Motivarea respingerii eliberarii conditionate a lui George Copos: A scris cinci lucrari stiintifice, dar nu a dovedit ca a depus eforturi de indreptare

de Alina Neagu     HotNews.ro
Sâmbătă, 28 martie 2015, 16:15 Dosare Anticoruptie


George Copos
Foto: Agerpres
George Copos a scris cinci lucrari stiintifice in penitenciar, dar nu a dovedit ca s-a straduit sa se indrepte si nici nu a demonstrat ca a facut eforturi reale pentru reinsertie sociala, arata instanta Judecatoriei Sectorului 5 in motivarea deciziei de respingere a cererii de liberare conditionata, potrivit Mediafax.

Judecatoria Sectorului 5 a respins, in 25 februarie, propunerea de eliberare conditionata a lui George Copos, trimisa instantei dupa ce Comisia de la Penitenciarul Rahova a stabilit ca acesta intruneste conditiile pentru a fi pus in libertate, dupa ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani.

"Atat aparatorii condamnatului cat si condamnatul au sustinut ca dorinta care l-a animat pe acesta din urma de a scrie lucrarile stiintifice a fost de a castiga zile de munca, care sa fie considerate ca executate si astfel sa fie mai repede liberat conditionat. Aceasta constituie o dorinta fireasca, insa, in raport de scopul pedepsei, dovedeste ca petentul-condamnat nu a intentionat sa-si formeze, in esenta, o conduita corecta fata de ordinea de drept si sa depuna eforturi reale pentru reinsertie sociala", arata magistratul de la Judecatoria Sectorului 5 in motivarea deciziei.

Faptul ca pedeapsa nu si-a atins scopul este evidentiat chiar de catre Copos, sustine judecatorul. Astfel, in declaratiile facute in fata instantei, la judecarea cererii de liberare conditionata, George Copos a spus ca "intelepciunea la antreprenorii romani este infractiune".

"Condamnatul a sustinut ca, de-a lungul anilor, a achitat toate obligatiile fiscale pe care le-au avut societatile pe care le administreaza, insa a fost condamnat tocmai pentru faptul ca s-a sustras de la plata obligatiilor fiscale si a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 39.461.121.820 ROL (3.946.112 lei noi, n.r.), prin ascunderea sursei impozabile", a scris judecatorul in motivare.

Potrivit judecatorului, faptul ca a respectat Regulamentul de ordine interioara al penitenciarului nu inseamna ca George Copos a depus eforturi temeinice de indreptare, ci arata ca a adoptat un comportament normal si obligatoriu, in caz contrar el riscand sa fie sanctionat disciplinar.

Instanta a mai aratat ca, la data la care s-a stabilit ca George Copos intruneste conditiile pentru a fi eliberat conditionat, acesta executase 322 de zile de inchisoare. Din pedeapsa i-au mai fost scazute zilele primite pentru ca a scris lucrari stiintifice in timp ce era incarcerat. Potrivit legii privind executarea pedepselor, se considera trei zile executate pentru doua zile de munca la elaborarea de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate.

"Tinand cont ca a executat efectiv doar 322 de zile inchisoare, ca se afla in executarea pedepsei rezultante de patru ani inchisoare in care au fost contopite trei pedepse pentru savarsirea unor fapte penale cu consecinte grave asupra bugetului statului, consecinte care se rasfrang si asupra calitatii vietii fiecarui cetatean, instanta apreciaza ca reeducarea condamnatului prin insusirea unui comportament care sa implice respect fata de ordinea de drept nu a fost realizata la acest moment procesual", a scris judecatorul in motivare.

Decizia Judecatoriei Sectorului 5 a fost contestata de George Copos la Tribunalul Bucuresti, care va judeca in 7 aprilie cererea de eliberare conditionata, urmand sa dea o decizie definitiva.

George Copos are de executat patru ani de inchisoare, dupa ce Tribunalul Bucuresti a decis sa nu fie aplicat un spor de pedeapsa, in urma contopirii condamnarilor primite in dosarele "Loteria I" si cel privind transferurile de jucatori.

In 25 august 2014, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe George Copos la patru ani de inchisoare cu executare in dosarul "Loteria I". In momentul in care a primit aceasta pedeapsa, Copos se afla incarcerat la Penitenciarul Rahova, unde executa pedeapsa de trei ani si opt luni de inchisoare primita in dosarul transferurilor de jucatori.

In primul dintre dosare, Copos era acuzat ca a facut afaceri "profitabile" cu Loteria Romana, in urma carora a adus un prejudiciu statului de peste un milion de euro. Mai exact, omul de afaceri nu si-a platit obligatiile fiscale, el ascunzand faptul ca detine 38 de spatii comerciale, prin asa-zisa vanzare a acestora catre Compania Nationala Loteria Romana.

In cel de-al doilea dintre dosarele in care a fost condamnat la inchisoare cu executare, in 4 martie 2014, George Copos a fost gasit vinovat de implicarea in efectuarea de tranzactii ilegale in cazul transferurilor unor fotbalisti catre cluburi din strainatate. Alaturi de ceilalti oameni de fotbal implicati in acest caz - Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Padureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Netoiu si Cristian Borcea -, Copos ar fi produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste 10 milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal.

Copos mai are un dosar, cunoscut ca "Loteria II", in care este judecat pentru manipularea pietei de capital, spalare de bani, fals in inscrisuri si folosirea de informatii privilegiate pentru dobandirea, pe cont propriu sau pe contul unei terte persoane, de instrumente financiare la care aceste informatii se refera. Cauza se afla in judecare la Tribunalul Bucuresti, urmatorul termen fiind stabilit in 10 aprilie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























5561 vizualizari

  • +4 (4 voturi)    
    oul si boul (Sâmbătă, 28 martie 2015, 16:30)

    delacerbi [utilizator]

    Unul a furat un ou era mic dar l-a furat altul a furat un bou era mare dar nu asa de mare ca cel furat de domnul Copos asa ca va doresc domnule sa meditati si sa incercati sa intelegeti ca acolo unde sunteti va sta bine pana la ispasirea pedepsei si va mai doresc sa restituiti tot ce ati furat pana la ultimul banut..
    ROMANIA TE IUBESC!
    " egal unde ma aflu"
  • +10 (10 voturi)    
    Un judecător cu scaun la cap. (Sâmbătă, 28 martie 2015, 16:57)

    mitg [utilizator]

    Dacă n-am avea judecători care iau mită "șlapi" și mâncare (auăleu), ci mai mulți ca judecătorul din articol, ne-am pune la punct repede dpdv al justiției.
  • +12 (12 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 28 martie 2015, 17:23)

    [anonim]

    • +6 (6 voturi)    
      Omul este expert... (Sâmbătă, 28 martie 2015, 18:00)

      IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui

      ...si i-a trebuit 5 volume sa-si "imparta" maiestria in ale furatului. Iti trebuie ceva glagorie in cap sa furi zeci de milioane de dolari, nu-i asa?
      Spre deosebire de "fraierul" acela de medic (dl Danaila) care trebuie sa-si vinda casa ca sa-si poata tipari o carte de specialitate dupa 20 ani de experienta...
  • +7 (7 voturi)    
    Felicitari judecatorului! (Sâmbătă, 28 martie 2015, 17:38)

    MPopa [utilizator]

    Cand citesti motivarea deciziei iti dai seama ca e un caz fericit in care judecatorul a tinut seama nu doar de litera, ci si de spiritul legii.
  • +7 (7 voturi)    
    ?!?! (Sâmbătă, 28 martie 2015, 18:01)

    Sthelian [utilizator]

    Lucrare STIINTIFICA?
    In ce domeniu? A, da! In APLICAREA NAEBATUTA A PRETIOASELOR INDICATII ale tovarasului N. Ceausescu de catre tinerii din toata patria nostra socialista in procesul de invatamint, pe ogoare si in fabrici
    Si PRETIOASELE SFATURI ALE ACADEMICIAN DOCTOR INGINER in transformarea industriei cocso-chimice in industri cicso-comica!

    Si CUM SA DEVII DISTRIBUITOR UNIC SAMSUNG dupa ce ai fost seful delegatiei pe linie de partid stat si UTC la olimpiada de la Seul.
    PROGRAMUL ALIMENTATIEI SANATOASE al doctorului Iulian Mincu aplicat la Cofetariile ANA.

    Si la final:
    CUM SA VINZI UN CLUB, dar sa ramii proprietar.
    • +6 (6 voturi)    
      Redam din titlurile lucrarilor stiintifice ale... (Sâmbătă, 28 martie 2015, 19:47)

      EU-74-RON [utilizator] i-a raspuns lui Sthelian

      ...domnului Copos:
      Domeniul Afaceri:
      - Cum sa falimentezi Rapid un club de fotbal;
      - Facturile lui Houdini;

      Medicina:
      - Cum se face un Transplant de jucatori;

      Lifestyle:
      - Jucaria Loteria;
      - Ocolul Puscariei in 322 de zile;
      - Celula de baza a societatii cu gratii (cititi cum vreti: cu diacritic sau fara) Rahova;

      Culinare:
      - Cum sa bagi botu-n ,,savarina'' banului public;

      Muzica:
      - Volumul pop: Nu plange Ana. Casa de discuri: Ana Electronic...

      In curand, pe marele ecrane:
      - De pe-aicea, Nu se iese!;
      - Cand vreau sa fluier, imi creste parul;
      - 4 ani, 3 luni si 2 zile.
    • +2 (2 voturi)    
      si faimosul Cnatdcu psd numit de Abramburica (Sâmbătă, 28 martie 2015, 19:55)

      Maniu [utilizator] i-a raspuns lui Sthelian

      decide ca o lucrare este "stiintifica"?Exista o grila speciala in ordin de ministru? Exista un peer reviewer al "publicatiilor" scrise in inchisoare?
  • +5 (5 voturi)    
    Contopirea pedepselor (Sâmbătă, 28 martie 2015, 18:24)

    CititorulComentator [utilizator]

    O mare nenorocire, incurajeaza hotii, cu cat mai multe mafii si diverse, cu atat mai bine, ca tot aia primesti.

    Mai exista sistemul asta si in alte tari in afara de Romania?
  • +5 (5 voturi)    
    Universitatea Jilava? (Sâmbătă, 28 martie 2015, 18:39)

    Ricochet [utilizator]

    Cu siguranta aceasta prevedere privind reducerea pedepsei trebuie exclusa din codul penal.
    Nu exista nimic mai simplu azi decat sa transcrii un text primit de aiurea, sa-l semnezi si sa-l botezi "lucrare stiintifica".
    Totul e o simpla inselatorie, instituita cu dedicatie, care de la inceput s-a adresat smecherilor care au avut ghinionul sa intre in puscarie si musai sa iasa cat mai repede.

    Vor sa iasa mai repede?
    Puneti-le, domnule, o lopata, o cazma in mana, si sa sape la propi si santuri pana le-o veni mintea la cap si vor invata cum se castiga o bucata de paine muncita, mama lor de talhari si hoti nenorociti.
    Nu le permite sanatatea delicata sa dea la lopata?
    Trimiteti-i la sectia de cosuri de rachita, dupa ce, in prealabil, ii scoliti in privinta partii "lem-noase" si a celei "fie-roase" a cosorului lui Moceanu, pastele mamii lor de banditi...
    • +2 (2 voturi)    
      Comentariu de nota 10 (Sâmbătă, 28 martie 2015, 19:56)

      Maniu [utilizator] i-a raspuns lui Ricochet

      eu imi pastrez pentru o istorie a Romaniei vii comentariile cele mai bune de pe HN.
  • +2 (2 voturi)    
    I-au luat telecomanda utecistului jnapan ? (Duminică, 29 martie 2015, 6:52)

    Plagarus [utilizator]

    Ce destin tragic are acest om " cinstit "
    Nu e vina sa ca unii i-au dat prin semnaturi dreptul de a fi proprietar de hoteluri la munte sau la mare, sau ca Loteria a avut incredere in el si a inchiriat niste spatii la preturi de zeci de ori mai mari.
    Hoteluri - Sport, Bradul şi Poiana, din Poiana Braşov (mai deţine hotelurile Europa şi Astoria în Eforie Nord şi Crowne Plaza şi Athenee Palace Hilton în Bucureşti)
    Omul asta are sute de angajati, nu conteaza ca nu ii plateste cu lunile, el are angajati.
    Este exemplul clasic de capitalist care a pornit de jos, de la savarine,blaturi de tort si televizoare pana la hoteluri de 5 stele. Un fel de Trump de Dorobanti.
    Cum puteti sa condamnati un astfel de erou care s-a opus cu indarjire birurilor catre stat si a driblat cand a vrut codul fiscal ? Experienta sa vasta ar putea fi benefica pentru a deschide o scoala in care sa creasca ucenici pentru lupta impotriva rambursarii fondurilor UE de exemplu. Asa precum behaia un bun amic al sau, acum in concediu pentru 3 ani in apropiere de litoral, pote fi mult mai util afara decat dupa gratii.
    Noi, platitorii de taxe si impozite, avem dubii, si ii uram La Multi Ani ! in celula.(Tata Glontzu)
    Curtea de Apel l-a condamnat la 5 ani de închisoare cu executare în celebrul dosar al „transferurilor“.
    Copos a mai fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, în prima instanţă, într-un alt dosar, „Loteria“, la fel de celebru

    „Mă doare în primul rând ca român. Nu înţeleg de ce toţi românii care au îndrăznit să reuşească sunt călcaţi în picioare acum, fără să aibă altă vină decât aceea că au reuşit“, spunea Copos
  • 0 (0 voturi)    
    Copos si lucrarile stiintifice !!!,ha,ha,ha. (Duminică, 29 martie 2015, 13:22)

    andreesanu [utilizator]

    Terminati cu idioteniile,nu toti romanii sunt de dus cu pluta, de prostit sau de imbatat cu apa rece !!!.
    Procese care se judeca dupa 5-8 ani ,sentinte de doi lei tranvai date numai in complet de 3-5 judecatori la Curti de curti !!! si pe o usaintra bagabontii ,hotii ,mafiotii,si dupa citeva lini ii elibereaza cite un tribunal de provincie de care nici dracul n-a auzit pe motive ca a rescris punguta cu doi bani ori Danila prepeleac !,ca n-a sforait ,ca s-a spalat pe dinti !!!.
    Cata bataie de joc !!!,lasa-i sa faca toata pedeapsa ca nu s-a recuperat un leu din toata paguba.
  • 0 (0 voturi)    
    reinsertia sociala a milionarilor (Duminică, 29 martie 2015, 21:02)

    krampus [utilizator]

    De ce fel de reinsertie sociala are nevoie un biet milionar ? Nu-l mai primesc secretarele la birou ? Il da fica-sa afara din hotelurile lui ? Nu-i mai onoreaza banca cecurile ? Nu-i mai deschide soferul usa de la limuzina ? Intreb si eu, nu dau cu parul...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by