Decizie definitiva a Inaltei Curti: Presedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, ramane in libertate, sub control judiciar

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 18 februarie 2014, 18:40 Dosare Anticoruptie


Mircea Cosma
Foto: Partidul Socialistilor Europeni
Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, va fi cercetat in continuare in libertate, sub control judiciar, a decis definitiv, marti, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), care a respins recursul procurorilor fata de masura preventiva, anunta Mediafax.

In cazul lui Daniel Adrian Alixandrescu - director executiv al Directiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova -, instanta suprema a decis, de asemenea, mentinerea masurii preventive stabilite anterior, respectiv a arestului la domiciliu.

Decizia, luata de un complet de doi judecatori ai instantei supreme, este definitiva.

In 12 februarie, instanta suprema a decis ca presedintele Consiliului Judetean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, urmarit penal pentru trafic de influenta, sa fie cercetat in libertate, sub control judiciar.

Controlul judiciar este o masura preventiva prevazuta de noul Cod de procedura penala, necesara pentru impiedicarea sustragerii inculpatului de la urmarirea penala.

In perioada in care se afla sub control judiciar, Cosma trebuie sa se prezinte la Directia Nationala Anticoruptie sau la organul desemnat cu supravegherea, ori de cate ori este chemat, sa informeze cu privire la schimbarea locuintei, sa se prezinte la organul desemnat cu supravegherea conform programului intocmit de politie si, sa nu paraseasca Romania fara incuviintarea prealabila a procurorului, acesta avand si interdictia de a detine sau folosi arme.

In cazul lui Daniel Adrian Alixandrescu, director executiv al Directiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, judecatorii instantei supreme au stabilit ca masura preventiva arestul la domiciliu, pana in 13 martie.

Conform noului Cod de procedura penala, masura arestului la domiciliu consta in obligatia impusa inculpatului, pe o perioada de cel mult 30 de zile, de a nu parasi imobilul unde locuieste, fara permisiunea organului judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza si de a se supune unor restrictii stabilite de acesta.

Pe durata arestului la domiciliu, inculpatul are obligatia de a se prezenta in fata organului de urmarire penala, a judecatorului de drepturi si libertati, a judecatorului de camera preliminara sau a instantei de judecata ori de cate ori este chemat. El nu are voie sa comunice cu persoana vatamata sau membrii de familie ai acesteia, cu alti participanti la comiterea infractiunii, cu martorii ori expertii, precum si cu orice alte persoane care nu locuiesc in mod obisnuit impreuna cu el sau care nu se afla in ingrijirea sa.

Procurorii DNA cerusera arestarea preventiva a celor doi inculpati.

In perioada 11-14 februarie, Mircea Cosma a fost internat la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti.
La judecarea propunerii de arestare, el a venit la sediul instantei supreme cu o perfuzie la mana si s-a intors la spital dupa expirarea ordonantei de retinere.

In dosarul in care a fost retinut Cosma, procurorii DNA au inceput urmarirea penala pentru trafic de influenta si impotriva fiului acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, iar procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Tiberiu Nitu, a transmis, marti, ministrului Justitiei referatul DNA privindu-l pe Vlad Cosma pentru a cere incuviintarea arestarii preventive a acestuia.

Vlad si Mircea Cosma sunt urmariti penal pentru trafic de influenta, fiind acuzati de DNA ca ar fi cerut si primit peste 4,4 milioane de lei de la reprezentantii unor societati comerciale, denuntatori in cauza.

"Sumele de bani au fost pretinse in schimbul interventiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judetean Prahova, pe langa care cei doi aveau influenta, respectiv presedintele CJ Prahova, Cosma Mircea (tatal inculpatului Cosma Vlad Alexandru), astfel incat societatile respective sa obtina de la institutia publica lucrari si servicii curente supraevaluate, de intretinere a drumurilor publice sau a drumurilor judetene pe timp de iarna, dar si decontarea, cu prioritate, a unor lucrari deja efectuate in temeiul unor contracte anterioare. Contractele erau supraevaluate tocmai pentru a se asigura sumele reprezentand ᅡcomisioaneleᅡ conform intelegerilor cu cei doi inculpati", sustin procurorii DNA.

Camera Deputatilor a respins luni, prin vot secret, ridicarea imunitatii deputatului PSD Vlad Cosma
, urmare a unei cereri referitoare la incuviintarea arestarii preventive.

Mircea Cosma, in varsta de 68 de ani, se afla la al treilea mandat de presedinte al Consiliului Judetean Prahova. El a detinut aceasta functie in perioada 2000 - 2004, fiind ales atunci de membrii Consiliului Judetean in urma intelegerilor politice. In mandatul 2004 - 2008, cand presedinte al CJ Prahova a fost Florin Anghel, reprezentant al PC, Cosma a fost ales vicepresedinte al CJ Prahova, functie din care a demisionat, ramanand consilier judetean. Dupa o perioada in care nu s-a aflat in prim-planul politicii locale, in august 2009 Mircea Cosma a preluat conducerea organizatiei Prahova a PSD, inlaturandu-l din aceasta functie pe fostul ministru de interne Marian Saniuta, care din momentul congresului in care Cosma a fost ales nu s-a mai implicat in activitatea PSD, ulterior demisionand din acest partid. La alegerile din 2012, Cosma a fost reales presedinte al CJ Prahova.

De asemenea, Mircea Cosma este vicepresedinte al PSD la nivel national.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























791 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by