Campania Singur impotriva tuturor - oameni care se impotrivesc sistemului. Cazul Cristian Panait

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 23 februarie 2015, 12:26 Dosare Anticoruptie


Echipa filmului „De ce eu?”, Expert Forum (EFOR) si HotNews.ro lansează campania „Singur împotriva tuturor”, un demers de încurajare a luptei împotriva presiunilor de orice tip, exercitate de către șefi de instituții, politicieni sau magistrați împotriva celor mulți care lucrează în sistem, fie el public sau privat. Căutăm povești ale unor oameni care au avut curajul să înfrunte instituții, să demaște ilegalități și abuzuri, să schimbe legi. Până la finalul lunii martie, în fiecare săptămână, vom oferi propriile noastre exemple.

Campania se derulează în paralel cu lansarea în cinematografe, pe 27 februarie, a filmului regizat de Tudor Giurgiu, „De ce eu?”, inspirat de cazul procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis la doar 29 de ani, pe 10 aprilie 2002, în condiții încă nu pe deplin elucidate. Rămas singur în lupta lui cu un sistem profund corupt, la început de carieră, Panait a cedat.

La 25 de ani de la Revoluție, românii au început să-și recapete încrederea în justiție. Arestările din ultimii ani, în dosare grele de corupție, pe care HotNews.ro le-a documentat intens, în secțiunea anticoruptie.hotnews.ro, demonstrează că procurorii și judecătorii au ieșit parțial de sub influența politicii. În 2002, când Cristian Panait s-a opus sistemului, asemenea arestări păreau imposibile.

Cu un an înainte de a se arunca de pe terasa locuinței lui din București, fusese numit procuror la Secția de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Curții Supreme de Justiție. Printre dosarele care i-au fost încredințate se afla cel al Valentinei Tatulescu, judecătoare la Curtea de Apel, acuzată de abuz în serviciu şi uz de fals, precum și cel al procurorului Alexandru Lele, de la Oradea, suspectat de fapte de corupție şi sustragere de documente. Lele dispusese arestarea lui Adrian Tărău, fiul prefectului de Bihor, sub acuzația de complicitate la contrabandă cu produse petroliere.

În climatul politic de atunci, gestul de a-l aresta pe fiul unui înalt reprezentant al guvernului condus de Adrian Năstase trebuia pedepsit exemplar. „Sistemul” i-a pasat responsabilitatea lui Panait, care s-a trezit supus unor presiuni uriașe. El a refuzat să-l pună sub urmărire pe Alexandru Lele în lipsa unor probe concludente, contrar indicațiilor superiorilor săi, Ovidius Păun și Ilie Picioruș. Trimis în concediu forțat, urmărit și amenințat, Panait s-a văzut eliminat dintr-un sistem a cărui misiune o idealizase. În august 2002, cazul a fost clasat, după ce o „expertiză psihiatrică post-mortem” ar fi dovedit că magistratul s-a sinucis pe fondul unei labilități psihice, fără a se cerceta varianta înlesnirii sau determinării sinuciderii.

„Obiectivul major pe care mi l-am propus cu acest film nu a fost să adun spectatori și premii, ci să provoc o dezbatere în societate despre felul în care oameni bine pregătiți profesional, onești și cu un profil moral înalt pot fi striviți și reduși la tăcere de către un sistem care, iată, funcționează bine-mersi de zeci de ani. „De ce eu?” trebuie să le arate tuturor că nu trebuie să ții capul plecat, că merită să te lupți pentru valorile și principiile tale și să te opui presiunilor. Oamenii precum Cristian Panait sunt motivul pentru care astăzi avem mai multă încredere în justiție; lupta anticorupție a devenit o prioritate națională. Suntem condamnați să reușim”, declară regizorul Tudor Giurgiu.

Pentru a păstra ce s-a câștigat cu greu în ultimii ani, cei care identifică abuzuri și au curajul să le demaște merită sprijiniți și apărați. Poveștile lor trebuie spuse. Le puteți posta la pagina de comentarii a acestui articol sau le puteți trimite pe adresa deceeu@hotnews.ro.

Expert Forum (EFOR), think tank-ul din Bucureşti condus de experţi recunoscuţi în politici publice şi reforma administraţiei, poate acorda consultanță cazurilor mai dificile pe care ni le semnalați.


*Comentariile care aduc atingere intereselor unor persoane vor fi moderate.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























15064 vizualizari

  • +21 (23 voturi)    
    bravo Hotnews (Luni, 23 februarie 2015, 13:15)

    Catalin_N [utilizator]

    O initiativa laudabila! Sper ca oamenii sa invete sa nu mai accepte comportamente promiscue care duc adesea la acte de coruptie.
    • +15 (19 voturi)    
      "Sistemul" (Luni, 23 februarie 2015, 15:02)

      Close [utilizator] i-a raspuns lui Catalin_N

      Cand vorbesti de ororile sistemului, oameni se duc cu gandul la comunismul pe care il aveam inainte de '89. Oameni persecutati, inchisi si omorati pentru convingerile lor sau pentru ca nu respectau "ordinele".

      Prea putini isi dau seama ca acelasi comunism era mai viu ca niciodata in anii 2000 (mai ales pana in 2004 desi chiar si acum e departe de a fi starpit) si ca un oarecare partid politic, cu precadere, a condus tara exact ca o familie mafiota. Diferenta intre ei si mafie este ca politicienii au facut-o cu mult mai mare complicitate din partea cetatenilor care i-au votat.
      • -12 (28 voturi)    
        Vechiul "sistem" (Marţi, 24 februarie 2015, 8:40)

        xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Close

        a fost inlocuit de noul sistem,din anii 2004-2012,patronat de Base si metresa sa,impreuna cu clica din jurul lor.
        Acum sistemul crapa si multe ies la iveala,stati apropape!!!
        • +21 (31 voturi)    
          Sistemul "crapa" (Marţi, 24 februarie 2015, 9:26)

          Audit [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

          pentru ca Base a pus la punct Justitia nu pentru ca ceilalti sunt curati. Le vine randul tuturor.
          • 0 (4 voturi)    
            Singur impotriva tuturor (Duminică, 1 martie 2015, 20:52)

            NumaZic [utilizator] i-a raspuns lui Audit

            Cam asa cum a fost Ponta la alegeri. Poate o sa va sustina campania.
          • +2 (2 voturi)    
            abuzuri- coruptie (Luni, 2 martie 2015, 14:38)

            Mihai Stancu [anonim] i-a raspuns lui Audit

            De ani de zile, din perioada 1991 , de cand m-am ocupat de Legea 18/1991, in cadrul Prefecturi Dolj , am tot sesizat , pe toate canalele media,abuzuri care mai de care mai grave , falsuri in documente oficiale , in anexele de fond funciar , comise de cei pusi s aplice lega ,atat in Prefectura , cat si - mai ales - , in Primaria Craiova.... , am fost si in Parlamentul Romaniei cu ele ..., lamai toateposturil centrale de TV, culminand cu emisiunea "Viata satului" din aprilie 1995 , in prezenta Presedintelui Tribunalului Ilfov - D-nul Dun Dobrican,care a spus clar ca sunt FALSURI...si ramas ca...EI !!De atunci si pana acum, asta fac prin ONG-ul - ALICA ,insa de aprox 1 an si jumatate , ecand a revenit ca Presedinte executiv al PSD Dolj, ION CALIN, -unul dintre "beneficiarii" unui grav fals cu un teren intravilan si pe baza caruia i-am facut Dosarul Penal 2508/2005 , clasat pe....filiera Catalin Voicu cu...NUP....!!?? ,acum, dupace feputatul ION CALIN , a revenit ca ...Presedinte executiv al PSD Dolj , sunt tnut la...."respect " de cel pe care mi l-a pus ca si Director...un fost loctiitor al IPJ Dolj , dat afara din IJP tot datorita noua , cei de la ...ALICA... incat ...nici sa ies din birou nu mai pot decat daca imi iai inviie in mod special de la acesta..,iar el este obiectul unui Dosar Penal pt o angajare ilegala,pe care tot eu am descoperit-o...insa stagneaza la Tribunalul Dolj si Politia Judeteana...Acesta este...PSD-ul in Craiova....!!
        • +11 (19 voturi)    
          Eu stau aproape de Criminalul Phonta (Marţi, 24 februarie 2015, 16:12)

          Haskal [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

          Abia astept sa-l vad vargat si cu bratari.
        • -3 (15 voturi)    
          Se refera si la Basescu (Marţi, 24 februarie 2015, 18:58)

          ty [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

          cand spun singur impotriva tuturor
        • +10 (14 voturi)    
          ii buna propaganda (Marţi, 24 februarie 2015, 23:48)

          Tovarasul_Mos_Craciun [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

          Am vazut un documentar despre Nord Coreea si pentru cetateni orice nenorocire se traduce "din cauza USA".
    • +1 (5 voturi)    
      usor de zis, greu de facut (Vineri, 27 februarie 2015, 16:18)

      dyndac [anonim] i-a raspuns lui Catalin_N

      datorita muncii, vad multe, poate prea multe, dupa cum imi spunde de multe ori seful meu, si asta nu e bine de loc :)
      prin natura munci, datele sunt confidentiale si asi incalca legea daca asi vorbi cu alte peroane despre ele. Dar de multe ori imi pare rau ca nu am curajul sa sunt pe un "prieten" de la SRI sau DNA, si sa-i povestesc doar cateva cazuri=dosare in care am fost eu implicat, sa vad ce reactie ar avea. Nu stiu cat e coruptie, prostie sau frica, in modul in care se desfazoara anumite activitati, dar rezultatele sunt aceleasi. pacat ca legea nu asigura "protectia martorilor" a INFORMATORILOR, un cuvant cu o istorie urata, dar atat de necesar in a descoperii multe fapte penale.
      e greu sa vrei sa zici ceva, dar nu poti sa zici nimic
      • 0 (0 voturi)    
        afla de ce (Marţi, 3 martie 2015, 12:11)

        doru001 [utilizator] i-a raspuns lui dyndac

        http://teoria001.blogspot.ro/2007/02/economie-aplicat-pentru-tineri.html
  • +15 (17 voturi)    
    Felicitari ! (Luni, 23 februarie 2015, 15:03)

    Cristian Bagacean [anonim]

    Felicitari pentru initiativa !!!
  • +7 (11 voturi)    
    pe cand... (Marţi, 24 februarie 2015, 9:52)

    omega [anonim]

    un film cu procurorul Iacobescu?
    • +11 (15 voturi)    
      sau cu Nastasiu? (Marţi, 24 februarie 2015, 11:18)

      Tovarasul Spirala [utilizator] i-a raspuns lui omega

      Cel care ancheta cazul Hayssam.
      Sau cu Angela Ciurea care ancheta cazul Alro?
  • +10 (12 voturi)    
    Berbeceanu mi se (Marţi, 24 februarie 2015, 12:41)

    Audit [utilizator]

    pare relevant. Implicari: Politie, DIICOT si DNA. Poate si SRI, cine stie.
  • -1 (5 voturi)    
    Ordin de zi pe unitate (Marţi, 24 februarie 2015, 21:42)

    mihai [anonim]

    Ăsta-i noul comandament de la Unitate?
  • +5 (7 voturi)    
    putregaiul are radacini adanci (Joi, 26 februarie 2015, 9:45)

    Ambrosie [anonim]

    Felicitati si sa aveti taria de a merge mai departe!

    Situatii similare sunt pana la cele mai mici niveluri ale sistemului. Ar fi fost capabili sa ne acorde aer cu portia daca "16 noiembrie nu invingea".

    Suntem din toate punctele de vedere la latitudinea colegilor.
    Ar trebui ca selectarea personalului, evaluarea anuala, promovarea sa se fectueze la un nivel superior si de catre persoane competente.
    Sefii superiori sa aiba studiile, competentele necesare unei evaluri corecte si nu pe baza de recomandare de la Partide.

    In speranta ca voi gasi undeva, candva, intelegerea si intelepciunea necesara,

    Cu deosebit respect,

    Rodica Ambrosie
    Comuna Filipeni Judetul Bacau
  • +12 (14 voturi)    
    Singur impotriva tuturor (Joi, 26 februarie 2015, 14:43)

    XY [anonim]

    Interesati-va de lupta solitara dusa de Alexandru Cohut la Registrul Comertului impotriva TUTUROR celor care doreau sa privatizeze registrul in dauna statului si in favoarea infractorului Vlasov & Co.
  • -5 (9 voturi)    
    Suntem niste costelivi mintal toti (Vineri, 27 februarie 2015, 8:39)

    costel cosltelivu [anonim]

    Deci trebuie sa ne opunem sistemului si sa ne aruncam de la balcon.
    Dar daca nu avem balcon?
    • 0 (0 voturi)    
      corect (Marţi, 3 martie 2015, 12:14)

      doru001 [utilizator] i-a raspuns lui costel cosltelivu

      Asa e, evident, solutia este sa ne asociem inainte de a face altceva.
  • +3 (3 voturi)    
    ... (Vineri, 27 februarie 2015, 10:10)

    tirolez [utilizator]

    Mi se pare ca se incadreaza , chiar daca ea nu mai poate vorbi, cazul procuroarei (judecatoarei?) Sega, despre care am citit in presa ca a fost otravita lent.
  • 0 (6 voturi)    
    Toti suntem otraviti lent. Scrie in presa. (Vineri, 27 februarie 2015, 12:38)

    costel cosltelivu [anonim]

    Toti suntem otraviti lent. Scrie in presa. De aia suntem costelivi. Inca un pas pana la coliva.
  • +1 (5 voturi)    
    Priviti-va in oglinda si scrieti ce vedeti! (Sâmbătă, 28 februarie 2015, 13:45)

    EllenaS [utilizator]

    Demersul vostru mi se pare tardiv. E ca si cand vedeti un om mort (sistemul) si va intrebati: "De ce oare a murit?" si "Ce trebuie facut ca sa-l inviem?". Voi ( "Hot News-ul) chiar nu va gasiti nicio vina ca s-a ajuns aici? Eu, da! Aveti vina de a nu va fi respectat meseria si de a scrie la comanda, ca si acum. Pacat!
    • 0 (0 voturi)    
      un sistem mort... (Miercuri, 4 martie 2015, 12:37)

      mcris [utilizator] i-a raspuns lui EllenaS

      ...poate fi schimbat!
  • +6 (6 voturi)    
    Este extrem de greu sa lupti singur cu sistemul (Sâmbătă, 28 februarie 2015, 20:00)

    soundtrack [utilizator]

    atunci cand ai o amarata de slujba si cand esti la discretia unui director numit politic. In jurul lui exista o retea de lingai, oportunisti tribali, oameni incompetenti care se bazeaza pe nepotism, relatii si hartii. O natie decapitata si umilita de propria ei pasiune: capra vecinului!!! Nu putem toti pleca in Italia, desi am vrea.Vocatia eroului o are tipul "Bruce Willis" care are de partea lui o justitie mai stabila si mai clara, o atitudine de solidaritate civica din partea cetatenilor."Veti avea o scama" inca functioneaza plenar!!!
  • 0 (4 voturi)    
    nu e bun titlul (Duminică, 1 martie 2015, 0:44)

    ardeleanuion123 [anonim]

    V-ati gandit mult cand ati pus titlul asta? E foarte incurajant! E ca si cum am avea un mars de lupta ostasesc cu versurile":

    "sunt un soldat

    singur si parasit de toti

    nu am echipament

    dar ma duc la lupta.

    taia-ti-va venele

    si asa nu mai e speranta

    "

    Istenem - Doamne fereste si apara-ne de pesimisti :)))))))))))))
  • 0 (2 voturi)    
    MOARTEA PROCURORULUI CIOCAN CONSTANTIN (Duminică, 1 martie 2015, 21:42)

    Nicolae [anonim]

    Procurorul Ciocan, moarte fulgerătoare

    • tragedia a avut loc sîmbătă dimineată • autoturismul acestuia a intrat pe contrasens, s-a izbit de un Ford, după care a ricosat într-un stîlp • impactul a fost foarte violent • magistratul, care nu purta centura de sigurantă, a murit pe loc • legistii iau în calcul si ipoteza ca acesta să fi făcut un infarct • marcat de tragedie, procurorul general Laura Codruta Kovesi, a sosit la Piatra Neamt

    mai multe : http://www.mont.ro/stiri/?editia=20110228&pagina=1&articol=28198


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by