Dosarul coruptiei din fotbal: Cornel Penescu, condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu suspendare

de I.R.     HotNews.ro
Joi, 5 iunie 2014, 16:42 Dosare Anticoruptie


Cornel Penescu
Foto: AGERPRES
Omul de afaceri Cornel Penescu a fost condamnat definitiv, de instanta suprema, la trei ani de inchisoare cu suspendare, dupa ce a fost gasit vinovat ca l-a platit pe fostul arbitru Ionica Serea sa declare echipa FC Arges castigatoare intr-un meci disputat cu Steaua Bucuresti.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au mentinut pedeapsa de trei ani de inchisoare dispusa de Curtea de Apel Ploiesti, hotarand suspendarea executarii acesteia, pe un termen de incercare de cinci ani, relateaza Mediafax.

In acelasi dosar, fostul director al firmei Pic Liviu Facaleata a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare, fiind gasit vinovat de complicitate la dare de mita.

De asemenea, prin decizia ICCJ, fostii arbitri Ionica Serea si Marius Martis urmeaza sa execute cate doi ani de inchisoare, pentru luare de mita, respectiv complicitate la luare de mita.

 In 26 iunie 2012, Tribunalul Prahova l-a condamnat pe omul de afaceri Cornel Penescu la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru dare de mita.

Fostul director al firmei Pic Liviu Facaleata a fost condamnat tot la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru complicitate la dare de mita. Fostii arbitri Ionica Serea si Marius Martis au primit pedepse de cate trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru luare de mita si, respectiv, pentru complicitate la luare de mita.

Decizia a fost contestata la Curtea de Apel Ploiesti, care in 4 decembrie 2013 a redus doar pedeapsa lui Liviu Facaleata, de la trei la doi ani de inchisoare cu suspendare.

In cazul lui Ionica Serea, instanta a mentinut condamnarea de trei ani de inchisoare, dar a dispus ca pedeapsa accesorie interdictia de a profesa ca arbitru de fotbal.

Totodata, Curtea de Apel Ploiesti a dispus confiscarea de la Ionica Serea a sumei de 5.000 de dolari si de la Cornel Penescu a sumei de 16.000 de dolari.

Cei patru inculpati au contestat decizia Curtii de Apel Ploiesti la instanta suprema, care miercuri a dat o decizie definitiva in acest dosar.

Cornel Penescu, Liviu Facaleata, Ionica Serea si Marius Martis au fost trimisi in judecata in 21 mai 2010, de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie Pitesti.

Potrivit procurorilor, in 18 martie 2009, Cornel Penescu, actionar majoritar al FC Arges Pitesti, i-a dat mita 21.000 de dolari arbitrului de fotbal Ionica Serea, care fusese delegat sa arbitreze meciul dintre echipele FC Arges si FC Steaua Bucuresti, programat in 20 martie 2009.

Banii au fost primiti de Serea inainte de disputarea meciului, prin intermediul lui Facaleata si Martis, pentru ca FC Arges "sa obtina un rezultat favorabil (...) si pentru ca jucatori din cadrul echipei gazda sa nu primeasca sanctiuni disciplinare (cartonas galben sau cartonas rosu) si sa fie aplicate astfel sanctiuni fotbalistilor din echipa adversa", au aratat procurorii in rechizitoriu.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























825 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by