Articol actualizat

Dosarul Microsoft: Dorin Cocos, fostul ministru Gabriel Sandu, Nicolae Dumitru si Gheorghe Stefan, retinuti de procurorii DNA

de Red. stiri     HotNews.ro
Luni, 27 octombrie 2014, 22:21 Dosare Anticoruptie


Gheorghe Stefan 'Pinalti'
Foto: AGERPRES
Omul de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, fostul ministru al Comunicatiilor, Gabriel Sandu, omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controleaza grupul de firme Niro si primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, au fost retinuti in dosarul Microsoft, conform Mediafax. Toti patru vor fi prezentati marti la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) cu propunere de arestare preventiva. Primarul din Piatra Neamt Gheorghe Stefan este in continuare audiat de procurorii anticoruptie, in dosarul licentelor Microsoft. Cocos, Dumitru si Stefan au fost adusi la DNA in cursul diminetii fiind audiati de peste 12 ore, in timp ce Gabriel Sandu a fost adus in jurul pranzului.
UPDATE 06:00 Primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan "Pinalti", a fost si el retinut, marti dimineata.

Nicolae Dumitru Niro a fost retinut de procurorii DNA, in dosarul licentelor Microsoft
Foto: Agerpres
UPDADE 01:00 Nicolae Dumitru, care controleaza grupul de firme Niro, a fost si el retinut de procurorii DNA.

Dorin Cocos este acuzat, potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, de spalare de bani si trafic de influenta.

Dorin Cocos a fost adus la DNA pentru a fi audiat in urma cu aproape 14 ore, in timp ce Sandu a fost audiat timp de aproximativ noua ore si jumatate, in dosarul Microsoft. Pe langa Sandu au mai fost adusi la DNA si sunt in continuare audiati omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controleaza grupul de firme Niro, precum si primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan.

Dorin Cocos a fost retinut de procurorii anticoruptie, in dosarul licentelor Microsoft, dupa ce fusese adus cu mandat la sediul DNA pentru a fi audiat
Foto: Agerpres
Cocos si Sandu au fost scosi luni seara din sediul DNA si dusi in arestul Politiei, refuzand sa faca declaratii jurnalistilor.

________

Fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu a fost retinut, luni, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, fiind acuzat de fapte de coruptie in dosarul Microsoft, au informat surse judiciare citate de Agerpres. Gabriel Sandu este acuzat de luare de mita si spalare de bani.

Sandu a fost adus luni dimineata cu mandat la DNA, pentru audieri in dosarul Microsoft. Gabriel Sandu este unul dintre cei noua fosti ministri vizati in dosarul licentelor Microsoft.

Gabriel Sandu, la audieri la DNA in dosarul Microsoft
Foto: Agerpres
Tot luni au mai fost adusi cu mandat la DNA Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, omul de afaceri Nicolae Dumitru Niro (cunoscut ca patron al complexului comercial Dragonul Rosu), si primarul municipiului Piatra Neamt Gheorghe Stefan Pinalti.

Gabriel Sandu va fi prezentat marti la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva.

Lunea trecuta, fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu s-a prezentat la DNA, cu avocatii sai, pentru a prezenta probe in apararea sa in acest dosar. Surse judiciare citate de Mediafax au mentionat atunci ca lui Sandu nu i-a fost adusa la cunostinta nicio invinuire.

In 16 octombrie, procurorii anticoruptie au facut perchezitii la locuinta lui Gabriel Sandu, dar si acasa la fostul consilier prezidential Dorin Marian, la fostul sef al Serviciului de Informatii Externe Catalin Harnagea, la oamenii de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, Remus Truica si Nicolae Dumitru, care controleaza grupul de firme Niro, la tatal presedintelui Comitetului Olimpic, Adrian Petrache, precum si la Fundatia Dinu Pescariu.

Surse judiciare au precizat atunci, pentru Mediafax, ca anchetatorii au ridicat documente care ar putea constitui probe in dosarul Microsoft.

In acest dosar, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a cerut avize pentru inceperea urmaririi penale impotriva a noua ministri din guvernele Nastase si Boc pentru fapte de coruptie in dosarul cumpararii de licente Microsoft. Sefa DNA a cerut procurorului general sa sesizeze presedintele Romaniei si conducerea Senatului, a Camerei Deputatilor si a Parlamentului European pentru a putea incepe urmarirea penala fata de cele 9 persoane. Cei noua fosti ministri suspectati de DNA ca ar fi savarsit infractiuni de coruptie sunt: Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Serban Mihailescu, Dan Nica, Adriana Ticau, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu si Mihai Tanasescu. La toti exista multiple acuzatii, printre care si luare de mita, cu exceptia lui Daniel Funeriu si Valerian Vreme - acuzati doar de abuz in serviciu.

Procurorii sustin ca mai multi ministri din Guvernul Nastase si Guvernele Boc 1, 2 si 3 au savirsit fapte de coruptie pentru a incheia sau a prelungi contracte cu preturi umflate, care au dus la pagubirea bugetului de stat. E vorba despre contracte de achizitionare a unor licente Microsoft in unitatile scolare din Romania, de contracte pentru produse educationale Microsoft si de contracte aferente derularii Programul "Sistem Educational Informatizat" (SEI). Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.

Pe 3 octombrie, avizul de incepere a urmaririi penale in cazul fostilor ministri Adriana Ticau, Gabriel Sandu, Alexandru Athanasiu Mihai Tanasescu si Daniel Funeriu a fost semnat de presedintele Traian Basescu.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























7599 vizualizari

  • Oare guvernul (Luni, 27 octombrie 2014, 22:48)

    tanar_pensionar [utilizator]

    Tariceanu nu a existat in intervalul 2005-2013?
    • cred că (Marţi, 28 octombrie 2014, 0:59)

      ws [utilizator] i-a raspuns lui tanar_pensionar

      cred că remeș era ministrul agriculturii pe vremea aia. nu mai țin minte cât a luat cu executare.

      după ce a plecat macovei, cred că chiuariu a preluat ministerul justiției. 3 cu suspendare.

      parcă adomniței mai rămasese din gașca de mafioți de la iași, în rest i-au prins pe toți: chiuariu (nevasta), rușanu, vlasov, chiuariu, david.

      apoi, vosganian a fost protejat de către mafioții de la psd în parlament. acum videanu dă cu subsemnatul la diicot, iar varujan scrie literatură de nobel.

      cât despre tăriceanu, nu cred că poate să-l prindă cu ceva. un premier trimis în judecată e extrem de rar. năstase a căzut pentru că a fost neglijent și arogant. asta l-a pierdut.

      ponta are bube mult mai mari în cap, dar totuși dna nu intervine.

      regards,
      ws
      • Lui Cocos i se inchide gura ca e periculos (Marţi, 28 octombrie 2014, 6:23)

        dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui ws

        Arestarea lui Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, are ca scop reducerea la tacere a acestuia deoarece el are cunostiinta de diverse matrapaslicuri savirsite de Traian Basescu si Udrea.
        • Ce deştept eşti! (Marţi, 28 octombrie 2014, 8:04)

          Encounter [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

          Vorbeşti şi tu să nu taci! Păi nu ar fi acum cel mai bun prilej să vorbească dacă ar avea ceva de spus? Chiar dacă (presupunere absurdă) DNA-ul nu ar vrea să asculte, ascultă presa şi p$d-ul, deci baţi cîmpii aiurea.
  • Solutia e simpla (Luni, 27 octombrie 2014, 22:50)

    veduma [utilizator]

    Vinovatii la inchisoare
    Contractele reziliate, banii recuperati prin confiscare extinsa si, de ce nu, si de la Microsoft.
    Si daca tot suntem porniti pe fapte mari, treceti pe Linux (pentru simplul fapt ca e gratis) sau pe Mac (e mai sigur decat Windows).
    • Androneasca este smechera (Marţi, 28 octombrie 2014, 7:11)

      fit [utilizator] i-a raspuns lui veduma

      Acum am inteles de ce Androneasca a refuzat mandatul de europarlamentar. Stia ca europarlamentarilor li se da avizul de urmarire penala, spre deosebire de parlamentarii romani care stau sub plapuma protecoare a hotilor din Romania!! Asadar psd-istii cam stiau ce ii asteapta de la DNA! Au avut cartite peste tot!
  • în Oceanul Pacific... (Luni, 27 octombrie 2014, 22:53)

    Mazeta [utilizator]

    Peștii cei mari înghit peștișorii cei mici. Epoca mafioților locali s-a cam dus.
    • Nu mazeta, Pescarul prinde stiucile si salaii (Luni, 27 octombrie 2014, 23:02)

      Haskal [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

      Cam asa sta treaba si un carashal ca tine ar trebui sa stie.
    • Dar Ghita? (Luni, 27 octombrie 2014, 23:45)

      anonim3 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

      Daca se alege Ponta, Ghita va acapara totul in aceasta tara.
  • La Multi Ani! (Luni, 27 octombrie 2014, 22:57)

    transalpinarum [utilizator]

    ...cu executare.

    Am si o curiozitate: la DNA au cantina? se serveste pranz, cina? nu de alta, dar pierde din greutate Cocoselul, ca nu poate sa dea detalii 14 ore pe matzu' gol. Si mai am o curiozitate: ce-o fi in sufletzelul gainushei?
    • oare de ce (Marţi, 28 octombrie 2014, 5:54)

      baltagul [utilizator] i-a raspuns lui transalpinarum

      Nuti s-a despartit de cocosel fara preaviz?Nu cumva basescu i-a soptit la urechiusa ce stia el despre afacerea asta?Taie-o fata de langa Cocos ca va fi de rau!
      • hm (Marţi, 28 octombrie 2014, 7:01)

        tirolez [utilizator] i-a raspuns lui baltagul

        Numai ca el s-a insurat aproape imediat cu o pustoaica, ceea ce inseamna ca noua doamna cocos era deja in peisaj de ceva timp.
  • banii inapoi (Luni, 27 octombrie 2014, 23:00)

    soloman [utilizator]

    pana la ultimul banut.Daca stau 2 ani si se fac ca scriu o carte sau supravegheaza tunderea gazonului nu am rezolvat nimic.Fular burberry la toti
  • ... (Luni, 27 octombrie 2014, 23:12)

    karula [utilizator]

    Te -ai dat " cocos"... Ai divortat de Nuti...
  • asta e cocoselul (Luni, 27 octombrie 2014, 23:25)

    nash pandelica [utilizator]

    doamnei nutzi ?
    saraca, a patimit, dupa cum arata geambasu' ...
  • De unde are Udrea banii? (Marţi, 28 octombrie 2014, 1:14)

    emigrant [utilizator]

    In seara asta DNA ne-a dat raspunsul. Milioane de euro luate de fostul sot ca spaga, evaziune fiscala, afaceri cu statul.
    • Vă rog, vă rog... (Marţi, 28 octombrie 2014, 8:23)

      Radu I [utilizator] i-a raspuns lui emigrant

      Cum îndrăzniți să calomniați pe „cea mai onestă” dintre prezidențiabili? Mister President dixit :)
    • Un divort strategic (Marţi, 28 octombrie 2014, 8:47)

      dadan [utilizator] i-a raspuns lui emigrant

      Eu sunt de parere ca Nutzi s-a casatorit din interes (bani si putere caci cocoselul nu-i deloc gigolo) si tot la fel a si divortat ca sa salveze aparentele in cazul in care dusmanii o ataca prin Cocos (stiind foarte bine cum a facut banii)... eu tot sunt nedumerit de ce i-a facut blonda lui Base sa o sustina atat de puternic ... ori il are la mana cu ceva de cand era sefa de cabinet , vreun sextape , ori i-a facut farmece... nimeni pe lumea asta nu ma poate convinge sa o votez pe Udrea chiar daca sunt sustinator al lui Base
    • uita-te la declaratia de avere a lu' Nuti (Marţi, 28 octombrie 2014, 8:52)

      linarel [utilizator] i-a raspuns lui emigrant

      de la pagina 3 te plictisesti de numarat proprietati

      Daca cineva ar trebui doar sa stea si sa intabuleze atitea proprietati ar pierde citeva luni bune pe an.
    • Din contra (Marţi, 28 octombrie 2014, 9:52)

      amycus [utilizator] i-a raspuns lui emigrant

      Tocmai de aia a divortat duduia, pt. ca i s-a parut ca sotul are prea multi bani, si i-a fost frica de coruptie.
  • Oamenii de litere ai Romaniei (Marţi, 28 octombrie 2014, 9:09)

    LegatusAugusti [utilizator]

    Toti se vor apuca de scris ! O forta colosala va improspata literatura economico-socialo-filosofico-politico-beletristica a Romaniei !
    De ce nu se infiinteaza editura "Cuvantul liber de dupa gratii" SRL ?
    Imaginati-va titluri de succes gen: "Padurile Romaniei - despre trecutul lor " (ca viitor nu mai au oricum) sau "Windows XP o platforma de succes in Romania" (colectiv de autori, multi dintre ei ex-ministri) sau "Marea privatizare a industriei comuniste" (vazuta de cativa experti securisto-comunistoizi) sau..................
    Premiul Nobel, neamule !
    Hei Parlament, aveti ce pune in biblioteci ! Sau nu e biblioteci ? Lipsa lemn ?

    Bye, bobor !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by