VIDEO Campania "Singur impotriva tuturor". Bogdan Roman, despre lupta impotriva sistemului din CNA

de Cristina Hurdubaia     HotNews.ro
Luni, 2 martie 2015, 18:27 Dosare Anticoruptie


Bogdan Roman (CNA)
Foto: Hotnews
Prima poveste pe care v-o oferim în campania „Singur împotriva tuturor”, inițiată de echipa filmului „De ce eu?”, Expert Forum și HotNews.ro, este cea a lui Bogdan Roman, administrator de sistem și de rețea la Consiliul Național al Vizualului (CNA). Lucrează aici din 1999, având, pe rând, mai multe funcții – de la funcționar la Integrare Europeană, la Monitorizare, iar din 2006, la Departamentul IT.

Este unul dintre cei care au avut curaj să își înfrunte șefii, atunci când a suspectat că există nereguli, intrând în conflict cu președintele CNA, Laura Georgescu. Prima „ciocnire” între cei doi a fost în luna mai a anului trecut.

„Un membru CNA, doamna Narcisa Iorga, a solicitat niște înregistrări video, prezentate într-o ședință; nu le-a primit, pentru că cei de la Departamentul de Monitorizare a refuzat să i le dea (...) pe motiv că există o procedură standard pentru a le primi. Acea procedură nu exista și au întocmit-o ei peste noapte. M-au pus s-o semnez ca și cum aș fi întocmit-o eu, dar am refuzat (...) Așa că m-am hotărât să vorbesc despre asta când a fost chemat la DNA ca martor într-un dosar privind acordarea licenței TV televiziunii Giga TV”, povestește Bogdan Roman.

„Atunci mi-am dat seama că pot să lupt”, spune el.

În august 2014, la o lună după ce a dat cu subsemnatul în calitate de martor la DNA, Bogdan Roman a avut de-a face cu o situație cel puțin bizară, la prima vedere.

„Momentul culminant a fost acela în care, după condamnarea lui Voiculescu la închisoare, posturile sale de televiziune au încercat să scoată lumea în stradă. Atunci mi-am dat seama că trebuie să fiu foarte atent, cu toate materialele video pe care le aveam de gestionat – să fie înregistrate, să fie stocate. Exact în acea seară am constatat că a existat o pană de curent și mi s-a părut normal să aștept să văd ce se întâmplă, pentru că altfel înregistrările s-ar fi pierdut și noi am fi avut nevoie cu siguranță de acele emisiuni. Era vineri, ora 17.00, urma să plec acasă și chiar atunci am constatat că e pana de curent. Știam ce se poate întâmpla, să se piardă înregistrările. Am mai rămas peste program, pentru ca pana aceea mi s-a părut suspectă și am zis că e ceva suspect aici (...) A doua zi am zis că nu pot să las lucrurile așa și am venit la birou, sâmbătă dimineața, pe la 9.30. Nu știu când a revenit curentul, vineri când plecasem era căzut (...)

„Am dat drumul la servere și la înregistrări și am plecat acasă pe la 10.30. Stațiile de la noi nu pornesc singure. Ce s-a întâmplat sâmbătă, nu mai știu. Cu siguranță, luni, când am revenit, doamna președinte a prins de veste că eu am fost acolo (...) L-a tras de urechi pe portar pentru că mi-a permis mie accesul sâmbătă. Eu mai făcusem lucrul ăsta, să vin la muncă sâmbăta (…) Uneori era o verificare de rutină, ca să văd dacă merg echipamentele”.

În acea sâmbătă, în Cotroceni, a avut loc o manifestație a angajaților Intact  - ce deține mai multe posturi TV, printre care Antena 1 și  Antena 3 - și a susținătorilor lui Dan Voiculescu, ce fusese arestat cu o zi înainte, pe 8 august 2014.

„Mie mi-a fost clar care a fost miza”, explică Bogdan Roman.

„Am fost chemat la direcție, au pus-o pe șefa mea, care e un om vertical, din fericire, să îmi reproșeze mie că am venit la birou sâmbătă (...) Doamna președinte Laura Georgescu a pus să mi se ia cheile de la sala de servere, care erau pe inventarul meu (...) Mi s-a întocmit un proces-verbal de predare a cheii. Iar consecințele ulterioare ar fi fost chemarea mea la Comisia de disciplină (...) Nici în ziua de azi nu mai am acces”.


Interviul integral, în înregistrarea de mai jos:




***
Campania „Singur împotriva tuturor” este un demers de încurajare a luptei împotriva presiunilor de orice tip, exercitate de către șefi de instituții, politicieni sau magistrați împotriva celor mulți care lucrează în sistem, fie el public sau privat. Căutăm povești ale unor oameni care au avut curajul să înfrunte instituții, să demaște ilegalități și abuzuri, să schimbe legi. Până la finalul lunii martie, în fiecare săptămână, vom oferi propriile noastre exemple.

Campania se derulează în paralel cu lansarea în cinematografe, pe 27 februarie, a filmului regizat de Tudor Giurgiu, „De ce eu?”, inspirat de cazul procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis la doar 29 de ani, în aprilie 2002.

Pentru a păstra ce s-a câștigat cu greu în ultimii ani, cei care identifică abuzuri și au curajul să le demaște merită sprijiniți și apărați. Poveștile lor trebuie spuse. Le puteți posta la pagina de comentarii a articolelor din campanie  sau le puteți trimite pe adresa deceeu@hotnews.ro.

Expert Forum (EFOR) ar putea acorda consultanță cazurilor mai dificile pe care ni le semnalați.

*Comentariile care aduc atingere intereselor unor persoane vor fi moderate.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2937 vizualizari

  • +4 (4 voturi)    
    bravo (Luni, 2 martie 2015, 19:22)

    Catalin_N [utilizator]

    Bravo pt curajul si verticalitatea d-lui Bogdan Roman!
  • +2 (2 voturi)    
    CNA - o cloaca (Luni, 2 martie 2015, 19:48)

    MrOpinie [utilizator]

    CNA e una dintre ultimele redute necucerite de normalitate.
  • +3 (3 voturi)    
    Felicitari d-le Bogdan Roman (Marţi, 3 martie 2015, 11:20)

    Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR [utilizator]

    D-vs faceti Romania mai buna!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by