Dan Pasat a fost condamnat la trei ani de inchisoare pentru santaj si 11 luni pentru efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia pe care o persoana o indeplineste, urmand ca el sa execute pedeapsa cea mai grea de 3 ani.
- De asemenea, judecatorii i-au confiscat lui Dan Pasat suma de 1,8 milioane lei.
Instanta i-a obligat pe Dan Pasat, Vasile Preda si Marin Constantin sa plateasca in solidar cate 5.000 euro daune catre cele doua parti civile din dosar, Ionel Adrian Maria si Ionel Costin Ionut.
Dan Pasat a fost trimis in judecata in 2011 de catre DNA pentru comiterea a cel putin trei acte de santaj. Dan Pasat, fost parlamentar de Giurgiu (PNL si apoi PDL) ar fi intimidat, ar fi amenintat si chiar ar fi apelat la acte de violenta, totul pentru a obtine contracte de achizitii publice pentru firma sa.
Citeste totul despre dosar in sectiunea "Anticoruptie":
Potrivit anchetatorilor, "in perioada 2009 - 2010, Dan Pasat, in calitate de deputat in Parlamentul Romaniei, iar din data de 21 decembrie 2009, si de secretar general al Partidului Democrat Liberal in cadrul organizatiei judetene Giurgiu, cu incalcarea regimului incompatibilitatilor in exercitarea demnitatii publice de parlamentar, prin actiuni de santaj ori prin folosire a autoritatii si influentei ca om politic decurgand din functia de conducere din partid, a actionat pentru a obtine, pentru sine sau pentru persoane apropiate, beneficii necuvenite provenind din contractele de achizitii publice incheiate cu primarii de pe raza judetului Giurgiu si derulate prin firma sa - SC Prod Invest SRL, pe care o controla si o conducea in fapt."
Procurorii sustin ca, atunci cand a intampinat opozitie din partea reprezentantilor administratiei publice locale ori a firmelor care isi adjudecasera contractele de achizitie publica, Pasat a recurs la diverse forme de intimidare, "mergand pana la amenintari si acte de violenta". Presa a relatat despre grupuri de presiune formate din mai multe persoane si conduse de Marin Constantin (zis si "Marian Boxerul"), dar si despre folosirea unor cutite pentru convingerea celor indaratnici.
Urmarirea penala in acest caz a inceput in 18 februarie 2010, pentru doua infractiuni de santaj, iar in 28 iunie 2010 a fost extinsa si pentru alte infractiuni.
In 7 octombrie 2010, DNA a solicitat ministrului Justitiei solicitarea de a sesiza Camera Deputatilor pentru a cere, in conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din Constitutia Romaniei si art. 193 din Regulamentul Camerei Deputatilor, incuviintarea retinerii si arestarii lui Dan Pasat. Dosarul lui Pasat, constand in 18 volume cu 5.933 file, a ajuns la Camera Deputatilor la inceputul lui noiembrie 2010.
In 2 februarie 2011, Comisia Juridica a camerei inferioare a Parlamentului a incuviintat cererea ministrului Justitiei. In 8 februarie, deputatii au supus la vot in plen cererea de incuviintare. Desi a intrunit 116 voturi pentru, 34 impotriva si 4 abtineri, cererea a fost respinsa, deoarece numarul minim de voturi necesar (147) nu a fost atins. Parlamentarii opozitiei au lipsit de la vot. La aflarea rezultatului, Pasat a cerut DNA sa trimita dosarul in instanta, pentru a-si putea proba nevinovatia.
Pe 8 aprilie 2011, DNA l-a trimis in judecata pe Dan Pasat.
ma enerveaza ca dupa ce stau in arest un an de zile sa spunem si intre timp ei pot candida, pot fi alesi, cat au stat in arest sa se scada din pedeapsa iar la urmatoarle alegeri sa-i vedem iar.
a decis judecatorul ca trebuie sa stai sub arest pe perioada procesului, pierzi orice functie publica.
scapa prea ieftin la cat fura. vrem pedepse mai serioase direct proportionale cu fapta.
Ei este cinstiti! ...cum ar zice un Vanghelie.
Sau ti-ai schimbat parerea?