Alina Bica, la DNA: Nu am vazut raportul de evaluare. Am semnat alaturi de ceilalti, conform procedurilor - surse

de I.R.     HotNews.ro
Duminică, 7 decembrie 2014, 15:42 Dosare Anticoruptie


Alina Bica
Foto: Agerpres
Fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, a sustinut, intr-o declaratie data in dosarul despagubirilor, ca nu era considerata om de incredere al vicepresedintelui ANRP Sergiu Diacomatu, ca nu a vazut raportul de evaluare a terenului si ca a semnat alaturi de ceilalti membri ai comisiei, conform procedurilor, scrie Mediafax, citand surse judiciare.

Bica a facut parte din comisia care i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat, potrivit anchetatorilor, cu peste 62 de milioane de euro.

Surse judiciare au redat, pentru Mediafax, o declaratie data procurorilor anticoruptie de fosta sefa a DIICOT, care este acuzata de abuz in serviciu.

Conform surselor, in preambulul declaratiei, Bica a facut o trecere in revista a atributiilor pe care le-a avut, conform fisei postului, la comisia din Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).

"In perioada 2009-2013 am fost angajat al ANRP, iar pana in octombrie 2013 am fost director al Directiei pentru coordonarea si controlul aplicarii legislatiei din domeniul restituirii proprietatii funciare (Directia funciara). In aceasta calitate, aveam ca atributii de serviciu: semnarea mapelor de sedinta, coordonarea serviciului petitii si relatii cu publicul si serviciul control. In perioada 2010-2011, desi Serviciul despagubiri, potrivit organigramei era in subordinea mea, in fapt, acesta era coordonat de catre vicepresedintele (ANRP - n.r.) Sergiu Ionut Diacomatu. In acea perioada, sef al serviciului a fost Ancuta Cecilia Anghelina. Conform regulamentului intern al ANRP, prefecturile transmiteau, printr-un reprezentant, dosarele propuse pentru despagubiri direct Serviciului despagubiri, in urma unei programari sau a unei solicitari din partea prefecturilor", a spus Bica, in fata anchetatorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Fosta sefa a DIICOT le-a mai spus procurorilor anticoruptie ca de transmiterea lucrarilor se ocupa sefa de serviciu, care ar fi lucrat predominant cu vicepresedintele ANRP Sergiu Diacomatu. Bica a explicat in detaliu si modul de repartizare si parcurs al dosarelor de despagubire.

"Repartizarea lucrarilor catre consilieri o facea sefa de serviciu, respectiv Anghelina Cecilia. Dupa repartizarea dosarelor catre consilier si verificarea actelor din dosar, acestea era propuse catre CCSD (Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor - n.r.), in vederea transmiterii la evaluare. Dupa repartizarea dosarelor catre consilier si verificarea actelor din dosar, acestea erau propuse CCSD, in vederea transmiterii la evaluator. Dupa ce comisia propunea transmiterea catre evaluator, dosarul era inaintat acestuia, in vederea intocmirii raportului de evaluare in termenul stabilit de procedura interna a ANRP. Dupa intocmirea raportului de evaluare, acesta era transmis catre Serviciul Despagubiri din cadrul ANRP, serviciu care il propunea pentru urmatoarea intrunire a CCSD. Odata ajuns in comisie, dosarul era fie aprobat, fie transmis spre reevaluare daca membrii comisiei aveau neclaritati cu privire la suma si modul de intocmire a raportului de evaluare. In momentul in care raportul de evaluare era aprobat de catre Comisie se proceda la redactarea deciziei de catre fiecare consilier care avusese anterior in lucru dosarul. Decizia era semnata de catre presedintele institutiei, de vicepresedintele care raspundea de Directia fondului funciar, de directorul acestei institutii, de Seful serviciului despagubiri, de un consilier care se ocupa de raportul de evaluare si de altul care verifica conformitatea standardelor de evaluare folosite de catre evaluator", a declarat Alina Bica, potrivit surselor citate.

Bica a mai spus, in aceeasi declaratie, ca "semnaturile aveau doar o valoare administrativa pe respectiva decizie, neputandu-se interveni in legatura cu suma stabilita ca despagubire sau beneficiar".

Referitor la dosarul lui Gheorghe Stelian, fosta sefa a DIICOT a declarat ca "acesta a fost inaintat ANRP de catre Prefectura Bucuresti, in urma Hotararii Comisiei Municipiului Bucuresti, si inregistrat la Serviciul despagubiri. Consilierul care s-a ocupat de solutionarea dosarului a fost Mihaela Botizan".

"De asemenea, doresc sa precizez faptul ca desi eram director al Directiei care coordona Serviciul Despagubiri, sefa serviciului, Anghelina, uneori purta corespondenta exclusiv prin intermediul vicepresedintelui Diacomatu Sergiu. Consider ca proceda in acest fel intrucat nu eram considerat un om apropiat vicepresedintelui, care sa fie dispus la compromisuri sau solicitari neconforme cu legea sau regulamentul institutiei. In acest mod s-a procedat si in cazul dosarului nr. 22714/FFCC", se mai arata in declaratia data de Bica si citata de aceleasi surse.

Alina Bica le-a mai spus procurilor, referitor la despagubirilor aprobate lui Gheorghe Stelian, ca nu a vazut niciodata raportul de evaluare al expertului, dar ca la finalul procedurilor a fost emisa decizia din 5 martie 2011 pe care a semnat-o "alaturi de celelalte persoane, potrivit procedurii instituite la nivelul ANRP".

Pe de alta parte, conform unor documente din dosarul despagubirilor, un alt inculpat le-a declarat anchetatorilor ca Alina Bica, intr-o sedinta a comisiei din ANRP, a elogiat profesionalismul celui care a evaluat terenul pentru care Gheorghe Stelian cerea despagubiri, considerand ca suma stabilita era justificata.

In dosarul despagubirilor pentru terenul supraevaluat au fost arestati fostul procuror sef al DIICOT Alina Bica, Lacramioara Alexandru, fosta sefa a ANRP Crinuta Dumitrean, presedintele comisiei care a aprobat despagubirea, fostul vicepresedinte al ANAF Dragos Bogdan si expertul evaluator Emil Nutiu, iar Oana Vasilescu, fost vicepresedinte al ANRP, este cercetata in libertate sub control judiciar, toti fiind acuzati de abuz in serviciu.

Si ceilalti fosti membri ai comisiei, respectiv deputatul PDL Florin Catalin Teodorescu si deputatul UDMR Marko Attila, precum si Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit in ianuarie presedintele PNL Sector 1, in cazul caruia procurorii anticoruptie au dispus masura controlului judiciar, sunt acuzati tot de abuz in serviciu.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























14246 vizualizari

  • +24 (28 voturi)    
    exact! (Duminică, 7 decembrie 2014, 16:00)

    soloman [utilizator]

    la brutarie toti care ati semnat conform "procedurii"
    • +21 (25 voturi)    
      asta e de strategie (Duminică, 7 decembrie 2014, 16:39)

      snowflake [utilizator] i-a raspuns lui soloman

      vrea sa scape doar cu neglijenta in serviciu
      • +9 (9 voturi)    
        evident.. (Duminică, 7 decembrie 2014, 22:14)

        pehash [utilizator] i-a raspuns lui snowflake

        stie legea. stie ca e singura scapare. cum sa semnezi la gramata o decizie de despagubire cu atatea cifre?.. acum cand e sefa la diicot tot asa semneaza, fara sa citeasca?..

        era oricum de asteptat. doar nu va asteptati sa aiba vreo urma de decenta si respect de sine si sa spuna adevarul!?..
  • +23 (27 voturi)    
    Schimbam vorba romaneasca (Duminică, 7 decembrie 2014, 16:27)

    Leon_Magnificul [utilizator]

    Vom zice de-acum "a semnat ca Bica".
  • +7 (9 voturi)    
    Esti penibila Bico ! (Duminică, 7 decembrie 2014, 18:16)

    batmanss [utilizator]

    Si cine vrei sa te creadă ? Ne iei de prosti ?
  • +7 (9 voturi)    
    declaratie (Duminică, 7 decembrie 2014, 18:41)

    dekar [utilizator]

    Motivatiile sunt penibile cu accente deplorabile asupra profesionalismului si responsabilitatatii impuse de postura d-nei Bica.
    Jenante texte,zau asa.Chiar asa te poti spala pe maini ?
  • +7 (9 voturi)    
    DNA, rugam ajutoooor!!! (Duminică, 7 decembrie 2014, 18:53)

    rov [utilizator]

    Ati vazut cum arata autostrada A1 Bucuresti - Pitesti ?!?
    Vrem sa stim, cu tot efortul, cine si-a batut joc de banii si de siguranta noastra.
    Multumim.
  • 0 (0 voturi)    
    Ceea ce vrea sa spuna (Luni, 8 decembrie 2014, 8:29)

    Audit [utilizator]

    este ca IRESPONSABILITATEA de care a dat dovada (a semnat fara sa citeasca!) ar fi circumstanta atenuanta! Eu zic ca este agravanta la o fiinta care ar trebui nu sa respecte legea ci sa VEGHEZE la respectarea ei.
    Ce iresponsabila a putut pune Ponta la DIICOT! Este incredibil.
    Oameni buni, ce se intampla? Ori suntem luati de prosti ori EI chiar sunt prosti! Criteriile care stau la baza oricarei promovari se dovedesc a fi iresponsabilitatea, reaua credinta, lipsa bunului simt si, mai ales, sa fii hamesit!
  • +1 (1 vot)    
    Una din primele persoane, (Luni, 8 decembrie 2014, 8:41)

    mopsu [utilizator]

    care si-a batut joc de A 1 si de banii nostri a fost super "inteligenta " anca boagiu care sta in continuare pe bani multi la PE, in loc sa stea la puscarie. Mai nou, s e aude ca va ocupa din nou un post de ministru. Ce naiba , oameni buni, au disparut toti oamenii capabili si cinstiti, de ne lovim mereu de aceleasi personaje, hulite de noi toti?
  • +1 (1 vot)    
    Conform procedurii ti-ai semnat condamnarea ! (Luni, 8 decembrie 2014, 9:56)

    andreesanu [utilizator]

    Vrei sa pari cascata; ori neglijenta sau indiferenta ???,
    dar ai fost cointeresata si asta se vede orcit ai vrea sa ascunzi asta.
    De la Bica la, a cadea= baca nu-i decit un accent !!!,depinde daca-l pune cine trebuie si unde !!!.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by