Al 32-lea termen in dosarul Voicu. Cum a explicat expertul Ministerului Justitiei ca inregistrarile audio nu sunt trucate

de Attila Biro     HotNews.ro
Vineri, 6 aprilie 2012, 15:13 Dosare Anticoruptie


Inalta Curte de Casatie si Justitie a judecat vineri, 6 aprilie, al 32-lea termen in dosarul de trafic de influenta al senatorului Catalin Voicu. Judecatorii au prezentat raspunsul expertului Ministerului Justitiei la contraexpertiza inregistrarilor audio realizata de aparatorii lui Voicu. Expertul MJ a aratat ca argumentele prezentate de Catalin Grigoras, expertul lui Voicu, drept probe ale trucarii inregistrarilor reprezinta de fapt fenomene intalnite frecvent in sistemul de telecomunicatii GSM.

Instanta a prezentat avocatilor si procurorului de sedinta raspunsul expertului MJ la obiectiunile formulate de aparatorii lui Catalin Voicu si de catre Catalin Grigoras, expertul parte angajat de acestia. Expertul MJ a raspuns la toate punctele mentionate in contraexpertiza realizata de Catalin Grigoras, expertul platit de Catalin Voicu.

Citeste constatarile expertului MJ si concluziile expertului Catalin Grigoras, angajat de Voicu.


Una dintre obiectiile apararii era aceea ca analizarea interceptarilor ar fi fost realizata cu un program neconform. Expertul MJ a contrazis afirmatiile apararii.
  • "Privitor la afirmatia ca programul EdiTracker nu poate fi folosit, apreciem ca expertul parte nu cunoaste programul respectiv si construieste false demonstratii prin scoaterea din context a unor fragmente din cazuistica vizând procese judiciare in care s-a utilizat proba cu expertiza audio. Exemplele date includ cazul U.S.A. vs Franklin C. Brown, a carui desfasurare poate fi accesata online la adresa http://pa.findacase.com/research/wfrmDocViewe 20080222 0000211 .MPA.htm/qx, si cazul USA vs Edgar J. Steele, poate fi accesat online la adresa http://pa.findacase.com/research/wfrmDocViewer aspx/ xq/fac.20111108 0000489.did.htm/qx.", se mentioneaza in raspunsul expertului MJ.
Contraexpertiza lui Catalin Grigoras sustine fara echivoc ca inregistrarile din dosar au fost editate. Argumentul principal este reprezentat de o serie de discontinuitati identificate si de lipsa semnalelor vocale in fisierele audio. “Inregistrarile audio in litigiu contin urme de interventii tehnice in sensul de editari, dupa cum este prezentat in tabelul centralizator cu inregistrarile de expertizat”, sustine Grigoras. Expertul angajat de Catalin Voicu mai mentioneaza in tabelul centralizator ca majoritatea inregistrarilor contin discontinuitati si ca acestea ar putea fi puse pe seama unor editari si montaje. Citeste aici contraexpertiza lui Catalin Grigoras.

Fata de argumentatia prezentata de Catalin Grigoras, expertul MJ a aratat ca fenomenele identificate drept interventii tehnice/montaje/editari sunt fenomene intalnite frecvent in sistemul de telecomunicatii GSM. Citeste mai jos explicatiile expertului MJ:
  • In figura 12/52 a obiectiunilor expertului parte este ilustrata o situatie din cadrul inregistrarii 20090803072423_l57_5_29_87967476.wav in care semnalul vocal lipseste intre counter 1:23.713 si 1:23.796, cu durata de 83ms. In aceasta portiune, de o parte si de alta, semnalul inregistrat nu este vocal, având caracterul unui zgomot de fond cu amplitudinea de 10-12 nivele de cuantizare (circa 180 pV, -78dBFS sau 0,3% din valoarea maxima posibila). Prin urmare, se constata ca, fara o minima verificare in raport cu sistemele de telecomunicatii, expertul parte a depistat un element caracteristic pentru „editarea inregistrarii", aspect care este speculativ.
  • Comunicatia in cauza s-a desfasurat printr-un circuit GSM, acest tip de circuite având comportament adaptiv. Sunt cel putin doua tipuri de fenomene frecvente in comunicatiile telefonice adaptive: parametri de predictie eronati la un moment dat si respectiv; desincronizarea ciclurilor de adaptare intre emisie si receptie (pot fi incluse intr-o legatura telefonica mai multe segmente emisie/receptie).   
  • Ciclurile de adaptare au o durata practica intre 20ms si 30ms. Pentru a indeplini conditiile de comunicatie in timp real, se folosesc adesea algoritmi care segmenteaza suplimentar ciclul de adaptare, ajungându-se la intervale elementare de ordinul a 5ms sau chiar mai putin, in care se proceseaza semnalul pe baza unor parametri constanti, o mare parte din acesti parametri fiind determinati prin procedee de predictie liniara.  
  • Efectul primului tip de probleme poate fi utilizarea in locul coeficientilor de predictie determinati pentru ciclul de adaptare curent a unor coeficienti prestabiliti si pentru durate care sunt multipli ai unei durate elementare (in cazul discutat: 5ms), iar al doilea tip de probleme genereaza o situatie intâlnita mai rar decât prima, in care se pierde sincronizarea ciclurilor de adaptare pentru o durata oarecare. Cele doua tipuri de probleme pot aparea si simultan. Dat fiind ca proiectarea sistemelor de telecomunicatii se realizeaza in vederea functionarii stabile, aceste sisteme au prevazute, de regula, masuri de monitorizare a calitatii legaturii, pentru a se restabili calitatea acesteia atunci când devine insuficienta sau a se elibera resursele ocupate, dupa caz.
  • Prin urmare, comportamentul evidentiat de expertul parte ca fiind urma de interventie tehnica, poate fi intâlnit in mod normal in comunicatiile telefonice adaptive (cum este cazul telefoniei GSM).
Citeste integral raspunsul expertului MJ la obiectiile apararii

document2012-04-05-185819



In final, Catalin Voicu a solicitat instantei sa ii modifice interdictia de a nu parasi Bucurestiul cu interdictia de a nu parasi Romania. Procurorul de sedinta a explicat ca cererea nu este admisibila si au existat cereri similare pe care instanta le-a respins. Instanta a amanat dosarul pentru 20 aprilie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























3619 vizualizari

  • +11 (11 voturi)    
    mda (Vineri, 6 aprilie 2012, 15:25)

    eu [anonim]

    o mai lungeste pana in toamna, ca apoi vine USL-ul la guvernare si ii da 1 an cu suspendare

    trebuie sa fii inapoiat mintal sa nu-ti dai seama ca toate aceste procese sunt praf in ochi la adresa UE-ului care ne tot zice ca, coruptia la nivel inalt este 90% in romania
  • +7 (7 voturi)    
    Incet-incet (Vineri, 6 aprilie 2012, 15:33)

    marian [anonim]

    Hai buhaiule ca incet-incet ti se infunda si pana la prescriptie mai e mult, mai precis vreo 9 ani. Pe care poate o sa-i petreci intr-un pat de fier..
  • +3 (3 voturi)    
    Star Trek (Vineri, 6 aprilie 2012, 15:57)

    adrian [anonim]

    Credeam ca discutii de genul "dilitiul consonant a fost in disonanta cu un camp tensorial convex si a determinat o energizare inflexibila a undei sonore" le regasim doar in filmele SF. Ei bine, le mai regasim si in incercarile unor neispaviti de alesi care incearca sa scapa basma curata.
    De exemplu 7 ani cu executare pentru acest caz ar fi un semnal foarte bun ca: "NU MAI MERGE ASA, DOMNILOR ALESI!"
  • -1 (1 vot)    
    de bun simt (si de logica) ... (Vineri, 6 aprilie 2012, 20:07)

    un cititor [anonim]

    Este vorba de un proces (penal) ; sunt doua parti : acuzarea (Parchetul, adica Statul Roman) si apararea (Voicu).
    Pentru probele telefonice sunt doua expertize, ale celor doua parti. Cele doua expertize, afirma ca partea de care este expertul respectiv are dreptate si - deci - se bat "cap in cap".
    Bunul simt (si logica) spune ca instanta trebuie sa aiba si o parere de expert independent.
    Nu se poate face o expertiza neutra (eventual cu experti din strainatate) ?...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by