VIDEO Fostul deputat PDL, Dan Pasat, condamnat la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul sau de santaj. Decizia nu este definitiva

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Miercuri, 10 aprilie 2013, 12:50 Dosare Anticoruptie


Dan Pasat
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Fostul deputat PDL Dan Pasat a fost condamnat miercuri de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) la trei ani de inchisoare cu executare, intr-un dosar in care este acuzat de santaj si operatiuni financiare incompatibile cu functia de deputat, informeaza Agerpes. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Dan Pasat a fost condamnat la trei ani de inchisoare pentru santaj si 11 luni pentru efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia pe care o persoana o indeplineste, urmand ca el sa execute pedeapsa cea mai grea de 3 ani.
  • De asemenea, judecatorii i-au confiscat lui Dan Pasat suma de 1,8 milioane lei.
In acelasi dosar, primarul comunei Varasti, judetul Giurgiu, Vasile Preda, a fost condamnat la opt luni de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de doi ani si opt luni, iar Marin Constantin a primit cinci luni de inchisoare cu suspendare, cu patru ani sub supraveghere, mai scrie Agerpres.

Instanta i-a obligat pe Dan Pasat, Vasile Preda si Marin Constantin sa plateasca in solidar cate 5.000 euro daune catre cele doua parti civile din dosar, Ionel Adrian Maria si Ionel Costin Ionut.

Dan Pasat a fost trimis in judecata in 2011 de catre DNA pentru comiterea a cel putin trei acte de santaj. Dan Pasat, fost parlamentar de Giurgiu (PNL si apoi PDL) ar fi intimidat, ar fi amenintat si chiar ar fi apelat la acte de violenta, totul pentru a obtine contracte de achizitii publice pentru firma sa.



Citeste totul despre dosar in sectiunea "Anticoruptie":

Potrivit anchetatorilor, "in perioada 2009 - 2010, Dan Pasat, in calitate de deputat in Parlamentul Romaniei, iar din data de 21 decembrie 2009, si de secretar general al Partidului Democrat Liberal in cadrul organizatiei judetene Giurgiu, cu incalcarea regimului incompatibilitatilor in exercitarea demnitatii publice de parlamentar, prin actiuni de santaj ori prin folosire a autoritatii si influentei ca om politic decurgand din functia de conducere din partid, a actionat pentru a obtine, pentru sine sau pentru persoane apropiate, beneficii necuvenite provenind din contractele de achizitii publice incheiate cu primarii de pe raza judetului Giurgiu si derulate prin firma sa - SC Prod Invest SRL, pe care o controla si o conducea in fapt."

Procurorii sustin ca, atunci cand a intampinat opozitie din partea reprezentantilor administratiei publice locale ori a firmelor care isi adjudecasera contractele de achizitie publica, Pasat a recurs la diverse forme de intimidare, "mergand pana la amenintari si acte de violenta". Presa a relatat despre grupuri de presiune formate din mai multe persoane si conduse de Marin Constantin (zis si "Marian Boxerul"), dar si despre folosirea unor cutite pentru convingerea celor indaratnici.

Urmarirea penala in acest caz a inceput in 18 februarie 2010, pentru doua infractiuni de santaj, iar in 28 iunie 2010 a fost extinsa si pentru alte infractiuni.

In 7 octombrie 2010, DNA a solicitat ministrului Justitiei solicitarea de a sesiza Camera Deputatilor pentru a cere, in conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din Constitutia Romaniei si art. 193 din Regulamentul Camerei Deputatilor, incuviintarea retinerii si arestarii lui Dan Pasat. Dosarul lui Pasat, constand in 18 volume cu 5.933 file, a ajuns la Camera Deputatilor la inceputul lui noiembrie 2010.

In 2 februarie 2011, Comisia Juridica a camerei inferioare a Parlamentului a incuviintat cererea ministrului Justitiei. In 8 februarie, deputatii au supus la vot in plen cererea de incuviintare. Desi a intrunit 116 voturi pentru, 34 impotriva si 4 abtineri, cererea a fost respinsa, deoarece numarul minim de voturi necesar (147) nu a fost atins. Parlamentarii opozitiei au lipsit de la vot. La aflarea rezultatului, Pasat a cerut DNA sa trimita dosarul in instanta, pentru a-si putea proba nevinovatia.

Pe 8 aprilie 2011, DNA l-a trimis in judecata pe Dan Pasat.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3285 vizualizari

  • +18 (18 voturi)    
    Sustin Justitia corecta (Miercuri, 10 aprilie 2013, 12:55)

    strongbox [utilizator]

    BRAVO DNA, sper sa o tina tot asa cu toti inculpatii, indiferent din ce partid provin!
    • +6 (6 voturi)    
      frumos (Miercuri, 10 aprilie 2013, 13:04)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui strongbox

      asa trebuie infumuratului de politician...parnaie sa ii ajunga , multa putina..e gata de ele..maxim portarel va fi pe undeva
    • +5 (5 voturi)    
      La mai multi! (Miercuri, 10 aprilie 2013, 13:11)

      greezly [utilizator] i-a raspuns lui strongbox

      .
    • +8 (8 voturi)    
      mi se pare putin (Miercuri, 10 aprilie 2013, 13:17)

      sucaa [utilizator] i-a raspuns lui strongbox

      faptele de coruptie ar trebui sanctionate de la 5 ani in sus, plus 10 ani interdictie la functii publice.
      ma enerveaza ca dupa ce stau in arest un an de zile sa spunem si intre timp ei pot candida, pot fi alesi, cat au stat in arest sa se scada din pedeapsa iar la urmatoarle alegeri sa-i vedem iar.
      a decis judecatorul ca trebuie sa stai sub arest pe perioada procesului, pierzi orice functie publica.
      scapa prea ieftin la cat fura. vrem pedepse mai serioase direct proportionale cu fapta.
  • -1 (11 voturi)    
    prea putin (Miercuri, 10 aprilie 2013, 13:16)

    antitot [utilizator]

    pentru cat a furat infractorul portocaliu
    • +8 (8 voturi)    
      stai linistit (Miercuri, 10 aprilie 2013, 13:44)

      sucaa [utilizator] i-a raspuns lui antitot

      nici la jumatate din cat a furat nastase, si nastase a luat mai putin...
    • +5 (5 voturi)    
      Intrebare intrebatoare pentru USL-asi (Miercuri, 10 aprilie 2013, 13:53)

      Sani [utilizator] i-a raspuns lui antitot

      Da' infractori rosii, galbeni si albastrii - USL carevasazica sunt exclusiv condamnati politici nu-i asa?
      Ei este cinstiti! ...cum ar zice un Vanghelie.

      Sau ti-ai schimbat parerea?
    • +5 (5 voturi)    
      infractorul portocaliu... (Miercuri, 10 aprilie 2013, 14:00)

      Colebil Clinton [utilizator] i-a raspuns lui antitot

      Si-a facut ucenicia sub uniforma galbena, cand erau galbenii la putere. A devenit portocaliu tot asa cum majoritatea scursurilor portocalii au devenit onorabili galbejiti in momentul de fatsa. Si cum capul nu prea l-a ajutat sa fure cum fura legal "mai marii" tarii, a crezut ca se poate aduna avere si cu bata. In final, a fost sacrificat si ridicat intr-un par pentru bucuria privitorilor, intr-un moment in care justitia se da iar cu capul de pereti. In realitate e doar un borfash marunt care s-a trezit parlamentar doar prin simplul fapt ca p.nelistii de giurgiu l-au impins in fatsa in schimbul banilor de campanie electorala.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by