Marko Attila spune ca a fost condamnat pe nedrept in Romania: Guvernul ungar considera ca nu exista nicio infractiune in acest caz

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 15 aprilie 2015, 20:29 Dosare Anticoruptie


Fostul deputat UDMR Marko Attila spune, intr-un interviu acordat unui post de radio ungar, ca nu vrea sa se intoarca in Romania si intentioneaza sa inceapa o noua viata in Ungaria, el apreciind ca a fost condamnat pe nedrept in Romania, unde justitia este un "instrument de blocare a retrocedarilor", potrivit agentiei Mediafax.

Intr-un interviu acordat postului de radio ungar Kossuth, Marko Attila afirma ca sistemul romanesc de justitie si procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) sunt un instrument folosit pentru a bloca procesul de retrocedare a bunurilor confiscate abuziv si pentru a nationaliza din nou bunurile restituite.

Marko Attila sustine ca a fost condamnat pe nedrept in Romania, desi el a aplicat o decizie a Guvernului.

El a precizat ca nu vrea sa se intoarca la Bucuresti, deoarece DNA l-a trimis in judecata intr-un alt dosar, si vrea sa inceapa o noua viata la Budapesta.

"Nu ma indoiesc nicio clipa ca lupta impotriva coruptiei trebuie sa continue in Romania. Cine este corupt, trebuie condamnat", a subliniat el.

Intrebat ce va face daca va fi emis un mandat european sau international de arestare pe numele sau, Marko a raspuns ca statul ungar i-a transmis in mai multe ocazii si in diverse moduri ca nu il va abandona, deoarece "Guvernul ungar considera, de asemenea, ca nu exista nicio infractiune in acest caz", ci este vorba despre "discreditarea unui cetatean maghiar".

Eugen Iordachescu, avocatul lui Marko Attila, declara, marti, ca, din cate stie el, deputatul si-a stabilit domiciliul in Ungaria si ca refuzul lui Marko de a se intoarce in Romania este "un fel de a refuza o jurisdictie pe care nu o considera ca fiind echidistanta".

Camera Deputatilor a luat act, miercuri, de incetarea mandatului de deputat al lui Marko Attila, pentru care DNA a cerut incuviintarea arestarii preventive, acesta trimitandu-si demisia in original Legislativului. Mandatul de deputat UDMR al lui Marko Attila a incetat din data de 1 aprilie si, ca urmare, raportul Comisiei juridice de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a acestuia nu va mai fi discutat de plenul Camerei.

Saptamana trecuta, Comisia juridica a Camerei Deputatilor a aprobat cererea privind incuviintarea arestarii preventive a deputatului UDMR, aceasta fiind a doua astfel de cerere in cazul sau, prima solicitare fiind aprobata in 3 decembrie 2014.

Marko Attila a fost trimis in judecata de DNA in 9 aprilie, alaturi de fostul sef al ANI Horia Georgescu si de deputatul Theodor Nicolescu, toti trei fiind acuzati ca au aprobat despagubiri pentru imobile supraevaluate la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).

Deputatul UDMR Marko Attila a plecat in Ungaria in decembrie 2014, dupa ce colegii sai au votat in favoarea arestarii preventive in dosarul ANRP. Desi nu a mai revenit in tara, Marko Attila a beneficiat de toate drepturile de parlamentar, respectiv de indemnizatiile de deputat, de bani de cazare in Bucuresti si de banii pentru functionarea biroului sau parlamentar.

Procurorii au suspiciuni ca, in 2008, Marko Attila Gabor, impreuna cu ceilalti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a emis in cazul a trei dosare titluri de despagubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor, supraevaluand bunurile imobile respective cu suma totala de aproximativ 75 de milioane de euro, cu aceasta suma fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obtinerea unor despagubiri necuvenite de catre titularii si cesionarii drepturilor de despagubire.

Deputatul Marko Attila nu mai beneficiaza de imunitatea parlamentara incepand din 3 decembrie 2014, atunci cand colegii sai au incuviintat arestarea sa preventiva, in dosarul de coruptie al fostului procuror sef al DIICOT Alina Bica privind despagubirile de la ANRP pentru un teren supraevaluat.

Intre timp, dosarul a fost trimis in judecata, insa procurorii au fost nevoiti sa disjunga cazul lui Marko Attila de cel al Alinei Bica, pentru ca el nu s-a aflat in tara si nu a putut fi audiat.

In noiembrie 2014, deputatul UDMR Marko Attila a fost condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu, intr-un alt dosar privind restituirea unor imobile.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3666 vizualizari

  • +20 (20 voturi)    
    fost parlamentar roman dar cetatean maghiar (Miercuri, 15 aprilie 2015, 20:44)

    linarel [utilizator]

    Ce om mirlan. Cind a fost platit gras ca sa doarma si sa faca smeccherii de catre RO a fost caldut si bine , cind trebuie sa raspunda pt infractiuni, nu-i bine.

    Ia implementati si in RO sistemul slovac referitor la dubla cetatenie.
    "Persoanele cu dubla cetatenie nu pot candida pentru functii publice in statul Slovac". Punct.
    • +5 (7 voturi)    
      In ziua de azi (Joi, 16 aprilie 2015, 11:02)

      Close [utilizator] i-a raspuns lui linarel

      Nici guvernele nu mai sunt ce erau pre vremuri. Nu o sa il apere nimeni in cazul unei condamnari. Ungurii au deja o problema mare de imagine in tara noastra. O sa isi piarda si ultimii reprezentanti cand toti adversarii politici o sa bata moneda "ne fura tara apoi fug la ei in tara - infractori de drept comun". Deci nea' Attila, zile multe la bulau.
    • +3 (3 voturi)    
      profil de urangutan (Joi, 16 aprilie 2015, 16:39)

      tudor [anonim] i-a raspuns lui linarel

      Noi il asteptam totusi la Bucuresti, in "beciul domnesc"
  • +15 (15 voturi)    
    Dubla cetatenie .... (Miercuri, 15 aprilie 2015, 20:49)

    Peredhil [utilizator]

    Ar trebui sa fie o lege care sa oblige membrii legislativului sa aleaga.Ce faci aici,dual boot,folosesti ce cetatenie iti convine?Iei bani pe cea romana,fugi de lege pe cea maghiara?Vrei sa reprezinti electoratul statului roman in Parlament,renunti la cetatenia altui stat.Gata cu conflictul de interese.Ca nu-ti pune nimeni pistolul la tampla sa candidezi.
    Palma pentru statul si justitia romana,scuipat intre ochi din partea vecinilor maghiari.Dos de palma pe obrazul contribuabilului ce i-a platit remuneratia de parlamentar lui Marko baci cat timp el ne trimitea bezele de la Budapesta.
  • +10 (12 voturi)    
    Serios? (Miercuri, 15 aprilie 2015, 21:01)

    2mai [utilizator]

    Dar Cicciolina ce considera, este sau nu vinovat dom' deputat? Pentru ca parerea ei ar avea fix aceeasi valoare ca cea a guvernului ungar.
  • +8 (10 voturi)    
    E clar ! (Miercuri, 15 aprilie 2015, 21:25)

    adrian88000 [utilizator]

    "Guvernul ungar considera, de asemenea, ca nu exista nicio infractiune in acest caz"
    Daca nu minte , inseamna ca" Guvernul ungar " are mult tupeu.
    Adica isi permite " Guvenul ungar "sa se justitiei .
  • +12 (12 voturi)    
    Nu se gaseste nimeni ..... (Miercuri, 15 aprilie 2015, 21:35)

    florin [anonim]

    ...... in Guvernul Romaniei care sa le spuna ungurilor ca sa-si vada de cetatenii lor, ca de cei ce calca legea pe teritoriul Romaniei avem noi grija? Oare chiar asa de mamaligi suntem? Ne jignesc si noi tacem? Inseamna ca meritam sa fim tratati ca o tara de doi bani . Astept un raspuns dur din partea Guv. Si cineva sa le aduca aminte ca ei nu au retrocedat mai nimic ( maxim 100.000 dolari parca -daca gresesc va rog sa corecteze cineva ).
  • +6 (8 voturi)    
    bai nene' , mare ........... mai esti (Miercuri, 15 aprilie 2015, 21:38)

    Absurdistanul [utilizator]

    nu stiu cum poti sa mai pronunti vreodata ca esti vertical. ce tradator de catifea, ai fost vericule!

    ai inchis mata' ochii la ala care defrisa tot ce putea, si eu ma mir acum ce poama esti! Budapesta-nule!
  • +8 (10 voturi)    
    Sper sa vedem un caz Haisam (Miercuri, 15 aprilie 2015, 21:39)

    Je__ [utilizator]

    Cu Attila adus direct in beciul domnesc.

    Ah...am uitat...avem un tablou la Cotroceni.
    GHINION!
  • +10 (12 voturi)    
    Ce las, ce om de nimic (Miercuri, 15 aprilie 2015, 21:41)

    Comentatorul-x [utilizator]

    A fugit cu coada intre picioare si se ascunde in spatele statului maghiar, care prin acest gest instituie un obicei prost. Adica, e de inteles sa-ti protejezi spionii dar nici chiar asa pe fata.
    Va fi condamnat si bagat la puscarie cu mandat european. Si Ungaria o sa dea marunt din buze, ca UE ne cere justitie.
    Nu pot sa nu remarc lasitatea acestui individ. Sa fii reprezentatul unei comunitati din Romania si sa fugi ca ultimul om. Penibil.
  • +11 (13 voturi)    
    Se cunoaste ca a fost parlamentar (Miercuri, 15 aprilie 2015, 22:09)

    LiviuX [utilizator]

    De cand Guvernele hotarasc daca ceva e infractiune sau nu? Stiu ca de asta se ocupa politia, parchetul, instantele de judecata...
  • +6 (10 voturi)    
    romanii masacrati la Ip si Traznea (Miercuri, 15 aprilie 2015, 22:09)

    un domn [utilizator]

    sunt victimele unei infractiuni ? marko asta ar trebui sa ajunga in locul lor..apoi..sa graiasca
  • +9 (9 voturi)    
    ... (Joi, 16 aprilie 2015, 6:19)

    dragos234 [utilizator]

    Deci Ungaria devine mai nou locul de refugiu al coruptilor din Romania.
  • +5 (7 voturi)    
    guvernul ungar "sa considere" la ei acasa.. (Joi, 16 aprilie 2015, 8:29)

    lili [anonim]

    In Romania "considera" institutiile Romaniei!
    Succes DNA, sa nu care cumva sa scape penalul asta pe motiv de ce "considera" Guvernul Ungariei!
  • +2 (4 voturi)    
    Lasitatea si lipsa de demnitate a alesilor !!! (Joi, 16 aprilie 2015, 9:19)

    andreesanu [utilizator]

    Un exemplu negativ la toate capitolele pentru un ales al neamului :las -as sters-o dupa principiul "fuga-i rusinoasa dar e sanatoasa",onoarea a dat-o la resapat in Ungaria !,demnitatea nu-i cazul ca n-o are.
    Justitia din Romania sa-i puna sare pe coada !!!.
    Cum ii stim pe cei de la Buda il vor face parlamentar si-l vor trimite in basalie cu pasaport diplomatic in Romania .
    Mai auzim de acest individ !,deja are un dinte in plus pentru tara care l-a crescut !!!!.
  • +3 (3 voturi)    
    De cand e guvernul ungar (Joi, 16 aprilie 2015, 16:13)

    Bogdan_100 [utilizator]

    instanta juridica in Romania sa se pronunte asupra existentei sau nu a unei infractiuni ? Sau poate au ramas in epoca lui Attila ?
  • +1 (1 vot)    
    Guvernul ungar (Joi, 16 aprilie 2015, 22:15)

    naturalu [utilizator]

    Sa dea cu presupusul la ei si pentru ei.Nu pentru un ungure , cetatean roman, care a manglit in Romania.OK?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by