Dosarul "mita la PSD". Ioan Niculae: Am dedus de la procurorul DNA ca miza dosarului meu ar fi Hrebenciuc
Judecatoria Sectorului 1 a inceput, miercuri, dezbaterile in dosarul in care Gheorghe Bunea, Ioan Niculae, Viorel Barac si Gheorghe Teodorescu sunt acuzati in legatura cu finantarea partidelor politice.
La termenul de miercuri al procesului, instanta i-a audiat pe cei patru inculpati.
Ioan Niculae a declarat in fata judecatorului de caz ca nu se considera "deloc" vinovat de acuzatiile facute de DNA pe numele sau si ca mentine toate declaratiile date pana la aceasta faza a procesului penal.
Niculae a aratat, in continuare, ca a aflat despre contractul incheiat intre Interagro si Insomar doar dupa ce a fost chemat la Directia Nationala Anticoruptie si ca el nu este vinovat de acuzatiile ce ii sunt aduse.
"Niciodata nu am vorbit cu Gheorghe Bunea legat de numirea unor ministri in fruntea unor ministere sau a unor persoane in anumite functii de conducere la varful unor institutii publice. (...) Eu pe domnul Geoana nu il cunosc si nu am vorbit vreodata cu el. Nu am vorbit niciodata cu Stancu despre finantarea vreunui partid poilitic sau a campaniei vreunei persoane", a declarat Niculae.
Presedintele grupului Interagro a mai aratat, referitor la contractul cu Insomar, despre care DNA sustine ca ar acoperi parte din banii dati de Niculae pentru finantarea partidului, ca acesta a fost facut in perioada de criza economica si a vizat exclusiv segmentul imobiliar al afacerilor sale.
Concret, a explicat Niculae, grupul controlat de acesta a cerut studiul Insomar pentru ca Interagro sa decida daca deruleaza in continuare proiectele imobiliare incepute, unul dintre acestea fiind un hotel de cinci stele din Azuga, pentru care obtinuse autorizatie de construire.
Niculae a mai spus ca, dupa ce a primit studiul Insomar la nivelul companiei, s-a decis stoparea tuturor proiectelor imobiliare care se aflau in derulare la acea vreme, intre care si a ridicarii hotelului de la Azuga.
In final, omul de afaceri a aratat ca este nevinovat si ca acest aspect i-ar fi fost confirmat chiar de catre anchetatorul sau, in prezenta avocatilor, la momentul cand a fost chemat la DNA sa studieze materialul de urmarire penala.
"Legat de inregistrarile de la dosar, volumul lor este foarte mare. La prezentarea de material, in prezenta aparatorilor mei, procurorul DNA care a facut acest dosar a spus ca ii pare rau ca trebuie sa trimita in judecata doi oameni nevinovati, respectiv eu si cu domnul Barac, in conditiile in care autorul moral nu este trimis in judecata. A spus ca se stie despre cine este vorba. Am dedus ca este vorba de domnul Hrebenciuc, care este cercetat si in alte dosare penale. Atunci am inteles de ce erau la dosar acele convorbiri telefonice purtate de Hrebenciuc cu alte persoane", a declarat Niculae in fata judecatorului care a consemnat raspunsul sau in declaratia semnata ulterior.
Intrebat despre procurorul DNA prezent la audiere cum comenteaza pasajul "...mai, eu pot sa dau un milion de euro pentru PSD" dintr-o interceptare transcrisa la dosar, Niculae a aratat ca nu isi aminteste sa fi purtat "vreo discutie" cu Bunea despre "vreun milion de euro".
Geoana si Hrebenciuc, chemati in martie la instanta, pentru a da declaratii in dosarul "mita la PSD"
Judecatoria Sectorului 1 a stabilit citarea lui Mircea Geoana si Viorel Hrebenciuc in 20 martie, data la care acestia sa dea declaratii de martori in dosarul "mita la PSD".
La termenul de miercuri al procesului, instanta i-a audiat pe inculpatii din acest dosar si a stabilit audierea, in limita posibilitatilor, a tuturor celorlalti martori propusi de DNA. Totodata, instanta a dat curs unei cereri a procurorului DNA care a solicitat audierea cu precadere a celor doi oameni politici.
Urmatorul termen al dosarului a fost stabilit pentru 20 martie.
***
DNA i-a trimis in judecata, in 11 ianuarie 2012, pe liderul PSD Braila, Gheorghe Bunea, pe Ioan Niculae si pe directorul Viorel Barac, de la InterAgro, precum si pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toti fiind acuzati in legatura cu finantarea partidelor politice.
Potrivit rechizitoriului trimis instantei de procurorii anticoruptie, in cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al organizatiei judetene Braila a Partidului Social Democrat pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor legale ce privesc finantarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC InterAgro SA, bani ce urmau sa fie folositi in campania electorala prezidentiala, desfasurata la sfarsitul anului 2009, pentru sustinerea candidatului PSD, Mircea Geoana.
Potrivit intelegerii, sumele de bani trebuiau sa fie date indirect, in sensul ca Ioan Niculae urma sa achite plati catre diferiti furnizori de servicii ce aveau legatura cu campania electorala, inclusiv institutii implicate in realizarea de sondaje de opinie publica. In acest fel, au sustinut procurorii anticoruptie, se disimula destinatia reala a sumelor de bani, ocolindu-se dispozitiile legale referitoare finantarea partidelor politic.
In schimbul banilor oferiti, Ioan Niculae a solicitat ca, in cazul castigarii alegerilor de catre candidatul PSD, sa fie desemnate persoane care sa ii sustina interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, precum si la nivelul celor doua societati nationale ce aveau ca obiect gestionarea si distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz si SNGN Romgaz SA), au aratat procurorii in rechizitoriu.
Pe parcursul cercetarilor, procurorii au mai stabilit ca din suma de un milion de euro, s-au platit efectiv 641.730 de lei, aproximativ 150.000 de euro, folosindu-se drept paravan un contract incheiat intre societatea controlata de Ioan Niculae - InterAgro si SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost incheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legala destinatiei reale a sumelor de bani, si anume finantarea unui partid politic cu incalcarea dispozitiilor legale, mai notau procurorii in rechizitoriul trimis instantei.
Contractul propriu-zis si actele aferente (procesul-verbal de receptie, facturi) au fost incheiate de Viorel Barac si Gheorghe Teodorescu, cu mijlocirea lui Ioan Niculae, au precizat procurorii DNA.
- +7 (7 voturi)alt securist HOT... (Miercuri, 6 februarie 2013, 20:59) Dr.Mythnick [utilizator]oare la securitate te invatau cum sa furi , de toti dupa revolutie s-au apucat numai de asta.raspunde trimite
- 0 (0 voturi)Profitul se obtine (Joi, 7 februarie 2013, 8:16) Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnickcand profiti de ceilalti. Ce-i interesant cu profitul este ca degeaba incerci sa profiti de tine insuti ca nu reusesti, numai altii pot sa profite de tine asa si cum tu poti profita de altii.raspunde trimite
-
- +3 (3 voturi)Profil masticator (Miercuri, 6 februarie 2013, 22:46) NicolaeA [utilizator]Tinta anchetei esti tu ! Nu mai umbla cu smecherii !raspunde trimite
Un uriaș adormit ar putea ucide viața din oceane / Mark Zuckerberg și-a făcut de râs metaversul / Noi filme „Lord of The Rings” la orizont
Când vremea o ia razna pentru o lună - O „plimbare” virtuală printre extremele de frig și căldură în cele 12 luni ale anului
„Nu mai vorbiți veverițelor, că vă iau și vă prind de coadă și apoi mă excit”. Girl Up, rețeaua adolescentelor care luptă împotriva abuzurilor sexuale din școli
Zelenski spune că situația de pe front devine din cea în ce mai grea. Hanna Maliar: Rușii și-au desfășurat toate forțele pentru a încercui Bahmut
Răsturnare de situație în cazul morții Dariei Dughina. Un grup clandestin anti-Putin a ucis-o pe fiica lui Aleksandr Dughin, susține un fost deputat rus
Proiect finantat de Uniunea Europeana | |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 16 ani 4 luni
- 16 ani
- 15 ani 7 luni
- 11 ani 11 luni
- 11 ani 9 luni
- 4542 zile
- 4345 zile
- 4011 zile
- 3925 zile
- 3925 zile
- 7863 zile
- 4536 zile
- 6102 zile
- 6677 zile
- 4089 zile
- 3941 zile
- 6528 zile
- 5881 zile
- 6486 zile
- 3983 zile
- 4548 zile
- 6221 zile
- 7055 zile
- 5625 zile
- 5552 zile
- 6607 zile
- 6580 zile
- 3637 zile
- 4788 zile
- 6581 zile
- 4040 zile
- 3856 zile
- 4850 zile
- 5654 zile
- 5668 zile
- 6488 zile
- 5649 zile
- 3933 zile
- 3900 zile
- 4773 zile
- 6291 zile
- 4813 zile
- 6074 zile
- 4366 zile
- 6420 zile
- 4927 zile
- 3863 zile
- 4086 zile
- 5198 zile
- 3876 zile
- 4122 zile
- 6938 zile
- 5846 zile
- 5135 zile