Deputatul PSD Vlad Cosma, urmarit penal pentru fapte de coruptie, pus sub control judiciar

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 19 februarie 2014, 15:18 Dosare Anticoruptie


Vlad Cosma
Foto: Agerpres
Procurorii DNA au dispus masura controlului judiciar in cazul deputatului PSD Vlad Cosma pe intreaga perioada a urmaririi penale pentru infractiunea de trafic de influenta, parlamentarul prezentandu-se miercuri la sediul DNA Ploiesti, unde i-a fost adusa la cunostinta aceasta masura.

Intr-un comunicat transmis miercuri de DNA, citat de Mediafax, se precizeaza ca procurorii Serviciului Teritorial Ploiesti au dispus, marti, luarea masurii controlului judiciar in cazul lui Vlad Alexandru Cosma, pe intreaga durata a urmaririi penale.

In perioada in care se afla sub control judiciar, deputatul Vlad Cosma are mai multe obligatii, intre care aceea de a se prezenta la Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti ori de cate ori este chemat, de a-i informa pe anchetatori cu privire la schimbarea locuintei, de a se prezenta la organul desemnat cu supravegherea, conform programului sau ori de cate ori este chemat.

De asemenea, deputatul nu are voie sa paraseasca teritoriul Romaniei fara incuviintarea prealabila a procurorilor de caz si nu are voie sa se apropie si nici sa comunice direct sau indirect cu inculpatii Razvan Alexe, Mircea Cosma, Daniel Adrian Alixandrescu si de cei trei oameni de afaceri denuntatori in acest dosar de coruptie.

Controlul judiciar este o masura preventiva prevazuta de noul Cod de procedura penala, necesara pentru impiedicarea sustragerii inculpatului de la urmarirea penala.

Deputatul PSD Vlad Cosma a mers, miercuri, la sediul DNA Ploiesti, unde i s-a adus la cunostinta masura dispusa de anchetatori. La iesirea din sediul DNA Ploiesti el nu a facut nicio declaratie.

Tot miercuri, in timp ce Vlad Cosma se afla la DNA Ploiesti, la sediul Directiei a fost adus, din arest, si Razvan Alexe, de la care a pornit dosarul de coruptie al lui Cosma si al tatalui acestuia.

Alexe este urmarit penal pentru trafic de influenta, dupa ce in noiembrie anul trecut a fost reclamat la DNA de un om de afaceri a carui firma are contracte cu Consiliul Judetean Prahova. Alexe a fost arestat preventiv in 13 noiembrie 2013, iar in prezent el se afla in arestul Inspectoratului de Politie Judetean Prahova, in orasul Campina, instantele de judecata respingand cererile acestuia de inlocuire a arestului cu alte masuri preventive, in baza noilor prevederi, mai permisive, in materie penala.

Camera Deputatilor a respins, luni, prin vot secret, ridicarea imunitatii deputatului PSD Vlad Cosma. Cererea ministrului Justitiei referitoare la incuviintarea arestarii preventive a deputatului Vlad Cosma a intrunit 105 voturi favorabile. Un numar de 222 deputati au votat impotriva cererii Ministerului Justitiei.

Vlad si Mircea Cosma sunt urmariti penal pentru trafic de influenta, fiind acuzati de DNA ca ar fi cerut si primit peste 4,4 milioane de lei de la trei oameni de afaceri prahoveni ale caror firme au contracte cu CJ Prahova, denuntatori in cauza. Firmele controlate de toti cei trei sunt urmarite penal in dosarul de evaziune fiscala si spalare de bani cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro, dosar in care sunt inculpati Razvan Alexe, dar si fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Pavaleanu, alaturi de alti oameni de afaceri din Prahova.

"Sumele de bani au fost pretinse in schimbul interventiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judetean Prahova, pe langa care cei doi aveau influenta, respectiv presedintele CJ Prahova, Cosma Mircea (tatal inculpatului Cosma Vlad Alexandru), astfel incat societatile respective sa obtina de la institutia publica lucrari si servicii curente supraevaluate, de intretinere a drumurilor publice sau a drumurilor judetene pe timp de iarna, dar si decontarea, cu prioritate, a unor lucrari deja efectuate in temeiul unor contracte anterioare. Contractele erau supraevaluate tocmai pentru a se asigura sumele reprezentand "comisioanele" conform intelegerilor cu cei doi inculpati", sustin procurorii DNA.

In 11 februarie, presedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, a fost retinut de procurorii DNA pentru luare de mita si abuz in serviciu. Alaturi de acesta a fost retinut si Daniel Adrian Alixandrescu, director executiv al Directiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, pentru aceleasi infractiuni.

In 12 februarie, instanta suprema a judecat si respins propunerea DNA de arestare preventiva a lui Mircea Cosma, acesta fiind cercetat in libertate, sub control judiciar. In cazul lui Daniel Adrian Alixandrescu, instanta suprema a decis arestul la domiciliu.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1826 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by