Omul de afaceri Marius Leontiuc, judecat pentru o frauda de un milion de euro, va fi eliberat

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 4 mai 2012, 20:30 Dosare Anticoruptie


Omul de afaceri Marius Leontiuc, judecat pentru o frauda de peste un milion de euro, va fi eliberat din arest dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, vineri, recursul DNA impotriva unei sentinte privind inlocuirea masurii arestarii preventive cu interdictia de a parasi tara, relateaza Mediafax.

Avocatul omului de afaceri, Lacrima Stan, a declarat ca Inalta Curte de Casatie a judecat, vineri, recursul procurorilor DNA impotriva unei sentinte a Curtii de Apel Cluj, care a dispus, saptamana trecuta, inlocuirea masurii arestarii preventive cu interdictia de a parasi tara.

Stan a declarat ca Inalta Curte a respins recursul procurorilor DNA.

Intrucat sentinta Inaltei Curti de Casatie este definitiva, Marius Leontiuc urmeaza sa fie eliberat.

Judecatorii Curtii de Apel Cluj au dispus, in 24 aprilie, in cazul omului de afaceri, inlocuirea masurii arestarii preventive cu interdictia de a parasi tara, decizia nefiind insa definitiva.

Patronul unei firme din Timisoara, Marius Leontiuc, acuzat de o frauda de peste un milion de euro, a fost condamnat, in mai 2011, de Curtea de Apel Cluj, la zece ani de inchisoare cu executare, pentru inselaciune si falsuri.

Atunci, Curtea de Apel Cluj a pronuntat sentinta in procesul in care Marius Leontiuc a fost trimis in judecata de procurorii DNA Cluj, alaturi de doua reprezentante ale unei agentii imobiliare, Paula Nicoleta Birla si Mariana Sanda Chifor, pentru asociere pentru savarsirea de infractiuni, inselaciune in conventii, prin calitati mincinoase si mijloace frauduloase, cu consecinte deosebit de grave, fals material in inscrisuri oficiale si fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, falsificare de instrumente oficiale si folosirea lor, precum si participatie improprie la infractiunea de fals intelectual, toate in forma continuata.

Instanta a dispus condamnarea lui Leontiuc la zece ani de inchisoare cu executare. De asemenea, Paula Nicoleta Birla a fost condamnata la patru ani de inchisoare cu suspendare cu o perioada de incercare de sase ani, iar Mariana Sanda Chifor la trei ani si patru luni de inchisoare cu suspendare si un termen de incercare de cinci ani si patru luni.

Curtea de Apel Cluj i-a achitat atunci pe cei trei pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Sentinta nu era definitiva, fiind atacata cu recurs atat de Leontiuc, cat si de procurori.

La sfarsitul lunii februarie, instanta suprema a casat sentinta si a trimis dosarul spre rejudecare Curtii de Apel Cluj.

Marius Leontiuc a fost arestat in august 2008 de Curtea de Apel Cluj si a fost trimis in judecata de procurorii DNA Cluj in decembrie 2008, alaturi de alte doua persoane, reprezentante ale unei agentii imobiliare, pentru asociere pentru savarsirea de infractiuni, inselaciune in conventii, prin calitati mincinoase si mijloace frauduloase, cu consecinte deosebit de grave, fals material in inscrisuri oficiale si fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, falsificare de instrumente oficiale si folosirea lor, precum si participatie improprie la infractiunea de fals intelectual, toate in forma continuata.

Potrivit unui comunicat remis, la inceputul lunii ianuarie 2009, de DNA, in noiembrie 2005, Leontiuc, administrator la SC Romania Europlan Proiect SRL Caransebes, s-a asociat cu Nicoleta Paula Barla, fost administrator al agentiei imobiliare SC Cristal Grup SRL Cluj-Napoca, avand si sprijinul secretarei Mariana Sanda Chifor. Inculpatii au creat un mecanism prin care au indus si mentinut in eroare peste 120 de persoane, carora le-au produs un prejudiciu de peste un milion de euro.

Conform comunicatului, agentia imobiliara i-a asigurat lui Leontiuc intrarea pe piata imobiliara din Cluj-Napoca si crearea unei imagini de arhitect cu renume, implicat in diverse proiecte imobiliare. Clientii au fost racolati prin publicitate in presa locala de specialitate prin oferirea de "promotii de pret", prezentarea de pliante cu viitoarea constructie, postarea de mesaje publicitare pe internet.

Astfel, Leontiuc, in calitate de asociat si administrator la SC Romania Europlan Proiect SRL Caransebes, iar in unele cazuri de reprezentant al SC Europlan SRL Timisoara, respectiv, SC Banat Europlan Proiect SRL Timisoara, SC Neon Proiect (firma fictiva), prezentandu-se sub calitatea mincinoasa de arhitect, impreuna cu reprezentantele agentiei imobiliare, a inselat 120 persoane prin falsificarea si folosirea de inscrisuri contrafacute (proiect imobiliar comercial civil, contract de asociere si vanzare cumparare, certificat de urbanism, autorizatie de construire, contract de prestari servicii etc.) ori de inscrisuri in care s-au adus modificari (extrase cadastrale, inscrisuri emise de Consiliul Judetean Cluj).

Potrivit DNA Cluj, infractiunile au fost comise in perioada noiembrie 2005 - august 2008, cu ocazia incheierii si derularii antecontractelor de vanzare- cumparare si de construire a unor apartamente intr-un bloc cu 10 - 16 etaje ori de acte de rezervare a unor astfel de apartamente. Cu privire la acest imobil, inculpatii au sustinut in mod mincinos ca urmeaza sa fie edificat si ca procedura de autorizare este in curs, determinand persoanele interesate sa incheie antecontracte sau acte de rezervare in mare parte prin agentia imobiliara mentionata.

Constructia nu a fost edificata si, in consecinta, persoanele care au achitat sume de bani pentru contractarea apartamentelor si plata serviciilor agentiilor imobiliare au fost pagubite cu suma totala de 1.134.555,11 de euro.

Pentru recuperarea prejudiciului, s-a instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatilor, ale agentiei imobiliare si ale partii responsabile civilmente, SC Romania Europlan Proiect SRL Caransebes.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























996 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    noi valenţe (Vineri, 4 mai 2012, 20:57)

    Ursul prepolar [utilizator]

    Şi uite-aşa, expresia "curat ca lacrima" îşi găseşte noi valenţe ancorate-n realitatea românească.
  • 0 (0 voturi)    
    clarificari (Vineri, 4 mai 2012, 21:45)

    dodo [anonim]

    Cunoscand in detaliu acest caz, se impune precizarea ca proiectul respectiv a urmat toate etapele legale de autorizare, dar primaria Cluj nu a autorizat in final proiectul pentru a fi construit. Leontiuc a fost pus in imposibilitate de a restitui toti banii, reusind totusi o restituire partiala, lucru care nu a fost luat in considerare de DNA in ciuda faptului ca respectivii pagubiti care isi primisera banii inapoi au precizat clar in timpul procesului acest lucru. Nici acest lucru nu a fost mentionat in presa. Asa ca de la faptele reale petrecute pana la "intentia de inselaciune" prin "falsuri in documente" cum sustinea DNA-ul este o foarte mare distanta. Ramane in final faptul ca Leontiuc a fost in arest preventiv timp de 4 ani - cel mai lung termen de arest preventiv din istoria Romaniei moderne - lucru reclamat de altfel la CEDO. Pentru cei care cunosc mai bine, cazul de fata are o componenta destul de evidenta de comanda politica, dar asta e deja alta poveste.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by