VIDEO DNA a extins cercetarile in cazul lui Adrian Severin. Europarlamentarul este acuzat ca a obtinut bani europeni prin documente si declaratii false

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Luni, 16 iulie 2012, 15:11 Dosare Anticoruptie


Adrian Severin
Foto: Hotnews
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au extins cercetarile fata de Adrian Severin, membru al Parlamentului European, in dosarul in care se efectueaza acte de urmarile penala pentru infractiunile de luare de mita si trafic de influenta si au inceput, fata de acesta, urmarirea penala pentru o noua infractiune si anume "folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata", se arata intr-un comunicat al institutiei. 

  • DNA sustine ca, prin documentele si declaratiile false, Severin "a inlesnit unor persoane apropiate obtinerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European".

Potrivit DNA, "din Ordonanta de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat ca, in perioada 2007 - 2010, invinuitul Severin Adrian a folosit si a prezentat in Parlamentul European, documente, declaratii false ori inexacte, contrar reglementarilor legale (art. 43 din Normele de aplicare a Statutului deputatilor in Parlamentul European - Decizia Biroului din 19 mai 2008 si 09 iulie 2008)".

Procurorii sustin ca, in perioada 2007-2010, Severin a incheiat o serie de contracte de consultanta fictive cu sase firme romanesti. Astfel, Severin ar fi prejudicat bugetul PE cu peste 430.000 de euro.

"Documentele prezentate se refera la o serie de contracte de consultanta incheiate cu sase societati comerciale romanesti, infiintate anume cu scopul de a justifica prestari de servicii fictive, prin intermediul respectivelor contracte de consultanta. In felul acesta, invinuitul Severin Adrian a inlesnit unor persoane apropiate obtinerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European", potrivit sursei citate.

DNA mai anunta ca noile acuzatii i-au fost aduse la cunostinta lui Severin la data de 16 iulie si ca "inceperea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie".

Europarlamentarul Adrian Severin s-a prezentat luni la DNA, el refuzand sa faca declaratii la iesirea din sediul parchetului, informeaza Agerpres.

In 27 iulie 2011, DNA informa ca a solicitat autoritatilor judiciare competente din Belgia si Franta, prin comisii rogatorii, efectuarea unor acte procesual penale necesare instrumentarii dosarului in care europarlamentarul Adrian Severin este acuzat de luare de mita si trafic de influenta.

Pe 18 iulie 2011, Adrian Severin a fost pus sub invinuire de catre procurorii DNA in legatura cu publicarea, in luna martie, a unor materiale audio-video prezentate de publicatia britanica The Sunday Times.

In luna aprilie a anului trecut, DNA a trimis ministrului de atunci al Justitiei, Catalin Predoiu, solicitarea de ridicare a imunitatii parlamentare in cauza referitoare la Adrian Severin, in vederea transmiterii acestei solicitari presedintelui PE.

La sfarsitul lunii iunie, Parlamentul European a votat ridicarea imunitatii eurodeputatului Adrian Severin, implicat in cazul ''bani in schimbul amendamentelor'' relatat de publicatia The Sunday Times, mai noteaza Agerpres.

Eurodeputatul Adrian Severin si-a reafirmat in mai multe randuri nevinovatia cu privire la acuzatiile formulate de publicatia britanica The Sunday Times.



Istoricul cazului Severin

20 martie 2011 Publicatia britanica Sunday Times publica o investigatie in care arata ca Adrian Severin si alti doi europarlamentari au fost dispusi sa promoveze amendamente in PE contra unor sume de bani. Adrian Severin a reactionat dupa publicarea articolului si a sustinut ca nu a comis nici o incalcare a legislatiei europene. In aceeasi zi, PE anunta deschiderea unei anchete.

21 martie Procurorii anticoruptie au decis sa se sesizeze, din oficiu, privind posibila savarsire a unor fapte de coruptie de catre Severin. Liderul socialistilor europeni, Martin Schultz, ii cere demisia lui Adrian Severin din functia de europarlamentar. In aceeasi zi, Adrian Severin se autosuspenda din Biroul Permanent National (BPN) al PSD si se retrage din grupul socialistilor din PE, iar Agentia Nationala de Integritate dispune verificarea averii sale.

Pe 22 martie Hannes Swoboda, vicepresedintele grupului socialist din Parlamentul European, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca europarlamentarul Adrian Severin trebuie sa isi depuna mandatul. Presedintele PSD Victor Ponta ii cere lui Severin sa demisioneze din PE si din partid.

24 martie Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) a declansat o ancheta in cazul lui Adrian Severin. Europarlamentarul Adrian Severin a fost huiduit copios in sedinta Parlamentului European.

25 martie Presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, ii cere lui Adrian Severin sa demisioneze din functia de europarlamentar. Adrian Severin nu demisioneaza.

28 martie Adrian Severin demisioneaza din PSD cu cateva momente inainte ca partidul sa decida excluderea sa.

5 aprilie DNA ii cere ministrului Justitiei sa solicite PE ridicarea imunitatii lui Adrian Severin. Ministerul Justitiei trimite in aceeasi zi solicitarea catre PE.

23 iunie Parlamentul European a decis ridicarea imunitatii eurodeputatului roman Adrian Severin.

22 iulie DNA anunta oficial ca Adrian Severin este urmarit penal pentru luare de mita si trafic de influenta.

27 iulie
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au solicitat autoritatilor judiciare competente din Belgia si Franta, prin comisii rogatorii, efectuarea unor acte procesual penale necesare instrumentarii cazului europarlamentarului Adrian Severin.

Citeste si:






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























4410 vizualizari

  • +32 (32 voturi)    
    deh (Luni, 16 iulie 2012, 15:14)

    demaGOGU [utilizator]

    omu'e specialist, tine numai prelegeri despre "coruptie"in ultimul timp
    • +26 (26 voturi)    
      Nu uita (Luni, 16 iulie 2012, 15:20)

      nano2k [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

      Prelegerile au fost impreuna cu Nastase.
      Doamne cu ce a gresit poporul asta? Sa fie oare prostia un pacat asa de mare?
      • +25 (25 voturi)    
        Nu e prostie (Luni, 16 iulie 2012, 15:47)

        Copy-Paste [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

        Poporul nu e prost,ci majoritatea populatiei este corupta, iar imoralitatea ne face sa fim neinteresati de legi in general. De aceea suntem si usor de condus de catre politicieni corupti.
        Noi "boborul" dam si primim spaga cum respiram: o spaga la medic, o spaga la d-na invatatoare ca sa treaca loaza de baiet, o spaguta la don'sergent de ne-a oprit sa ne ia carnetul de conducere, o spaga mica sa luam un aviz, o spaga la nasu' ca de ce sa platim trinu', o spaga sa obitinem un serviciu/un produs peste rand, in dispretul conationalilor.
        Insesi diplomele de la facultatile particulare reprezinta, in opinia mea o forma de coruptie profunda a poporului. Cei mai multi dintre acesti aboslventi, daca nu sunt agramati, nu stiu mai nimic dupa iesirea din facultate. Practic, in loc sa-si cumpere diploma de pe internet, o platesc in rate, timp de 4-5 ani trecand pe la examene asa cum te-ai duce la crasma. Aceasta e coruptie in masa !
        Sa mai vorbim ca suntem pe primele locuri in Europa la furt si cersit ?
        Dar, in ipocirizia noastra nemarginita, nu vrem sa ne vedem defectele si dam vina pe politicienii care ne fura, pe noi, un popor de ingeri.Ntz, Ntz, Ntz, nu-i frumos !
        • +9 (9 voturi)    
          Felicitari! (Luni, 16 iulie 2012, 16:22)

          Sani [utilizator] i-a raspuns lui Copy-Paste

          Ati atins miezul problemei.

          Numai astfel se poate intelege ciudata conspiratie a poporului roman impotriva lui insusi.

          Cred ca am putea fi (noi, poporul roman) sursa unui studiu pasionant despre aufoflagelarea morala a unui popor.
          • +3 (3 voturi)    
            SI STRUCTURILE COMUNISTE ? (Luni, 16 iulie 2012, 18:07)

            pointless man [utilizator] i-a raspuns lui Sani

            Oricum o fi poporul, statistic sintem exact ca toti ceilalti. Dar cioflingarii scosi din buda de comunism stau incolaciti de cirma tarii si nu se dau dusi admitind in cercul lor EXCLUSIV indivizi de acelasi soi. Prin selectie atenta si tinerea sub control total a mass media (cu ajutorul santajului si a banilor furati) nu patrunde la virf nimeni cit de cit onest, energic si inteligent. 'telectualii care ar trebui sa ne fi luminat in 22 de ani se multumesc cu "o slujbusoara", "o lefshoara", o bursa prin lumea larga, apoi vin si bat cimpii prin articole fara subiect si fara suflet.
          • +3 (3 voturi)    
            Hotia este specifica membrilor USL. (Luni, 16 iulie 2012, 20:20)

            mircea [anonim] i-a raspuns lui Sani

            De aceia se si mobilizeaza si sar in apararea unuia care este depistat cu excrocherii.Cei de la USL ,in loc sa-si izoleze si elimine excrocii,incurajeaza hotia prin sprijinirea membrilor hoti.
            • +2 (2 voturi)    
              am o intrebare... (Luni, 16 iulie 2012, 21:35)

              lol [anonim] i-a raspuns lui mircea

              ...din iulie anul trecut pana in iulie anul asta a trecut un an intreg in care nu am auzit nimic de Severin. De ce tocmai acum face DNA un comunicat. Nici o indoiala despre vina lui Severin, era clara de pe atunci, nu inteleg de ce nu a fost condamnat mai devreme. Totusi ...de ce tocmai acum s-a intamplat sa fie reinnoit interesul despre acest caz.
    • 0 (0 voturi)    
      bine ar fi (Marţi, 17 iulie 2012, 9:28)

      nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

      sa primeasca o garsoniera langa a lui bonbonel.
      ar putea scrie impreuna o carte despre coruptie.
      un fel de indreptar pentru tineri.

      dr.tonta ar trege'o repede la gestentner.
      coautor, si el, cu amicii soava si colrlatzeanu.
  • +20 (20 voturi)    
    hopa! (Luni, 16 iulie 2012, 15:16)

    Rasmus [utilizator]

    pesedist si el, nu?
    aia cu autosuspendarea, gargara
  • +25 (25 voturi)    
    Imagine (Luni, 16 iulie 2012, 15:17)

    Angoasat [utilizator]

    Poate ne explica USL cine face rau Romaniei..
    • +5 (5 voturi)    
      Raspunsul USL (Luni, 16 iulie 2012, 17:40)

      tr0uble [utilizator] i-a raspuns lui Angoasat

      Va fi invariabil ca e vina lui Basescu!!!
      Ce daca Severin e un spagar ordinar transplantat din parlamentul dambovitean in cel european?
      El e doar impins de Basescu sa ceara spagi si sa minta ca un nesimtit!
      Ce vrei cand seful lui pe linie de partid isi face doctoratul in copy-paste coordonat de Zgariatul penal?

      Vai de natia ce are asemenea conducatori...
  • +25 (25 voturi)    
    eee na!!!!! (Luni, 16 iulie 2012, 15:17)

    renegatul [utilizator]

    "bani europeni prin documente si declaratii false " ... nu pot sa cred!
    Un om atat ce corect si de cinstit sa faca asa ceva????
    Cred ca este o inscenare facuta tot de Base !!!
  • +22 (24 voturi)    
    lasa coane ca pleaca el basescu (Luni, 16 iulie 2012, 15:20)

    fan geoana [utilizator]

    si dupa ce pleaca la pensie,(obligatoriu la varsta de pensionare) ai sa ramai si sa te joci cu prietenii :tonta,crinuta,adrian sapunel, si compania, prin curte pe la rahova va jucati de a diplomatii,dea ordonantele de urgenta,de a presedintele interimar,de a europarlamentarii,si nici macar basescu nu o sa mai poata sa va deranjeze. Capul sus mai e putin si se termina si stresul asta.voi sa fiti sanatoso si cu sange rece
  • +11 (11 voturi)    
    link ul este elocvent..pledoarie ptr adevar (Luni, 16 iulie 2012, 15:24)

    hanscecantalamitraliera [anonim]

    http://www.hotnews.ro/stiri-8430934-imagini-inedite-pledoarie-pentru-adevar-severin-nicolescu.htm
  • +10 (10 voturi)    
    Papagalul de Severin... (Luni, 16 iulie 2012, 15:59)

    parerea mea [anonim]

    ...se intoarce!
    N-ar fi mai bine sa se "intoarca" vreo 2 ani...in celula cu Nastase? Sa-i tina de urat...si sa puna el la cale social-democratia romaneasca...
    Severine, ce parere ai?
    Hai ca de data asta ai bagat-o pe maneca...
    :)))
  • +8 (8 voturi)    
    . (Luni, 16 iulie 2012, 16:01)

    radu [anonim]

    faina poza, uite ce cuminte sta el cu mâna intinsa :D
  • +2 (2 voturi)    
    atentie la date (Luni, 16 iulie 2012, 16:24)

    Adrian [anonim]

    articolul face referiri la evenimente din 22 si 27 iulie.
  • +5 (5 voturi)    
    Basescu e de vina .... (Luni, 16 iulie 2012, 16:36)

    anonim1234 [utilizator]

    Pe bune, serios vorbesc. Base i-a inscenat toata chestia asta. El e un sfant. Cum va puteti lua de un astfel de om integru. Base cat rau poti sa le faci unora, Base ar trebui judecat pentru ca Severin a furat banii astia. Numai Base e de vina in tara asta pentru absolut tot ce se intampla, pentru toti hotii, el fura prin ei, toti banii sunt la Base.
  • +3 (3 voturi)    
    sinonimul supernesimtirii = adrianseverinsmul (Luni, 16 iulie 2012, 16:38)

    barrosu [anonim]

    Propun sa introducem in limba romana un sinonim pentru super nesimtirea crasa: adrianseverinismul. Acum vreo 2 saptamani l-am vazut intr-un aeroport uzand cu suprema nesimtire de privilegiile diplomatice, intrare prioritara, business lounge etc , privind doct si superior lumea din jur; un singur cuvant mi-a venit in minte :PORC. Dar imediat mi-am dat seama de nedreptatea facuta porcului, Adrian Severin e nesimtit ca el insusi, orice alta asemnare e mult subevaluata!
  • -1 (1 vot)    
    europarlamentar (Luni, 16 iulie 2012, 16:39)

    LIVIUS [anonim]

    Ce e mai grav ? Ca este europarlamentar dl severin, dl. becali sau dra basescu ?
    raspuns corect - toti sunt VOTATI de poporul roman...
    va doare ce se intampla ? nu mai alegeti raul cel mic, boicotati-i de-a dreptul. pana la urma se va schimba ceva. altfel, rostogolim niste generatii pierdute si datorii acumulate, fara nici-o finalitate. mi-e egal daca-i usl sau pdl, atata timp cat impreuna sunt FSN.
    • +2 (2 voturi)    
      Boicot? (Luni, 16 iulie 2012, 17:54)

      Haplo [utilizator] i-a raspuns lui LIVIUS

      Ce intelegi tu prin boicot? Cum faci sa nu alegi raul cel mai mic? Tu faci asta in viata de zi cu zi?
      Dpdv politic, face cineva asta (oriunde in lume?)
      Pana la urma, indiferent de nivelul intelectual si de locul in care te afli (sa zicem Elvetia), vei avea de ales intre niste nume: X, Y sau Z. De unde stii tu care dintre ei este alegerea perfecta?

      Mie chestiile astea mi se par putin prostesti: nu votati cu nimeni ca nu sunt perfecti si voi alegeti raul cel mai mic. Lasati sa se duca la vot aia care primesc o paine si doua pixuri, este mai bine asa.
      Tu ne indemni sa nu ne pese de ce se intampla, sa nu votam si sa stam asa... mioritic. Poate vin americanii.. Ghici ce! Nu vor veni
      • 0 (0 voturi)    
        votat, spalat pe maini de responsabilitate (Marţi, 17 iulie 2012, 16:45)

        livius [anonim] i-a raspuns lui Haplo

        ce te face sa crezi ca venirea americanilor este un lucru bun ? la care americani te referi ? la cei din fmi sau cei din bechtel ?
        te consideri responsabil votand iliescu impotriva lui vadim ? GRESIT ! sunt momente cand ceva foarte nasol trebuie sa se intample pentru ca tara sa o ia in alta directie mai buna.
        poti face o lista cu 10 actuali parlamentari romani indiferent de culoare politica, pe care i-ai vota DIRECT pe o lista uninominala ?
  • +2 (2 voturi)    
    un jeg (Luni, 16 iulie 2012, 19:28)

    fosta zoezoe [utilizator]

    nu vreau sa stiu nimic despre acest jeg care a fost trimis in ultima banca , pe coji de nuci neexistand -la nivel ue- mecanisme pentru inlaturarea jegului cu ceva de racait .................
  • +1 (1 vot)    
    Pff, repulsie totala (Marţi, 17 iulie 2012, 9:38)

    Apolitik [utilizator]

    Numai cand ii vad moaca lui Severin asta, imi vine sa-l deportez in mijlocul Africii, dar daca stau si ma gandesc mai bine, saracii bastinasi nu merita un astfel de individ printre dansii, pt. ca "incoruptibilul" asta ar fi in stare sa le cumpere colibele si sa le inchirieze triburilor cu dobanda, ori sa le fure "tanga" dupa care sa le vanda in parlamentul european sau la ...Londra , jurnalistilor.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by