Monica Macovei propune inasprirea masurilor disciplinare in cazul magistratilor. Cei corupti sa nu mai beneficieze de pensia speciala de magistrati precum in cazul Florin Costiniu

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Joi, 25 aprilie 2013, 15:59 Dosare Anticoruptie


Monica Macovei
Foto: Hotnews
Europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justitiei, propune mai multe modificari legale in ceea ce priveste raspunderea disciplinara a magistratilor si solicita parlamentarilor, "in special ai PDL" sa le sustina in Parlament, amintind ca ea ca europarlamentar nu are drept de inititativa legislativa in Romania. Printre modificari, Macovei propune suspendarea cererii de pensionare pe perioada procedurii penale impotriva magistratului si ca magistratul care a fost condamnat sa nu aiba dreptul la pensie de serviciu, chiar daca pensionarea este anterioara condamnarii. Astfel de propuneri, daca ar fi adoptate si introduse in lege, ar elimina situatii precum cea a fostului judecator Florin Costiniu care, desi a fost condamnat definitiv pentru coruptie, benficiaza de o pensie speciala de 16.000 de lei pe luna pentru ca s-a pensionat din magistratura inainte de trimiterea sa in judecata in cazul "Voicu".

Europarlamentarul Monica Macovei propune mai multe modificari la legea statutului judecatorilor si procurorilor, precum si la cea privind Consiliul Superior al magistraturii si cere parlamentarilor, "in special ai PDL" sa le sustina in Parlament.

"Reiau astazi, in sinteza, principalele propuneri pe care le-am facut pentru modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii", sustine Macovei intr-un comunicat remis HotNews.ro

"Ca deputat european nu am drept de initiativa legislativa in Parlamentul Romaniei, de aceea solicit deputatilor si senatorilor sa reia subiectul privind raspunderea magistratilor, sa si le insuseasca si sa le depuna pentru a fi dezbatute si votate", mai spune Macovei.

Printre modificari, europarlamentarul roman, fost ministru al Justitiei propune suspendarea "cererii de pensionare pe perioada procedurii penale sau disciplinare impotriva judecatorului, procurorului sau magistratului asistent" si ca "judecatorul sau procurorul care a fost condamnat pentru o infractiune comisa cu intentie sa nu aiba dreptul la pensie de serviciu, chiar daca pensionarea este anterioara condamnarii".

Astfel de propuneri daca ar fi adoptate si introduse in lege ar elimina situatii precum cea a fostului judecator Florin Costiniu care, desi a fost condamnat definitiv pentru coruptie, benficiaza de o pensie speciala de 16.000 de lei pe luna pentru ca s-a pensionat din magistratura inainte de trimiterea sa in judecata in cazul "Voicu".

O alta modificare propusa de Macovei vizeaza interdictia ca o ruda a unui magistrat condamnat sa judece dosarele parchetului ce l-a condamnat.

"Judecatorul al carui sot sau ruda apropiata, pana la gradul IV, a fost trimis in judecata sau impotriva caruia s-a pus in miscare actiunea penala sa nu poata participa la solutionarea cauzelor penale provenite de la parchetul care instrumenteaza sau a instrumentat cauza penala respectiva", se arata in textul cu modificari transmis de Macovei.

Pe langa aceste modificari, europarlamentarul propune si inasprirea sanctiunilor in cazul magistratilor.

Astfel, conform europarlamentarului, "implinirea termenului de prescriptie a raspunderii penale din motive imputabile procurorului sau judecatorului sa constituie abatere disciplinara". Macovei mai cere si introducerea in lege a "sanctionii disciplinara a magistratilor atunci cand incalca prevederile legale privind declaratiile de avere si interese, de exemplu cand nu depun in termen sau depun incomplet aceste declaratii".

In documentul alaturat sunt principalele modificari pe care le propune Macovei, "asa cum au fost formulate in 2011", potrivit comunicatului transmis.

Citeste si:






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3403 vizualizari

  • +14 (14 voturi)    
    Monica Macovei, fiica demna a poporului... (Joi, 25 aprilie 2013, 16:06)

    Lucky1 [utilizator]

    ...de ale carei calitati exceptionale tara nu poate beneficia din cauza micimii societatii romanesti actuale.
  • +12 (12 voturi)    
    nici o sansa (Joi, 25 aprilie 2013, 16:09)

    Tomis [utilizator]

    La cum arata Parlamentul Romaniei in momentul de fata sunt fix 0.000% sanse sa fie implementate aceste masuri. Pai cum sa voteze parlamentarul asa ceva cand s-ar putea sa aiba si el la un moment dat de un judecator flexibil, nu?
    • +10 (10 voturi)    
      haideti (Joi, 25 aprilie 2013, 16:42)

      veninusrl [utilizator] i-a raspuns lui Tomis

      s-o ajutam noi pe Doamna Macovei, sa manifestam sustinerea prin orice mod posibil. De fapt trebuie s-o sustinem altfel ...
  • +14 (14 voturi)    
    Super Doamna Macovei. Felicitari (Joi, 25 aprilie 2013, 16:10)

    Sani [utilizator]

    Ma gandesc la postacii USL-ama cata suferinta, cata dorinta de a gasi argumente.

    Sigur, vor posta onomatopee gen "hehe" ca Mazeta, sau extrase de pupincurist Voiculescu, "glumite" gen Ponta, etc...
    Incep sa devina atat de patetici acesti mitocani cu aere bovine de atotstiutori.
    • +2 (2 voturi)    
      DAR ZECILE DE GENERALII... (Vineri, 26 aprilie 2013, 10:29)

      dincannes [utilizator] i-a raspuns lui Sani

      ... promovati de Traian Bàsescu pe timp de pace, merità pensii "nesimtit" de mari?
  • +9 (9 voturi)    
    Excelent Doamna! (Joi, 25 aprilie 2013, 16:10)

    veninusrl [utilizator]

    Sa vedem ce sustinere va avea Doamna Macovei!
    Ar trebui sa o sustinem noi, macar cei ce votam doar, ca de cei votati ma indoiesc ca o vor sustine.
  • +10 (10 voturi)    
    Pai asta nu e o masura disciplinara. (Joi, 25 aprilie 2013, 16:12)

    denvarel [utilizator]

    Mie mi se pare absolut normala.
    Daca esti platit regeste si ti se da un statut inalt in societate doar pentru a judeca drept atunci cand calci stramb trebuie sa le pierzi pe toate. Imediat. E contractul pe care societatea il face cu "Judecatorul".

    In ce tara civilizata din lumea asta judecatorii demonstrati corupti mai au privilegii? In US pana si politistul isi pierde pensia daca este prins in ultima lui zi de lucru din cariera ca a luat 10$ mita, dar judecatorul.
  • +2 (6 voturi)    
    vezi sa nu, (Joi, 25 aprilie 2013, 16:26)

    danzigk [utilizator]

    o sa fie toti foarte fericiti si vor vota toti o astfel de lege.
  • +6 (6 voturi)    
    nu numai la magistrati (Joi, 25 aprilie 2013, 16:34)

    ‐utilizator- [utilizator]

    ci la oricare cetatean ar trebui extinsa prevederea asta.
    orice persoana care a fost condamnata pentru fapte de coruptie ar trebui sa nu mai primeasca sporuri gen pensii speciale( adica sa fie extinsa la toti cei care primesc pensii speciale, nu numai la magistrati).sunt exemple destule.

    peste ceea ce propune doamna Macovei ar trebui ca orice magistrat sa se supuna unui cod deontologic ( profesional) la care sa fie obligat sa adere fara comentarii ( ca in alte tari unde daca ai gresit zbori imediat ) iar coruptii din magistratura sa fie pedepsiti si prin confiscarea bunurilor pentru care nu pot dovedi ca sunt obtinute pe cai legale.
  • -10 (10 voturi)    
    s-a trezit! (Joi, 25 aprilie 2013, 16:50)

    antitot [utilizator]

    Bai nene te asteapta pensia pe acasa .
    Manifestari de baba care se da pustoaica.
    • +4 (4 voturi)    
      La subiect... (Joi, 25 aprilie 2013, 17:02)

      Sani [utilizator] i-a raspuns lui antitot

      ...daca se poate.

      De injurat stiu toti USL-amii.
    • +8 (8 voturi)    
      Care esti mah? (Joi, 25 aprilie 2013, 17:15)

      c_o_d [utilizator] i-a raspuns lui antitot

      Costiniu, Nastase, Voicu, Ilici. Ti-ai dracu de socialisti ordinari. Dati la prostime o galeata goala si luati 16000 lei/luna pt furaciune pe fata. D-aia cred ca Dumnezeu e plecat in vacanta :( Dar si cand s-o intoarce baieti ...
    • +5 (5 voturi)    
      ? (Joi, 25 aprilie 2013, 18:32)

      cotora [utilizator] i-a raspuns lui antitot

      sustii hotii si coruptii ! sau esti unul din ei ?
  • +4 (4 voturi)    
    Aveti toata sustinerea mea (Joi, 25 aprilie 2013, 17:06)

    seek4fun [utilizator]

    Pai daca "alesii" nu vor sa aplice astfel de masuri, putem incepe printr-un protest in fata Parlamentului. Sa iasa acesti IMPOSTORI, unul cate unul din sedintele camerelor, sa dea ochii cu oamenii si sa isi explice deciziile. Ca pentru noi fac legile, nu pentru ei! Zi de zi, pana le intra bine in cap! Presiune sociala domnilor si sustinere pentru o justitie independenta care sa mature pe jos cu toti cei vinovati!
  • +4 (4 voturi)    
    De acord (Joi, 25 aprilie 2013, 18:09)

    Fanfan la tulipe [utilizator]

    Insa cine vrea sa adopte asa ceva???Parlamentarii care au intre ei condamnati???Aia sunt vai steaua lor, nici nu stiu pe ce lume sunt...Interesul lor si atat, restul nu-i intereseaza. Niste larve...
  • +4 (4 voturi)    
    Jonglerii din justitie pensionari de lux !!! (Joi, 25 aprilie 2013, 18:10)

    andreesanu [utilizator]

    Dupa mizeriile la care asistam neputinciosi,dupa manipularile legilor dupa bunul plac si-n folosul celor certati cu legea azi asistam si la sfidarea celor care cu credinta cu truda au slujit statul roman ,iar ca rasplata au citeva sute sau pina in 2000lei noi salarii or pensii.Fata in fata cu muritorii de rind cei care au jonglat cu legile cei care au devenit o casta sau transformat in cloaca ,si-au tras salarii care nu le viseaza muritorii de rind,iar pensiile sunt de cel putin 8 ori mai mari decit la un medic primar,sau profesor gradul 1,or inginer cu vechime de 35-40 ani.
    Ce-au facut acesti indivizi pentru societate ????????????,-au masluit legi,au manipulat in favoarea infractorilor ,au luat spaga iar rasplata este regeasca !!!!!!!!
    Unde traim ????pe planeta maimutelor !!!!!!!!,asta-i statul de drept ????,ce-i mai motiveaza pe cei care mai produc in tara asta ???,ce-i mai motiveaza pe :profesori,pe medici,pe ingineri,pe toti cei care stau la talpa tarii .
    Nu pentru a sustine anomaliile ,mocirla ,mizeria platim impozite taxe,nu contribuim la pensii nesimtite pentru cei care-s bat joc de noi si cin ies la pensie.
  • +1 (1 vot)    
    Majoritatea lui Ponta si Antonescu!!! (Vineri, 26 aprilie 2013, 17:56)

    gristero [utilizator]

    O minte ascutita,ordonata,idei de bun simt, argumente
    logice, stiinta de carte, iubire de tara, intransigenta,
    onestitate, este oferta generoasa a d-nei M.Macovei,
    dar pe care, foarte probabil, musuroiul de termite lenese,flamande si cu gandul doar la ros, numit
    (conventional) MAJORITATE PARLAMENTARA, o va
    respinge. Orice va fi, noi va respectam si va stimam!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by