Capitanul Liviu Rusu si fostul sef al Jandarmeriei Alba Ioan Herta, arestati preventiv

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 6 decembrie 2013, 0:20 Dosare Anticoruptie


Capitanul Liviu Rusu, comandant de grupa la Jandarmeria Alba, si fostul sef al institutiei Ioan Herta au fost arestati preventiv in dosarul de abuz in serviciu, fals si santaj, potrivit unei decizii luate joi seara de Tribunalul Militar Bucuresti, la propunerea procurorilor anticoruptie, informeaza Mediafax.

Hotararea instantei nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs la Curtea Militara de Apel Bucuresti.

Cei doi au fost retinuti in cursul zilei de miercuri
si adusi in Capitala de catre anchetatori.

Liviu Rusu, comandant de grupa in cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judetean (IJJ) Alba, este cercetat de procurorii militari anticoruptie pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata, santaj, in forma continuata, instigare la fals intelectual, in forma continuata - trei fapte, instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata - trei fapte si inselaciune in forma continuata - doua fapte, s-a precizat intr-un comunicat difuzat miercuri seara de Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

In acelasi dosar este cercetat colonelul in rezerva Ioan Onac Herta, fost inspector sef la IJJ Alba, pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos material sau nematerial, inselaciune - patru fapte, asociere pentru savarsirea de infractiuni, fals intelectual si omisiunea sesizarii organelor judiciare - sapte fapte.

Potrivit anchetatorilor, incepand din 2006, Ioan Onac Herta, in calitate de inspector sef in cadrul IJJ Alba, a aprobat eliberarea a peste 150 de documente false pe baza carora, atat inculpatul, cat si angajati ai IJJ Alba, au obtinut diferite credite bancare.

In perioada 2007-2010, Liviu Rusu a depus la banca o adeverinta de salariu eliberata de catre comanda unitatii, semnata si de Herta, si o cerere de acordare a unui imprumut, ambele falsificate in sensul majorarii venitului realizat de titular, scopul fiind de a-l ajuta sa obtina un credit ipotecar mai mare, in mod ilegal, sustine DNA.

De asemenea, Rusu a depus la o instanta judecatoreasca o adeverinta falsificata prin mentionarea unui salariu lunar mai mic decat cel real, pentru a nu plati la buget taxa de timbru judiciar.

In 2007, pe fondul existentei unei plangeri penale la IPJ Alba fata de Liviu Rusu, acesta, in timpul programului de lucru, folosind un autovehicul al Jandarmeriei, s-a deplasat si a patruns intr-un spital, pentru rezolvarea unor probleme personale si a provocat o stare conflictuala, in incercarea de a obtine probe in vederea disculparii sale.

"Ca urmare a unei plangeri formulate chiar de mama sa impotriva lui Rusu Liviu - Valentin dupa conflictul din spital, plangere adresata sefului de la acea vreme al I.J.J. Alba, respectiv inculpatului Herta Ioan Onac, inculpatul Rusu Liviu Valentin a ascuns adevarul, expunand o situatie neconforma cu realitatea. Fara sa ceara alte relatii de la IPJ Alba (unde fusese depusa plangerea impotriva inculpatului Rusu Liviu - Valentin) si fara sa faca alte investigatii, inculpatul Herta Ioan Onac a intocmit si semnat o adresa in care a precizat, in fals, ca la data de 2.02.2007, lucratorul de jandarmi Rusu Liviu Valentin ar fi intrat in unitatea spitaliceasca la solicitarea organelor de politie si ca, de altfel, unitatea respectiva se afla in raza lui de patrulare. Astfel, in demersul de a-si proteja subordonatul, Herta Ioan Onac nu si-a respectat obligatia de a sesiza organul judiciar competent cu privire la faptele comise", s-a mai aratat in comunicatul DNA.

In perioada 2006-2007, a mai precizat DNA, acelasi Liviu Rusu a cerut si primit diferite sume de bani de la o persoana, amenintand-o ca, in situatia in care nu-i va da banii, va posta pe internet poze compromitatoare care i-ar putea afecta imaginea si viata de familie. Totodata, prin amenintare, a constrans-o pe aceeasi persoana sa intocmeasca un inscris din care rezulta ca aceasta ii datora inculpatului suma de 45.000 lei, fapt neadevarat.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, ca persoana santajata este fosta concubina a lui Rusu.

Potrivit surselor citate, din momentul in care cei doi s-au despartit, capitanul de jandarmi a inceput sa o santajeze pe femeie cu respectivele poze. Mai mult, spun aceleasi surse, Rusu ar fi agresat-o pe femeie cand aceasta l-a anuntat ca doreste sa puna punct relatiei.

Pe de alta parte, a aratat DNA, in perioada 2006-2013, profitand de functia de comandant de grupa, Liviu Rusu "si-a incalcat atributiile de serviciu, pe timpul misiunilor de paza si patrulare, de pe raza municipiului Alba Iulia, in sensul ca, in toata perioada descrisa, acesta dadea ordin conducatorului auto al echipajului mobil de patrulare compus din mai multi lucratori ai Jandarmeriei, sa stationeze in mod repetat si nelegal, in diferite locatii, pentru ca el sa isi poata rezolva probleme personale".

"La data de 19 iulie 2011, opt subofiteri ce faceau parte din grupa al carei comandant era Rusu Liviu Valentin au depus rapoarte personale inspectorului sef al IJJ Alba, Herta Ioan Onac privind stationarile nelegale. Ca urmare a rapoartelor, desi s-a propus de catre comisia de control, comandantul Herta Ioan Onac nu a sesizat nici consiliile de onoare de la nivelul unitatii si nici organul judiciar competent, pentru efectuarea de cercetari impotriva lui Rusu Liviu Valentin pentru aspectele penale reclamate de subordonatii sai", s-a mai mentionat in comunicatul DNA.

In 2011, Herta, desi luase la cunostinta despre o fapta de furt calificat savarsita de Rusu Liviu Valentin in paguba unui subordonat, nu si-a indeplinit obligatia legala de a sesiza de indata organul judiciar competent, mai sustin anchetatorii.

In 2006, un subordonat al lui Ioan Herta a intocmit un raport in care a consemnat ca era nevoit sa efectueze servicii mai dese, din cauza ca un alt coleg lipsea luni intregi de la serviciu. Acesta din urma, fiind zugrav, avea permisiune din partea sefilor sai sa lipseasca in schimbul unor lucrari pe care le executa gratuit. Astfel, sustine DNA, Herta nu si-a respectat obligatia de a sesiza organul judiciar competent cu privire la faptele comise.

Procurorii DNA mai spun ca, in perioada 2005-2006, Liviu Rusu a lucrat fara forme legale la o balta de pescuit apartinand unei societati comerciale si s-a ocupat de aprovizionarea unui magazin al aceleiasi societati, prestand astfel activitati incompatibile cu functia exercitata. Nici de aceasta data, seful lui nu a sesizat organele competente, sustine DNA.

La fel s-a fi intamplat in 2009, cand, potrivit anchetatorilor, Herta nu a reclamat ca un subordonat al sau a lovit un ofiter inferior in grad.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1013 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by