Dosarul "Mita pentru arbitri": Cornel Penescu, condamnat definitiv la cinci ani de inchisoare

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 4 februarie 2015, 19:20 Dosare Anticoruptie


Cornel Penescu
Foto: AGERPRES
Omul de afaceri Cornel Penescu, fost finantator al FC Arges, a fost condamnat definitiv, miercuri, de Curtea de Apel Ploiesti la cinci ani de inchisoare intr-un dosar privind mituirea unor arbitri, instanta majorand cu un an, la apel, pedeapsa data initial de Tribunalul Prahova, informeaza Agerpres.

Potrivit portalului instantelor de judecata, Curtea de Apel Ploiesti a admis apelurile declarate de procurorii DNA, dar si de inculpatii Cornel Penescu, Florian Prunea si Marcel Savaniu impotriva sentintei pronuntata de Tribunalul Prahova in octombrie 2013.

Astfel, magistratii au descontopit pedeapsa de patru ani de inchisoare aplicata initial lui Penescu in pedepsele componente si, in baza unei prevederi legale, i-au mai aplicat acestuia o pedeapsa de cinci ani de inchisoare si trei ani de interzicere a drepturilor.

Totodata, instanta a contopit pedepsele, astfel ca Penescu o va executa pe cea mai grea, respectiv pe cea de cinci ani de detentie si trei ani de interzicere a drepturilor.

De asemenea, instanta a stabilit pedepse majorate si pentru fostul director general al societatii PIC, Liviu Facaleata, si Gheorghe Constantin, fostul presedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federatiei Romane de Fotbal, care primisera initial cate trei ani de inchisoare cu executare.

In urma deciziei definitive a Curtii de Apel Ploiesti, cei doi vor executa tot cate cinci ani de inchisoare si trei ani de interzicere a drepturilor.

De asemenea, Cristian Libertatu, fost director al Inspectoratului Regional pentru Protectia Consumatorilor Pitesti, care primise initial trei ani de inchisoare cu suspendare, va executa pedeapsa in detentie, dupa ce magistratii au inlaturat dispozitiile legale privind suspendarea sub supraveghere a executarii acesteia.

Conform aceleiasi sentinte, pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare aplicata arbitrului Sorin Corpodean, dar si termenul de incercare de sapte ani au fost majorate cu cate un an, in timp ce in cazul inculpatului Cristian Minca fostul presedinte al echipei FC Arges, pedeapsa a fost micsorata de la trei ani cu suspendare, la doi ani si opt luni de inchisoare cu suspendare.

Totodata, instanta a mentinut decizia privind achitarea inculpatilor Marcel Savaniu- arbitru si Florian Prunea, fost director de Relatii Internationale in cadrul FRF, schimband temeiul achitarii.

Potrivit sentintei postata pe postalul instantelor de judecata, magistratii au redus cuantumul sumei confiscate de la Cornel Penescu de la suma de 32.000 USD la 14.000 USD si au dispus confiscarea sumei de 310.000 lei de la Gheorghe Constantin si a sumei de 15.000 USD de la Sorin Corpodean.

De asemenea, Curtea de Apel Ploiesti a obligat inculpatii la cheltuieli de judecata catre stat, cele mai mari sume, de cate 8.500 de lei, urmand sa fi achitate de catre inculpatii Lica Marcel si Minca Cristian.

Cornel Penescu si alti 13 inculpati au fost trimisi in judecata, in iunie 2009, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Pitesti pentru fapte de coruptie, in rechizitoriul intocmit de anchetatori aratandu-se ca, in perioada 2006-aprilie 2009, inculpatii Penescu Gheorghe Cornel, Facaleata Liviu Ilie, Minca Cristian, Pieca Gheorghita si Gheorghe Constantin au initiat si constituit un grup infractional organizat care a actionat in mod coordonat in scopul comiterii mai multor infractiuni grave de coruptie prin care sa obtina beneficii financiare sau materiale.

Omul de afaceri Cornel Penescu este incarcerat, el fiind condamnat definitiv, in septembrie 2013, la trei ani de inchisoare pentru mituirea senatorului PP-DD Antonie Solomon, fost primar al Craiovei.

O luna mai tarziu, Penescu a fost condamnat definitiv la doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare pentru mituirea a doi comisari de la Garda Financiara Arges.

De asemenea, fostul finantator al FC Arges mai are doua condamnari definitive de cate trei ani de inchisoare cu suspendare pentru dare de mita, una intr-un dosar in care a fost gasit vinovat ca l-a platit pe fostul arbitru Ionica Serea sa ajute echipa FC Arges intr-un meci cu Steaua Bucuresti si o alta intr-un dosar in care a fost gasit vinovat de mituirea fostului sef al Garzii Financiare Arges, Aurel Stoian, pentru ca acesta din urma sa nu isi indeplineasca atributiile de serviciu si sa protejeze interesele nelegale ale firmelor controlate de Penescu.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























3330 vizualizari

  • -1 (1 vot)    
    Cu suspendare (Joi, 5 februarie 2015, 16:35)

    Close [utilizator]

    Numai mie mi se pare o imbecilitate crasa sa dai pedepse CU SUSPENDARE unui infractor care e deja in puscarie pentru alte infractiuni, mai ales ca sunt similare?

    Bine ca nu le dau cate 3 zile de puscarie ca au furat un leu si in timpul ala sa le dea 80 de ani cu suspendare pentru ca au distrus tara.
  • 0 (0 voturi)    
    hai ca-i bine (Vineri, 6 februarie 2015, 2:38)

    JustifyNic [utilizator]

    usor usor ne îndreptăm și noi spre normalitate,... plânge penișor de atâția ani :)) de executat


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by