Primarul municipiului Braila, Aurel Simionescu, retinut de procurorii DNA

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 3 februarie 2016, 19:53 Dosare Anticoruptie


Aurel Simionescu
Foto: Agerpres
Primarul municipiului Braila, Aurel Simionescu, si fostul director economic in Primaria Braila, Stoica Anghelescu, au fost retinuti miercuri seara pe baza de ordonanta de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Galati, pentru fapte de coruptie, informeaza Agerpres.

Cei doi sunt acuzati de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene.

Aurel Simionescu si Stoica Anghelescu vor fi prezentati joi Tribunalului Galati cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

***

UPDATE Primarul municipiului Braila, Aurel Simionescu, a ajuns in arestul IPJ Galati
    
La iesirea din sediul DNA Galati, Simionescu nu a facut nicio declaratie, iar o sacosa ii acoperea mainile incatusate.

"E o problema modalitatea in care se face ancheta. Acest dosar este din 2014, actele sunt preluate in timp si esalonat de catre DNA, valorificate prin specialisti si, la momentul in care apreciaza dumnealor ca este oportun, cheama persoana si o incrimineaza direct ca suspect si apoi ca inculpat. Se aduc la cunostinta invinuiri foarte grave, sub aspectul dimensiunii valorice, moment in care intrebi: 'Dati-mi si probele'. Si nimic. Nu ni s-au prezentat. Clientul meu a spus ca nu este vinovat. Ceea ce i se intampla este si poate o rafuiala intre firme, e posibil, nu stiu. Sunt firme din Galati cu firme din Braila... Nu am vazut nicio piesa a cauzei decat declaratiile pe care le-a dat, deci nu pot sa fac alte afirmatii. O sa vina maine cu propunere de arest preventiv la tribunal si, in cazul asta, cred ca vom afla macar o mica parte din materialul probator care sta la baza propunerii", a declarat Ioan Paul Vasilache, avocatul lui Aurel Simionescu.

Avocatul lui Stoica Anghelescu a refuzat sa faca declaratii pe motiv nu i-a dat permisiunea clientul sau.

***

Potrivit unui comunicat al DNA postat miercuri seara pe site-ul institutiei, in 22 iulie 2009, in contextul derularii Programului Operational Regional, cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) in proportie de 85% (ce privea sprijinirea unei dezvoltari economice si sociale durabile si echilibrata teritorial, a tuturor Regiunilor Romaniei), Primaria Braila a incheiat cu institutiile abilitate un contract de finantare care avea ca obiect modernizarea bulevardului Dorobantilor.

"In cursul anului 2010, Simionescu, in calitate de ordonator principal de credite si responsabil de controlul financiar preventiv, beneficiind de sprijinul lui Anghelescu, in calitate de director executiv al Directiei Finantelor Publice Locale, a schimbat, cu intentie, fara respectarea prevederilor legale, destinatia sumei de 2.642.179,91 lei, ce reprezinta o parte din cei 15.703.464 lei primiti ca prima transa de prefinantare din fonduri europene, in cadrul proiectului mentionat mai sus. Aceasta suma de bani a fost folosita in alte scopuri decat pentru cheltuieli eligibile in cadrul proiectului respectiv ('Invatamant', 'Locuinte, servicii dezvoltare publica' etc.)", precizeaza DNA.

Procedura de atribuire a contractului de achizitie publica de lucrari de "Modernizare bulevardul Dorobantilor, municipiul Braila" s-a desfasurat in mai multe etape, astfel: o prima etapa in 2009, care a avut ca finalitate anularea procedurii prin decizia Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor; a doua etapa, in perioada aprilie - iulie 2010, anulata de acelasi Consiliu; a treia etapa, in luna august 2010.

"Din probatoriul existent la dosarul cauzei a rezultat ca modalitatea de fraudare a procedurilor de atribuire a unor contracte de prestari servicii ori executie lucrari la nivelul autoritatilor publice locale a fost aceea ca anumite firme agreate, in coniventa cu reprezentantii si functionarii din cadrul autoritatilor publice locale, fie sa ofere pretul cel mai mic/ cea mai buna oferta economica, fie sa indeplineasca 'anumite' conditii (tehnice, profesionale, etc.) apreciate ca esentiale de catre membrii comisiilor de analizare si evaluare a ofertelor, conditii care, bineinteles, erau stabilite in mod evident in scopul aratat mai sus. Aceasta situatie a condus ca, in timp, anumite societati comerciale sa detina monopolul lucrarilor licitate de autoritatile publice locale din municipiu, respectiv CJ si Primaria Braila. Astfel, aceste firme au castigat marea majoritate a contractelor de achizitie publica pe plan local si judetean", sustin procurorii.

DNA mentioneaza ca, in 22 decembrie 2010, Primaria Braila a incheiat cu o asociere de firme un contract de achizitie publica, in conditiile in care oferta financiara a acesteia a fost mai mare decat cea clasata pe locul al doilea, care ar fi trebuit sa fie desemnata castigatoare.

"Prin incheierea acestui contract, inculpatii Simionescu si Anghelescu si-au indeplinit cu intentie, in mod defectuos, atributiile de serviciu ce derivau atat din calitatea de ordonator principal de credite si responsabil de controlul financiar preventiv, cat si din calitatea de responsabil cu viza de control financiar preventiv si presedinte, cu drept de vot, al comisiei de evaluare a ofertelor. Acest lucru a fost posibil prin stabilirea unor criterii vadit discriminatorii de calificare si de selectie a ofertelor, in procedura de atribuire a contractului de lucrari mentionat, organizata si in anul 2009 (procedura anulata prin decizia Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor)", se spune in comunicat.

Sursa citata mai precizeaza ca acestia au avizat si aprobat documentatia de atribuire a contractului respectiv catre asocierea de firme care propusese suma de aproape 100 milioane lei pentru executarea lucrarilor, cauzand prin aceasta vatamarea intereselor legitime ale ofertantului clasat pe locul al 2-lea, care a acumulat cel mai mare punctaj in urma aplicarii algoritmului de calcul in evaluarea ofertelor si care ofertase pentru lucrari suma de peste 65 milioane lei.

DNA arata ca prin actiunile celor doi a fost produs Primariei Braila un prejudiciu de aproape 40 milioane lei, din care aproximativ 25 de milioane lei reprezentand finantare nerambursabila primita de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei in cadrul Fondului European de Dezvoltare Regionala si aproximativ 15 milioane lei prejudiciu adus bugetului local.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1635 vizualizari

  • 0 (8 voturi)    
    Vad (Miercuri, 3 februarie 2016, 20:22)

    Lexis [utilizator]

    ca nu spuneti de la ce partid e, inseamna ca nu e de la PSD, ca asa i-ati fi anuntat cu litere de-o schioapa apartenenta...sau, mai bine zis, daca e din alt partid decat PSD, nu conteaza, ca aia nu sunt hoti, doar pesedistii, sigura ca da,,,e atat de evidenta intentia dv. a jurnalistilor independenti, ca vreti sa scoateti in evidenta doar cand sunt vizati cei de la PSD, pe ceilalti, de la PNL ii acoperiti, cat puteti si voi, asa cum ati
    facut-o si in regimul Basescu, Udrea, Boc si acum iese la iveala ce jaf la nivel national au facut.
    • +5 (7 voturi)    
      xxx (Miercuri, 3 februarie 2016, 23:02)

      Luccian [utilizator] i-a raspuns lui Lexis

      E de la PSD, n-ai nici o grija.
    • +3 (3 voturi)    
      ba e chiar de la PSD (Miercuri, 3 februarie 2016, 23:35)

      Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Lexis

      Si inca membru vechi ;)

      In rest, da... au fost al naibii de "blanzi"cu ceilalti... cel putin pe vremuri ;)
    • +1 (1 vot)    
      Comentariu sters de utilizator (Joi, 4 februarie 2016, 0:36)

      [anonim] i-a raspuns lui Lexis

  • +1 (1 vot)    
    In sfarsit (Miercuri, 3 februarie 2016, 23:38)

    Vaska [utilizator]

    In sfarsit Aurica securistul a ajuns unde trebuie.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by