Inalta Curte: Marko Attila, arestat preventiv in lipsa

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 29 aprilie 2015, 17:44 Dosare Anticoruptie


Marko Attila Gabor
Foto: Camera Deputatilor
Inalta Curte de Casatie si Justitiei a decis, miercuri, arestarea preventiva in lipsa, pentru 30 de zile, a fostului deputat Marko Attila, acuzat in dosarul ANRP, informeaza Agerpres. Instanta suprema a admis propunerea procurorilor DNA de arestare preventiva in lipsa a lui Marko Attila, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului - Departamentul pentru relatii interetnice la data comiterii faptelor.

"In temeiul art. 202 alin. 1, 3 si 4 lit. e Cod procedura penala si art. 223 alin. 1 lit. a si alin. 2 Cod procedura penala, dispune arestarea preventiva a inculpatului Marko Attila Gabor, pe o perioada de 30 de zile, incepand cu data punerii efective in executare a mandatului de arestare preventiva. In baza art. 230 Cod procedura penala, dispune emiterea de indata a mandatului de arestare preventiva pentru inculpatul Marko Attila Gabor", se arata in minuta ICCJ.

Decizia nu este definitiva si poate fi contestata.

El este acuzat de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul (3 infractiuni).

"Avand in vedere ca, in prezent, rechizitoriul si dosarul de urmarire penala se afla in procedura de camera preliminara la Inalta Curte de Casatie si Justitie, propunerea de luare a masurii de arestare in lipsa a fost inaintata, la 28 aprilie, aceleiasi instante de judecata", se arata intr-un comunicat transmis marti de DNA.

In 9 aprilie, Marko Attila a fost trimis in judecata alaturi de alti 7 inculpati, printre care si fostul sef al ANI Horia Georgescu, care la data faptelor faceau parte din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), precum si 4 inculpati care aveau calitatea de experti evaluatori autorizati.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, prin actiunile sau inactiunile lor intentionate, cei 12 inculpati au produs un prejudiciu bugetului statului roman de peste 84,5 milioane euro.

"Din ansamblul activitatilor investigative desfasurate pana la momentul emiterii rechizitoriului a rezultat ca inculpatul Marko Attila Gabor s-a sustras activitatilor de urmarire penala, parasind teritoriul Romaniei, nefiind audiat. La 26 martie, s-a solicitat Parlamentului Romaniei - Camera Deputatilor incuviintarea retinerii si arestarii preventive a inculpatului Marko Attila. La 22 aprilie, Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor a transmis DNA adresa nr. 1/1296/VZ din 16.04.2015, prin care a instiintat ca Marko Attila Gabor si-a depus demisia din functia de deputat incepand cu 1 aprilie 2015. La 16 aprilie, presedintele Camerei Deputatilor a luat act de aceasta demisie, prin urmare solicitarea de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a ramas fara obiect", a precizat DNA.

Sursa citata a mentionat ca actele de procedura efectuate in cauza s-au desfasurat in prezenta aparatorilor alesi ai lui Marko Attila, participarea la aceasta activitate permitandu-le exercitarea efectiva a dreptului la aparare.

Totodata, la 8 aprilie, in urma cererii formulate de aparatorul ales al lui Marko Attila, i-a fost predat unuia dintre avocatii inculpatului un suport optic continand, in format electronic, toate actele de urmarire penala efectuate pana la data respectiva in dosarul penal.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1332 vizualizari

  • +5 (5 voturi)    
    Mandat European de Arestare (Miercuri, 29 aprilie 2015, 18:41)

    aqualung [utilizator]

    Este caz evident pentru care e nevoie de un mandat european de arestare. Există acest mecanism de care s-a tot abuzat pentru cazuri derizorii și este acum în discuție, dar ăsta mi se pare a fi exact tipul de caz pentru care a fost inventat.
  • 0 (0 voturi)    
    ceva nu se potriveste..sunt sigurul care observa? (Miercuri, 29 aprilie 2015, 22:44)

    dorel [anonim]

    in urma cu 2 zile se intampla casarea dosarului : http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anchete_rechizitorii-20026473-informatii-noi-dosarul-lui-marko-attila-dispus-clasarea-cauzei-care-attila-era-acuzat-abuz-serviciu.htm

    si daca se intampla clasarea existau 2 alternative : fie procurorul a gresit cerand arestarea preventiva deci trebuie sa plateasca greseala, fie au clasat urmare a imposibilitatii de a il aduce in Romania si atunci inseama ca justitia e "mai partener decat trebuie" cu institutiile cu atributii pe linia de securitate externa.

    Acum a fost aprobata cererea de arestare. E minciuna stirea cu clasarea sau cineva si-a dat seamna ca ambele alternative puneau sistemul judiciar intr-o pozitie aiurea si atunci ... cand ai facut o greseala mergi cu ea pana la capat !?
    • 0 (0 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Joi, 30 aprilie 2015, 1:04)

      [anonim] i-a raspuns lui dorel

  • 0 (0 voturi)    
    hm (Joi, 30 aprilie 2015, 0:10)

    popescu_dtru [utilizator]

    are o figura de outlaw din filmele americane clasice. Daca i-ar pune si o placuta cu wanted/reward ar fi bun de Hollywood.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by