TVR: Sorin Ovidiu Vintu citat la DNA in dosarul UCMR Resita in care mai multe persoane, printre care si senatorul PDL Mircea Banias, sunt cercetate pentru returnare ilegala de TVA de 60 milioane de euro

de Attila Biro     HotNews.ro
Joi, 20 ianuarie 2011, 15:02 Dosare Anticoruptie


Sorin Ovidiu Vintu a fost citat la DNA, marti 18 ianuarie, pentru a da declaratii in dosarul UCM Resita in care procurorii investigheaza o returnare ilegala de TVA in valoare de 60 de milioane de euro, relateaza jurnalistii TVR citand surse din randul avocatilor. Vintu nu s-a prezentat la DNA intrucat sustine ca are tripla fractura de rotula si nu este transportabil. Potrivit TVR, care citeaza surse din randul avocatilor in interceptarile dosarului UCM Resita, Vintu este suprins intr-o convorbire cu libanezul Said Baaklini. In acelasi dosar sunt pusi sub invinuire senatorul Mircea Banias PDL si fostul director al Directiei Domenii Portuare, Eugen Bogatu.

Potrivit TVR procurorii DNA vor sa lamureasca de ce libanezul Said Baaklini, arestat pentru retrocedare ilegala de TVA de 60 de milioane de euro, l-a vizitat pe Vintu de doua ori chiar in ziua in care a fugit din tara, pe 27 noiembrie 2010. Procurorii au interceptat si o convorbire dintre Baaklini si Vintu din acea zi:

Baaklini: Sorine, merg pe varianta mea!
Vantu: Bine!

Potrivit surselor citate de TVR  Said Baaklini a fugit din tara chiar dupa ce l-a vizitat pe Sorin Ovidiu Vintu. Libanezul a fost insa a fost retinut in Bulgaria si a fost adus in Romania la sfarsitul lui decembrie.

In declaratia data procurorilor libanezul a explicat ca vizitele si discutiile cu Vintu din ziua fugii sale vizau achizitionarea blocului Gelsor de la Vintu. Said Baaklini a declarat ca i-a oferit lui Vintu 2 milioane de euro pentru imobil, in timp ce Vintu dorea 5 milioane.

In declaratia data procurorilor Said Baaklini a sustinut ca solicitarea de returnare de TVA de 60 de milioane de euro reprezinta de fapt o gresala contabiliceasca. El a mai mentionat ca nu a dorit nici un moment sa fuga de ancheta penala. Vezi mai jos declaratia data de Said Baaklini.

Declaratie Said Baaklini

TVR mai noteaza ca procurorii vor sa afle si ce are de spus Vintu, drept urmare l-au chemat la DNA marti dimineata. In cursul zilei de luni dupa-amiaza, Vintu s-a prezentat la spitalul de urgenta Floreasca si si-a pus piciorul in ghips. Contactat de TVR Vintu nu a dorit sa faca nici un fel de declaratie.

Dosarul UCM Resita - o returnare ilegala de TVA de 60 de milioane euro

In dosarul UCM Resita investigat de procurorii DNA sunt cerecetati pentru evaziune fiscala, trafic de influenta si favorizarea infractorului urmatoarele persoane: Eugen Bogatu, fostul director al Directiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanta SA, Said Baaklini, administrator al SC Libarom Agri SRL, Chebutiu Adrian, presedinte al Consiliului de Administratie al SC UCM Resita SA si Preda Coriolan Adrian, director executiv al SC UCM Resita SA.

In acelasi dosar a fost pus sub invinuire si deputatul PDL Mircea Banias care  este acuzat de favorizarea infractorului in dosarul evaziunii fiscale de 60 de milioane de euro de la Uzina Resita.

Care sunt acuzatiile procurorilor

Din ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat ca in 31 august 2010, in urma unei intelegeri anterioare, SC UCM Resita SA a emis o factura in valoare de 250 milioane euro plus TVA catre SC Libarom Agri SRL care a cumparat de la uzina din Resita patru motoare vechi, nefunctionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani.

"In realitate, cele patru motoare vechi valorau aproximativ 5 milioane euro plus TVA, adica de 50 de ori mai putin. Pentru a da o aparenta de legalitate operatiunii de vanzare la pret supraevaluat, UCM Resita SA a mai incheiat cu S.C. Libarom Agri SRL trei contracte in valoare totala de 245 milioane euro+TVA, care nu au la baza operatiuni reale", sustin procurorii.

Sursa citata mentioneaza ca, in baza facturii supraevaluate, in luna septembrie, SC Libarom Agri SRL, reprezentata de inculpatul Baaklini, a si cerut restituirea de la bugetul de stat a TVA aferente facturii respective, adica suma de 60 milioane euro.

In 26 noiembrie, in Portul Constanta, marfa cumparata a fost incarcata pe o nava avand ca destinatie Republica Guineea, insa exportul efectiv a fost impiedicat de interventia Parchetului.

Ministrul Transporturilor in stenogramele dosarului

In acelasi dosar procurorii au anexat o interceptare in care apare ministrul Transporturilor Anca Boagiu. Stenograma surpinde o discutie dintre ministru si deputatul PDL Mircea Banias. M-am saturat de mizeriile omului tau din port. El, seful ANAF Constanta si cel cu feribotul sunt toti intelesi. ...cretinii dracului!", i-a spus Boagiu lui Banias, potrivit stenogramei citate de Realitatea TV.  Mircea Banias a declarat pentru cotidianul Gindul ca "Era vorba despre o nava pe care ANAF Constanta intentiona sa puna sechestru, ca sa-si recupereze creantele. Citeste aici articolul din Gindul.

Cotidianul Romania Libera dezvaluia in decembrie 2010 ca Said Baaklini a facut afaceri cu Petromservice controlata, prin Liviu Luca, de Sorin Ovidiu Vantu. Iata ce nota RL in 2010
  • "Libanezul Said Baaklini a fost implicat in numeroase afaceri controversate, fiind chiar retinut in anii '90 de autoritatile romane. In general insa Baaklini a beneficiat de protectie datorita legaturilor transpartinice pe care si le-a cultivat. Firma sa, Libarom Agri, se ocupa, printre altele de importul de sardine, de unde si porecla de regele sardinelor". Said Baaklini a facut afaceri si cu fosta Petromservice, controlata, prin Liviu Luca, de Sorin Ovidiu Vantu. Libanezul este si nasul de botez al unuia dintre copiii Narcisei Georgescu - fost director in Agentia Nationala Sanitar-Veterinara, o apropiata a Elenei Udrea. La eveniment, in 2009, au participat, potrivit Q Magazin, Ion Tiriac, Adrian Nastase, fostul ministru liberal al Apararii Teodor Atanasiu. De altfel, spun surse judiciare, Said Baaklini a reusit, cu sprijinul guvernarii liberale, sa devalizeze Institutul National al Lemnului. A fost asociat si cu presedintele executiv al FC Dinamo, Cristi Borcea"
NOTA: Potrivit unui comunicat DNA "in baza facturii supraevaluate, in luna septembrie 2010, S.C. LIBAROM AGRI SRL Bucuresti, reprezentata de inculpatul Said Baaklini, a si cerut restituirea de la bugetul de stat a TVA aferente facturii respective, adica, suma de 253.749.507 lei, echivalenta a 60 milioane euro". Procurorii nu precizeaza daca procedura de restituire de TVA s-a si finalizat.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4411 vizualizari

  • +15 (15 voturi)    
    intrebare de 10 puncte (Joi, 20 ianuarie 2011, 15:13)

    ovi [anonim]

    pana la urma s-a facut restituirea de 60 de miloane de euro catre libanez ?

    Adica noi, poporul roman ne-am luat o mare teapa chit ca ala va face puscarie un numar de ani... ???

    hotnews - raspundeti la intrebarea asta !
    • +17 (17 voturi)    
      Cine isi bate joc de Romania.. (Joi, 20 ianuarie 2011, 15:41)

      Omar Hayssam si Said Baaklini [anonim] i-a raspuns lui ovi

      E impresionant sa vad ca procuratura aresteaza oameni ai partidului de guvernamant, pare ca ceva totusi se misca spre bine in tara asta..

      Director la vama arestat, afacerist arab extradat, ministra care descopera smecheria, deputat al puterii inculpat..

      Banii nu vor fi recuperati, in nici un caz in totalitate..

      Insa e simbolic ca un magnat al presei ''libere'' e de fapt bun prieten cu un infractor arab care si-a batut joc de Romania.. Asta spune multe despre patronul de la iRealitatea tv.
    • +3 (5 voturi)    
      hmm (Joi, 20 ianuarie 2011, 15:56)

      cristi767 [utilizator] i-a raspuns lui ovi

      Din cate stiu eu, n-au apucat sa faca manaria. Poate ne raspunde cineva care stie exact...
    • +2 (2 voturi)    
      :) (Joi, 20 ianuarie 2011, 16:34)

      alex [anonim] i-a raspuns lui ovi

      Cata vreme arestarile si cercetarile se fac pentru "returnare ilegala de TVA", "evaziune fiscala"...si nu pentru "tentativa de evaziune fiscala" sau "tentativa de returnare ilegala de TVA"...eu cred ca raspunsul ar trebui sa fie relativ simplu.
      Insa faptul ca exportul nu s-a efectuat poate insemna ca banii totusi nu s-au rulat, de obicei pentru returnarea de TVA trebuie prezentat documentul de transport care atesta ca bunul respectiv a parasit Romania si a fost vamuit la export.

      Mecanismul tepei e oricum mai complicat, pentru ca in prima faza nu statul e cel pagubit. Chiar daca statul ar fi acordat returnarea de TVA, statul ar fi avut o creanta asupra UCM Resita (pentru TVA facturat si neplatit statului).

      Statul s-ar indrepta impotriva UCM Resita si doar dupa procese si falimentul acestei uzine ar fi trecut datoria la stat ca fiind TVA nerecuperat. Oricum o gaura de 60mil EUR ar insemna falimentul UCM Resita.

      PS: eu cred ca ar trebui cercetat cine este actionarul majoritar al UCM Resita (o firma din Elvetia- INET AG- care are 96% din actiuni) si daca se pot stabili legaturi intre aceasta firma si oameni de afaceri cunoscuti din Romania, sau daca pur si simplu elvetienii au fost fraudati de managementul infractor din Romania...
      • +2 (2 voturi)    
        Cine-i actionar majoritar ? (Joi, 20 ianuarie 2011, 17:30)

        c.mike [utilizator] i-a raspuns lui alex

        O papusa elvetiana cu rol decorativ trasa de sfori de tandemul Buzaianu-Chebutiu
    • +6 (6 voturi)    
      Ia spune Stimabile Suferind: (Joi, 20 ianuarie 2011, 16:39)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui ovi

      S-a intarit suficient statul pentru domnia ta?

      =))
    • 0 (0 voturi)    
      smecheria este alta (Joi, 20 ianuarie 2011, 21:03)

      papadie [anonim] i-a raspuns lui ovi

      "UCM Resita SA a mai incheiat cu S.C. Libarom Agri SRL trei contracte in valoare totala de 245 milioane euro+TVA, care nu au la baza operatiuni reale". asta-i infractiunea. eu i-as lua libianului cei 250.000.000 euro dupa i-as da cei 60 milioane TVA si l-as mai invita sa faca afaceri cu statul roman. Escrocheria este data de cele trei contracte false. Libianul lua motoare scumpe si ca sa nu le plateasca a facut cele trei contracte. Ar trebui sa se procedeze ca in China cu cei care au facut cele trei contracte: spanzurati public
  • +15 (15 voturi)    
    Vai (Joi, 20 ianuarie 2011, 15:14)

    Mircea Giouana [anonim]

    Imi pare asa rau de dl Vantu!!! El este un om DE BINE. Numai tara asta e rea si nu-l intelege.
  • +12 (12 voturi)    
    Exista oare (Joi, 20 ianuarie 2011, 15:44)

    oki [anonim]

    vreo furaciune, un mish-mash in care sa nu fi fost implicat acest ghiavol cu biblioteca impresionanta (cf. CTP) ? Unde era ceva de furat, hop si el . Acuma se da ranit in rotula . Ce va mai scorni ? Chiar nu-i vine nimeni de hac acestui hotz ?
    • +1 (1 vot)    
      CTP (Joi, 20 ianuarie 2011, 20:36)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui oki

      e un tip impresionabil de felul lui.

      Aud ca tot Basescu e vinovat pentru alianta Crinului cu Felix.
    • 0 (0 voturi)    
      Nu, nu este un pericol public (Vineri, 21 ianuarie 2011, 10:53)

      Oblio [anonim] i-a raspuns lui oki

      Sa nu uitam sa-i multumim tovarasei costiniu...pentru sustinerea potrivit careia "daca a facut ieri, astazi sigur nu va mai face"...
  • +12 (12 voturi)    
    SOV (Joi, 20 ianuarie 2011, 15:50)

    Nano78 [utilizator]

    E vreun dosar, domeniu, nivel, in care sa nu fie si SOV implicat? e fantastic, mai rau decat o caracatita.
    Oi apuca vreodata sa-l vad dupa gratii?!
  • +5 (5 voturi)    
    intrebare (Joi, 20 ianuarie 2011, 15:53)

    aka [anonim]

    dar cum si-a fracturat rotula? a fost cumva la schii sau a alunecat in timp ce facea curat?
  • +12 (12 voturi)    
    Alooooooooooooooo... (Joi, 20 ianuarie 2011, 15:53)

    adi [anonim]

    domnisoara oana stancuuuuu...aloooooooo domnul ursu..........echipa de investigatii realitateaaaaaa..........alooooooooooooo..gata?nu continuati investigatiile?aaaaaaaaaaaaaaa a aparut si domnul vantu!!!!!!!!!hahaha stiati si de aceea ...............liniste nimic!!!!!!vai mama voastra!!!!!!!doar la comanda actionati!........aloooooooooooo iar este sefu bagat in smecheriiiiiiiiii...
    • +4 (6 voturi)    
      defapt e interesant (Joi, 20 ianuarie 2011, 17:34)

      sucaa [utilizator] i-a raspuns lui adi

      la acest articol, niciun postac antibase :)
      daca realitatile si antenele nu le-au spus ce sa toarne pe forumuri, sunt in pana de idei :)

      acum se vad postacii care gandesc cu capul lor. vorbesc de postacii anti-base
      • +1 (1 vot)    
        avem dovada (Joi, 20 ianuarie 2011, 18:20)

        adrian [anonim] i-a raspuns lui sucaa

        base nu e securist.
        un senator pdl fura impreuna cu vantu si base nu stie. daca era securist stia. dar nu stie. asta inseamna ca , URAAAA, BASE NU E SECURIST
  • +9 (9 voturi)    
    Vintu nici fractura nu o face simpla .... (Joi, 20 ianuarie 2011, 16:14)

    alex [anonim]

    'tripla fractura de rotula ' .... :) Megalomanu`...

    Ce sanatate firava iese la iveala de cind cu cercetarile astea... Cine ar fi banuit? Nu ma asteptam de la un fost pirnaias sa fie asa de gingas...

    Probabil te subrejesti daca meargi la ginecolog indiferent de afectiune...
  • +3 (3 voturi)    
    Vladut, pune-te pe treaba baiatule !! (Joi, 20 ianuarie 2011, 16:30)

    Mina MInovici [anonim]

    Acest vant urat mirositor este amestecat in absolut toate afacerile de rahat din Romania. Legea pentru asemenea escroci ca vantu, libanezul Bakklini, complicii lor si cati or mai fi asemenea capuse prin Romania ar trebui sa fie foarte simpla, clara si fara exceptie: sa fie juganiti. Pentru ca isi bat joc de banii mei, ai tai, ai tuturor fraierilor cinstiti din aceasta tara.
  • +1 (1 vot)    
    de tot râsul (Joi, 20 ianuarie 2011, 17:23)

    visio [anonim]

    să presupunem că există hoţi şi găinari; când furi o găină, eşti găinar...dar când furi o rafinărie cum te numeşti?...oricum, ăştia sunt arestaţi acum pt că nu au împărţit prada nicidecum pt că au furat...oare unde sunt judecătorii, poliţiştii implicaţi în acest caz? hai să fim realişti şi să mergem la pescuit....până nu privatizează ăştia balta...nu trebuie să vină occidentul să ne facă curat în curte, noi trebuie să facem treaba asta...
  • +4 (4 voturi)    
    perfect timing pt. fractura lui Vîntu :))) (Joi, 20 ianuarie 2011, 17:53)

    Mihaela Viziteu [utilizator]

    Anul acesta se poartă GHIPSUL ! :)))
  • +5 (5 voturi)    
    picior (Joi, 20 ianuarie 2011, 18:06)

    sandel [anonim]

    vad ca dl procuror care se ocupa de dosar este luat cam peste picior de vantu .
    Ii propun sa-i ceara lui vantu radiografia facuta inainte de gipsare . dupa aia sa-i facem o noua radiografie si sa le comparam . daca radiografia adusa de vantu e a altui picior decat al sau sa i se ofere :
    - spargerea in trei a rotulei pentru a pune de acord piciorul cu radiografia prezentata
    sau
    - inceperea urmaririi penale pentru fals , uz de fals si pentru ce ar mai fi cazul (stie dl procuror mai bine)
  • +1 (1 vot)    
    deci, lui vintu (Joi, 20 ianuarie 2011, 18:55)

    ;halat alb [anonim]

    i se rupe ..rotula de justitie.
    fuga la ginecolog !
  • 0 (0 voturi)    
    domne' (Joi, 20 ianuarie 2011, 20:15)

    mihai [anonim]

    dar ce agenta incarcata are Vantu! In fiecare saptamana tribunal-spital,tribunal-spital.Nu-i de mirare ca l-a lasat pe Ghita la carma irealitatii .Nici pe vremea raposatului gostat nu era asa de ocupat.Daca a fost prost si a sifonat ca Geoana e la el ,la spa....A vrut sa intre in istorie ca l-a vizitat " presedintele'' inainte de ultimul tur,tur pe care il considera victorios.Ha!Minte de aprozarist. Daca reusesc sa-l bage la mititica cu ginecolog cu tot,sa vezi ce plasa ia Guit-Guit(adica Ghita ).o sa plateasca toate oalele sparte ale prostului de tembeliziune.
  • 0 (0 voturi)    
    Lamurire, va rog (Vineri, 21 ianuarie 2011, 8:21)

    Mamaia [anonim]

    Inteleg - UCM si libanezul, returnare de TVA. Dar, lamuriti-ma si pe mine, va rog, care-s acuzatiile impotriva directorilor din port (Bogatu, Banias). Ca nu reiese din articol. Care-i smecheria cu ei ?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by