Romania, raiul avocatilor condamnati penal. Cateva cazuri emblematice cu avocati condamnati definitiv, dar care pledeaza in continuare in instanta. Ce zice Baroul in cazul Florin Costiniu

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Miercuri, 24 aprilie 2013, 22:56 Dosare Anticoruptie


Florin Costiniu, scos in catusa din sediul DNA (2010)
Foto: Mediafax
Romania este tara in care un avocat condamnat definitiv pentru coruptie ramane in profesie si continua sa pledeze linistit in instanta. Din cauza unor prevederi legale neclare si permisive, dar si cu protectia colegilor avocati din conducerile Barourilor in mana carora sta "excluderea din profesie", avocatii dovediti corupti isi vad linistiti de treaba. Fostul judecator, actualul avocat Florin Costiniu - condamnat pentru coruptie in dosarul "Voicu" - a pledat fara probleme intr-un caz pe care, culmea, el insusi l-a stramutat pe vremea cand era inca magistrat.

Acum, dupa condamnarea definitiva pentru coruptie, Florin Costiniu va continua sa ramana in profesia de avocat cel putin pentru viitorul apropiat. Decizia privind viitorul profesiei sale de avocat sta in mana colegilor din conducerea Baroului, cei care pot trece cu vederea faptele de coruptie si "pe alte considerente" il pot pastra in avocatura.
  • Vezi mai jos cum avocatul Mircea Tiba din Oradea a fost condamnat pentru coruptie in 2010, dar a fost pastrat de Barou in profesie si pledeaza in instanta chiar si in prezent
  • Un important si cunoscut avocat - Doru Bostina - condamnat defintiv in 2012 pentru fals si uz de fals a fost pastrat in avocatura de conducerea Baroului si pledeaza nelinistit si in prezent
  • Avocatul Catalin Vasilateanu, sotul unei judecatoare de la Tribunalul Bucuresti - condamnat in februarie 2013 la inchisoare cu executare - inca e pastrat in tabloul avocatilor ca "avocat definitiv"


  • Fostul judecator de la Curtea Suprema, in prezent avocat in cadrul Baroului Bucuresti, Florin Costiniu a fost condamnat definitiv, in cazul "Voicu", la patru ani de inchisoare cu suspendare pentru fapte de coruptie. Inainte de decizia definitiva, Costiniu fusese condamnat si in prima instanta, insa acest lucru nu l-a oprit ca avocat sa pledeze intr-un caz in care, culmea, tot el daduse o decizie pe vremea cand era inca judecator (inainte de trimiterea in judecata in cazul Voicu).

Florin Costiniu, condamnat definitiv pentru coruptie - cu pensie de magistrat de 16.000 de lei si in continuare avocat

Pe scurt, in momentul cand s-a declansat actiunea penala din dosarul Voicu pe numele sau, judecatorul Florin Costiniu s-a pensionat din magistratura cu o pensie lunara de 16.000 de lei si s-a facut avocat.

Apoi, chiar daca a fost condamnat pentru coruptie in prima instanta, Costiniu a continuat sa pledeze ca avocat, iar acum, dupa condamnarea definitiva si irevocabila pentru coruptie, Costiniu va continua sa ramana in profesia de avocat cel putin pentru viitorul apropiat.

Situatia avocatului fost-judecator Florin Costiniu a ridicat si a adus in actualitate o problema serioasa a sistemului: avocati condamnati penal care, pe baza unor prevederi legale neclare si permisive, dar si cu protectia colegilor avocati din conducerile Barourilor, raman in profesie si pledeaza mai departe fara probleme in instanta.

Costiniu a fost gasit vinovat pentru complicitate la trafic de influenta si condamnat definitiv la patru ani de inchisoare cu suspendare. Inainte de aceasta sentinta, Costiniu fusese condamnat la fel si in prima instanta, insa acest lucru nu l-a impiedicat sa pledeze mai departe in instanta.

  • Apar doua intrebari: de ce nu a fost suspendat din functie Costiniu dupa condamnarea din prima instanta si ce se intampla in continuare cu profesia sa de avocat dupa condamnarea definitiva pentru coruptie?

Legea neclara, "chichita avocateasca" si ajutorul colegilor din conducerea Baroului = scaparea avocatilor condamnati penal

Legile si normele care guverneaza profesia de avocat au prevederi pentru astfel de situatii - suspendare sau excludere din profesie, insa diavolul sta in detalii. Textul nu este suficient de clar si lasa la latitudinea avocatilor din conducerea Baroului sa aprecieze soarta unui coleg avocat din barou.

Legea avocaturii, legea 51/1995, precum si statutul avocatului spune despre calitatea de avocat ca inceteaza in cazul unei infractiuni sau fapte penale ce il face pe avocat "nedemn de functie".

Potrivit aceleiasi legi, (art. 14) "Este nedemn de a fi avocat: (...) a) cel condamnat definitiv prin hotarare judecatoreasca la pedeapsa cu inchisoare pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei". (n.r. sublinierea apartine redactiei).

La fel si in cazul suspendarii, statutul avocatului vorbeste despre posibilitatea suspendarii din profesie. Se spune ca Baroul "poate" suspenda avocatul condamnat pentru "infractiuni de natura sa atinga prestigiul profesiei"

Cu toate acestea, in lege nu este definita expresia de "prestigiu al profesiei" si nici nu se explica ce inseamna o fapta "de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei". Astfel, aceasta prevedere ramane la interpretarea Consiliului Baroului din care avocatul face parte.

Acest Consiliu este cel care, practic, decide daca suspenda si/sau exclude din profesie un avocat. Mai exact, avocatii din Consiliul Baroului apreciaza daca faptele pentru care s-a dat condamnarea aduc "atingere prestigiului profesiei" si tot acesti avocati decid daca avocatul condamnat, avocat din randurile aceluiasi Barou, este exclus din profesie.

In practica, aceste aprecieri de obicei ajung sa trateze mai multe aspecte (ce nu tin neaparat de faptele pentru care avocatul este condamnat) si nu se rezuma doar la a lua act de faptul ca avocatul in cauza este condamnat definitiv, mai ales pentru fapte de coruptie.

Cu alte cuvinte, Consiliul poate considera ca faptele pentru care un avocat a fost condamnat, indiferent daca sunt de coruptie sau nu, nu aduc atingere prestigiului profesiei si mentine avocatul in profesie, liber sa pledeze mai departe in instanta, desi condamnat penal.

Ce se intampla in continuare cu profesia avocatului Costiniu?

Decanul Baroului Bucuresti, cel mai mare barou de avocati din tara, a explicat pentru HotNews.ro ce urmeaza sa se intample in cazul avocatului fost-judecator condamnat Florin Costiniu si cum decide Consiliul Baroului cine este exclus din magistratura sau nu.

"Deocamdata nu am primit din partea instantei hotararea definitiva. Numai dupa redactarea motivelor care au condus la condamnarea sa putem sa ne pronuntam. Consiliul Baroului Bucuresti va analiza daca condamnarea sa afecteaza sau nu profesia de avocat - actiunile pentru care a fost condamnat. Daca se constata ca aceste actiuni afecteaza profesia de avocat se poate proceda la excluderea din profesia de avocat. Sau poate sa aiba si alta solutie, de mentinere in corpul avocatilor daca se confirma ipoteza ca actiunile sale nu au afectat profesia de avocat", a explicat Ilie Iordachescu.

"Pe ce criterii se judeca... In ipoteza in care se constata ca infractiunile au fost exercitate in timpul unei prestatii avocatiale, atunci in mod inevitabil se analizeaza in ce masura a fost afectata profesia de avocat. Al doilea criteriu, daca infractiunea este de coruptie - in ce masura a afectat profesia. Aceste aspecte sunt analizate de catre Consiliu, dar numai in baza considerentelor din hotararea instantei", a mai spus Iordachescu.

Cum apreciaza Baroul soarta profesiei unui coleg condamnat penal: "Avocatul poate explica in fata consiliului referitor la infractiunea pentru care a fost condamnat"

Ilie Iordachescu, decanul Baroului Bucuresti
Foto: Agerpres
HotNews.ro i-a cerut decanului Baroului Bucuresti sa explice ce inseamna "prestigiul profesiei", termenul vag si nedefinit din lege, si sa aprecieze daca o infractiune de coruptie este sau nu de natura sa afecteze acest prestigiu.

"Prestigiul profesiei poate fi afectat tocmai prin infractiunile savarsite. In cazul de fata, domnul Costiniu a fost condamnat pentru infractiuni de coruptie, deci poate sa afecteze prestigiul profesiei. O infractiune de coruptie afecteaza prestigiul profesiei. De regula infractiunile de coruptie constatate de catre instante prin hotarari definitive afecteaza prestigiul profesiei", este de parare Ilie Iordachescu.

Decanul Baroului Bucuresti sustine totusi ca orice decizie se "raporteaza la hotararea instantei" si ca exista posibilitatea convocarii "avocatului pentru a explica in fata Consiliului referitor la infractiunea pentru care a fost condamnat.

Poate fi pastrat un avocat in profesie, desi a fost condamnat pentru fapte de coruptie?

"Da. Sunt luate in analiza si alte considerente. Daca de exemplu a avut reclamatii, daca se face vinovat de vreo abatere disciplinare. Sunt luate in considerare multe aspecte. Noi avem si comisie de disciplina care analizeaza diverse reclamatii si, in cadrul dosarului profesional, sunt aspecte si inscrisuri referitoare la sanctiuni disciplinare", a declarat decanul ilie Iordachescu.

De ce nu a fost suspendat din functie avocatul Costiniu dupa prima sentinta in care a fost condamnat pentru coruptie?

In ceea ce priveste situatia lui Florin Costiniu inainte de condamnarea definitiva de luni si de ce nu a fost suspendat din functie desi fusese condamnat in prima instanta, decanul Baroului Bucuresti a explicat ca o astfel de masura nu a fost luata niciodata in cazul avocatilor din Barou si ca, pentru a nu discrimina, nu s-a luat nici in cazul lui Costiniu.

"Domnul Costiniu nu a fost suspendat pentru ca, in mod constant, Consiliul Baroului Bucuresti a apreciat ca fiecare avocat cercetat beneficiaza de prezumtia de nevinovatie pana la ramanerea definitva a hotararii. In cazul de fata, tinand cont ca Baroul, nici in precedentele cazuri nu a procedat la suspendarea altor avocati, s-a luat in considerare principiul nevinovatiei. Sa nu exista o discriminare intre alti avocati care nu au fost suspendati. Textul de lege nu obliga Consiliul Baroului la suspendare, ci ii ofera o posibilitate. Scrie ca "poate". Pana acum, in timpul urmaririi penale si a judecarii, niciun avocat al Baroului Bucuresti nu a fost suspendat vreaodata din functie", a explicat Iordachescu.

Cati avocati au fost exclusi, totusi, din profesie ca urmare a deciziilor definitive din instanta?

"De-a lungul timpului au fost exclusi, zic eu, destui avocati in conditiile in care s-a constatat de catre Consiliul ca a fost afectata imaginea profesiei de avocat. Nu am numar in momentul de fata sa va dau. Sunt exclusi, sa stiti. Cazul cel mai recent este acum doua saptamani, cu un avocat - Sever Teodorescu - care a fost exclus. El a fost condamnat la patru ani cu detentie", a declarat Iordachescu.

Cu toate acestea, exista cazuri - unele celebre - in care avocati din Baroul Bucuresti au ramas in profesie (ca urmare a deciziei Baroului), desi au fost condamnati penal, iar unii chiar profeseaza fara probleme.

Cazul celebrului avocat Bostina - condamnat penal in 2012, pastrat in profesie de conducerea Baroului

Avocatul Doru Bostina
Foto: dorubostina.ro
Unul dintre cele mai rasunatoare cazuri este cel al avocatului Doru Bostina, condamnat definitiv la inceputul anului 2012 la 3 luni de inchisoare cu suspendare si termen de incercare de 2 ani si 3 luni pentru fals in inscrisuri si uz de fals. Cu toate acestea, Baroul Bucuresti a decis sa-l pastreze in profesie pe avocatul Bostina.

"Acest caz se afla in momentul de fata pe rolul Consiliului UNBR. Exista o contestatie formulata de catre presedintele UNBR (n.r. avocatul Gheorghe Florea) impotriva hotararii pronuntate de Consiliul Baroului Bucuresti care a decis, dupa cate imi aduc eu aminte, mentinerea domnului Bostina pe tabloul avocatilor. A existat contestatia si aceasta se afla acum pe rolul Consiliului UNBR. Pana se solutioneaza contestatia, domnul Bostina ramane in continuare avocat", a explicat decanul Baroului Bucuresti, Ilie Iordachescu.

Avocat condamnat la inchisoare cu executare, inca "avocat definitiv" pe tabloul Baroului: "Instanta nu a trimis inca hotararea. Consiliul poate decide si mentinerea in profesie, nu neaparat excluderea"

O alta situatie asemanatoare are in prim plan un avocat condamnat la inchisoare cu executare, sotul unei judecatoare de la Tribunalul Bucuresti, dar care si in prezent figureaza ca avocat definitiv in Tabloul Avocatilor din Baroul Bucuresti.

Astfel, avocatul Catalin Vasilateanu a fost condamnat in februarie 2013 la 3 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta - o infractiune de coruptie care, dupa cum a apreciat decanul Baroului Bucuresti, afecteaza "prestigiul profesiei". Cu toate acestea, avocatul Catalin Vasilateanu inca figureaza ca avocat definitiv.

"In mod sigur instanta nu a trimis hotararea pentru a fi luata in discutie de catre Consiliu. Consiliul, in momentul in care primeste o asemenea instiintare, obligatoriu ia in discutie la prima sedinta de judecata. Dar Consiliul poate decide si mentinerea in profesie, nu neaparat excluderea", a declarat decanul Baroului Bucuresti, avocatul Ilie Iordachescu.

Avocat din Oradea, condamnat pentru coruptie in martie 2010, pledeaza in prezent dupa ce a fost pastrat de Barou in profesie


Cazuri de avocati condamnati penal nu sunt doar la Baroul Bucuresti, ci peste tot in tara. Un caz exemplar este cel al unui avocat din Oradea - condamnat definitiv la 4 ani de inchisoare cu suspendare pentru trafic de influenta, in continuare avocat pledant in cadrul Baroului Bihor.

Avocatul Mircea Tiba
Foto: ebihoreanul.ro
In martie 2010, avocatul Mircea Tiba din Oradea era condamnat definitiv la 4 ani de inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta. La acel moment, potrivit presei locale, se discuta posibilitatea excluderii sale din profesie, insa in prezent, la peste 3 ani de la momentul condamnarii, Mircea Tiba este in continuarea avocat pledant.

Contactat de HotNews.ro, Mircea Tiba a confirmat ca este in continuare avocat si ca in 2010 Consiliul Baroului Bihor a decis sa-l pastreze in profesie, cu tot cu condamnarea sa pentru coruptie.

"In cazul meu asa s-a decis prin hotararea Baroului. Exista o dispozitie care impune ca Baroul sa analizeaza daca prin decizia instantei nu se dispune interdictia de a profesa. Instanta nu a dat o interdictie de a profesa. Baroul a decis ca nu se impune excluderea profesiei", a spus Tiba.

Baroul a apreciat ca nu se impune excluderea din avocatura, desi a fost condamnat pentru fapte de coruptie


Decanul Baroului Bihor, avocatul Cristian Domocos, a explicat pentru HotNews.ro ca s-a luat decizia de pastrarea a avocatului Tiba in profesie desi a fost condamnat pentru coruptie pentru ca a fost analizata "situatia in ansamblu"

"Dilema pe care a avut-o atunci Consiliul, la momentul respectiv, era daca doar ia act si dispune evacuarea (n.r. din profesie) sau poate aprecia in ce conditii condamnarea este sau nu de natura de a justifica excluderea avocatului respectiv. Consiliul a analizat si a apreciat ca nu se impune excluderea din avocatura", a declarat pentru HotNews.ro Cristian Domocos.

Intrebat daca infractiunea de coruptie nu este una de natura sa atraga dupa sine si excluderea din profesie, decanul Baroului Bihor a precizat ca doar Consiliul decide prin vot si a aratat cu degetul spre instanta de judecata care putea dicta - pe langa anii de inchisoare - si interdictia de a profesa, lucru pe care nu l-a facut insa.

Cum ajunge "Situatia de ansamblu" sa cantareasca mai mult decat fapta de coruptie

"Consiliul este cel care apreciaza", sustine Domocos, decanul Baroului Bihor. "Eu, ca decan, nu pot spune, ar insemna sa ma antepronunt. Doar Consiliul decide si o face in baza votului. Cand Consiliul analizeaza situatia unui avocat, analizeaza situatia de ansamblu, nu doar raportat la hotararea de condamnare. La momentul acela, acel Consiliu a apreciat ca nu se impune excluderea din avocatura", a precizat Domocos.

Ce inseamna situatia de ansamblu? "Trebuie sa ai in vedere cariera acelui avocat, comportamentul lui, modul in care e privit intre colegi. Sunt o serie de factori. pana la urma discutam de un om, nu de o ecuatia matematica", sustine decanul Baroului Bihor.

"Este dreptul Consiliului sa aprecieze. Daca instanta penala ar fi considerat ca nu s-ar mai fi impus sa profeseze, insasi instanta prin decizia din condamnare putea sa interzica avocatului in cauza sa profeseze pe un anumit numar de ani, dar nu a facut-o. Asta inseamna ca a lasat la latitudinea Consiliului", a mai spus Domocos precizand ca "in cadrul Baroului Bihor, cazul domnului Tiba a fost singurul de acest caz".

Zeci de avocati sunt urmariti penal sau trimisi in judecata de catre DNA in fiecare an. Spre deosebire de magistrati, ei nu sunt suspendati din functie si profeseaza linistiti

In lumea avocatilor scandalurile penale nu se leaga numai de condamnari - fie ele doar si in prima instanta. In fiecare an, zeci de avocati sunt urmariti penal sau trimisi in judecata de catre Directia Nationala Anticoruptie si cu toate acestea, ei continua sa profeseze linistiti.

Spre deosebire, magistratii sunt suspendati din functie imediat ce s-a pus in miscare actiunea penala impotriva lor - indiferent de ce acuzatii le sunt aduse sau ca au sau nu legatura cu profesia - iar la condamnarea definitiva ei sunt exclusi din magistratura.

Numai in 2013 - in doar 4 luni - DNA a trimis in judecata, a inceput urmarirea penala sau a arestat preventiv nu mai putin de 9 avocati (mai jos extrase din comunicatele DNA pe 2013):

- 18 ianuarie - ZAMFIRACHI ADRIAN RICHARTT, avocat suspendat la Baroul Bucuresti, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de complicitate la luare de mita. (trimis in jduecata pe 17 aprilie)

- 14 martie (in cazul celor doua judecatoare de la Tribunalul Bucuresti) - PETRE DANIEL COSTEL, avocat in Baroul Bucuresti, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni: complicitate la infractiunea de luare de mita; complicitate la infractiunea de cumparare a influentei; dare de mita / RADUCAN ILEANA ALINA, avocat in Baroul Dolj, in sarcina careia s-au retinut doua infractiuni de dare de mita

- 11 aprilie 2013 - cercetari penale fata de inculpatul CHIVARI HORIA IOAN, avocat in Baroul Bihor, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta.

- 11 aprilie 2013 - trimiterea in judecata - ARDEIAS LIVIU, avocat in cadrul Baroului Teleorman, arestat preventiv in lipsa, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni: asociere in vederea savarsirii de infractiuni, inselaciune, cu consecinte deosebit de grave, tentativa la doua infractiuni de inselaciune, cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual prevazut in Legea contabilitatii / COCAINA MIHAI-ANDREI, avocat in cadrul Baroului Arges, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni: asociere in vederea savarsirii de infractiuni,  inselaciune cu consecinte deosebit de grave, tentativa la infractiunea de inselaciune, cu consecinte deosebit de grave

12 aprilie 2013 - trimiterea in judecata - PIPERNEA DAN CALIN, executor judecatoresc la data faptelor, in prezent, avocat in cadrul Baroului Iasi, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni: abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave, doua infractiuni de fals intelectual, in legatura directa cu o infractiune asimilata celor de coruptie, instigare la fals intelectual, in legatura directa cu o infractiune asimilata celor de coruptie, doua infractiuni de spalare de bani, in legatura directa cu o infractiune asimilata celor de coruptie

14 aprilie 2013 - PETRE DANIEL-COSTEL, avocat in Baroul Bucuresti, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta in forma continuata (doua acte materiale)

17 aprilie 2013 - acte de urmarire penala fata de PASCU MIHAI-CLAUDIU, avocat la Baroul Dolj, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de trafic de influenta si complicitate la luare de mita.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























20691 vizualizari

  • +26 (26 voturi)    
    e clar, sint suspendati cei fara pile (Miercuri, 24 aprilie 2013, 23:08)

    Maniu [utilizator]

    p'orma, cine e "consiliul"? cum e in alte tari? ce pensie are tovarasul costiniu?
  • +26 (28 voturi)    
    tara lu papura voda - curat murdar (Miercuri, 24 aprilie 2013, 23:31)

    rakleta [utilizator]

    Pai cum sa prosperi atat timp cat viermii sunt sus ?
    Nu se poate. Ultimul sa stinga lumina.
  • +34 (34 voturi)    
    voua va e rusine de tara in care traiti ? (Miercuri, 24 aprilie 2013, 23:49)

    pewpew [utilizator]

    Ironic, daca ai dosar penal nute poti angaja ca vanzator la un supermarket in schimb e ok sa fii avocat.

    LOL
    • +15 (19 voturi)    
      E logic nu ironic! (Joi, 25 aprilie 2013, 9:12)

      Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui pewpew

      Nimeni nu angajeaza un hot ca sa-i vanda bunurile. In schimb cine are probleme in justitie prefera sa angajeze un avocat hot, ca-i de aceiasi parte cu el.
  • +19 (25 voturi)    
    tara hotilor (Miercuri, 24 aprilie 2013, 23:53)

    DHondt [utilizator]

    In guvernaea USL ,Romania este condusa de hoti la drumul mare si pe deasupra, au pensii matusalemice, cu toate ca sunt penali si o sotie membra a unui sindicat infractional organizat organizeza lovituri de stat in justitie si dupa mazilirea lui amaratului Danilet ,incearca si mazilirea lui Morar,numai ca acesta le pregateste o surpriza mare???Cine sapa groapa justitiei s-ar putea sa cada definitiv in ea?
    • +7 (11 voturi)    
      Cred ca aceasta expresie a surprins esenta (Joi, 25 aprilie 2013, 9:13)

      inganduratul [utilizator] i-a raspuns lui DHondt

      Mai frumos si mai inteligent nu se poate spune
      AMR = Sindicat Infractional Organizat. Expresia asta va fi pecetea si untr-un sfarsit moartea AMR!
      In concluzie, avem:
      USL = GIO si AMR = SIO
    • 0 (4 voturi)    
      Daca cinstitii (Joi, 25 aprilie 2013, 10:56)

      Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui DHondt

      ii cauta in coarne pe hoti, in loc sa-i depaseasca prin munca, bineinteles ca hotii sunt in prim plan.
      • +1 (3 voturi)    
        Tu gandesti inainte de a vorbi (posta)?? (Joi, 25 aprilie 2013, 22:52)

        LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

        OK, sa zicem ca tu esti cinstit. In cat timp poti castiga 5 milioane de lei? Chiar la un salar peste medie, iti trebuie cam multi ani. Nu crezi ca e mai usor daca furi? Asa ca las-o moale cu depasirea prin munca cinstita... Cu cautatul in coarne insa cam asa e... Nu vezi cum sunt votati toti penalii, de parca nu ar mai exista oameni cinstiti in Romania.
        • +2 (2 voturi)    
          pentru LiviuX (Duminică, 28 aprilie 2013, 20:05)

          adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

          Mai sunt oameni cinstiti in Romania. Dar nu sunt pusi pe liste , ca sa fie votati. Pe liste sunt pusi cei care dau peste 100.000.000 lei ( vechi )
          la partid. Chipurile pentru campanie electorala. De unde ii iau ?
          Chiar daca sunt ultra -cinstiti si ii scot din banca , dupa ce sunt alesi nu ar dorii sa-si recupereze banii dati ca sa fie pe lista ? Si cum fac ca sa-si recupereze cat mai repede aceasta suma ?
          Ai raspuns singur.
  • +24 (24 voturi)    
    Pina cind sistemul juridic nu se schimba radical (Joi, 25 aprilie 2013, 0:07)

    linarel [utilizator]

    Acestui asa zis judecator trebuia sa i se retraga dreptul de a profesa in domeniul juridic din momentul in care a fost condamnat chiar si cu executare . Ce-i asa de greu ? Pai daca nu se vrea e imposibil

    Situatia din RO va ramane neschimbata si peste100 de ani . De ce ? Pt ca celor din sistemul juridic le convine sa fie in ape tulburi fara ca regulile si legile sa se respecte , le convine sa aiba legi subrede facute de oameni cu 2 clase – in parlament- ca trenul fara pregatire si care modifica legile dupa bunul plac incit pt a citi o lege trebuie sa faci slalom prin nspe modificari pina cind nimeni nu mai intelege nimic .

    Un sistem care incurajeaza incompetenta, coruptia – citi av din barourile din RO sint cu adevarat competenti ?? cca 10% restul isi bat joc de clientii implicit de ei- .
    Nimeni nu reactioneaza pt ca toti sint implicati . Aceeasi situatie este in asoc magistratilor – procurori sau judecatori .

    Pai cum sa-si scoata ochii un avocat la altul cind ei sint de fapt colegi de barou ? Cum reprezinta corect un client cind acel avocat dupa o sedinta de tribunal se intilneste la o cafea cu avocatul partii adverse si discuta – stiu ei ce - !!! INCREDIBIL Deontologie profesionala ZERO.

    Si lor li se pare normal , mie cel putin NU . Am importat de la francezi sistemul juridic si politicienii l-au " perfectionat" incit a devenit o piatra de moara la gitul RO .

    Cine crede ca isi gaseste dreptatea in instantele din RO habar nu are cit se inseala, citi nervi si bani cheltuie .
    • +10 (12 voturi)    
      pestele de la cap se "ponta" (Joi, 25 aprilie 2013, 0:51)

      roman diaspora [utilizator] i-a raspuns lui linarel

      pai... daca plagiatorul " suprem " nu-si recunoaste vina, cum sa si-o recunoasca un avocat-procuror-judecator? e normal ca ei sunt "infailibili", noi, ceilalti suntem cei strambi, ei sunt "drepti" cu totii. ar fi cazul ca tinerii avocati-procurori-judecatori sa inceapa un protest masiv pentru asanarea justitiei, iar d-l ponta sa-i sustina asa cum i-a sustinut pe bombonel si pe nicolescu &co. dar poate se gaseste un binevoitor pe la brüssel si ne mai face o scrisorica cu puncte...
      • +14 (14 voturi)    
        Am mai zis-o si o repet (Joi, 25 aprilie 2013, 8:30)

        linarel [utilizator] i-a raspuns lui roman diaspora

        Este o vina sistemica si nu poate fi schimbata decit de cineva din afara sistemului chiar daca se calca pe oricine din sistem . Acest sistem trebuie ori reformat adinc ori inlocuit . Cine nu poate face fata cerintelor sa plece
        Si asta pleaca incepind cu sistemul de invatamint .

        La terminarea facultatii de drept din oricare stat esti obligat sa cunosti legea - nu exista exceptii - , ori Necunoasterea legii nu insemna nerespectarea ei iar acei indivizi din barou NU vor sa aplice legea --in litera si SPIRITUL ei --. In comportamentul unui judecator nu trebuie sa existe abateri incepind cu cele morale , de bun simt .

        Consider ca Decanii acelor barouri sint complici cu cei in cauza si ar trebui exclusi si ei din barou pentru neglijenta in serviciu daca nu pt complicitate .

        Cu-i nu-i place ordinea si disciplina nu sta cu gunoiul pe masa -indiferent de nume -, ori acest gunoi deja emana un miros pestilential .

        Iar pentru cetatenii simpli este si o jignire, o palma pt ca dupa ce furi , statul te mai si plateste gras , asta-i culmea numai in RO se poate ....... PINA CIND????
    • +1 (7 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Joi, 25 aprilie 2013, 3:16)

      [anonim] i-a raspuns lui linarel

      • +8 (8 voturi)    
        Daca vrei poti. La noi NU se vrea un sistem (Joi, 25 aprilie 2013, 10:30)

        linarel [utilizator] i-a raspuns lui

        juridic clar si corect in slujba cetatenilor si nu a infractorilor.

        Ia orice lege si inlocuieste cuvintul >poate< cu> trebuie< si vei vedea ce schimbare pozitiva va avea acea lege . Romanii au o vorba - unde-i lege nu-i tocmeala - .

        >>Poate << este cuvintul care nenoroceste orice lege transformind legea din obligatorie in facultativa .
        Te intreb de ce nu se scoate acest cuvint din legi??? pt ca le permite celor din sistem sa pescuiasca in ape tulburi .Si cine face legile ?=> tot cei din sistem .

        Asa au aparut Voicu , Costiniu, AMR- ul ... las lista deschisa ca mi se termina cerneala la tastatura .
    • +1 (1 vot)    
      sa vina francezii!!! (Joi, 25 aprilie 2013, 11:27)

      miha 89 [utilizator] i-a raspuns lui linarel

      Chiar daca se schimba sistemul, cu siguranta ca lucrurile vor sta la fel. Cel mai bine pentru noi ar fi sa vina strainii sa ne conduca. Dar nici atunci nu ar fi bine, ca ce `noi suntem prosti?, nu stim ce mai bine pentru tara noastra?`. Am vazut cu totii de ce sunt in stare...
  • +11 (11 voturi)    
    Justitia colcaie de viermi !!! (Joi, 25 aprilie 2013, 1:37)

    andreesanu [utilizator]

    Pina unde si pina cind tupeul ,nesimtirea merg mina in mina ???,de 23 de ani o rana deschisa nu se vindeca ,nu vrea sa se vindece ,este mereu infectata cu alte si alte mizerii. Indiferenta ,indolenta,nesimtirea au pus stapinire pe o parte a romanilor aceia care se cred o casta ce pot face din noi toti o lada de gunoi sau slugile lor.
    Pentru multi ,ceea ce traim astazi este un somn sau un film de groaza,in care se joaca cu nonsalanta si zimbete pe buze de multe ori libertatea,soarta unor oameni ,iar ei actorii acestui circ grotesc nu-si mai incap in piele.
    Atit de putini mai sunt cei care sunt credibili incit sandramaua s-a prabusit pe ei si-au ajuns tot victime.
    Mai este oare sansa sa se curete rana ???,mai sunt sanse sa vina o alta generatie care s-o scoata din mocirla ???.Daca pina mai ieri se spunea ca justitia e oarba ,acum sunt convins este si surda,doar asa se mai poate justifica lipsa de reactie.
    N-a fost un oarecare,dar cind a ajuns acolo jos sa fie tavalit cu haimanalele ,demitatea daca o mai ai te obliga sa te retragi,iar daca nu o faci inseamna ca esti intradevar robul banului ,esti si vinovat si nu mai ai ce cauta in sistem.
  • +15 (15 voturi)    
    pensia ? (Joi, 25 aprilie 2013, 8:00)

    rubini [utilizator]

    Nu faptul ca profeseaza ca avocat este problema.
    Atata timp cat un avocat apara un criminal , sau un violator cred ca moralitatea indoielnica face parte din schema postului.
    Problema fundamentala in cazul Costiniu este faptul ca desi a primit un salariu mare de la buget si o promisiune de pensie mai mult decat generoasa tocmai pentru a nu se lasa corupt ,el primeste acea pensie desi a fost condamnat definitiv tocmai pentruacte de coruptie.
    Ar fi fost de bun simt ca statul sa ii reduca acea pensie la nivelul unei pensi cel mult medi intrucat judecatorul Costiniu nu si-a indeplinit atributiile corect prejudiciind societatea prin decizile pe care le-a luat in functie fiind.
    Ori tocmai societatea care a fost prejudiciata face eforturi pentru a-i platii acea pensie care ar trebui sa-i recompenseze numai pe judecatorii cinstiti,
    altfel coruptia in randul magistratilor putand sa infloreasca fara nici o problema.
  • +10 (10 voturi)    
    o tempora (Joi, 25 aprilie 2013, 8:06)

    mihaiionescu2 [utilizator]

    Dreptul penal are ca scop apararea sociala contra infractorilor, protejand astfel valorile sociale esentiale pentru comunitate. In conformitate cu acest scop, orice fapta incriminata de dreptul penal il situeaza pe faptuitor in opozitie cu valorile comunitatii. Rezulta nu exista nici o fapta incriminata de dreptul penal, savarsita din culpa sau din intentie, care sa aduca onoare profesiei de avocat. Acesta este singurul inteles care se poate da articolului 14 din Legea 51/1995, restul fiind niste afirmatii care nici ele nu aduc cinste profesiei mai sus amintite.
  • +12 (12 voturi)    
    justitia putregaiului (Joi, 25 aprilie 2013, 8:57)

    Wanga [utilizator]

    nu -i normal ca intr-o tara penala si judecatorii si avocati sa fie mina in mina cu hotii?
    de ce ar mai respecta plebea hotararile si sentintele acestor traficanti de acte de justitie si nu si-ar face propria dreptate! nici macar in staborul tiganilor nu se intimpla aceste magarii ca in "justitia" romaneasca! de aici porneste tot raul din societatea romaneasca!
    putregai pastrat si intretinut de puscariabilii sparlamentari!!!
  • +9 (9 voturi)    
    mafiile din justitia romaneasca! (Joi, 25 aprilie 2013, 9:06)

    Wanga [utilizator]

    avocati corupti, judecatori corupti si santajabili, legi date in interesul potentilor zilei si al clientelei de partid,justitie cumparata la kilogram de cei cu bani furati din gura plebei, procese jdecate pe chichite procedurale si nu pe probatorii clare...
    unde ai juns Romanie si ce parere aveti romani de actul de justitie?
    daca un amarat fura o piine este condamnat imediat, daca un ciocoi nou ciordeste milioane scapa basma curata datorita acestor javre ce sufoca tot actul de justitie..
    javrele ne rad in nas arogante si agramate iar noi stam impasibili si inconstienti si le suportam badaraniile si arogantele!
  • +5 (5 voturi)    
    intrebare (Joi, 25 aprilie 2013, 9:54)

    marius87 [utilizator]

    cum scapam de ei ? nu se poate modifica legea aia cumva ? condamnat pt coruptie, cu sau fara executare, adio din barou, adio pensie de stat ? stiu ei americanii ce stiu nu ? se mai risca multi sa piarda munca de o viata pt 100k eur cand ei iau din pensie suma asta intr-un an ? O initiativa civica pe tema asta nu avem si noi ?
  • +3 (3 voturi)    
    prezumtia de nevinovatie (Joi, 25 aprilie 2013, 10:32)

    jackalphonse [utilizator]

    cine poate aplica mai temeinic prezumtia de nevinovatie? a? pai tot un infractor! unul care este si avocat. in plus, pentru o asa calitate rara trebuie si remunerat corespunzator. dom'le asta da sistem judiciar. 9infractorii nu pot fi nedreptatiti in acest caz. cat despre victime....pai de ce se numesc victime? ca sa sufere. in paralel noi trebuie sa inghitim galusca cu austeritatesi repectarea sistemului.
  • +2 (4 voturi)    
    HN scrieti cevga si despre... (Joi, 25 aprilie 2013, 10:52)

    jackalphonse [utilizator]

    ....printii de toate culorile politice acuzati de ANI de conflict de interese, fals în declaratii si avere nejustificata. acei mesteri impreuna cu acesti avocati construiesc (a se citi darama) Romania de maine.
    • +1 (3 voturi)    
      sa dam si cateva nume (Joi, 25 aprilie 2013, 14:41)

      jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

      Stolojan, Iohannis, Nicuşor Constantinescu, Căncescu, Florin Popescu si Vanghelele
      nu conteaza culoarea politica, conteaza sa fii ""baiat despet"" dom'le.
  • +5 (5 voturi)    
    Costiniu asta(sotul Vioricai,presedinta-acum- (Joi, 25 aprilie 2013, 11:47)

    Gabi M [utilizator]

    de onoare a AMR) mananca cu sapte guri de-i mai trebuie inafara de pensia de 16000 lei ii mai trebuie si onorarii de avocat?Sunt curioasa cati bani din cei incasati ca urmare a faptelor de coruptie ii dau conducerilor barourilor de avocati?Altfel,i-ar exclude din barou pur si simplu.
  • +2 (2 voturi)    
    e o gluma (Joi, 25 aprilie 2013, 17:49)

    area51rmc [utilizator]

    Orice condamnare penala este un fapt de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei de avocat.
    Nu este vorba despre nici o chichita avocateasca.
    Legea cere doar ca fapta pentru care a fost condamnat avocatul sa fie savarsita cu intentie, adica avocatul sa-si fi dorit sa savarseasca fapta.

    Simpla existenta a unei condamnari penale pentru o fapta savarsita cu intentie este singura conditie necesara si suficienta pentru a exista starea de nedemnitate si pentru a fi retrasa calitatea de avocat.

    Desigur, unde sunt 3 juristi sunt cel putin 4 pareri ...

    Problema este urmatoarea: profesia de avocat este o profesie de refugiu. Aici se refugiaza militieni, procurori, judecatori, consilieri juridici, notari, executori judecatoresti, practicieni in insolventa, mediatori, ziaristi etc.
    Fiind o profesdie de refugiu, aici s-a creat un spatiu care permite ca o persoana aflata azi intr-o alta profesie decat cea de avocat sa isi asigure patrunderea in profesia de avocat atunci cand nu va mai dori sa ramana in profesia sa. De exemplu, unui judecator de azi nu-i va strica niciodata pastrarea unei relatii cordiale, prietenesti sau chiar de apropiere, iar uneori de inrudire, cu o persoana din profesia de avocat, asa incat, atunci cand va veni timpul, sa faca o trecere lesnicioasa catre profesia de avocat.
    Iar asta se intampla dintr-un singur considerent: statul comunist, iar apoi cel actual a divizat si a mentinut divizate profesiile juridice. Inainte de infiintarea asa ziselor colegii de avocati nu existau profesii de consilier juridic sau de procurori. Existau doar avocati, dintre care se recrutau si avocatii publici (care deserveau apararea intereselor publice). De asemenea, magistratii se recrutau dupa o perioada de experienta in profesia de avocat.
    Acest sistem a permis Romaniei interbelice sa dea juristi exceptionali - Titulescu, Teodoreanu, Micescu ca sa vorbim doar de nume foarte rezonante.
    De aceea dreptul romanesc din perioada interbelica a avut o structura constanta, pr
  • +1 (1 vot)    
    e o gluma II (Joi, 25 aprilie 2013, 18:00)

    area51rmc [utilizator]

    De aceea dreptul romanesc din perioada interbelica a avut o structura constanta, previzibila si clara, iar acest lucru a pemis ca statul roman sa aiba relatii sociale bine definite si strans consolidate.

    Dupa 1948, avocatura a fost considerata profesie burgheza si membrii ei au fost marginalizati sau supusi unei alegeri extrem de urate: ori se inscriau in nou infiintatele colegii de avocati si isi exercitau profesia in limitele impuse de regimul comunist ori ajungeau in diverse locuri unde aveau sa incerce munca clasei proletare.
    Nu multi avocati au putut trece peste gandul ca nu vor mai avea un statut social daca nu vor imbratisa dorintele regimului comunist, astfel ca din acel moment profesia de avocat a devenit o profesie de compromisuri.
    In 1945 s-a dat o decizie de numire a acuzatorilor publici, indivizi care urmau sa se ocupe de anchetarea elitei romanesti interbelice si de tragerea ei la raspundere penala prin mijlocirea tribunalelor poporului.
    Dintre cei 15 acuzatori publici, 9 au fost avocati.
    Deci, compromisul a mers pana la crima.

    Acesta este fundamentul pe care s-a construit un eficace sistem de relatii in interiorul profesiilor juridice, care a permis ca astazi sa avem parte de asemenea anormalitati si acte de coruptie.
  • +2 (4 voturi)    
    Avocatii diavolului (Joi, 25 aprilie 2013, 18:06)

    Fanfan la tulipe [utilizator]

    Ce pretentii aveti de la avocati sa-i elimine pe cei condamnati cand aproape toti fac trafic de influenta, instiga clientii la comiterea de infractiuni, instiga anumite persoane la marturie mincinoasa in favoarea clientului, toate acestea, cica, pentru nobilul scop de a-si apara clientul( a se citi pentru bani, atat si nimic mai mult)... Mai ales cei din penal nu mai au nciciun fel de moralitate, comiterea infractiunilor de catre clienti o neaga pana-n panzele albe, chiar daca probele sunt zdrobitoare iar daca totusi recunosc o oarecare vinovatie, o bagatelizeaza, considerand ca sunt fapte marunte...Majoritatea dintre ei sunt atat de obisnuiti cu infractorii incat infractiunile grave sunt privite cu foarte mare ingaduinta.Iar relatiile de casta ii impiedica sa-i dea afara pe cei condamnati si sa-si faca curatenie in sistem.Nu uitati cati avocati sunt in parlament, ei fac legile, de multe ori in favoarea lor(a se vedea accesul in dosarele contra statului) sau ale clientilor infractori...Aceeasi situatie si la parlamentari, chiar mai grav, acolo condamnatii legifereaza...este incredibil dar adevarat! Pe de alta parte, cum este posibil ca un fost magistrat sa ia pensie speciala desi a fost condamnat pentru fapte de coruptie???Ar trebui sa beneficieze de pensie normala, pentru ca nu si-a indeplinit corespunzator atributiile de serviciu, nu a servit interesele justitiei ci ale sale personale...Iar pensia este incredibila, de 4 ori mai mare ca a unui magistrat de judecatorie in activitate!!! Societatea care a fost pagubita si pusa in pericol ii plateste pensie speciala acestui infractor, nu se poate asa ceva, legea trebuie schimbata!!!
  • +2 (4 voturi)    
    Avovatii si Costiniu (Joi, 25 aprilie 2013, 22:29)

    PBuzau [utilizator]

    Toti avocatii din Romania cer comision de succes.
    Domnul Costiniu a luat ciubuc de succes.
    Nu vad diferenta intre comisionul de succes si ciubucul de succes.. Sunt tot bani necontabilizati.
    Domnul Costiniu a luat pedeapsa de succes. 4 ani cu suspendare.
    Domnul Costiniu lua un salariu gras, ca sa faca dreptate in justitie. Cam de de 100 de ori mai mult decat salariul mediu pe economie.
    De ce acest ticalos batran a luat pedeapsa cu suspensdare. Pentru ca in loc de dreptate a impartit mita ? N-ar fi trebuit sa ia dublu decatr hotomanul principal Voicu ?
    Aceste comisioane de succes, ciubucuri de succes si pedepse de succes duc Romania la groapa.
    Gropari din toate instantele, uniti-va.

    pache
    • +1 (3 voturi)    
      Ar fi fost (Vineri, 26 aprilie 2013, 8:57)

      cobra1000 [utilizator] i-a raspuns lui PBuzau

      potrivit sa ia de 100 de ori mai mult decat Voicu !
  • +1 (3 voturi)    
    ....... (Sâmbătă, 27 aprilie 2013, 13:58)

    K.V [utilizator]

    ....unde esti tu Tepes Doamne
  • -1 (1 vot)    
    viermii mafioti fsn (Luni, 29 aprilie 2013, 12:17)

    bogdan29 [utilizator]

    despre Adrian Nastase de ce nu se spune in articol ca e in aceeasi situatie? chiar asa de bine a ingropat FSN urmele lui? e un alt vierme avocat protejat de fsn istii din CONSILIU BAROULUI BUC


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by