DNA solicita din nou Parlamentului European sa-i puna la dispozitie documente relevante pentru instrumentarea dosarului lui Adrian Severin

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 31 ianuarie 2013, 16:47 Dosare Anticoruptie


Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au trimis o scrisoare presedintelui Parlamentului European prin care au reiterat solicitarea de a le fi puse la dispozitie o serie de documente relevante pentru instrumentarea cauzei penale in care este anchetat europarlamentarul Adrian Severin.

Potrivit unui comunicat transmis joi de DNA, "la data de 30 ianuarie 2013, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au trimis o scrisoare presedintelui Parlamentului European prin care au reiterat solicitarea de a le fi puse la dispozitie o serie de documente relevante pentru instrumentarea cauzei penale mentionate. Solicitarea initiala a fost trimisa la data de 23 ianuarie 2012, dar a primit numai un raspuns partial. Ca urmare, la data de 25 septembrie 2012, DNA a trimis o noua scrisoare prin care a cerut Parlamentului European transmiterea anumitor documente in original si a unor informatii esentiale pentru solutionarea cauzei".

DNA aminteste ca in dosarul respectiv, fata de Adrian Severin, membru al Parlamentului European, se efectueaza acte de urmarire penala pentru infractiunile de luare de mita, trafic de influenta, extinse ulterior si infractiunea de "folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata".

In acelasi dosar se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte trei persoane, mai precizeaza DNA.


Istoricul cazului Severin

20 martie 2011 Publicatia britanica Sunday Times publica o investigatie in care arata ca Adrian Severin si alti doi europarlamentari au fost dispusi sa promoveze amendamente in PE contra unor sume de bani. Adrian Severin a reactionat dupa publicarea articolului si a sustinut ca nu a comis nici o incalcare a legislatiei europene. In aceeasi zi, PE anunta deschiderea unei anchete.

21 martie 2011
Procurorii anticoruptie au decis sa se sesizeze, din oficiu, privind posibila savarsire a unor fapte de coruptie de catre Severin. Liderul socialistilor europeni, Martin Schultz, ii cere demisia lui Adrian Severin din functia de europarlamentar. In aceeasi zi, Adrian Severin se autosuspenda din Biroul Permanent National (BPN) al PSD si se retrage din grupul socialistilor din PE, iar Agentia Nationala de Integritate dispune verificarea averii sale.

22 martie 2011 Hannes Swoboda, vicepresedintele grupului socialist din Parlamentul European, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca europarlamentarul Adrian Severin trebuie sa isi depuna mandatul. Presedintele PSD Victor Ponta ii cere lui Severin sa demisioneze din PE si din partid.

24 martie 2011 Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) a declansat o ancheta in cazul lui Adrian Severin. Europarlamentarul Adrian Severin a fost huiduit copios in sedinta Parlamentului European.

25 martie 2011 Presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, ii cere lui Adrian Severin sa demisioneze din functia de europarlamentar. Adrian Severin nu demisioneaza.

28 martie 2011 Adrian Severin demisioneaza din PSD cu cateva momente inainte ca partidul sa decida excluderea sa.

5 aprilie 2011 DNA ii cere ministrului Justitiei sa solicite PE ridicarea imunitatii lui Adrian Severin. Ministerul Justitiei trimite in aceeasi zi solicitarea catre PE.

23 iunie 2011 Parlamentul European a decis ridicarea imunitatii eurodeputatului roman Adrian Severin.

22 iulie 2011 DNA anunta oficial ca Adrian Severin este urmarit penal pentru luare de mita si trafic de influenta.

27 iulie 2011
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au solicitat autoritatilor judiciare competente din Belgia si Franta, prin comisii rogatorii, efectuarea unor acte procesual penale necesare instrumentarii cazului europarlamentarului Adrian Severin.

16 iulie 2012 Procurorii DNA au extins cercetarile fata de Adrian Severin in dosarul in care se efectueaza acte de urmarile penala pentru infractiunile de luare de mita si trafic de influenta si au inceput, fata de acesta, urmarirea penala pentru o noua infractiune si anume "folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata".

DNA sustine ca, prin documentele si declaratiile false, Severin "a inlesnit unor persoane apropiate obtinerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European".

Citeste si:






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1098 vizualizari

  • +6 (6 voturi)    
    Disjungere (Joi, 31 ianuarie 2013, 17:13)

    Daniels22026 [utilizator]

    De ce nu disjunge DNA-ul cauzele din dosarul Adrian Severin?

    Una bucata sigura pentru condamnare este chitanta, elaborata, tiparita si semnata de Severin cu minuta lui. A scris liber ca percepe vreo 12000 de euro pentru lobby in Parlamentul European. Bun! Citi ani de bulau se cuvin pentru timpenia asta?!

    Mai departe, ... ce urmeaza? Sifonarile masive de fonduri europene. Foarte bine! Pina dati de capetele itelor, de ce nu-l bagam la bulau pentru chitanta?!
    • +2 (2 voturi)    
      pai suntem in Romania (Joi, 31 ianuarie 2013, 17:52)

      Je__ [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

      Ce....unde ai vazut tu politicieni condamnati usor?
      Daca am fi Austria probabil jumatate din parlament era la bulau.
  • +1 (1 vot)    
    alt parlament..... (Joi, 31 ianuarie 2013, 17:21)

    translativus [utilizator]

    .....aceleasi metehne.
    Cand este in joc pilea unuia dintre ei, cu totii se coalizeaza.
    Acesta este sistemul politic parlamentar pretutindeni, o adunatura de severini, o baltoaca infecta !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by