VIDEO Fostul comandant al Jandarmeriei Alba, acuzat ca a eliberat 150 adeverinte false pentru credite bancare

de I.C.     HotNews.ro
Miercuri, 4 decembrie 2013, 22:09 Dosare Anticoruptie


Colonelul (rez.) Herta Onac, fost comandant pentru 17 ani al Inspectoratului Judetean de Jandarmi (IJJ) Alba, este acuzat de procurorii DNA ca a eliberat peste 150 de documente false pe baza carora, el si subordonatii lui, au obtinut credite bancare, potrivit Agerpres. Herta Onac a fost retinut miercuri de procurorii DNA, alaturi de capitanul Liviu Valentin Rusu, comandant de grupa in cadrul IJJ Alba, urmand cei doi sa fie prezentati joi la Tribunalul Militar Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Potrivit unui comunicat al DNA, Herta Onac, fost inspector sef in cadrul Jandarmeriei Alba, este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos material sau nematerial (fapta savarsita in forma continuata incepand cu anul 2006); inselaciune (4 acte materiale); asociere pentru savarsirea de infractiuni; fals intelectual (fapta savarsita in forma continuata incepand cu anul 2006); omisiunea sesizarii organelor judiciare, in forma continuata (7 acte materiale).

Procurorii sustin ca, incepand cu anul 2006, colonelul Herta Onac a aprobat eliberarea a peste 150 de documente false pe baza carora, atat el, cat si angajati ai IJJ Alba au obtinut diferite credite bancare.



Astfel, in perioada 2007 - 2010, capitanul Valentin Rusu a depus la banca o adeverinta de salariu eliberata de catre comanda unitatii (semnata si de Herta Onac) si o cerere de acordare a unui imprumut, ambele falsificate in sensul majorarii venitului realizat de titular (scopul fiind de a-l ajuta sa obtina un credit ipotecar mai mare, in mod ilegal).

De asemenea, capitanul a depus la o instanta judecatoreasca o adeverinta falsificata prin mentionarea unui salariu lunar mai mic decat cel real, scopul fiind acela de nu plati la buget taxa de timbru judiciar.

Potrivit procurorilor DNA, in cursul anului 2007, pe fondul existentei unei plangeri penale la IPJ Alba fata de Valentin Rusu, acesta in timpul programului de lucru, folosind un autovehicul al Jandarmeriei, s-a deplasat si a patruns intr-un spital, pentru rezolvarea unor probleme personale si a provocat o stare conflictuala, in incercarea de a obtine probe in vederea disculparii sale.

Mama capitanului a depus o plangere adresata sefului acestuia, Herta Onac, iar acesta din urma, fara sa ceara alte relatii de la IPJ Alba si fara sa faca alte investigatii, a intocmit si semnat o adresa in care a precizat, in fals, ca la data de 2 februarie 2007, Valentin Rusu ar fi intrat in unitatea spitaliceasca la solicitarea organelor de politie si ca, de altfel, unitatea respectiva se afla in raza lui de patrulare.

Astfel, in demersul de a-si proteja subordonatul, Herta Onac nu si-a respectat obligatia de a sesiza organul judiciar competent cu privire la faptele comise.

In cursul anului 2006-2007, Valentin Rusu a pretins si primit diferite sume de bani de la o persoana, amenintand-o ca, in situatia in care nu-i va da banii, va posta pe internet poze compromitatoare care i-ar putea afecta imaginea si viata de familie.

Totodata, prin amenintare, a constrans-o pe aceeasi persoana sa intocmeasca un inscris din care rezulta ca aceasta ii datora lui suma de 45.000 lei, fapt neadevarat.

In perioada 2006-2013, profitand de functia de comandant de grupa, Valentin Rusu si-a incalcat atributiile de serviciu, pe timpul misiunilor de paza si patrulare, de pe raza municipiului Alba Iulia, in sensul ca, in toata perioada descrisa, acesta dadea ordin conducatorului auto al echipajului mobil de patrulare compus din mai multi lucratori ai Jandarmeriei, sa stationeze in mod repetat si nelegal, in diferite locatii, pentru ca el sa isi poata rezolva probleme personale.

La data de 19 iulie 2011, opt subofiteri ce faceau parte din grupa al carei comandant era Valentin Rusu au depus rapoarte personale inspectorului sef al IJJ Alba, Herta Onac, privind stationarile nelegale.

Ca urmare a rapoartelor, desi s-a propus de catre comisia de control, comandantul Herta Onac nu a sesizat nici consiliile de onoare de la nivelul unitatii si nici organul judiciar competent, pentru efectuarea de cercetari impotriva lui Valentin Rusu.

In cursul anului 2011, Herta Onac, desi luase la cunostinta despre o fapta de furt calificat savarsita de Valentin Rusu in paguba unui subordonat, nu si-a indeplinit obligatia legala de a sesiza de indata organul judiciar competent.

Procurorii mai sustin ca, in anul 2006, un subordonat al lui Herta Onac a intocmit un raport in care a consemnat ca era nevoit sa efectueze servicii mai dese din cauza ca un alt coleg lipsea luni intregi de la serviciu. Acesta din urma, fiind zugrav, avea permisiune din partea sefilor sai sa lipseasca in schimbul unor lucrari pe care le executa gratuit. Herta Onac nu si-a respectat obligatia de a sesiza organul judiciar competent cu privire la faptele comise.

In perioada 2005-2006, Valentin Rusu a lucrat fara forme legale la o balta de pescuit apartinand unei societati comerciale si s-a ocupat de aprovizionarea unui magazin al aceleiasi societati, prestand astfel activitati incompatibile cu functia exercitata.

Desi a luat la cunostinta de aceste activitati, Herta Onac nu a luat nicio masura in sensul efectuarii de cercetari ori a sesizarii organelor competente.

In cursul anului 2009, Herta Onac, luand la cunostinta in mod direct de savarsirea unei infractiuni (respectiv de lovirea ofiterului inferior in grad), comisa de un subordonat al sau, nu a sesizat organul judiciar competent.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























750 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by