DNA cere arestarea preventiva in lipsa a fostului deputat Marko Attila

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 28 aprilie 2015, 13:37 Dosare Anticoruptie


Marko Attila Gabor
Foto: Camera Deputatilor
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie cer arestarea preventiva in lipsa, pe o perioada de 30 de zile, incepand cu data incarcerarii, a fostului deputat Marko Attila, trimis in judecata in dosarul despagubirilor pentru imobile supraevaluate la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).

In 9 aprilie 2015, Marko Attila a fost trimis in judecata alaturi de alti 7 inculpati care, la data faptelor, faceau parte din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, din cadrul ANRP, precum si 4 inculpati care aveau calitatea de experti evaluatori autorizati. Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, prin actiunile sau inactiunile lor intentionate, cei 12 inculpati au produs un prejudiciu bugetului statului roman in cuantum de 84.588.304 euro (304.837.796 lei).

Deputatul UDMR Marko Attila a plecat in Ungaria in decembrie 2014, dupa ce colegii sai au votat in favoarea arestarii preventive in dosarul ANRP.

La data de 26 martie 2015, s-a solicitat Parlamentului Romaniei - Camera Deputatilor incuviintarea retinerii si arestarii preventive a lui Marko Attila.

In 22 aprilie, Camera Deputatilor a transmis DNA o adresa prin care a instiintat ca Marko Attila-Gabor si-a depus demisia din functia de deputat incepand cu data de 1 aprilie 2015. La data de 16 aprilie 2015, presedintele Camerei Deputatilor a luat act de aceasta demisie, prin urmare solicitarea de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a ramas fara obiect.

Avand in vedere ca, in prezent, rechizitoriul si dosarul de urmarire penala se afla in procedura de camera preliminara la Inalta Curte de Casatie si Justitie, propunerea de luare a masurii de arestare in lipsa a fost inaintata, la data de 28 aprilie 2015, aceleiasi instante de judecata.

Fostul deputat UDMR Marko Attila a postat in urma cu o zi, pe contul sau de facebook, o informatie care pare a fi scoasa din referatul procurorilor in care acesta este scos de sub urmarire penala in cauza in care este acuzat de abuz in serviciu. Reamintim ca lui Marko Attila i s-a cerut arestarea tocmai in acest caz, iar Parlamentul a aprobat cererea DNA de arestare.

Postarea lui Marko Attila pe contul sau de Facebook

"Din 10 decembrie 2014 am solicitat in 3 randuri clasarea acuzatiilor impotriva mea din cazul Bica. Nu au vrut. Au solicitat arestarea mea preventiva. A fost clar de la inceput si nimic nu s-a schimbat de atunci. Dupa patru luni, in noul rechizitoriu formulat impotriva mea se afla urmatorul text: "se claseaza acuzatiile" Au tacut, au asteptat, s-au pitit, s-au jucat. Au stiut ca trebuie sa claseze acuzatiile dar nu au facut acest lucru. Si acum cine ii trage la raspundere pentru ca in decembrie au solicitat totusi arestarea mea preventiva? Cine ii trage la raspundere ca au fost in stare sa scrie ca participi la savarsirea unei infractiuni daca nu esti prezent la o sedinta? Dupa toate acestea in continuare nu putem sa avem opinii despre sistem? Daca constatam astfel de abuzuri atunci sa tacem din gura, pentru ca in caz contrar ni se da peste nas si se spune ca aducem atingere independentei justitiei?"

Scurt istoric al cazului

Marko Attila a fost trimis in judecata de DNA in 9 aprilie, alaturi de fostul sef al ANI Horia Georgescu si de deputatul Theodor Nicolescu, toti trei fiind acuzati ca au aprobat despagubiri pentru imobile supraevaluate la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).

Deputatul UDMR Marko Attila a plecat in Ungaria in decembrie 2014, dupa ce colegii sai au votat in favoarea arestarii preventive in dosarul ANRP.

Procurorii au suspiciuni ca, in 2008, Marko Attila Gabor, impreuna cu ceilalti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a emis in cazul a trei dosare titluri de despagubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor, supraevaluand bunurile imobile respective cu suma totala de aproximativ 75 de milioane de euro, cu aceasta suma fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obtinerea unor despagubiri necuvenite de catre titularii si cesionarii drepturilor de despagubire.

Deputatul Marko Attila nu mai beneficiaza de imunitatea parlamentara incepand din 3 decembrie 2014, atunci cand colegii sai au incuviintat arestarea sa preventiva, in dosarul de coruptie al fostului procuror sef al DIICOT Alina Bica privind despagubirile de la ANRP pentru un teren supraevaluat.

Intre timp, dosarul a fost trimis in judecata, insa procurorii au fost nevoiti sa disjunga cazul lui Marko Attila de cel al Alinei Bica, pentru ca el nu s-a aflat in tara si nu a putut fi audiat.

In noiembrie 2014, deputatul UDMR Marko Attila a fost condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu, intr-un alt dosar privind restituirea unor imobile.

Fostul deputat UDMR Marko Attila spune, intr-un interviu acordat unui post de radio ungar, ca nu vrea sa se intoarca in Romania si intentioneaza sa inceapa o noua viata in Ungaria, el apreciind ca a fost condamnat pe nedrept in Romania, unde justitia este un "instrument de blocare a retrocedarilor".

El a precizat ca nu vrea sa se intoarca la Bucuresti, deoarece DNA l-a trimis in judecata intr-un alt dosar, si vrea sa inceapa o noua viata la Budapesta.

"Nu ma indoiesc nicio clipa ca lupta impotriva coruptiei trebuie sa continue in Romania. Cine este corupt, trebuie condamnat", a subliniat el.

Intrebat ce va face daca va fi emis un mandat european sau international de arestare pe numele sau, Marko a raspuns ca statul ungar i-a transmis in mai multe ocazii si in diverse moduri ca nu il va abandona, deoarece "Guvernul ungar considera, de asemenea, ca nu exista nicio infractiune in acest caz", ci este vorba despre "discreditarea unui cetatean maghiar".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1838 vizualizari

  • +5 (5 voturi)    
    un escroc.... (Marţi, 28 aprilie 2015, 13:43)

    lili [anonim]

    Chiar azi dimineata am citit pe Hotnews manipularea obraznica a acestui escroc care a publicat pe contul lui de Facebook o postare ca, chipurile, primise de la DNA un document in care era achitat!
    Sila!
    Este clar ca este vinovat, altfel nu ar fi manipulat asa ordinar, succes DNA, la puscarie cu penalul asta UDMRist!
    • +2 (4 voturi)    
      comentariu (Marţi, 28 aprilie 2015, 15:40)

      Nu este totul alb sau negru [anonim] i-a raspuns lui lili

      Sunt 2 dosare amestecate in articol, sper ca nu intentionat.
      In primul dosar, Alina Bica 1, in decembrie 2014 i s-a ridicat imunitatea, acum s-a renuntat la acuzatii, despre acest lucru a pomenit Marko Attila.
      In al doilea dosar i s-a cerut arestarea preventiva, ramane de vazut dupa judecarea cazului in ce masura este sau nu vinovat.
  • +7 (7 voturi)    
    repet... (Marţi, 28 aprilie 2015, 13:47)

    astronaut [utilizator]

    UDMR , PSD , aceasi mizerie , de criptocomunisti , indivizi scoliti de statul Rom. in vederea manipularii ''plebei'', in asa fel incat , EI sa ramana in picioare , cu orice sacrificiu , dealtfel se inteleg foarte bine in a-si impartii prada , se protejeaza reciproc , fura solitari sau in haita !!! Cand e vorba de raspundere , Nem tudok romanul !!!
  • +1 (1 vot)    
    CHIAR SI CAII SE IMPUSCA ! (Marţi, 28 aprilie 2015, 22:01)

    arheopterix [utilizator]

    Cind esti ....acoperit iti faci treaba , nu bagi mina in borcanul cu miere pina la cot... (ca te vede organu si ne faci greutati ) ... Citam din ABC-ul meseriei . Acum ascuns in buda spera la o penzie de batrinete . Da/ organu/... nu !... si nu ! .


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by