Viorel Hrebenciuc va fi cercetat in arest la domiciliu, decizia este definitiva

de R.M>     HotNews.ro
Vineri, 20 martie 2015, 12:38 Dosare Anticoruptie


Viorel Hrebenciuc (imagine arhiva)
Foto: Agerpres
Viorel Hrebenciuc va fi cercetat in arest la domiciliu in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri, au decis vineri judecatorii Inaltei Curti, anunta televiziunile de stiri. Decizia este definitiva iar fostul deputat PSD urmeaza a fi eliberat din inchisoare si plasat in arest la domiciliu.

In acest dosar au fost trimisi in judecata fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu si alte 13 persoane.
In aceeasi cauza vor fi judecati si Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de padure din judetul Bacau, judecatorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, seful Romsilva, Adam Craciunescu, judecatoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Brasov, sotia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Janica Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Calugar, Ioan Matasel, Rodica Gabriela Zaharia si Iulian Durlan.

Parti civile in dosar sunt statul roman, prin Ministerul Finantelor, si persoana fizica Alina Suciu.

Potrivit anchetatorilor, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza si Dan Costin Bengescu sunt acuzati de constituirea unui grup infractional prin care urmareau sa obtina venituri prin cumparare de influenta sau folosirea functiilor. Dosarul vizeaza retrocedarea a peste 43.000 de hectare de padure in judetul Bacau, in baza unor decizii ilegale ale unor judecatori, cu implicarea unor parlamentari, pentru obtinerea ilegala a unor sume mari de bani. Grupul infractional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienta banilor. Pagubita in acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro dupa ce Sturdza a reusit sa intre in posesia celor peste 43.000 de hectare de padure.

Din 10 ianuarie a fost cercetat in dosar si senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei, in cazul caruia procurorii DNA Brasov au luat masura controlui judiciar, pana in 8 februarie, pentru trafic de influenta si spalare de bani. Initial, procurorii i-au adus la cunostinta ca este acuzat ca ar fi stabilit sa primeasca 2,5 milioane de euro, pentru interventii privind retrocedarea in cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, banii fiind disimulati prin incheierea unui contract de asistenta juridica. Chiuariu ar fi discutat sa intervina la functionari de la Comisia Judeteana de aplicare a legilor fondului funciar din Prefectura Bacau, RNP Romsilva - Directia Silvica Bacau si Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Bacau, "cu scopul de a-i determina pe acestia fie sa urgenteze, fie sa-si indeplineasca in mod defectuos (ex. sa nu exercite actiuni in justitie) atributiile de serviciu privind punerea in executare a unei decizii a Tribunalului Covasna".

In 15 ianuarie, procurorii au extins urmarirea penala in cazul lui Tudor Chiurariu, acuzandu-l ca i-a cerut trei milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza, pentru a obtine pentru acesta din urma, prin traficarea influentei asupra unor functionari din judetul Bacau, un teren de aproximativ 6.000 de hectare de padure.
Viorel Hrebenciuc este cercetat in continuare intr-un dosar desprins din cel al retrocedarilor, pentru instigarea deputatilor Ilie Sarbu si Dan Sova la traficarea influentei si instigare la cumparare de influenta a lui Dan Sova.

Viorel Hrebenciuc si-a dat demisia din Camera Deputatilor in 21 octombrie 2014, dupa ce DNA a solicitat incuviintarea arestarii sale preventive in dosarul retrocedarilor.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a primit, in 23 ianuarie, demisia din calitatea de deputat a social-democratului Ioan Adam. Demisia lui Ioan Adam va fi inaintata plenului, in 2 februarie, pentru a se lua act de decizia acestuia.

Conducerea PNL a decis, in 23 ianuarie, excluderea din partid a senatorului Tudor Chiuariu, prin procedura radierii, dupa ce liberalul a fost condamnat in urma cu un an pentru fapte de coruptie, iar procurorii DNA Brasov l-au trimis in judecata in dosarul retrocedarii ilegale de paduri.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2413 vizualizari

  • +9 (9 voturi)    
    sa ii confiste banutzii si (Vineri, 20 martie 2015, 13:03)

    Absurdistanul [utilizator]

    poate sa fie cat de liber vrea el si familia lui!

    sunt pentru arest la domiciliu dar cu banii luati de la baieti.

    hai ANAF treci o data si o data la treaba! altfel degeaba se da peste cap, DNA.
    • +1 (1 vot)    
      unde-s banii (Vineri, 20 martie 2015, 15:03)

      Lizuca [anonim] i-a raspuns lui Absurdistanul

      ...arest la domiciliu...sa fie liber precum sintem si noi cei pe care i-a saracit, ca de fapt si noi sintem in arest la domiciliu !!!
  • +4 (4 voturi)    
    Da (Vineri, 20 martie 2015, 13:28)

    travelman [utilizator]

    Care bănuți că nu are nimic la vedere e om cinstit.....
  • +3 (5 voturi)    
    ce sa'l mai cerceteze (Vineri, 20 martie 2015, 13:57)

    nash pandelica [utilizator]

    sa'i dea drumul omului, e cinstit.
    numai cocos si udrea sunt criminali si trebuie tzinuti la arestu' politiei..


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by