E oficial. DNA i-a trimis in judecata pe Gheorghe Stefan, Dorin Cocos, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru pentru trafic de influenta in dosarul Microsoft. Procurorii anticoruptie au clasat acuzatiile aduse lui Dinu Pescariu si Claudiu Florica

de G.S.     HotNews.ro
Marţi, 24 martie 2015, 14:35 Dosare Anticoruptie


E oficial. DNA i-a trimis in judecata pe Gheorghe Stefan, Dorin Cocos, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru pentru trafic de influenta in dosarul Microsoft. Procurorii anticoruptie au clasat acuzatiile aduse lui Dinu Pescariu si Claudiu Florica,

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a lui Gheorghe Stefan, Dorin Cocos, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru, informeaza un comunicat al institutiei. Pentru fostul primar al municipiului Piatra Neamt se cere mentinerea arestului preventiv, iar pentru ceilalti trei arestul la domiciliu.

Procurorii anticoruptie au clasat acuzatiile aduse lui Dinu Pescariu si Claudiu Florica, in dosarul "Microsoft", printre care dare de mita si cumparare de influenta, dupa ce acestia au denuntat faptele pe care le-au comis, scrie Mediafax.

 In rechizitoriul prin care oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru, fostul ministru Gabriel Sandu si primarul suspendat al municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, au fost trimisi in judecata, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au aratat ca se claseaza cauza fata de Dinu Pescariu, Dragos Stan si Claudiu Florica, in cazul mai multor fapte de coruptie, pentru care acestia au fost initial cercetati in dosarul "Microsoft".
Astfel, Dinu Pescariu, Claudiu Florica si Dragos Stan scapa de urmarirea penala pentru fapte de dare de mita si cumparare de influenta.

Motivul pentru care anchetatorii au decis clasarea cauzei fata de cei trei este acela ca acestia au fost martori denuntatori si le-au spus inca de la inceputul anchetei procurorilor faptele pe care le-au comis in trecut.

Comunicatul DNA:
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata :
in stare de arest preventiv, a inculpatului GHEORGHE STEFAN, la data faptelor primar al municipiului Piatra Neamt, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta

in stare de arest la domiciliu a inculpatilor:
- COCOS DORIN, om de afaceri, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta
- SANDU GABRIEL, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) in perioada decembrie 2008 ¬ septembrie 2010, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta
- DUMITRU NICOLAE, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta in forma continuata (doua acte materiale).

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2004 - 2010, inculpatul Dumitru Nicolae a primit de la doua persoane (denuntatoare) suma de 7,65 milioane USD in anul 2004, si respectiv suma de 2.700.000 euro in anul 2009, pentru a-si exercita influenta asupra unor membri ai Guvernului Romaniei si functionari din cadrul ministerelor implicate sau asupra unor persoane cu influenta asupra acestora - Serban Mihailescu, cercetat intr-un dosar disjuns (fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului), un om de afaceri cu influenta asupra unor persoane din Guvern in anul 2004, Cocos Dorin - persoana cu influenta asupra unor membri ai Guvernului in anul 2009, astfel incat sa asigure firmelor sustinute de denuntatori incheierea si derularea contractelor de licentiere Microsoft. Sumele de bani pretinse au fost transferate in contul Running Total Group, societate care apartine inculpatului Dumitru Nicolae, in baza unor contracte de consultanta ce atesta operatiuni comerciale fictive. Din contul Running Total Group Ltd., sumele de bani respective au fost virate in conturi de economii si investitii deschise pe numele inculpatului, nefiind efectuate operatiuni de disimulare a provenientei sumelor de bani,a circuitului acestora sau a beneficiarului real al acestora.

In anul 2009, in baza intelegerii prealabile cu inculpatii Gheorghe Stefan si Sandu Gabriel, inculpatul Cocos Dorin a pretins de la aceleasi doua persoane denuntatoare suma de 9.000.000 de euro pentru el, suma de 3.996.360 euro pentru Gheorghe Stefan, suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul de la acea vreme Gabriel Sandu, toate acestea pentru a-si exercita influenta asupra inculpatului Gabriel Sandu, precum si asupra altor persoane din Guvern - intre care ministrul Udrea Elena Gabriela, in scopul de a asigura firmelor sustinute de denuntatori, adjudecarea contractului de licentiere Microsoft din anul 2009. Inculpatul Cocos Dorin a primit de la la denuntatori suma de 9.000.000 USD .

In anul 2009, in calitate de ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), inculpatul Sandu Gabriel a pretins si a primit de la cele doua persoane denuntatoare suma de 2.196.035 euro pentru a asigura promovarea hotararii de guvern, pentru a face demersuri in vederea obtinerii bugetului necesar, pentru a facilita firmelor sustinute de denuntatori incheierea contractului de inchiriere de licente Microsoft prin exercitarea influentei asupra unor persoane din cadrul Guvernului, respectiv asupra unor functionari. Suma de 2.196.035 euro a fost transferata, la solicitarea sa, in contul firmei ESSIM PARTNERS Ltd. pe care o controla prin intermediar, in baza unor contracte de consultanta ce atesta operatiuni comerciale fictive.

In anul 2009, perioada in care exercita functia de primar al mun. Piatra Neamt si vicepresedinte al partidului aflat la guvernare, inculpatul Gheorghe Stefan, in baza intelegerii prealabile cu inculpatul Dorin Cocos, a pretins si primit de la cele doua persoane denuntatoare suma de 3.996.360 euro pentru a-si exercita influenta asupra inculpatului Gabriel Sandu, in scopul de a asigura firmelor sustinute de denuntatori adjudecarea contractului de licentiere Microsoft din anul 2009. Sumele de bani au fost transferate in contul firmei DD LAND OIL CORPORATE LTD, apartinand unei persoane din cercul relational al inculpatului Gheorghe Stefan si care a acceptat tranzactionarea acestei sume prin contul firmei sale, la solicitarea unui alt apropiat al inculpatului Gheorghe Stefan.

In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri mobile si imobile aflate in proprietatea inculpatilor Dumitru Nicolae, Cocos Dorin, Gheorghe Stefan.

Fata de alte fapte retinute in sarcina inculpatilor, precum si fata de alte persoane s-a dispus disjungerea cauzei, pentru continuarea cercetarilor. Unele detalii despre faptele si persoanele respective au fost comunicate anterior (comunicate nr. 1342/VIII/3 din 26 septembrie 2014, 162/VIII/3 din 29 ianuarie 2015, 260 din 10 februarie 2015).
Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.
Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4748 vizualizari

  • +10 (10 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 24 martie 2015, 14:56)

    [anonim]

    • +10 (10 voturi)    
      Nu e bine, Kovesi, nu e bine! (Marţi, 24 martie 2015, 15:34)

      AnticoruptieinRomania [utilizator] i-a raspuns lui

      Florica care a stat la baza sifonarii banilor si Pescariu care dadea spaga in dreapta si stanga sunt ca si nevinovati. Un precedent foarte periculos. In tarile civilizate vina nu se sterge ci este redusa indiferent de calitatea ta de denuntator.
      Subliminal ni se induce ideea ca poti face orice si sa scapi daca iti recunosti fapta si ii oferi pe altii pe tava...Scuze, asta nu-i justitie, poate doar in Rusia si lumea a treia.
      Mi-e sila!..
  • +11 (11 voturi)    
    poftiiim??? (Marţi, 24 martie 2015, 15:18)

    ggna [utilizator]

    Adica cum vine asta???
    • +6 (6 voturi)    
      da, chiar! (Marţi, 24 martie 2015, 16:07)

      Europiu [utilizator] i-a raspuns lui ggna

      Poate n-ar fi rau daca un user cunoscator in materie (sau cineva de la HN) sa ne explice si noua, novicilor: inteleg ca, in conformitate cu noul CP si/sau CPP, colaborarea cu organele de ancheta si recunoasterea invninuirilor duc la "recompensari" (vorba ceea cu greseala recunoscuta). Dar este posibil sa se mearga atat de departe incat, gata, l-am facut imaculat? Fara macar recuperarea prejudiciului (daca acesta exista), sub forma unei amenzi contraventionale sau ceva?
  • +8 (8 voturi)    
    Nu mi se pare OK. (Marţi, 24 martie 2015, 15:25)

    EuSiCuMine [utilizator]

    Macar o amenda penala sau o pedeapsa cu suspendare trebuiau sa ia si cei trei. Ai fost denuntator, dar anterior ai participat la infractiune! Totusi!
    Cel putin Dinu Pescariu se intoarce la smenul cu baza Cutezatorii! Ce viata!
  • +9 (9 voturi)    
    Este revoltator!!!! (Marţi, 24 martie 2015, 15:35)

    CarmenO [utilizator]

    Cum se poate ca Dinu Pescariu sa scape. Asta e ceva ce le intrece pe toate!!!

    Si cu baza Cutezatorii cum ramane? Si cu geamantanele de bani pe care le cara din Elvetia???
  • +4 (4 voturi)    
    Ridicol. (Marţi, 24 martie 2015, 17:20)

    Alius [utilizator]

    Adica aia care au fost initiatorii afacerilor cu Microsoft, nici arest nu au facut, nici confiscarea banilor obtinuti din spagi si nici macar o condamnare acolo ochii lumii.

    Pai atunci fiecare care isi recunoaste faptele scapa de inchisoare. Ce magarie!
  • +3 (3 voturi)    
    ne ia de proști (Marţi, 24 martie 2015, 17:21)

    stanescu [utilizator]

    aștia ne ia de proști.
    nu se poate ca tu cel care furi pt faptul că din ce ai furat ai dat și la altul , tu să scapi , iar cel căruia tu i-ai dat , să intre la pușcărie ???!!!!!!!!!!
    în ce țară trăim ??????????????
  • +1 (3 voturi)    
    Ei,pana aici, (Marţi, 24 martie 2015, 17:27)

    xrogo [utilizator]

    adica cum asa,Luluta si DNA au gresit,pai asta nu se poate,asta nu exista,dragi postaci,pana acum ridicati DNA-ul in slavi,acum ati luat-o pe aratura?
    • -1 (1 vot)    
      N-au gresit fai! (Marţi, 24 martie 2015, 21:59)

      Alius [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      Au actionat la comanda lui Basescu, asa cum ai spus ca a fost de fiecare data.
  • +2 (2 voturi)    
    Joc periculos (Marţi, 24 martie 2015, 17:43)

    dana_s [utilizator]

    Pescariu si Florica erau, de fapt, cartite - infiltrate din start in randul mafiei, pentru a o destabiliza ?
    Sau cum ???!!!!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by