George Copos, eliberat conditionat din inchisoare; decizia este definitiva

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 7 aprilie 2015, 15:49 Dosare Anticoruptie


George Copos
Foto: AGERPRES
Magistratii Tribunalului Bucuresti au admis marti cererea prin care omul de afaceri George Copos solicita eliberarea conditionata din inchisoare, anunta Agerpres. Decizia este definitiva, astfel incat George Copos va fi eliberat marti din Penitenciarul Rahova.

Tribunalul a admis o contestatie formulata de George Copos, dupa ce acesta a primit, pe 25 februarie, o decizie nefavorabila din partea Judecatoriei Sectorului 5 din Capitala.

In timpul procesului, George Copos a cerut eliberarea din inchisoare, sustinand ca a castigat peste 200 de zile in anul in care a fost in detentie, amintind faptul ca a scris cinci carti, una de istorie si patru de turism, a muncit la atelierul de tamplarie si s-a inscris la toate activitatile Penitenciarului Rahova.

De altfel, Copos a primit in luna ianuarie aviz favorabil pentru eliberare conditionata din partea Penitenciarului Rahova.

George Copos avea de executat patru ani de inchisoare, in urma contopirii pedepselor primite in dosarul Loteria I, respectiv cel al transferurilor din fotbal.

Omul de afaceri a fost condamnat definitiv pe 25 august 2014 la patru ani de inchisoare in dosarul Loteria I, in urma unei decizii a Tribunalului Bucuresti.

De asemenea, el a mai fost condamnat, in martie 2014, in calitate de fost actionar majoritar al FC Rapid, la 3 ani si 8 luni de inchisoare, in dosarul transferurilor din fotbal.

****

Judecatoria Sectorului 5 a respins, pe 25 25 februarie, propunerea de eliberare conditionata a lui George Copos, trimisa instantei dupa ce Comisia de la Penitenciarul Rahova a stabilit ca acesta intruneste conditiile pentru a fi pus in libertate, dupa ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani.

"Atat aparatorii condamnatului cat si condamnatul au sustinut ca dorinta care l-a animat pe acesta din urma de a scrie lucrarile stiintifice a fost de a castiga zile de munca, care sa fie considerate ca executate si astfel sa fie mai repede liberat conditionat. Aceasta constituie o dorinta fireasca, insa, in raport de scopul pedepsei, dovedeste ca petentul-condamnat nu a intentionat sa-si formeze, in esenta, o conduita corecta fata de ordinea de drept si sa depuna eforturi reale pentru reinsertie sociala", arata magistratul de la Judecatoria Sectorului 5 in motivarea deciziei.

Faptul ca pedeapsa nu si-a atins scopul este evidentiat chiar de catre Copos, sustine judecatorul. Astfel, in declaratiile facute in fata instantei, la judecarea cererii de liberare conditionata, George Copos a spus ca "intelepciunea la antreprenorii romani este infractiune".

"Condamnatul a sustinut ca, de-a lungul anilor, a achitat toate obligatiile fiscale pe care le-au avut societatile pe care le administreaza, insa a fost condamnat tocmai pentru faptul ca s-a sustras de la plata obligatiilor fiscale si a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 39.461.121.820 ROL (3.946.112 lei noi, n.r.), prin ascunderea sursei impozabile", a scris judecatorul in motivare.

Potrivit judecatorului, faptul ca a respectat Regulamentul de ordine interioara al penitenciarului nu inseamna ca George Copos a depus eforturi temeinice de indreptare, ci arata ca a adoptat un comportament normal si obligatoriu, in caz contrar el riscand sa fie sanctionat disciplinar.

Instanta a mai aratat ca, la data la care s-a stabilit ca George Copos intruneste conditiile pentru a fi eliberat conditionat, acesta executase 322 de zile de inchisoare. Din pedeapsa i-au mai fost scazute zilele primite pentru ca a scris lucrari stiintifice in timp ce era incarcerat. Potrivit legii privind executarea pedepselor, se considera trei zile executate pentru doua zile de munca la elaborarea de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate.

"Tinand cont ca a executat efectiv doar 322 de zile inchisoare, ca se afla in executarea pedepsei rezultante de patru ani inchisoare in care au fost contopite trei pedepse pentru savarsirea unor fapte penale cu consecinte grave asupra bugetului statului, consecinte care se rasfrang si asupra calitatii vietii fiecarui cetatean, instanta apreciaza ca reeducarea condamnatului prin insusirea unui comportament care sa implice respect fata de ordinea de drept nu a fost realizata la acest moment procesual", a scris judecatorul in motivare.

Decizia Judecatoriei Sectorului 5 a fost contestata de George Copos la Tribunalul Bucuresti, care a judecat marti cererea de eliberare conditionata, dand o decizie definitiva.

George Copos avea de executat patru ani de inchisoare, dupa ce Tribunalul Bucuresti a decis sa nu fie aplicat un spor de pedeapsa, in urma contopirii condamnarilor primite in dosarele "Loteria I" si cel privind transferurile de jucatori.

In 25 august 2014, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe George Copos la patru ani de inchisoare cu executare in dosarul "Loteria I". In momentul in care a primit aceasta pedeapsa, Copos se afla incarcerat la Penitenciarul Rahova, unde executa pedeapsa de trei ani si opt luni de inchisoare primita in dosarul transferurilor de jucatori.

In primul dintre dosare, Copos era acuzat ca a facut afaceri "profitabile" cu Loteria Romana, in urma carora a adus un prejudiciu statului de peste un milion de euro. Mai exact, omul de afaceri nu si-a platit obligatiile fiscale, el ascunzand faptul ca detine 38 de spatii comerciale, prin asa-zisa vanzare a acestora catre Compania Nationala Loteria Romana.

In cel de-al doilea dintre dosarele in care a fost condamnat la inchisoare cu executare, in 4 martie 2014, George Copos a fost gasit vinovat de implicarea in efectuarea de tranzactii ilegale in cazul transferurilor unor fotbalisti catre cluburi din strainatate. Alaturi de ceilalti oameni de fotbal implicati in acest caz - Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Padureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Netoiu si Cristian Borcea -, Copos ar fi produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste 10 milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal.

Copos mai are un dosar, cunoscut ca "Loteria II", in care este judecat pentru manipularea pietei de capital, spalare de bani, fals in inscrisuri si folosirea de informatii privilegiate pentru dobandirea, pe cont propriu sau pe contul unei terte persoane, de instrumente financiare la care aceste informatii se refera. Cauza se afla in judecare la Tribunalul Bucuresti, urmatorul termen fiind stabilit in 10 aprilie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























5620 vizualizari

  • +5 (5 voturi)    
    Huooooooo (Marţi, 7 aprilie 2015, 15:52)

    IancuJianu [utilizator]

    Banii inapoi, hotomane!
  • +6 (6 voturi)    
    Sa tot furi in Romania (Marţi, 7 aprilie 2015, 16:07)

    CititorulComentator [utilizator]

    ...
  • -1 (9 voturi)    
    Ce a bagat Basescu, scoate Iohannis.. (Marţi, 7 aprilie 2015, 16:16)

    ucraina este invincibila [utilizator]

    Din pacate Iohannis se indeparteaza de 16 noiembrie, cand am stat la cozi sa il putem vota... Acum este impasibil in fata abuzurilor si greselilor justitiei, una din ele fiind eliberarea lui Copos.
  • +6 (6 voturi)    
    De ce se mai obosesc să-i judece și să-i aresteze? (Marţi, 7 aprilie 2015, 16:24)

    Oau [anonim]

    Stau să mă întreb de ce se mai obosesc să-i judece și să-i condamne ?
    După ani de zile de procese, și după o pedeapsă foarte blândă FĂRĂ CONFISCAREA BANILOR, îi mai dă și eliberare condiționată...

    Osanale justiției române !
  • +5 (5 voturi)    
    Deja la TV, se da Becali in bucla (Marţi, 7 aprilie 2015, 16:36)

    Je__ [utilizator]

    Acu si Copos....in curand toti penalii vor fi liberi, si ne vor da lectii de moralitate la TV.


    Cine poate, ar fi bine sa plece din tara....ca nu are sens sa ne amanetam viitorul pentru ei si copiii lor.
  • +6 (6 voturi)    
    Rusine (Marţi, 7 aprilie 2015, 16:50)

    svejk [utilizator]

    Rusine pentru asa decizie...
    Asta-i justitia de la care avem atatea asteptari ?
    Inca o data : RUSINE !
  • +5 (5 voturi)    
    halal justitie!!!!! (Marţi, 7 aprilie 2015, 16:52)

    dan [anonim]

    Avem justitia lui rahat imparat !!!!!!

    Un jeg comunist fura de rupe pamantul impreuna cu hoarda PSD-ista si non PSD -isdta iar apoi este eliberat conditionat - auzi , a scris caret de istorie!?!?!?!?!?
    Ce fel de istorie, ISTORIA FURTULUI IN ROMANIA????
    Un rahat de la UTC ajunge mare patron in RO, fura pana il dor mainile iar dupa ce este inchis scrie carti si este eliberat conditionat.

    O tara comunista nu se va schimba niciodata.
  • +7 (7 voturi)    
    acum cred ca, (Marţi, 7 aprilie 2015, 16:56)

    dan [anonim]

    ar trebui sa fie incarcerati judecatorii care au trecut peste decizia Tribunalului S5.
    Sa mearga ei in locul lui CAPOS la mititica, intru compensatie.
  • +7 (7 voturi)    
    Cand se intoarce smenarul Loteriei II ? (Marţi, 7 aprilie 2015, 17:31)

    Plagarus [utilizator]

    Va mai scrie carti la loc racoros, tov. Copos !
  • +6 (6 voturi)    
    Wow, nici un an... (Marţi, 7 aprilie 2015, 17:54)

    mr_mojo [utilizator]

    Semnalul e clar: băieți, furați cu 2 mâini că rămâneți și cu banii și cu onoarea nepătată. Mai mult costă cheltuielile de judecată; munca în zadar.
    Dacă sunt toți mari scriitori acum (apropo, 4 cărți în 6 luni e mult și pentru unul de meserie), barem să își spele banii de acum printr-o editura sau ceva...
  • +5 (5 voturi)    
    Problema nr. 1 a Justitiei (Marţi, 7 aprilie 2015, 18:50)

    Leon [anonim]

    Domnule Basescu, aceasta este in momentul de fata problema numarul 1 a Justitiei din Romania, eliberarile conditionate pe banda rulanta dupa executarea unei treimi din pedeapsa, in baza unor prevederi grotesti, nu guantanamizarea procurorilor.
  • +1 (1 vot)    
    gust amar (Marţi, 7 aprilie 2015, 22:50)

    Kpriciu [utilizator]

    Inca un moment care ma face sa regret ca am ramas in tara asta!
    Adica, ii dai condamnarea cea mai mare, 4 ani, desi incalcase legea pentru cel putin 8 ani, si binevoiesti sa-l
    scoti dupa minimum de pedeapsa executata...., sa ma ierte D-zeu, dar in stilul asta tara asta nu va avea nicio sansa.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by