​Reactie la o ancheta HotNews.ro

Ministerul Justitiei studiaza posibilitatea abrogarii amendamentului din legea avocatilor prin care avocatii-infractori nu mai raspund penal

de D. Tapalaga, A. Biro     HotNews.ro
Marţi, 25 ianuarie 2011, 20:02 Dosare Anticoruptie


Ministerul Justitiei a transmis HotNews.ro un comunicat oficial in care mentioneaza ca articolul din legea avocatilor care prevede ca “avocatul nu raspunde penal pentru recomandarile si opiniile profesionale pe care le comunica clientului sau si nici pentru actele juridice pe care le propune clientului sau, urmate de savarsirea de catre client a unei fapte prevazute de legea penala” este analizat in vederea abrogarii lui. Ministerul mentioneaza ca legea initiala trimisa de Guvern catre Parlament nu prevedea un asemenea articol si ca acest articol nu este necesar. HotNews.ro a dezvaluit joi 20 ianuarie ca articolul a fost introdus in lege de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor si a fost sustinut de deputatul PDL Daniel Buda.
  • Efectul amedamentului este acela ca avocatii care si-au sfatuit clientii sa dea mita, sa faca trafic de influenta sau au comis falsuri, cum s-a intamplat in cazul senatorului-avocat Catalin Voicu, au sansa sa scape de o parte din acuzatii
HotNews.ro a solicitat Guvernului un punct de vedere asupra faptului ca in legea avocatilor adoptata de Parlament in decembrie 2010 a fost introdus urmatorul amedament: “Avocatul nu raspunde penal pentru recomandarile si opiniile profesionale pe care le comunica clientului sau si nici pentru actele juridice pe care le propune clientului sau, urmate de savarsirea de catre client a unei fapte prevazute de legea penala. Prezentul alineat nu se aplica in cazul infractiunilor prevazute de Codul penal la art.155 - art.173, art.174 - art.192, art.197 - art.204, art.205 - art.206, art.236 - art.244, art.273 - art.277, art.279 - art.281, art.303 -art.307, art.308 - art.313, art.314 - art.316, art.317 - art.330, art.331 - art.347, art.348 - art.352, art.353 - art.355, art.356 – art.361.”.

Ministerul Justitiei a transmis HotNews.ro urmatorul raspuns:


Proiectul de Lege aprobat de Guvern, la propunerea Ministerului Justiţiei şi trimis Parlamentului spre adoptare, nu conţinea astfel de prevederi. De asemenea, în cadrul dezbaterilor parlamentare, Ministerul Justiţiei nu a susţinut acest amendament considerând că o astfel de dispoziţie nu este necesară, avocatul fiind protejat în exercitarea prerogativelor profesionale prin mecanisme legale existente atât în cadrul legii respective cât şi în alte acte normative. Ministerul Justiţiei studiază în prezent posibilitatea modificării textului în sensul abrogării sale.
Comunicat MJ
HotNews.ro a publicat Joi 20 ianuarie articolul <<Avocatii-infractori nu mai raspund penal daca invata clientii sa dea mita, sa faca trafic de influenta, comit falsuri sau dau consultanta in evaziune fiscala>> in care prezentam amendamentul care ii protejeaza pe avocati de raspunderea penala.

Amedamentul in cauza a fost initiat de catre deputatul PDL Daniel Buda care insa contactat de HotNews.ro a negat ca el ar fi autorul amendamentului. Inregistrarile video ale dezbaterii din Comisia Juridica din 24 noiembrie 2010 dovedesc insa contrariul.

Intrebat despre corectitudinea si utilitatea amendamentului, Daniel Buda a declarat urmatoarele:
"Stiti cum e acel amendament? E ca apa. Nici nu strica, nici nu repara. Nu s-a avut in vedere ca avocatul sa fie acoperit daca sfatuieste un client sa comita acte de natura penala. Nici vorba. Raspunderea penala este mai presus de orice raspundere. Chiar exista prevederi legale care spun foarte clar ca, atunci cand discutam de fapte de natura penala, penalul prevaleaza chiar si contractelor de asistenta juridica."

Iata si mizele acestui amendament asa cum le-a prezentat HotNews.ro in ancheta din 20 ianuarie:
  • Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro ca avocatii nu raspund penal tocmai in cazul infractiunilor cel mai des savarsite in aceasta profesie. "Cauza de impunitate se aplica la infractiunile de fals, de trafic de influenta, la infractiunile economice, evaziune fiscala, acolo unde se fac marile contracte de consultanta. De exemplu, avocatul face un act prin care isi invata clientul cum sa nu plateasca taxe la stat sau falsifica documente. Clientul raspunde penal, dar avocatul e scutit. Sau avem avocati care spun: du-te si da mita la judecator, adu un martor mincinos. Nu vor raspunde penal."
  • In schimb, avocatii raspund totusi penal in cazul unor infractiuni fara mare legatura cu profesia lor. Exceptiile prevazute in amendamentul lui Buda se refera la infractiuni contra pacii si omenirii, infractiuni comise de militari, infractiuni privitoare la viata sexuala, infractiuni contra sigurantei circulatiei pe caile ferate, infractiuni contra sanatatii publice, infractiuni privitoare la asistenta celor in primejdie etc, etc.
  • In tot cazul, avocatii nu raspund penal daca instiga sau sunt complici la infractiunile grave de coruptie cum ar fi luarea de mita, darea de mita, traficul de influenta, infractiunile de fals, infractiuni economice ca evaziunea fiscala sau deturnarea de fonduri sau infractiuni care impiedica infaptuirea justitiei (marturia mincinoasa, incercarea de a determina marturia mincinoasa, retinerea sau distrugerea de inscrisuri).
  • In aceste cazuri, avocatii nu raspund penal, potrivit noii reguli. De aceasta noua regula se vor bucura si avocati pusi deja sub acuzare, deoarece in penal se aplica legea mai favorabila, care retroactiveaza. "Este in vigoare de la inceputul anului. Era suficient daca se aplica si o singura zi, ca sa scape avocati care au comis sau comit infractiuni, deoarece in penal se aplica legea mai favorabila", au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare.
  • O alta controversa legata de amendamentul respectiv este si modalitatea in care acesta a fost introdus in proiectul de lege. Initial in Comisia Juridica acesta a fost respins dar in raportul final el a fost reintrodus. Presedintele comisiei, Daniel Buda, nu a putut oferi o explicatie plauzibila dar a afirmat ferm ca nu el a reintrodus amendamentul. HotNews.ro a cerut oficial Comisiei Juridice sa puna la dispozitie procesul verbal al sedintei, document care ar putea arata clar cine a reintrodus amendamentul.
Vezi aici integral ancheta HotNews.ro






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


























Comentarii alese de moderator

  • bataie lunga (Marţi, 25 ianuarie 2011, 20:40)
    axl [anonim]

    amendamentul asta a fost facut ptr Kiss Laszlo, nu degeaba a amenintat ca va denunta nu's cati parlamentari care au rulat bani prin offshoruri, daca nu va fi scos din arest....rezultatul...a fost scos din arest....





3673 vizualizari

  • +14 (16 voturi)    
    Apa multa (Marţi, 25 ianuarie 2011, 20:22)

    ioan [anonim]

    Domnilor iata un om, cu nume predestinat, buda, care trebuie sa dispara din Parlament pentru viitor, ce trebuie asezat intr-o buda taraneasca pe un scaun cu gaura majorata la 600 mm, si turnat apoi apa.
    • +3 (7 voturi)    
      NEMERNICI (Marţi, 25 ianuarie 2011, 21:43)

      x [anonim] i-a raspuns lui ioan

      NEMERNICI TRANSPARTINICI.

      Cum de s-a uitat ca Valeriu Stoica, Sinistrul Justitiei prin legislatura 1996-2000 (chiar nu conteaza orientarea politiCA, CA nu conteaza!) a scos din Codul Penal bancruta frauduloasa, si AU SCAPAT TOTI EVAZIONISTII ?

      (bancruta frauduloasa = falsificarea, sustragerea sau distrugerea evidentelor societatii sau ascunderea unei parti din activul societatii, infatisarea de datorii neexistente sau prezentarea in registrele societatii, in alt act ori in alt bilant, a unor sume nedatorate, precum si in caz de faliment al societatii, instrainarea in frauda creditorilor a unei parti insemnate din activ ...)
      • +5 (5 voturi)    
        Transpartinicia nemerniciei (Marţi, 25 ianuarie 2011, 22:31)

        Bancrutosu' farudulos [anonim] i-a raspuns lui x

        A scos-o doar cateva zile desteptule. Dupa aceea s-a regasit in defuincta Lege 64/1996. Citeste (daca stii).
        • +3 (3 voturi)    
          va spun eu ca stiu (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 10:37)

          adrian [anonim] i-a raspuns lui Bancrutosu' farudulos

          buda e infiltrat de iliescu, vantu, patriciu si voiculescu in pdl pentru a sustine astfel de legi si pentru a denigra astfel partidul.
          si-a luat bani ca sa scape voicu. nu se explica altfel cum un membru al partidului a propus asa ceva. sigur este agent platit al celor de mai sus.
      • +2 (2 voturi)    
        Uitati-va si in alte curti (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 16:17)

        Pompiliu Georgescu [anonim] i-a raspuns lui x

        Stie cineva ce se intampla cu medicii europeni din cazul Vantu :
        - ginecologul care trateaza de inima ;si
        - cardiologul care trateaza rotule???
        Le-au ridicat austriecii dreptul de a profesa? I-au data afara din Colegiul Medicilor din Austria ?
        Sau si-au incasat si ei taxele din onorariile ginecologului-cardiolog si ale cardiologului-de oase .
        Voi nu vedeti ma ca si rahatul lor occidental pute. Si inca mai rau ca al romanilor.
        Nici un medic roman nu s-a prostituat psihic cu adeverintela Vantu. Austriecii au facu coada la incasat banii si scris adeverinte pe hartie igienica. Noroc cu judecatoarea aia desteapta. Vantule! ai imbulinat-o cu aia. Stie carte! Si stie si limbi straine.
        Baaaa! vezi ca stie sa umble si cu laptopul, si cu internetul.
        Zangane ceva baieti??? Se aude un zanaganit de lanturi. Ba uite si o ghiulea de legat picioarele
    • -3 (7 voturi)    
      Despre analfabeti si obsesiile lor (neerotice) (Marţi, 25 ianuarie 2011, 22:42)

      avocatu' din oficiu - de serviciu [anonim] i-a raspuns lui ioan

      Mai analfabetilor:
      1. ce e aia "avocat infractor" ?
      2. persoana care instiga, care este complice sau coautor, raspunde indiferent ca este avocat, ziarist sau postac, indiferent de aportul sau sau modul de savarsire.
      3. cine credeti ca o sa dea sfaturi in scris clientului sau ,sau o sa treaca vreodata in contractul de asistenta juridica "dat sfaturi despre cum o sa evazioneze, sau cum o sa spele bani, ..."(plecand de la premiza ca voi stiti ca, aceasta calitate de avocat se probeaza doar cu contractul de asistenta si delegatia). Daca nu este trecut asa ceva in contractul avocatial, sau care sa conduca la acea idee, sfatul nu a fost dat in calitate de avocat ;
      4) nu in ultimul rand, va doresc sa nu aveti nevoie de avocati (desi nu aveti cum) .
      Ce mi-ar place sa va stiu pe mana la cativa !!!
      Daca va place sa va lasati ..isati de toti desteptii, asa va trebuie !!!
    • -1 (5 voturi)    
      Trebuie sa fi idiot (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 9:05)

      un american [anonim] i-a raspuns lui ioan

      sa crezi ca daca tu faci furaciuni inselatorii evaziune fiscala, ori orice ilegalitate si ai un avocat, ca el, avocatul sa fie de vina.
      Ce lege si prin ce sistem de jursprudenta, se fac legile la noi?

      Un copil cu majorat e responsabil legal pentru ce face nu mai e parintele lui.
      De unde ar trebuii ca tu om matur sa nu ai responsabilitate pentru ce faci doar pentru ca tu ai un avocat.
      E ca si in cazul cind, pentru ca nu ai cunoscut legea si ai gresit nu inseamna ca nu esti vinovat.

      O timpenie de lege daca asa a fost inainte.
  • +16 (18 voturi)    
    Asta inseamna presa! (Marţi, 25 ianuarie 2011, 20:32)

    denvarel [utilizator]

    Si asta trebuie sa faca presa! A patra putere in stat trebuie sa fie independenta si neaservita vreuneia dintre celelalte trei.
    • -5 (7 voturi)    
      Nu sunt de acord (Marţi, 25 ianuarie 2011, 21:23)

      Eclesiastul [utilizator] i-a raspuns lui denvarel

      Pe dracu! Totul e varză în ţara asta. Iar presa (aia puţină care a mai rămas necoruptă) ţipă-n van...
      • +3 (3 voturi)    
        Tipatul in vant... (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 10:40)

        Chiar Eu [utilizator] i-a raspuns lui Eclesiastul

        e bun cand vantul sufla cum trebuie... ca si la ambarcatiunile cu panze. Si aici a suflat. Nicio actiune corecta a presei si a ONG-urilor nu e degeaba.
    • -12 (12 voturi)    
      oare? (Marţi, 25 ianuarie 2011, 21:34)

      mickey mouse [anonim] i-a raspuns lui denvarel

      asta inseamna presa? care da numai stiri favorabile puterii? care pune "minusuri" oricarui comentariu cat de cat in defavoarea puterii? care arunca praf in ochi cu articole ca cel de fata? eu nu cred!
      • +7 (7 voturi)    
        Moo (Marţi, 25 ianuarie 2011, 22:07)

        HHV [anonim] i-a raspuns lui mickey mouse

        Dragostea carnala pe care o ai pentru Badea Mircea te impiedica sa citesti? Pisideule, acest articol da cu putere intr-un parlamentar PDL (partid aflat la putere, pentru adoratorii lui Vanghelie) care a introdus, ca shmekerul, un articol nesimtit intr-o lege...Ce-i favorabil puterii aici, zombi Irealitatea?
      • +8 (8 voturi)    
        sefu (Marţi, 25 ianuarie 2011, 22:21)

        sucaa [utilizator] i-a raspuns lui mickey mouse

        asta fu o lege modificata de un parlamentar al puterii.
        mai vrei exemple? acest site a dezvaluit metoda prin care eba si-a sigurat voturile pentru parlamentul european. si multew alte dezvaluiri la adresa puterii.

        voi aveti impresia ca un ziar este subiectiv doar daca nu spune ca frumosul crin chiuleste de rupe in parlament dar zilnic ne spune ca base e betiv si hot. asta este adevarata presa pentru voi

        iar minusurile le primesti pt ca arunci la gunoi logica si bunul simt. cand tragi concluzii, ca ce de mai sus, fara nicio dovada. doar pe motivul basecu...
        singer si cu parere de rau va spun.... controlati-va
      • +7 (7 voturi)    
        biip biip! (Marţi, 25 ianuarie 2011, 22:48)

        road runner [anonim] i-a raspuns lui mickey mouse

        Daca ai fi citit investigatia HN ai fi vazut cum l-au prins cu ocaua mica pe Daniel Buda de la PDL. Nu conteaza de la ce partid e dl Buda, conteaza ca e a doua oara cand calca serios in strachini. Prima data fu cand facu zid in jurul lui Ridzi, iar HN a fost pe faza si atunci.
        • +3 (3 voturi)    
          De mai multe ori (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 10:06)

          aura [anonim] i-a raspuns lui road runner

          A calcat Buda in strachini si vad ca nu-l opreste nimeni din PDL.

          "Parlamentarii, primarii, viceprimarii si presedintii de consilii judetene care sunt avocati stagiari si care au exercitat cel putin un mandat pot deveni, la cerere, avocati definitiv, potrivit unui amendament la Legea Avocaturii aprobat recent in Parlament. Legea a fost promulgata de presedintele Traian Basescu pe 20 decembrie si a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei cateva zile mai tarziu. Modificarea legii in acest sens a fost facuta la propunerea deputatilor PDL, Daniel Buda si Gabriel Andronache. "
      • +4 (4 voturi)    
        "minus"?! (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 9:59)

        kubbity [utilizator] i-a raspuns lui mickey mouse

        "minus" ti-am dat eu, pentru ca bati campii.
    • +4 (4 voturi)    
      in tarile anglo-saxone (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 8:38)

      pragmatic [anonim] i-a raspuns lui denvarel

      astfel de avocati sunt eliminati din barou (disbarred). Astfel, pierderea lor financiara e mult mai mare decat spaga luata de la client. Daca baroul este exigent nu e nevoie de lege (supra-reglementare).
      • +2 (2 voturi)    
        dar noi suntem intr-o democratie originala! (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 13:02)

        Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui pragmatic

        Asa cum spunea Ilici inca din 1990, la noi este o democratie profund originala, nu urmam vreun model clasic, in care infractorii sunt sanctionati, ci dimpotriva ...
    • -4 (4 voturi)    
      dupa ziaristii o sa aparam postaci si utilizatori (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 8:44)

      avocatelu' [anonim] i-a raspuns lui denvarel

      Presa lui Vantu; presa lui Patriciu; pres care avea datorii la stat in 2009 de peste 1 mil de euro, dar facea team-building de cate 3-4 saptamani prin Cipru.Presa care in anii 1996-2994 facea reclama (pe bani evident) la unica fabrica de camioane din Romania.Presa care facea reclama la apa de la robinet (tot pe bani). Presa care s-a dovedit ca s-a lasat cumparata (nu ca a fost cumparata) in perioada Nastase. Presa care a fost aparata in pemanenta de avocati infractori, stand noptile cot la cot cu ziaristii infractori si borfasi. Presa care prezenta in fiecare seara la Jurnal cate un ziarist prins ca se lasa si el mituit cu o saorma sau un pachet de 3 zile la mare. Ba! nici pret nu aveti! Presa care.... Ba utilizatorule, ne lasi??? Sau mai bine zis : hai sictir (acum nu stiu daca se scrie cu "c" sau cu "k")
  • -10 (14 voturi)    
    avem guvern de adormiti ? (Marţi, 25 ianuarie 2011, 20:35)

    hmm [anonim]

    Cred ca guvernul actual intra in istorie ca fiind guvernul care a facut cele mai multe tampenii pe ora! Orsa fie obiect de studie la ora de istorie pentru copii aflati pe nava lui Piccard cand vor incepe sa exploreze galaxia :)
    Nici nu mai stii ce sa faci: sa razi sau sa plangi!
    • +9 (9 voturi)    
      _ (Marţi, 25 ianuarie 2011, 21:21)

      v [anonim] i-a raspuns lui hmm

      Mai schimbati si voi textele, frate. Serios ca m-am plictisit deacum sa citesc despre incompetenta guvernului. Gasiti si voi alta tema domnilor experti in tot si-n toate.
  • +6 (8 voturi)    
    bataie lunga (Marţi, 25 ianuarie 2011, 20:40)

    axl [anonim]

    amendamentul asta a fost facut ptr Kiss Laszlo, nu degeaba a amenintat ca va denunta nu's cati parlamentari care au rulat bani prin offshoruri, daca nu va fi scos din arest....rezultatul...a fost scos din arest....
    • +4 (4 voturi)    
      extrem de posibil (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 8:35)

      naiv [anonim] i-a raspuns lui axl

      pe de alta parte, ce parlamentari santajabili avem!
  • +8 (8 voturi)    
    nu ar fi fost mai bine sa nu dea amendamentul? (Marţi, 25 ianuarie 2011, 20:57)

    Cristian Ioan [anonim]

    Nu ar fi fost preferabil sa NU existe acest amendament, decit sa trebuiasca abrogat?!

    In varianat cea mai optimista ("Ministerul studiaza posibilitatea"), greseala va fi corectata DUPA ce legea a fost promulgata. Nu era mai bine ca respectivul amendament sa fi lipsit, din start?
    • -5 (5 voturi)    
      ei, bravo! (Marţi, 25 ianuarie 2011, 23:23)

      mickey mouse [anonim] i-a raspuns lui Cristian Ioan

      evident ca da, sigur ca asa ar fi fost normal! dar vezi d-ta, cum ar mai fi iesit in evidenta "adevarata presa", puterea a 4a, independenta, stii mata: aia care tine dezinteresat cu presedentia si guvernu' si care infiereaza parlamentu' cel rau precum si cealanta presa, reaua si aservita fortelor reactionare ale opozitiei si mogulilor! acuma na, sa vedem care ia mai multe minusuri!
      • +2 (2 voturi)    
        Evident tot tu (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 13:40)

        Rem [anonim] i-a raspuns lui mickey mouse

        Si iti meriti minusurile. Du-te inapoi la televizor si da drumul la Antena 3.
    • +5 (5 voturi)    
      baroul trebuie sa fie exigent (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 8:39)

      precaut [anonim] i-a raspuns lui Cristian Ioan

      nu cred ca e nevoie de lege (vezi si UK, USA etc).
  • +5 (5 voturi)    
    Felicitari sincere (Marţi, 25 ianuarie 2011, 21:24)

    nelu [anonim]

    Felicitari Hotnews pentru initiativa avuta in a studia legea si a face public amendamentele imorale din lege. Felicitari pentru impactul care il aveti in influentarea legilatiei si pentru lobby-ul pe care il faceti in acest sens.
  • +3 (3 voturi)    
    Alea Jacta Est (Marţi, 25 ianuarie 2011, 22:41)

    Avocat RO/US [anonim]

    D-le Tapalaga/ D-le Biro,

    Abrogarea dispozitiilor vizate in articol nu ar ajuta decat la prevenirea unor infractiuni viitoare din partea asa-numitilor "avocati". Asa cum ati mentionat mai sus, faptele penale aflate in curs de urmarire penala vor putea beneficia de aplicarea principiului legii penale mai favorabile.

    Asta inseamna ca acei avocati care si-au indemnat clientii sa comita fapte penale vor scapa de pedeapsa aplicabila pentru comiterea infractiunilor respective intrucat legea actuala de organizare a avocaturii declara ca avocatii nu raspund penal in atari situatii.

    O varianta mai inteligenta de actiune mi s-ar parea ipoteza in care Ministerul Justitiei s-ar alatura demersului initiat de Baroul Bucuresti in vederea declararii neconstitutionalitatii respectivului text de lege.

    Vom vedea cat de curand cum anume intelege Ministerul Justitiei sa se implice in lupta impotriva coruptiei. Nu pot decat sa sper ca dl. Predoiu practica ceea ce predica!
  • +6 (6 voturi)    
    Avocatii parlamentari (Marţi, 25 ianuarie 2011, 23:10)

    solomon [anonim]

    Daca tot se lucreaza la legea avocatilor, n-ar fi fair-play ca domnii Frunda si Andon sa aduca amendamentul ca avocatii parlamentari sa-si suspende activitatea de avocat pe durata mandatului de parlamentar?
  • +5 (5 voturi)    
    Astept ca si PDL, daca este partid reformist,.. (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 9:19)

    Rescatorul [anonim]

    sa "studieze" oportunitatea ridicarii sprijinului politic lui BUDA si eliminarea acestui "mar putred" din partid. PDL inca nu m-a convins ca este un partid popular si reformist. Deocamdata seamana inca mult cu PSD. Daca nu se trezeste, va avea cu siguranta soarta regretabila a PNTCD/
    • +4 (4 voturi)    
      PDL nu e chiar curat dar e cel mai curat.. (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 10:22)

      mircea [anonim] i-a raspuns lui Rescatorul

      cel putin din ce avem noi pe scena politica..PSD si PNL au distrus Romania pe multi ani si au urmarit sa faca tranzitia de la fostii comunisti la baronii locali..uneori ma gandesc la astfel de partide ca la asociatii de clanuri care urmaresc sa-si puna tentaculele pe banii fraierilor de romani..cand mai citesti si de concursuri de frumusete ca ala din TSD in care organizatorii au fost mana in mana cu traficanti de persoane si retele de prostitutie mi-e frica ca astfel de partide ar putea sa ajunga iar la putere si sa vanda din nou oameni si vieti la bucata..

      din pacate si PDL are multi din aceeasi categorie..sincer daca nu ar fi Basescu, Boc, Macovie, Preda, Voinescu, Boagiu, Anastase si inca cativa eu personal nu as vota nici PDL. Dar ei exista si pot sa faca multe lucruri bune si sper ca vor reusi sa indrepte legea asta si sa-l puna la colt pe domnul buda.
      • +1 (1 vot)    
        Total de acord... (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 12:57)

        Rescatorul [anonim] i-a raspuns lui mircea

        Din pacate PDL nu a invatat inca democratia de tip popular european. A se vedea in modul in care se fac alegerile pe colegii in prezent. La fel ca la PSD. Nu sunt promovati oamenii de valoare, pe baza de proiecte. Sunt votati aceeasi elefanti, yesmen-i si sicofanti. Sigur ca un partid trebuie sa se bazeze si pe intelepciunea celor cu experienta, dar, fara promovarea profesionistilor, PDL va ramane ancorat in metehnele FSN-iste. Un partid popular autentic are aripi crestin-democrate, liberale si chiar de centru-stanga. Nu am vazut din partea PDL incercari de atrage PNTCD-ul sau chiar pe cei de centru din UNPR. In schimb, vad ca se intrece sa promoveze non-valorile. Poate ca Baconschi va reusi ceva. Oricum, eu nu voi vota niciodata cardasia PSD/PNL/PC/PRM, groparul Romaniei, o gasca de tradatori si jefuitori corupti si fara scrupule. Daca romanii se vor lasa din nou prostiti de acestia, vor simti pe pielea lor prostia facuta si s-ar putea sa ne fie fatal. Dumenzeu sa ne aibe in paza!
        • +1 (1 vot)    
          OK! (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 13:18)

          cinic [anonim] i-a raspuns lui Rescatorul

          dar potisa joci dupa reguli TOTAL diferite? Citat din Ponta :au furat mai bine ei! era maibine sa-l avem pe Ponta?
          • +2 (2 voturi)    
            Alegerile sunt alta problema... (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 15:49)

            Rescatorul [anonim] i-a raspuns lui cinic

            Oricum, guvernul in 2012 va fi format din PDL, UDMR, UNPR si PP (al lui Diaconescu). In ciuda latraturilor si grohaiturilor televiziunilor Moskovite, iRealitatea-Golanassii si Felix-Antene, nehotaratii nu vor iesi la vot, rezultatele reformei incepute de actualul guvern vor incepe sa se simta in buzunarele romanilor, iar romanii din strainatate (cca. 3 milioane) vor vota cu PDL. Alianta bolsevico-comunisto-securisto-kgb-ista a lui Ponta, Porumbacu si Felix nu va lua mai mult de 28-30%. Iar, daca vor face gafa de a incerca o lovitura de stat, va fi si ultima lor gafa. Orice rabdare are, totusi, o limita si nu putem lasa niste minti infiebantate de agenturile GRU-KGB sa distruga Romania si sa o aduca in CSI.
  • 0 (2 voturi)    
    promulgare (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 9:59)

    ioan [anonim]

    stie cineva daca legea a fost promulgata de presedintele basescu?
    eu cred ca o va intoarce la parlament
    • 0 (0 voturi)    
      Da, a fost (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 10:35)

      aura [anonim] i-a raspuns lui ioan

      Nu vezi ca MJ se chinuie sa dreaga busuiocul ?

      Presedintele n-a zis nici pîs.

      "Presedintele Traian Basescu a promulgat in 20 decembrie modificarile la Legea nr.51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, legea de modificare fiind publicata in Monitorul Oficial in 28 decembrie 2010.(Hotnews)
  • +5 (5 voturi)    
    Barourile practica un tip de prostitutie... (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 10:27)

    CD [utilizator]

    ....comercializand serviciile de selectie si primire in barou ,pe sume deloc considerabile,la fel ca si Uniunea Notarilor Publici , Uniunea Executorilor si Uniunea Lichidatorilor ,astfel incat aceste profesii liberale sunt pline de neprofesionisti ,oportunisti si persoane lipsite de moralitate ,usor de ingenuncheat de politisti,procurori si magistrati , care prefera neprofesionistii dispusi sa determine justitiabilii sa plateasca pe cei care ii cerceteaza penal si judeca in civil!
    In consecinta,traficul de influenta a inlocuit profesionalismul si avocatii profesionisti si verticali sunt inlaturati de decidentii din justitie ,acestia recomandand serviciile unor ''avocati'' dispusi sa negocieze si sa plaseze mita !
    Iar romanul ,adeptul vesnic al proverbului ''capul plecat..sabia nu-l taie '', prefera sa dea mita ca sa obtina'' ce vrea muschii lui '', decat sa -si valorifice drepturile in justitie pe calea unei lupte onorante,demne , corecte si legale!!!!
  • +4 (4 voturi)    
    cred ca societatea civila (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 11:08)

    CCC [anonim]

    ar trebui sa se implice pentru ca dl Buda sa nu mai ajunga in parlament. Ar trebui sa tinem cu totii minte, si sa ne impicam intr-o campanie care sa-i arate adevarata fata! Depinde de noi ca la urmatoarele alegeri sa primeasca ceea ce merita.
  • 0 (0 voturi)    
    Veniti de luati imunitate!! (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 13:13)

    CCC [anonim]

    Intai avem un amendament la Legea Avocaturii care spune "Parlamentarii, primarii, viceprimarii si presedintii de consilii judetene care sunt avocati stagiari si care au exercitat cel putin un mandat pot deveni, la cerere, avocati definitiv".
    Apoi vine leagea asta care acorda imunitate avocatilor avand in vedere in special cazuri in care sunt de obicei implicate persoanele mai sus mentionate - adica din administratia publica.
    Cele doua legi luate impreuna nu fac decat sa acorde imunitate si altor categorii de baieti care se ocupa cu politica, si care n-au prins parlamentul. Sa spunem ca esti membru intr-un consiliu local, si "intermediezi" o spaga pentru cineva care vrea sa obtina o autorizatie de constructie. Tinand cont de contextul creat de cele doua legi, esti automat avocat, deci nu poti fi acuzat de trafic de influenta, pentru ca (sic) ai actionat in calitate de avocat.
    Asa ca daca nu vi se parea suficient ca parlamentarii au imunitate, iata ca acum vor beneficia de ea toti cei care fac "cariera" prin primarii, consilii locale, judetene etc.
    E absolut jenant ca un astfel de individ (la Buda ma refer) a ajuns in Parlamentul Romaniei. BTW..stie cineva la ce colegiu a candidat?
    • 0 (0 voturi)    
      Stie Boc (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 14:18)

      aura [anonim] i-a raspuns lui CCC

      Sint prieteni buni.
  • 0 (0 voturi)    
    Nu sunt absolvent de drept (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 16:12)

    Sile [anonim]

    Dar in principiu, oricine savirseste o fapta penala trebuie sa raspunda penal indiferent daca e avocat sau nu. O zi buna !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by