Dosarul "Mita la PSD": Viorel Hrebenciuc si Cristian Burci, citati cu mandat de aducere la termenul din 26 iunie

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 15 mai 2013, 16:20 Dosare Anticoruptie


Deputatul Viorel Hrebenciuc si Cristian Burci vor fi citati de Judecatoria Sectorului 1 cu mandat de aducere, pentru a fi audiati ca martori la termenul din 26 iunie in dosarul "mita la PSD", informeaza Mediafax.

Judecatoria Sectorului 1 a constatat ca Viorel Hrebenciuc si Cristian Burci, patronul trustului Adevarul Holding, nu s-au prezentat pentru a fi audiati, in urma citarii lor, la termenul de miercuri al procesului in care liderul PSD Braila Gheorghe Bunea, Ioan Niculae si directorul Viorel Barac, de la Interagro, precum si Gheorghe Teodorescu, de la INSOMAR, sunt judecati in legatura cu finantarea partidelor politice.

Astfel, instanta a dispus citarea acestora cu mandat de aducere pentru termenul din 26 iunie. Acestia vor fi insotiti atunci pana la instanta de politistii care vor pune in executare mandatele de aducere.

Instanta a aratat ca daca nu emitea aceste mandate de aducere ar fi intarziat judecarea dosarului.

Senatorul Mircea Geoana a fost audiat miercuri la Judecatoria Sectorului 1, in calitate de martor, in dosarul "mita la PSD", el declarand ca nu stie sa fi existat o intelegere intre Gheorghe Bunea si Ioan Niculae privind punerea in functii de conducere a unor persoane. Geoana a mai spus ca trezorierul PSD se ocupa de finantarea companiei electorale, nu si Bunea.

Dupa ce Mircea Geoana a semnat declaratia data in calitate de martor, si-a cerut scuze instantei pentru "neintelegerea de la termenul precedent" din dosar.

In acest context, instanta a aratat ca admite cererea senatorului de scutire a amenzii de 1.000 de lei pentru neprezentarea la proces. Judecatorul a mentionat ca a constatat ca adresa din cartea de identitate a lui Mircea Geoana predata instantei inainte de audiere nu este aceeasi cu cea din dosar.

Mircea Geoana si Viorel Hrebenciuc au fost citati sa se prezinte la Judecatoria Sectorului 1 si la termenul din 20 martie.

De la proces au lipsit atunci atat Mircea Geoana, cat si Viorel Hrebenciuc, dar pentru acesta din urma s-a prezentat un avocat, care a aratat ca deputatul PSD este in imposibilitate de prezentare si ca va face dovada in acest sens la termenul urmator.

In aceste conditii, instanta a dispus atunci amendarea cu 1.000 de lei a lui Mircea Geoana si a altor martori care trebuiau sa se prezinte si care au lipsit nejustificat.

Instanta l-a audiat atunci pe cumnatul lui Mircea Geoana, Ionut Costea, care a aratat ca nu a fost implicat in niciun fel in campania prezidentiala in cazul careia DNA a facut cercetari si ca nu a vorbit nimeni cu el despre posibilitatea finantarii aceastei campanii.


DNA i-a trimis in judecata, in 11 ianuarie 2012, pe liderul PSD Braila, Gheorghe Bunea, pe Ioan Niculae si pe directorul Viorel Barac, de la Interagro, precum si pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toti fiind acuzati in legatura cu finantarea partidelor politice.

Potrivit rechizitoriului trimis instantei de procurorii anticoruptie, in cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al organizatiei judetene Braila a Partidului Social Democrat pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor legale ce privesc finantarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau sa fie folositi in campania electorala prezidentiala, desfasurata la sfarsitul anului 2009, pentru sustinerea candidatului PSD, Mircea Geoana.

Potrivit intelegerii, sumele de bani trebuiau sa fie date indirect, in sensul ca Ioan Niculae urma sa achite plati catre diferiti furnizori de servicii ce aveau legatura cu campania electorala, inclusiv institutii implicate in realizarea de sondaje de opinie publica. In acest fel, au sustinut procurorii anticoruptie, se disimula destinatia reala a sumelor de bani, ocolindu-se dispozitiile legale referitoare finantarea partidelor politic.

In schimbul banilor oferiti, Ioan Niculae a solicitat ca, in cazul castigarii alegerilor de catre candidatul PSD, sa fie desemnate persoane care sa ii sustina interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, precum si la nivelul celor doua societati nationale ce aveau ca obiect gestionarea si distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz si SNGN Romgaz SA), au aratat procurorii in rechizitoriu.


Pe parcursul cercetarilor, procurorii au mai stabilit ca din suma de un milion de euro, s-au platit efectiv 641.730 de lei, aproximativ 150.000 de euro, folosindu-se drept paravan un contract incheiat intre societatea controlata de Ioan Niculae - Interagro si SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost incheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legala destinatiei reale a sumelor de bani, si anume finantarea unui partid politic cu incalcarea dispozitiilor legale, mai notau procurorii in rechizitoriul trimis instantei.

Contractul propriu-zis si actele aferente (procesul-verbal de receptie, facturi) au fost incheiate de Viorel Barac si Gheorghe Teodorescu, cu mijlocirea lui Ioan Niculae, au precizat procurorii DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1308 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    nu pot sa creeed :))))) (Miercuri, 15 mai 2013, 17:15)

    MenInBlack [utilizator]

    Rozaliul incoltit de gabori ?!?
    vaaaiii...
    DNA inca lucreaza !!! Go ahead !!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by