Omul de afaceri Marius Leontiuc, acuzat de o frauda de peste un milion de euro, a fost condamnat la 19 ani de inchisoare

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 15 noiembrie 2013, 22:59 Dosare Anticoruptie


Omul de afaceri Marius Leontiuc, judecat pentru o frauda de peste un milion de euro, a fost condamnat, vineri, la 19 ani de inchisoare, de Curtea de Apel Cluj, sentinta instantei nefiind insa definitiva, informeaza Mediafax. Leontiuc este acuzat ca a inselat peste 100 de persoane din Cluj-Napoca, carora le-a vandut apartamente intr-un bloc inexistent, scrie Stiri de Cluj.

In acelasi dosar in care omul de afaceri a fost judecat pentru inselaciune au mai fost condamnati colaboratorii lui Leontiuc, Nicoleta Barla, la 16 ani de inchisoare, si Mariana Chifor, la 13 ani inchisoare.

Sentinta Curtii de Apel Cluj nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs, care va fi judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Patronul unei firme din Timisoara, Marius Leontiuc, acuzat de o frauda de peste un milion de euro, a fost condamnat, in mai 2011, de Curtea de Apel Cluj, la zece ani de inchisoare cu executare, pentru inselaciune si falsuri.

Atunci, Curtea de Apel Cluj a pronuntat sentinta in procesul in care Marius Leontiuc a fost trimis in judecata de catre procurorii DNA Cluj, alaturi de doua reprezentante ale unei agentii imobiliare, Paula Nicoleta Birla si Mariana Sanda Chifor, pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, inselaciune in conventii, prin calitati mincinoase si mijloace frauduloase, cu consecinte deosebit de grave, fals material in inscrisuri oficiale si fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, falsificare de instrumente oficiale si folosirea lor, precum si participatie improprie la infractiunea de fals intelectual, toate in forma continuata.

Instanta a dispus condamnarea lui Leontiuc la zece ani de inchisoare cu executare. De asemenea, Paula Nicoleta Birla a fost condamnata la patru ani de inchisoare cu suspendare cu o perioada de incercare de sase ani, iar Mariana Sanda Chifor la trei ani si patru luni de inchisoare cu suspendare si un termen de incercare de cinci ani si patru luni.

Curtea de Apel Cluj i-a achitat atunci pe cei trei pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Sentinta nu era definitiva, fiind atacata cu recurs atat de Leontiuc, cat si de catre procurori.

In februarie 2012, instanta suprema a casat sentinta si a trimis dosarul spre rejudecare Curtii de Apel Cluj.

Marius Leontiuc a fost arestat in august 2008 de Curtea de Apel Cluj si a fost trimis in judecata de procurorii DNA Cluj in decembrie 2008, alaturi de alte doua persoane, reprezentante ale unei agentii imobiliare, pentru asociere pentru savarsirea de infractiuni, inselaciune in conventii, prin calitati mincinoase si mijloace frauduloase, cu consecinte deosebit de grave, fals material in inscrisuri oficiale si fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, falsificare de instrumente oficiale si folosirea lor, precum si participatie improprie la infractiunea de fals intelectual, toate in forma continuata.

Potrivit unui comunicat remis, la inceputul lunii ianuarie 2009, de DNA, in noiembrie 2005, Leontiuc, administrator la SC Romania Europlan Proiect SRL Caransebes, s-a asociat cu Nicoleta Paula Barla, fost administrator al agentiei imobiliare SC Cristal Grup SRL Cluj-Napoca, avand si sprijinul secretarei Mariana Sanda Chifor. Inculpatii au creat un mecanism prin care au indus si mentinut in eroare peste 120 de persoane, carora le-au produs un prejudiciu de peste un milion de euro.

Conform comunicatului, agentia imobiliara i-a asigurat lui Leontiuc intrarea pe piata imobiliara din Cluj-Napoca si crearea unei imagini de arhitect cu renume, implicat in diverse proiecte imobiliare. Clientii au fost racolati prin publicitate in presa locala de specialitate prin oferirea de "promotii de pret", prezentarea de pliante cu viitoarea constructie, postarea de mesaje publicitare pe internet.

Astfel, Leontiuc, in calitate de asociat si administrator la SC Romania Europlan Proiect SRL Caransebes, iar in unele cazuri de reprezentant al SC Europlan SRL Timisoara, respectiv, SC Banat Europlan Proiect SRL Timisoara, SC Neon Proiect (firma fictiva), prezentandu-se sub calitatea mincinoasa de arhitect, impreuna cu reprezentantele agentiei imobiliare, a inselat 120 persoane prin falsificarea si folosirea de inscrisuri contrafacute (proiect imobiliar comercial civil, contract de asociere si vanzare cumparare, certificat de urbanism, autorizatie de construire, contract de prestari servicii etc.) ori de inscrisuri in care s-au adus modificari (extrase cadastrale, inscrisuri emise de Consiliul Judetean Cluj).

Potrivit DNA Cluj, infractiunile au fost comise in perioada noiembrie 2005 - august 2008, cu ocazia incheierii si derularii antecontractelor de vanzare- cumparare si de construire a unor apartamente intr-un bloc cu 10 - 16 etaje ori de acte de rezervare a unor astfel de apartamente. Cu privire la acest imobil, inculpatii au sustinut in mod mincinos ca urmeaza sa fie edificat si ca procedura de autorizare este in curs, determinand persoanele interesate sa incheie antecontracte sau acte de rezervare in mare parte prin agentia imobiliara mentionata.

Constructia nu a fost edificata si, in consecinta, persoanele care au achitat sume de bani pentru contractarea apartamentelor si plata serviciilor agentiilor imobiliare au fost pagubite cu suma totala de 1.134.555,11 de euro.

Pentru recuperarea prejudiciului, s-a instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatilor, ale agentiei imobiliare si ale partii responsabile civilmente, SC Romania Europlan Proiect SRL Caransebes.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























3915 vizualizari

  • +7 (7 voturi)    
    Sa-nteleaga cine poate.... (Vineri, 15 noiembrie 2013, 23:07)

    Cataleya [utilizator]

    - a fost condamnat, in mai 2011, de Curtea de Apel Cluj, la zece ani de inchisoare cu executare, pentru inselaciune si falsuri.
    - Curtea de Apel Cluj i-a achitat atunci pe cei trei pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni.
    - a fost condamnat, vineri, la 19 ani de inchisoare, de Curtea de Apel Cluj, sentinta instantei nefiind insa definitiva
    • +3 (3 voturi)    
      Da, exprimare de jurnalist inchipuit. (Sâmbătă, 16 noiembrie 2013, 1:14)

      TreiClase [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

      La fel de nedumerit eram si eu, insa recitind si descifrand textul am ajuns la concluzia ca au fost achitati pentru acuzatia de "asociere in vederea organizarii de infractiuni". Acesta este motivul pentru care damele au primit "cu suspendare" in mai 2011.
      Hotararea s-a casat, s-a rejudecat.
      Vineri, insa, au avut o zi nefasta, acuzatia de "asociere" nu a mai cazut, or acesta este cel mai mare capat de acuzare in acest concurs de infractiuni, daca mai adaugam si circumstantele agravante, gasim raspunsul pentru pedeapsa aceasta, aproape de maxim.

      Altfel, nu putea fi justificata aceasta diferenta enorma dintre 4 ani cu suspendare si 16 ani cu executare, ar fi insemnat ca una din instante are o problema serioasa (nu ca n-ar avea, caci asta-i sistemul, cu probleme serioase).

      N-au stiut sa "sparga gasca", caci ramaneau cu pedeapsa de la prima instanta+/- 1-2 ani, maxim si eventual, in cazul damelor, schimba conditiile de suspendare/incercare.
      • +1 (1 vot)    
        corect! (Sâmbătă, 16 noiembrie 2013, 7:28)

        hot news [utilizator] i-a raspuns lui TreiClase

        Multumesc, 3 clase, ne-ai clarificat lucrurile.
        Sentinta este si perfect LOGICA (lucru destul de rar intalnit), daca Marius ar fi fost un escroc ce opera singur, cum putea sa pacalaeasca peste o suta de persoane, sa-i deposedeze de peste un milioane de Euro?
        Finalul merita totusi detaliat, se spune ca victimele au fost pagubite cu "suma totala de 1.134.555,11 de euro" dar nu se face nici-o aluzie la recuperarea prejudiciului, bunurile alea mobile si imobile valoreaza ceva, sau sechestrul a fost pus mult prea tarziu?
        Precizarea sumei totale cu doua zecimale este o ironie fina, cind cineva genereaza o paguba de peste un milion, chiar mai conteaza 11 Eurocenti?
  • +1 (1 vot)    
    foarte frumos, dar... (Sâmbătă, 16 noiembrie 2013, 20:18)

    Maica Reteza [utilizator]

    Frumos, ne place, dar cum naiba de ăsta ia 19 ani și Bombo sau ceilalți șpăgari scapă cu niște luni de pârnaie pentru sume mult mai mari?
    Cu cât ciordești mai mult, cu atât scapi mai repede?
    Să publice draq o grilă, ceva, să știe lumea care-i mersul, să se ferească oamenii de mers fără bilet în autobuz (100 de ani cu executare) și să se reorienteze către jmenuri de sute de milioane cu statul (3 luni cu net și TV).


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by