UPDATE Dosarul Microsoft. DNA: Nicolae Dumitru a primit 7,65 milioane de dolari pentru a interveni la Serban Mihailescu si Dan Nica/ Dorin Cocos a pretins 17,5 milioane euro pentru el, pentru Gheorghe Stefan si pentru Sandu

de I.R.     HotNews.ro
Marţi, 28 octombrie 2014, 9:06 Dosare Anticoruptie


Omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controleaza grupul de firme Niro, retinut de procurorii DNA pentru 24 de ore, luni, a cerut si primit 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la Serban Mihailescu si Dan Nica, in contractul licentelor Microsoft, arata DNA intr-un comunicat de presa.


Nicolae Dumitru Niro, Dorin Cocos, Gabriel Sandu si Gheorghe Stefan Pinalti au fost retinuti / Sursa fiecarei fotografii: Agerpres

Ce spune DNA in comunicatul transmis marti:

Din ordonanta de retinere intocmita de procurori a reiesit ca, in prezenta cauza, exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:


  • Contractul cadru de inchiriere de licente Microsoft, din 15.04.2004, ar fi fost incheiat conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei si implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate.
  • Astfel, contractul cadru s-ar fi incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocandu-se in mod nereal, calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40% mai mare fata de pretul real, avand la baza un necesar nefundamentat.

Premisele incheierii contractului cadru se refera la faptul ca, in anul 2003, in contextul in care, distribuirea de licente Microsoft, catre Guvernul Romaniei, a fost identificata ca fiind o posibila afacere, mai multe persoane ce aveau posibilitatea sa inlesneasca incheierea si respectiv derularea contractului, prin sustinerea financiara pe care o puteau acorda sau prin influenta pe care o aveau direct sau indirect asupra unor oameni politici sau asupra unor membri ai Guvernului, ar fi fost cooptate pentru a face demersurile necesare. Astfel, in aceasta afacere a fost cooptat si Nicolae Dumitru, care trebuia sa isi exercite influenta asupra unor membri ai Guvernului de la acea vreme (Serban Mihailescu, Nica Dan) pentru a obtine incheierea contractului.

Pentru obtinerea unui profit substantial, care sa asigure si plata sumelor pretinse de persoanele implicate, ar fi fost incheiat un singur contract pentru administratia publica si astfel, in functie de numarul de licente achizitionat, pretul era unul care permitea plata comisioanelor prin discountul acordat (intre 47 si 60% raportat la pretul de lista).

Discountul a fost utilizat pentru plata comisioanelor pretinse de ministri si alte persoane implicate.

Pentru a-si exercita influenta asupra lui Serban Mihailescu - ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Dan Nica - ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatilor, precum si asupra altor membri ai Guvernului in vederea incheierii si derularii contractului de licentiere Microsoft cu firma Fujitsu Siemens Computers Austria, Dumitru Nicolae a pretins si primit de la alta persoana implicata in cauza, prin virament, in contul firmei Running Total Group pe care o controleaza, suma totala de 7,65 milioane USD. Suma de bani pretinsa si primita provenea de la Fujitsu Siemens Computers.

UPDATE DNA arata de asemenea, intr-un nou comunicat de presa, ca Dorin Cocos a pretins in cadrul procedurii de achizitie a licentelor IT, pentru a asigura unui grup de firme atribuirea contractului, foloase necuvenite de 17,5 milioane euro pentru el, pentru Gheorghe Stefan si pentru Gabriel Sandu.

Precizarile DNA din ordonantele de retinere intocmite de procurori:

Prin HG nr. 199/2008 contractul a fost trecut de la Secretariatul General al Guvernului la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

La nivelul anului 2009, institutiile beneficiare utilizau un numar de 150.694 licente ce au fost achizitionate in perioada 2004 - 2008 in baza prevederilor Contractului comercial de inchiriere a licentelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO si a actelor aditionale ale acestuia. Efectele contractului au incetat la data de 26 aprilie 2009, data la care a expirat si dreptul neexclusiv de utilizare a licentelor.

In contextul incetarii dreptului de utilizare a licentelor si a efectelor contractului de inchiriere de licente, a identificata o noua oportunitate de afaceri in distribuirea de licente Microsoft catre Guvernul Romaniei.

In primavara anului 2009, a avut loc o intrevedere intre Cocos Dorin, Gheorghe Stefan, Sandu Gabriel - ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale si alte persoane.

In cadrul acestei intalniri au fost discutate chestiuni generale legate de posibilitatile pe care le avea Ministerul Comunicatiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers pentru asigurarea in continuare a licentelor necesare: exercitarea dreptului de cumparare sau incheierea unui nou contract de inchiriere.

In cursul procedurii de achizitie, pentru a sigura asocierii avand ca lider D-CON.NET AG atribuirea contractului, Cocos Dorin a pretins de la de la o persoana implicata in cauza, foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Stefan si pentru Gabriel Sandu, dupa cum urmeaza:
- Gabriel Sandu - 2.700.000 euro si 1.800.000 euro,
- Gheorghe Stefan - 4.000.000 euro,
- Dorin Cocos - 9.000.000 euro.

Din fisa de date a procedurii de achizitie rezulta ca au fost stabilite criterii de calificare restrictive, astfel incat sa fie inlaturat de la licitatie orice alt ofertant in afara de asocierea avand ca lider D-CON.NET AG, in consecinta, la data de 12.08.2009 a fost semnat un acord cadru cu aceasta asociere de firme prin care Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a achizitionat furnizarea dreptului de utilizare de produse software prin inchiriere cu optiune de cumparare.

Pentru a putea efectua plata sumelor pretinse de Cocos Dorin, Gheorghe Stefan si Sandu Gabriel, a fost infiintata o firma, in contul careia D-CON.NET.AG a virat toate sumele necesare.

La baza acestei tranzactii a stat un contract de suport tehnic datat 19.10.2009, contract ce atesta operatiuni comerciale fictive. Pentru serviciile contractate D-CON.NET se obliga sa plateasca suma de 18.153.058 euro.

Sumele de bani pretinse au ajuns in cele din urma in contul unor firme controlate, in mod direct sau prin intermediari, de Gabriel Sandu (2.700.000 euro), Gheorghe Stefan (4.000.000 euro) si Dorin Cocos (9.000.000 euro).







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























12598 vizualizari

  • +20 (22 voturi)    
    poate afla si prostimea..... (Marţi, 28 octombrie 2014, 9:25)

    translativus [utilizator]

    ...care, pentru un biet spor de 20 de lei, se gudura si dau din coada, jurand iubire eterna escrocilor care i-au spoliat.

    Dar pate afla si parintii a caror copii merg la scoli paraginite si stau in frig, bolnavii care zac in spitale insalubre, lipsite de medicame si care mor cu zile, toti ce care muncesc de le sar capacele si din salariul carora hotii astia le fura peste jumatate prin taxe si impozite iar cealalta jumatate prin tva si accize de tot felul.

    Poate ca auzind si vazand ticalosia acestor escroci, vor iesi la vot impreuna cu familiile si prietenii si vor rasturna carul cu banditi.

    Trebuie insistat pe dizolvarea acestui parlament si initierea de noi alegeri cu respectarea rezultatului la referendum despre cei 300 de inutili si o singura camera de dezmat !
    Ar fi un prim pas spre democratie si impotriva acestei dictaturi parlamentare.
    • -9 (21 voturi)    
      ce are una cu alta (Marţi, 28 octombrie 2014, 9:41)

      asdff [utilizator] i-a raspuns lui translativus

      astia nu erau parlamentari, si nu erau nici de la psd, erau de la aia buni.

      deci pe cine sa voteze poporul? pe mama?

      iar asta cu 300 e ca aia cu uninominalul, alta gogoasa pt cei care cred in basme. Daca asta e materialul, poate sa fie unul sau 300, sau 1000, tot aia iese.
      • +6 (8 voturi)    
        escrocherimea pe care o vedem acum.... (Marţi, 28 octombrie 2014, 10:19)

        translativus [utilizator] i-a raspuns lui asdff

        .....nu putea exista fara ajutorul escrocherimii parlamentariste. Aceasta este legatura !

        V-am dat un "+" pentru faptul ca sunteti constient (a), de faptul ca "Daca asta e materialul, poate sa fie unul sau 300, sau 1000, tot aia iese. "

        Aveti perfecta dreptate si pentru a iesi din acest cerc vicios, va trebui sa inlocuim acest sistem politic ticalos, marea minciuna numita pompos "democratie parlamentara", cu un nou sistem politic in care administrarea statului sa se faca prin contract si unde promisiunile alesilor vor fi obligatoriu de indeplinit.

        Ma bucur cand vad ca din ce in ce mai multa lume, intelege ca sistemul sta la baza tuturor rautatilor pe care ea le traieste.
        Nu mai este mult si in sfarsit, aceiasi lume va intelege ca acest sistem politic ticalos, trebuie schimbat.
  • -8 (14 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 28 octombrie 2014, 9:31)

    [anonim]

    • +13 (13 voturi)    
      Greu de cap (Marţi, 28 octombrie 2014, 10:04)

      LoveRomania [utilizator] i-a raspuns lui

      Pentru Microsoft daca vinde 1 milion de licente in plus nu prezinta cheltuieli in plus, ii costa doar un timbru de licenta si cateva CD-uri
      Smenul nu a fost facut de Microsoft ci de Fijitsu
      Microsoft acorda discounturi uriase pentru volum de licente, si eu daca cumpar mai multe licente primesc discount pentru asta, la 10 licente primesc lejer un discount de 40%, iar la 100.000 licente presupun ca discountul este de cel putin 70%.
      Smenul a fost ca acest discount a fost bagat in buzunarul politicienilor si al Fujitsu
      • -6 (6 voturi)    
        cui prodest (Marţi, 28 octombrie 2014, 11:15)

        Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui LoveRomania

        Cine a câștigat, în ordinea profitului:
        - Microsoft
        - Fujitsu-Siemens
        - Politicieni locali
        • +2 (2 voturi)    
          >>>>>>>>>> (Marţi, 28 octombrie 2014, 12:41)

          Invincible [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

          Politicienii locali.
          Pentru ca ei nu ar fi trebuit sa castige nimic.
          :P
    • +6 (8 voturi)    
      pai (Marţi, 28 octombrie 2014, 10:34)

      hollow [utilizator] i-a raspuns lui

      daca tu si acum tot Microsoft crezi ca e implicata in povestea asta, mi-e teama ca nici cel mai bun rezumat din lume n-ar putea sa te destepte.
      • +3 (3 voturi)    
        pai nu? (Marţi, 28 octombrie 2014, 10:51)

        NinaGeorgescu [utilizator] i-a raspuns lui hollow

        Hollow, situatia Microsoft=coruptie a fost investigata de mult timp in SUA http://www.forbes.com/sites/alexandrawrage/2013/03/20/microsoft-whistleblower-allegations-highlight-global-corruption-risks/
  • +12 (12 voturi)    
    Tarife spaga!? (Marţi, 28 octombrie 2014, 9:35)

    transalpinarum [utilizator]

    deci avem asa

    - Gabriel Sandu - 2.700.000 euro si 1.800.000 euro,
    - Gheorghe Stefan - 4.000.000 euro,
    - Dorin Cocos - 9.000.000 euro.

    Oare dupa ce "criterii" se cereau acesti bani? Adica Cocos, ca e mai cocos, vroia 9 mil EUR asa, de capul lui? Mai sa fie! As cam crede ca de fapt in spatele sumelor, cu cat mai mari, cu atat mai interesant trebuie sa fie lantzul de profitori, adica cocos cerea 9 mil ca trebuia sa distrbuie la muulti alti. Cred ca iti trebuie un simtz anume ca sa evaluezi aceste spagi cand le ceri, cum de nu a cerut numai 90k de EUR, sau 900K!? Pentru un functionar de minster, si un Audi spaga era suficient (valoare de catalog 30k sa zicem), dar nu, asta vroia 9 bulioane. sunt curios ce zce codul penal la pedepse? O sa ia 2-3 ani? Scrie o carte in brutarie si iese dupa un an, dupa care ne arata degetul din mijolc si se retrage la pensie in America de sud pe vre-o insula... Bittner deja e pe acolo.
  • -2 (20 voturi)    
    si o intrebare legitima (Marţi, 28 octombrie 2014, 9:46)

    asdff [utilizator]

    Dna Udrea, in calitate de sotie, si nu casnica, ci mare avocat, politician si consilier prezidential, nu a stiut de milioanele astea, incasate de dl sot?

    Asta e ca aia cu marele stapan de servicii si atotinformatul jupan, care nu stia de banii pe care ii invartea frati-su
    • +9 (9 voturi)    
      Lasa-l pe sot (Marţi, 28 octombrie 2014, 10:12)

      derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui asdff

      concentreaza-te pe Pinalti :)

      Pinalti i-a facut campania la ultimele alegeri, din 4.000.000 de coco i-o mai fi ramas si lui de-un banner.
    • +6 (12 voturi)    
      partajul este calea legala de a spala bani. (Marţi, 28 octombrie 2014, 10:13)

      nellino [utilizator] i-a raspuns lui asdff

      banii pe care i-a primit minunea blonda a puliticii romanesti prin procesul de divort sunt bani furati.
  • +5 (9 voturi)    
    intrebari (Marţi, 28 octombrie 2014, 10:13)

    vodatepes [utilizator]

    Ce tangenta are Pinalti cu IT? Nu cumva domnul Pinalti o sustine pe Lenuta Udrea? Unde a castigat Udrea locul de parlmentar? Nu la Roman. Orasul Roman e in judetul Neamt. Pinalti nu e jupanul din judetul Neamt? Asa ca Lenuta a stiut ce banuti a luat Cocoselul ei dar si cat a luat si Pinalti. Pinalti a ajutat-o pe Lenuta la Roman. Si uite asa se spala o mina pe alta si obrazul fin. Sandu Gabriel e si el tot in gasca cu ei. Pinalti il vizita pe Sandu de fiecare data cand era in Bucuresti Asa ca le urez Sa traiti bine acolo unde sunteti asta din partea lui Base. Poate vine si el la vorbitor.
  • +11 (11 voturi)    
    Mai profitabil decat traficul de droguri (Marţi, 28 octombrie 2014, 10:16)

    derblauereiter [utilizator]

    traficul asta de influenta in romanika; 2 telefoane si-un offshore = 17 mil. euro;

    mi-e sa nu se reorienteze si baietii aia din Columbia, mai scrie putin presa straina si din 2016 ii avem finantatori :)
  • +11 (11 voturi)    
    Context (Marţi, 28 octombrie 2014, 10:19)

    Mos Dan [utilizator]

    Uite o comparație pentru a pune lucrurile in perspectiva. Daca eu si soția mea muncim 40 de ani si fiecare dintre noi câștiga un salariu net foarte rezonabil in jur de 1000 de dolari lunar, atunci la sfârșitul carierei, vom fi acumulat impreuna 1 milion de dolari. Pe care evident ca i-am fi cheltuit ca sa trăim.
    Chiar dac-am avea o mica afacere sau am câștiga mult mai bine, tot ar fi greu sa acumulam milioanele pe care oamenii astia si le-au împărțit intr-o seara la o bere.
    E ridicol!
  • -2 (8 voturi)    
    hehe (Marţi, 28 octombrie 2014, 11:04)

    Mazeta [utilizator]

    Hai să ghicesc ce licențe va cumpăra noul guvern al României. Hmm... tot Microsoft?
  • +4 (4 voturi)    
    Toti hotii la puscarie (Marţi, 28 octombrie 2014, 11:42)

    marcus61 [utilizator]

    Aceasta trebuie sa fie lozinca noastra, indiferent de simpatiile politice. Ca simpantizant al unei doctrine politice, o promovez, dar nu pun palma pentru politicianul care ma reprezinta, nici daca este frate cu tata.
    Daca mai trebuie construita o puscarie pentru hotii astia, ma ofer voluntar la sapat fundatia si ridicarea zidurilor.
    • +1 (1 vot)    
      Asta ar trebui sa fie deviza alegerilor (Marţi, 28 octombrie 2014, 16:30)

      Maniu [utilizator] i-a raspuns lui marcus61

      din Romania pe urmatorii 25 de ani! 25 de ani au furat si au ruinat sperantele si vietile a doua generatii, 25 de ani sa plateasca!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by