UPDATE Dupa Gelu Oltean, un alt fost sef al DIPI, Nicolae Gheorghe, chemat la DNA

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 29 august 2016, 16:15 Dosare Anticoruptie


Fostul sef al Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI) din cadrul MAI, comisarul-sef Nicolae Gheorghe, demis in urma anchetei care viza folosirea fondurilor DIPI in interesul lui Gabriel Oprea a ajuns, luni, la audieri la DNA dupa ce, in cursul diminetii, procurorii l-au pus sub acuzare pe actualul sef al DIPI, Rares Vaduva, anunta News.ro. In dosar se fac cercetari legate de ofiteri de informatii cu functii de conducere care ar fi aprobat mai multe rapoarte prin care au schimbat destinatia fondurilor necesare misiunilor operative, au cheltuit sumele pentru protocol sau chiar si-au insusit banii secretizand apoi documentele.

Comisarul-sef Nicolae Gheorghe a ajuns la DNA in jurul orei 17.00 si nu a facut vreo declaratie. El a ocupat functia de sef al DIPI din 2014 pana in februarie 2016, cand a fost demis in urma unei decizii a premierului Ciolos. Premierul l-a inlocuit din functie dupa ce DNA a inceput urmarirea penala impotriva lui pentru ca ar fi folosit ilegal fonduri si dotari ale DIPI in folosul vicepremierului Gabriel Oprea.

La DNA a fost chemat luni si un alt fost sef al DIPI, Gelu Oltean, care a ocupat functia de conducere pana in 2014, inaintea lui Nicolae Gheorghe.

Surse din cadrul anchetei au precizat pentru News.ro ca actele de urmarire penala legate de Nicolae Gheorghe si de Gelu Oltean s-au facut in dosarul in care a fost pus sub invinuire si comisarul sef Rares Vaduva, actualul sef al DIPI.

Rares Vaduva, seful Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI) din Ministerul Afacerilor Interne, a fost primul chemat la audieri si a ajuns, luni dimineata, la sediul DNA. El a spus, la iesirea din sediul DNA, ca "informatiile clasificate sunt si trebuie sa ramana clasificate". Vaduva a mai spus ca nu va face declaratii, iar punctul sau de vedere va fi exprimat, pe cale legala, in cadrul dosarului penal.

Surse judiciare declarau pentru News.ro ca Rares Vaduva a fost pus sub acuzare pentru favorizarea faptuitorului, obstructionarea justitiei, deturnare de fonduri si abuz in serviciu cu obtinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dupa ce procurorii au descoperit detalii noi in dosarul in care a fost trimis in judecata Gabriel Oprea si fostul sef al DIPI, comisarul-sef Nicolae Gheorghe.

Procurorii au disjuns o parte a dosarului in care au fost trimisi in judecata fostul vicepremier Gabriel Oprea, fostul sef al DIPI Nicolae Gheorghe si fostul adjunct al sefului DIPI, Nelu Zarnica, mai spuneau sursele citate.

Rares Vaduva este la conducerea DIPI din luna februarie, dupa ce Nicolae Gheorghe a fost demis de la conducerea acestui departament, alaturi de adjunctul sau Nelu Zarnica, cei doi fiind pusi sub acuzare de procurorii DNA pentru abuz in serviciu si deturnare de fonduri in dosarul legat de cumpararea de catre DIPI a unui Audi A8 pentru protectia demnitarilor. Masina a fost cumparata cu bani care erau destinati doar pentru achizitii necesare in cazuri de combatere a coruptiei, fiind folosita doar de fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, din 21 august pana in octombrie 2015. In acest dosar, Nicolae Gheorghe a fost trimis in judecata alaturi de Gabriel Oprea.

La cateva ore dupa audierea lui Rares Vaduva, DNA a transmis un comunicat de presa in care arata ca sefii Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI) din cadrul MAI au aprobat mai multe rapoarte prin care au schimbat destinatia fondurilor destinate misiunilor operative, pe care le-au cheltuit pentru protocol sau chiar si-au insusit sumele dupa care au secretizat documentele.

"In perioada 2014 - 2015, persoane cu functii de conducere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul de Informatii si Protectie Interna au aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbata destinatia unor sume de bani ce erau alocate pentru cheltuieli operative ale DIPI. Astfel, banii ce urmau sa fie folositi pentru actiuni sau misiuni cu caracter informativ-operativ au fost indreptati catre cheltuieli de protocol ori pentru inzestrarea institutiei. In acest sens, necesitatea efectuarii unor cheltuieli operative a fost atestata in mod fals", spuneau procurorii Directiei Nationale Anticoruptie.

Anchetatorii au strans probe care arata ca o parte din sumele care erau destinate misiunilor au fost insusite de ofiterii cu functii de conducere din cadrul DIPI.

Potrivit DNA, pentru a ascunde deturnarea de fonduri persoane din conducerea institutiei au dispus clasificarea unor informatii si inregistrarea unor inscrisuri in evidentele documentelor secrete de stat ale DIPI, desi divulgarea lor nu ar fi fost de natura sa produca daune securitatii nationale.

"Dupa constituirea dosarului penal nr. 20/P/2016 (dosarul in care a fost trimis in judecata Gabriel Oprea -n.r.) la Directia Nationala Anticoruptie, una dintre persoanele din conducerea D.I.P.I. a refuzat, cu incalcarea legii, sa inceapa procedura de declasificare a inscrisurilor retinute ca mijloace de proba in dosar, astfel incat sa fie excluse o serie de probe ce ar fi sustinut acuzatiile aduse de procurori, in respectiva cauza penala. Fiind avertizata asupra consecintelor faptei sale, persoana respectiva a refuzat sa puna la dispozitia procurorului o serie de inscrisuri, a caror predare fusese dispusa conform Codului de procedura penala, in dosarul mentionat", mai aratau procurorii DNA.

In 2 martie, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au pus sub invinuire pe Gabriel Oprea, fost ministru al Internelor si fost vicepremier pentru securitate nationala, acuzatia care i-a fost adusa fiind de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit DNA, in 13 iulie 2015, fostul ministru al Internelor a dispus suplimentarea cu 410.000 de lei a fondurilor pentru cheltuielile operative ale DIPI si a aprobat cumpararea unui autoturism Audi A8 pentru "asigurarea protectiei demnitarilor". Banii au fost insa cheltuiti ilegal pentru cumpararea masinii, in conditiile in care puteau fi folositi doar pentru achizitii necesare in cazuri de combatere a coruptiei.

Procurorii spun ca Gabriel Oprea ar fi fost ajutat in acest demers de Nicolae Gheorghe, aflat atunci la conducerea DIPI, si de Gabriel Nicolae Pavel, care era seful Serviciului juridic din DIPI, ambii fiind cercetati in dosar.

Din decembrie 2014, Rares Vaduva a fost adjunctul sefului Departamentul de Informatii si Protectie Interna din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, avand rang de subsecretar de stat. El a ocupat aceasta functie pana in februarie, cand a fost numit la sefia departamentului, dupa ce Nicolae Gheorghe a fost demis in urma dosarului de coruptie. In perioada 2006-2014, Rares Vaduva a ocupat functii de conducere si de executie in cadrul Serviciului Roman de Informatii , dupa ce intre 1999 si 2004 a lucrat la Inspectoratul de Politie Judetean Tulcea.

Citeste mai multe AICI






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1331 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    Si tu Gelule ? Moartea lui Gelu ? (Luni, 29 august 2016, 16:25)

    Plagarus [utilizator]

    Pierdut-a şi oaste şi ţară.
    E noapte-n văzduhuri; şi rară
    E zbaterea apei, când valul
    Atinge cu aripa-i malul —
    Iar Gelu, prin noapte stând singur,
    Vorbeşte cu calul (DNA) de G.Coscbuc


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by