Mandatele de arestare preventiva ale lui Bogatu, Baaklini, Chebutiu si Preda, prelungite de ICCJ

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 15 ianuarie 2011, 15:57 Dosare Anticoruptie


Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au decis, sambata, prelungirea mandatelor de arestare preventiva pana pe 20 februarie in cazul omului de afaceri libanez Said Baaklini, al directorului general si al directorului executiv al SC UCM Resita, Adrian Chebutiu si Adrian Preda, precum si al directorului Administratiei Porturilor Constanta, Eugen Bogatu, cercetati in dosarul rambursarii de TVA de aproximativ 60 de milioane de euro, informeaza Agerpres. Decizia ICCJ nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Procurorii anticoruptie efectueaza acte de urmarire penala fata de cei doi directori ai UCM Resita pentru evaziune fiscala, asociere in vederea savarsirii infractiunii de evaziune fiscala, complicitate la evaziune fiscala si doua infractiuni de fals intelectual.

In acelasi dosar este cercetat si inculpatul Said Baaklini, asociat unic si administrator al SC Libarom Agri SRL Bucuresti, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de evaziune fiscala, evaziune fiscala in forma tentativei si asociere in vederea savarsirii infractiunii de evaziune fiscala.

Din ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat ca in 31 august 2010, in urma unei intelegeri anterioare, SC UCM Resita SA a emis o factura in valoare de 250 milioane euro plus TVA catre SC Libarom Agri SRL care a cumparat de la uzina din Resita patru motoare vechi, nefunctionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani.

"In realitate, cele patru motoare vechi valorau aproximativ 5 milioane euro plus TVA, adica de 50 de ori mai putin. Pentru a da o aparenta de legalitate operatiunii de vanzare la pret supraevaluat, UCM Resita SA a mai incheiat cu S.C. Libarom Agri SRL trei contracte in valoare totala de 245 milioane euro+TVA, care nu au la baza operatiuni reale", sustin procurorii.

Sursa citata mentioneaza ca, in baza facturii supraevaluate, in luna septembrie, SC Libarom Agri SRL, reprezentata de inculpatul Baaklini, a si cerut restituirea de la bugetul de stat a TVA aferente facturii respective, adica suma de 60 milioane euro.

In 26 noiembrie, in Portul Constanta, marfa cumparata a fost incarcata pe o nava avand ca destinatie Republica Guineea, insa exportul efectiv a fost impiedicat de interventia Parchetului.

In sarcina directorului Directiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanta, Eugen Bogatu, procurorii au retinut infractiunile de favorizarea infractorului, trafic de influenta si infractiunea de a intermedia si de a inlesni efectuarea de operatiuni comerciale de catre un agent economic privat, daca fapta este de natura a-i aduce direct si indirect foloase necuvenite, savarsita de o persoana care, in virtutea functiei, are sarcina de a supraveghea si controla un agent economic privat.

Potrivit DNA, Eugen Bogatu a luat toate masurile necesare ca marfurile cumparate de la UCM Resita SA sa paraseasca teritoriul Romaniei in cel mai scurt timp, angajand un vas comercial pentru transportul in Republica Guineea si efectuand toate operatiunile si demersurile portuare necesare.

De asemenea, Eugen Bogatu a pretins in mod direct de la inculpatul Said Baaklini suma de 20 miliarde lei, atat pentru sine, cat si pentru un operator portuar din Constanta, in scopul de a rezolva problema transportului marfurilor.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























828 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    hmm (Sâmbătă, 15 ianuarie 2011, 19:29)

    ampersand [anonim]

    Said Baaklini ăsta-i baci moldovean, oltean, ungurean sau bănăţean?
  • 0 (0 voturi)    
    cine ma lamureste ??? (Sâmbătă, 15 ianuarie 2011, 23:14)

    papadie [anonim]

    incerc de cateva zile pe forumuri sa gasesc pe cineva care sa ma lamureasca unde-i frauda. UCM resita factureaza 250 milioane Euro pentru motoare de 5 milioane. probabil ca a primit banii ca altfel n-ar fi dat motoarele iar impozitul pe profit care ar fi revenit statului ar fi cateva zeci de milioane. libanezul isi recupereaza tva-ul pe care l-a dat deci statul nu pierde. in final castiga UCM Resita si statul roman din impozitul pe profit. Iar de pierdut pierde libanezul. Si atunci de sunt bagati atatia la puscarie??? Nu ma astept sa ma lamureasca procurorii romani care probabil provin din militienii cu stefan gheorghiu si din comunicatul carora pare ca principala vina este supraevaluarea motoarelor deci inselarea oranduirii socialiste multilateral dezvoltate. dar poate cineva a priceput mecanismul
    • 0 (0 voturi)    
      Inginerie (Duminică, 16 ianuarie 2011, 0:33)

      The economist [anonim] i-a raspuns lui papadie

      Pai nu cred ca s-a facut plata. probabil ca doar s-a cerut tva-ul.....dar asta vad procurorii si Diicot....nu?

      Altfel este greu de crezut ca cei doi baieti "destepti" sunt atat de prosti incat sa faca ceea ce spun procurorii....cred ca e altceva...."alti baieti destepti" au pus ochii pe ucm si vor sa schimbe conducerea.....

      deh...
      • 0 (0 voturi)    
        Exact..... (Duminică, 16 ianuarie 2011, 2:15)

        Gogu [anonim] i-a raspuns lui The economist

        Asa e frate!Nu s-a platit nimic intre firme,ei doar cereau de la stat 60 milioane pe care le imparteau.......Probabil nu sunt primii care fac asta dar suma mare plus numele arabului au atras atentia Unchiului Sam.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by