Un sef de vama si trei vamesi trimisi in judecata pentru abuz in serviciu

de Attila Biro     HotNews.ro
Luni, 7 februarie 2011, 19:23 Dosare Anticoruptie


In noiembrie 2009 DNA a trimis in judecata patru angajati ai Directiei Judetene de Accize si Operatiuni Vamale Neamt, directorul RAR Namt si un om de afaceri local. Potrivit rechizitoriului in 2008, Ionut Ciprian Manea, in calitate de persoana fizica, dar si de asociat si administrator la SC RulCom SRL, a achizitionat ilegal, de la diversi furnizori, zece tone motorina si alte tipuri de produse petroliere, pe care le-a depozitat in interiorul locuintei sale. Pentru a se sustrage de la plata accizelor si de la controlul Directiei Judetene de Accize si Operatiuni Vamale Neamt acesta a apelat la directorul RAR Sorin Gherghel care ulterior l-a determinat pe sedul vamii Valentin Constantin Ghilea sa nu efectueze nici un control.

Iata ce au mentionat procurorii DNA:
  • In cursul anului 2008, inculpatul Manea Ciprian - Ionut, in calitate de persoana fizica dar si de asociat si administrator la S.C Rulcom SRL, a achizitionat ilegal, de la diversi furnizori persoane fizice, cantitatea totala de 10 tone motorina si alte tipuri de produse petroliere, pe care a depozitat-o in interiorul imobilului sau, in recipiente improprii depozitarii unor astfel de substante periculoase. In acest mod, autoritatile fiscale (D.J.A.O.V. Neamt) au fost in imposibilitatea de a lua la cunostinta despre existenta produselor respective, acestea fiind marfuri impozabile (purtatoare de accize si TVA). Ulterior, inculpatul a vandut produsele petroliere la preturi superioare celor de achizitie.
  • Pentru a evita un control al autoritatilor fiscale ce ar fi avut drept consecinta aplicarea unor sanctiuni contraventionale si confiscarea produselor, Manea Ciprian Ionut i-a solicitat lui Gherghel Sorin sa il determine pe inculpatul Ghilea Constantin - Valentin, directorul executiv al D.J.A.OV. Neamt, sa stopeze orice demers legal in vederea controlarii activitatii sale ilicite in domeniul traficului cu produse petroliere.
  • In concret, la data de 6 noiembrie 2008, inculpatul Ghilea Constantin - Valentin a ordonat subordonatilor sai, lucratorii vamali Surdu Gheorghe, Preutu Mitica si Casamandra Vasile, sa se retraga fara a efectua controlul la imobilul in care locuia Manea Ciprian Ionut, nu a luat masuri fata de aceasta situatie si a aprobat raportul de misiune al lucratorilor vamali in care nu se face niciun fel de mentiune cu privire la traficul cu produse petroliere. In plus, nu a intreprins niciun demers pentru urmarirea cazului.
In final, prin actiunea Parchetului de pe langa Tribunalul Neamt si a I.P.J. Neamt, combustibilul detinut ilicit a fost confiscat si s-au aplicat amenzi contraventionale. Detalii despre caz aici

Dosarul este judecat de magistratii Tribunalului Neamt. In proces s-au judecat 11 termene din care opt au fost amanari. Ultimul termen s-a judecat pe 17 decembrie 2010.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2386 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by