Dosarul fostului deputat Dan Pasat, la final. Instanta anunta luni sentinta

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 9 decembrie 2013, 13:37 Dosare Anticoruptie


Dan Pasat
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a terminat de judecat recursul in dosarul in care fostul deputat PDL Dan Pasat este acuzat de santaj, urmand ca instanta sa anunte luni sentinta definitiva, informeaza Agerpres.

La termenul de luni al procesului, procurorul de sedinta a cerut mentinerea pedepsei de trei de inchisoare cu executare primita de Dan Pasat in aprilie 2013, pentru savarsirea infractiunii de santaj.

De asemenea, reprezentantul DNA a cerut aplicarea unor pedepse cu executare pentru ceilalti doi inculpati din dosar, respectiv Constantin Marin si Vasile Preda, ultimul fiind primar al comunei Varasti, judetul Giurgiu.

"Nu am santajat pe nimeni. Daca ma gasiti vinovat, va rog sa nu imi dati o pedeapsa privativa de libertate, pentru ca am o sotie si doi copii", le-a cerut Dan Pasat judecatorilor cu voce tremuranda.

Fostul deputat PDL Dan Pasat a fost condamnat pe 10 aprilie de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) la trei ani de inchisoare cu executare, intr-un dosar in care este acuzat de santaj si operatiuni financiare incompatibile cu functia de deputat.

Dan Pasat a fost condamnat la trei ani de inchisoare pentru santaj si 11 luni pentru efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia pe care o persoana o indeplineste, urmand ca el sa execute pedeapsa cea mai grea de 3 ani.

De asemenea, judecatorii i-au confiscat lui Dan Pasat suma de 1,8 milioane lei.

In acelasi dosar, primarul comunei Varasti, judetul Giurgiu, Vasile Preda, a fost condamnat la opt luni de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de doi ani si opt luni, iar Marin Constantin a primit cinci luni de inchisoare cu suspendare, cu patru ani sub supraveghere.

Instanta i-a obligat pe Dan Pasat, Vasile Preda si Marin Constantin sa plateasca in solidar cate 5.000 euro daune catre cele doua parti civile din dosar, Ionel Adrian Maria si Ionel Costin Ionut.

Potrivit anchetatorilor, "in perioada 2009 - 2010, Dan Pasat, in calitate de deputat in Parlamentul Romaniei, iar din data de 21 decembrie 2009, si de secretar general al Partidului Democrat Liberal in cadrul organizatiei judetene Giurgiu, cu incalcarea regimului incompatibilitatilor in exercitarea demnitatii publice de parlamentar, prin actiuni de santaj ori prin folosire a autoritatii si influentei ca om politic decurgand din functia de conducere din partid, a actionat pentru a obtine, pentru sine sau pentru persoane apropiate, beneficii necuvenite provenind din contractele de achizitii publice incheiate cu primarii de pe raza judetului Giurgiu si derulate prin firma sa - SC Prod Invest SRL, pe care o controla si o conducea in fapt."

Procurorii sustin ca, atunci cand a intampinat opozitie din partea reprezentantilor administratiei publice locale ori a firmelor care isi adjudecasera contractele de achizitie publica, Pasat a recurs la diverse forme de intimidare, "mergand pana la amenintari si acte de violenta". Presa a relatat despre grupuri de presiune formate din mai multe persoane si conduse de Marin Constantin (zis si "Marian Boxerul"), dar si despre folosirea unor cutite pentru convingerea celor indaratnici.

Urmarirea penala in acest caz a inceput in 18 februarie 2010, pentru doua infractiuni de santaj, iar in 28 iunie 2010 a fost extinsa si pentru alte infractiuni.

In 7 octombrie 2010, DNA a solicitat ministrului Justitiei solicitarea de a sesiza Camera Deputatilor pentru a cere, in conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din Constitutia Romaniei si art. 193 din Regulamentul Camerei Deputatilor, incuviintarea retinerii si arestarii lui Dan Pasat. Dosarul lui Pasat, constand in 18 volume cu 5.933 file, a ajuns la Camera Deputatilor la inceputul lui noiembrie 2010.

In 2 februarie 2011, Comisia Juridica a camerei inferioare a Parlamentului a incuviintat cererea ministrului Justitiei. In 8 februarie, deputatii au supus la vot in plen cererea de incuviintare. Desi a intrunit 116 voturi pentru, 34 impotriva si 4 abtineri, cererea a fost respinsa, deoarece numarul minim de voturi necesar (147) nu a fost atins. Parlamentarii opozitiei au lipsit de la vot. La aflarea rezultatului, Pasat a cerut DNA sa trimita dosarul in instanta, pentru a-si putea proba nevinovatia.

Pe 8 aprilie 2011, DNA l-a trimis in judecata pe Dan Pasat.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1058 vizualizari

  • +8 (8 voturi)    
    chiar asa ? (Luni, 9 decembrie 2013, 13:44)

    lucadd [utilizator]

    "va rog sa nu imi dati o pedeapsa privativa de libertate, pentru ca am o sotie si doi copii"
    va roaga domle...ce naiba el nu este ca restul infractorilor el are nevasta si copii... mort de ras
    • 0 (0 voturi)    
      Victimele... (Luni, 9 decembrie 2013, 18:45)

      aqualung [utilizator] i-a raspuns lui lucadd

      Păi instanța ar trebui să se gândească la el cum s-a gândit și el la cei pe care îi șantaja că au poate nevastă și copii.
      • 0 (0 voturi)    
        +1 (Luni, 9 decembrie 2013, 18:55)

        lucadd [utilizator] i-a raspuns lui aqualung

        pentru diacritice


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by