la vama Halmeu”  Vezi in harta si celalate cazuri.
Sase vamesi trimisi in judecata pentru furul a 2000 de baxuri de tigari au fost achitat In octombrie 2008 procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova au inceput urmarirea penala impotriva a sase vamesi din cadrul Vamii Bechet. Procurorii i-au acuzat pe vamesi printre care si adjunctul vamii de furt calificat, complicitate la furt calificat, fals intelectual si uz de fals dupa ce au sustras o buna parte dintr-o captura de tigari netimbrate, descoperite in septembrie 2008, intr-un TIR care ar fi trebuit sa transporte croissante. In iulie 2009 vamesii au fost trimisi in judecata iar pe 27 ianuarie 2011 Curtea de Apel Craiova i-a achitat printr-o sentinta nedefinitiva.
Cine sunt Liviu Florian si Nicoleta Dobrescu, afaceristul si vamesul care au tranzactionat pentru 130.000 de euro postul de sef de vama la Halmeu DNA a cerut joi, 3 februarie, arestarea preventiva a clujeanului Liviu Florian pentru ca ar fi primit 130.000 de euro de la  Nicoleta Dobrescu, inspector vamal. Liviu Florian detine o avere estimata in  Top 300 Capital 2010 la 40 de milioane de euro; in anii 2000 a achizitionat doua ferme de la Ministerul Argriculturii condus de Ioan Avram Muresan trimis in judecata in dosarul Caltabosul.  Nicoleta Dobrescu este vames din 1998. A ocupat functia de sef al vamii Halmeu timp de sase luni si este implicata intr-un alt dosar cercetat de DNA.
Fosta sefa la Vama Halmeu, suspectata ca si-a cumparat functia cu bani stransi de la camatari si contrabandisti. Trei persoane retinute de DNA pentru trafic de influenta Procurorii DNA Oradea au dispus retinerea pentru 24 de ore a doi oameni de afaceri si a unui fost angajat duty-free din Vama Halmeu, pentru fapte de coruptie, acestia urmand a fi prezentati Tribunalului Satu Mare cu propunere de arestare preventiva. Cei trei sunt acuzati de trafic de influenta in cazul fostului sef al Biroului Vamal Halmeu, Nicoleta Dobrescu, suspectata ca ar fi strans peste 130.000 de euro de la camatari si contrabandisti de tigari pentru a-si cumpara functia de sef de vama.
Cazul Constantin Nicolescu. Ce s-a intamplat in sala de judecata la procesul in care a fost eliberat presedintele CJ Arges In urma unui proces derulat pe durata a sapte ore, un complet de trei judecatori a decis ca presedintele Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, acuzat de DNA de mai multe acte de coruptie, sa fie eliberat. In timpul procesului cauza lui Nicolescu a fost pledata de trei avocati care au explicat ca liedrul PSD Arges, care nu a fost prezent fiind internat in spital, nu este un pericol public. In replica, procurorul de caz, cel care a instrumentat dosarul, a explicat ca dovezile sunt fara dubii si a dezvaluit si ca Nicolescu s-a implicat in promovarea unui judecator la Curtea de Apel Pitesti. In final, judecatorii au decis eliberarea, iar avocatii, rudele si jurnalistii locali au aplaudat la scena deschisa sentinta. Avocat: Chiar daca ar fi facut aceste fapte care este acuzat nu trebuia arestat. Trebuie sa tinem seama de cate a facut Nicolescu pentru judetul Arges Procurori: Nicolescu s-a implicat in actul de justitie. S-a implicat in promovarea unei persoane la Curtea de Apel Pitesti.Vezi in text o relatare din sala de judecata
Rezultatul anchetei HotNews.ro: Guvernul a abrogat amendamentul Buda care scapa avocatii de raspunderea penala Guvernul a abrogat, printr-o ordonanta de urgenta adoptata miercuri, articolul din legea avocatilor care prevede ca “avocatul nu raspunde penal pentru recomandarile si opiniile profesionale pe care le comunica clientului sau si nici pentru actele juridice pe care le propune clientului sau, urmate de savarsirea de catre client a unei fapte prevazute de legea penala”. HotNews.ro a realizat ampla ancheta care arata ca articolul a fost introdus in lege de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor si a fost sustinut de deputatul PDL Daniel Buda. Efectul amedamentului era acela ca avocatii care si-au sfatuit clientii sa dea mita, sa faca trafic de influenta sau au comis falsuri, cum s-a intamplat in cazul senatorului-avocat Catalin Voicu, aveau sansa sa scape de o parte din acuzatii.Citeste mai multe despre efectele amendamentului Buda: Cine a trecut strada
ICCJ judeca miercuri procesul deputatului PSD Mugurel Surupaceanu Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca, miercuri, procesul in care deputatul PSD Mugurel Surupaceanu este trimis in judecata pentru fapte de coruptie, anunta Agerpres. Deputatul Mugurel Surupaceanu a fost trimis in judecata, pe 25 mai 2009, alaturi de mai multi fosti directori de la Complexul Energetic Turceni, de procurorii DNA in legatura cu achizitionarea, cu incalcarea prevederilor legale si la un pret supraevaluat, a unui utilaj nefolositor si uzat.
Ministerul Justitiei studiaza posibilitatea abrogarii amendamentului din legea avocatilor prin care avocatii-infractori nu mai raspund penal Ministerul Justitiei a transmis HotNews.ro un comunicat oficial in care mentioneaza ca articolul din legea avocatilor care prevede ca “avocatul nu raspunde penal pentru recomandarile si opiniile profesionale pe care le comunica clientului sau si nici pentru actele juridice pe care le propune clientului sau, urmate de savarsirea de catre client a unei fapte prevazute de legea penala” este analizat in vederea abrogarii lui. Ministerul mentioneaza ca legea initiala trimisa de Guvern catre Parlament nu prevedea un asemenea articol si ca acest articol nu este necesar. HotNews.ro a dezvaluit joi 20 ianuarie ca articolul a fost introdus in lege de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor si a fost sustinut de deputatul PDL Daniel Buda. Efectul amedamentului este acela ca avocatii care si-au sfatuit clientii sa dea mita, sa faca trafic de influenta sau au comis falsuri, cum s-a intamplat in cazul senatorului-avocat Catalin Voicu, au sansa sa scape de o parte din acuzatii
Dosarul Carabulea - Apostu: Trei dintre mituitorii prim-procurorului de la Sibiu si-au recunoscut vinovatia in fata instantei. Vezi in text ce spun omul de afaceri sibian si fostul prim-procuror Apostu La primul termen al procesului de coruptie in care inculpat principal este fostul prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Sibiu, Florin Nicusor Apostu, trei dintre co-inculpatii sai, acuzati ca i-au dat mita, si-au recunoscut in fata instantei vinovatia. Fostul ofiter SRI, Tiberiu Narcis Popescu precum si Sebastian si Izabela Carstea au recunoscut toate faptele de care au fost acuzati, asa cum au fost ele descrise in rechizitoriul alcatuit de procurorii DNA, prevalandu-se de prevederile articolului 320 indice 1 din Codul de Procedura Penala care, in aceste cazuri, permite reducerea pedepsei cu o treime.​
TVR: Sorin Ovidiu Vintu citat la DNA in dosarul UCMR Resita in care mai multe persoane, printre care si senatorul PDL Mircea Banias, sunt cercetate pentru returnare ilegala de TVA de 60 milioane de euro Sorin Ovidiu Vintu a fost citat la DNA, marti 18 ianuarie, pentru a da declaratii in dosarul UCM Resita in care procurorii investigheaza o returnare ilegala de TVA in valoare de 60 de milioane de euro, relateaza jurnalistii TVR citand surse din randul avocatilor. Vintu nu s-a prezentat la DNA intrucat sustine ca are tripla fractura de rotula si nu este transportabil. Potrivit TVR, care citeaza surse din randul avocatilor in interceptarile dosarului UCM Resita, Vintu este suprins intr-o convorbire cu libanezul Said Baaklini. In acelasi dosar sunt pusi sub invinuire senatorul Mircea Banias PDL si fostul director al Direcţiei Domenii Portuare, Eugen Bogatu.​In stenograme apare si ministrul Transporturilor Anca BoagiuVezi in text declaratia lui Said Baaklini
Mandatele de arestare preventiva ale lui Bogatu, Baaklini, Chebutiu si Preda, prelungite de ICCJ Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au decis, sambata, prelungirea mandatelor de arestare preventiva pana pe 20 februarie in cazul omului de afaceri libanez Said Baaklini, al directorului general si al directorului executiv al SC UCM Resita, Adrian Chebutiu si Adrian Preda, precum si al directorului Administratiei Porturilor Constanta, Eugen Bogatu, cercetati in dosarul rambursarii de TVA de aproximativ 60 de milioane de euro.
Cum s-a desfasurat un termen din dosarul "Trofeul Calitatii" in care este implicat Adrian Nastase - cereri de recuzare, nervi si amenzi Dosarul "Trofeul Calitatii", in care este inculpat si fostul prim-ministru al Romaniei Adrian Nastase, a fost judecat vineri la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Sedinta a inceput cu o amanare de o ora, a continuat cu inca o amanare de doua ore si s-a lasat cu doua amenzi de 3.000 de lei date de catre presedintele completului de judecata celor doi avocati care au intarziat la sedinta si au provocat cele doua amanari. Sedinta a continuat cu o cerere de recuzare a judecatoarei Ioana Bogdan, cerere facuta de Adrian Nastase si avocatii sai care sustin ca judecatoarea este un fost consilier al sefului DNA, Daniel Morar. Sedinta de judecata nu a dus lipsa de discutii aprinse, atat intre judecatori si avocati, cat si intre judecatori si unii dintre inculpati.Vezi in articol ce a declarat Adrian Nastase in fata completului de judecat
Ioan Muresan, observator FRF si comisar al Garzii Financiare Timis, arestat pentru santaj Judecatoria Timisoara a dispus vineri arestarea preventiva pentru 29 de zile a lui Ioan Muresan, comisarul Garzii Financiare Timis, pentru infractiunea de santaj, informeaza un comunicat al DNA. Ioan Muresan este si observator al FRF in meciurile din Liga I.
VIDEO Adrian Nastase a recuzat-o din nou pe judecatoarea Ioana Bogdan, in dosarul "Trofeul calitatii" Fostul premier Adrian Nastase, a recuzat vineri un judecator din completul care judeca dosarul "Trofeul calitatii", informeaza Agerpres. Potrivit avocatilor sai, magistratul n-ar trebui sa intre in acest dosar deoarece in perioada 10 septembrie 2009-1 noiembrie 2010 a ocupat o functie importanta in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, unde ar fi putut intra in contact cu dosarele lui Adrian Nastase.
Expertiza interceptarilor, noua arma a avocatilor. Cum incearca Vintu, Voicu, Costiniu si Remes sa blocheze judecarea dosarelor Exceptia de neconstitutionalitate, arma preferata a avocatilor pentru amanarea proceselor, a fost inlocuita cu expertiza interceptarilor. In 2010, dosarul de coruptie al fostului ministru Decebal Traian Remes a fost amanat timp de sapte luni pentru ca avocatii au cerut expertiza inregistrarilor audio-video. La ultimul termen din dosarul Voicu, avocatii au cerut instantei incuviintarea realizarii unei expertize a interceptarilor. Avocatii lui Sorin Ovidiu Vintu se pregatesc si ei sa ceara expertizarea inregistrarilor. Citeste si explicatia procurorului sef al DNA Daniel Morar care sustine ca expertizele interceptarilor nu fac decat sa tergiverseze procesele. Vezi in text cine face si ce contin expertizele interceptarilor ​
Alerta medicala! Anti-coruptia poate face victime! Agitatia care exista zilele astea pe scena partizana a captivat atentia presei nostre. A facut-o astfel sa trateze destul de superficial si neutru informatiile din ce in ce mai dese asupra unei maladii in plin proces de raspandire. Este o boala foarte contagioasa, dar la care sunt susceptibili doar oameni din lumea politica, mari oameni de afaceri si patroni de presa si inalti magistrati. Sursa ei a fost identificata la nivelul anului 2005, provocata se pare de un experiment al ministrului Monica Macovei care a transformat o institutie cat se poate de benigna intr-o amenintare constanta la adresa celor vulnerabili, scrie Doc pe blogul sau.
Cum si-a aparat onoarea de magistrat fostul judecator Florin Costiniu acuzand DNA ca a trucat inregistrarile telefonice Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei a judecat miercuri, 12 ianuarie, un nou termen in dosarul de coruptie al senatorului PSD Catalin Voicu. In acelasi dosar sunt acuzati si fostul judecator Florin Costiniu, Costel Casuneanu si Marius Locic. In cadrul audierilor, Florin Costiniu a acuzat procurorii DNA ca au trucat inregistrarile audio pe baza carora este acuzat de complicitate la trafic de influenta. “Inregistrarile redate reprezinta colaje, intercalari si fraze scoase din contex”, a declarat Costiniu. Catalin Voicu a cerut sa fie eliberat sub supraveghere judiciara: "Sunt nevinovat. Intreaga aparare se bazeaza pe trunchierea unor convorbiri interceptate.”Avocatul Gheorghe Mateut, care il reprezinta pe Costel Casuneanu, a cerut expertizarea inregistrarilor audio.Vezi in text cum explica in septembrie 2010 Daniel Morar procurorul sef al DNA ca este folosita tehnica contestarii interceptarilor pentru a tergiversa procesele.Vezi in text o relatare din sala de judecata
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by