Senatorul Catalin Voicu a cerut expertizarea a 7800 de fisiere audio in dosarul in care este judecat pentru coruptie. Ce a constatat expertul Ministerului Justitiei

de Attila Biro     HotNews.ro
Miercuri, 4 aprilie 2012, 13:44 Dosare Anticoruptie


Catalin Voicu
Foto: AGERPRES
Expertiza inregistrarilor audio din dosarul de coruptie al senatorului Catalin Voicu arata ca inregistrarile sunt nealterate. Expertul Ministerului Justitiei a determinat ca inregistrarile din dosar supuse expertizarii nu contin urme de editare, asa cum sustin Catalin Voicu si aparatorii sai. Avocatii au cerut expertizarea tuturor inregistrarilor, adica un numar de 7800 de fisiere audio, in final instanta a dispus expertizarea a 33 de convorbiri indicate de aparare. Senatorul Voicu a depus si o contraexpertiza realizata de un expert platit de aparare care arata ca inregistrarile ar contine urmele unor editari.

Senatorul Catalin Voicu, trimis in judecata de DNA pentru trafic de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura cu fapte de coruptie, a sustinut inca de la inceputul procesului ca interceptarile din dosar sunt trucate, ca procurorii au realizat mixaje, ca nu isi recunoaste vocea si ca in general nu a spus lucurile consemnate in stenogramele dosarului. “Nu am avut aceasta discutie – este trunchiata, e un mixaj din alte doua convorbiri mai lungi. Nu am inteles nicio fraza cap-coada, iar pe alocuri nu-mi recunosc vocea”, a declarat Catalin Voicu la ultimul termen din dosar pe 26 martie.

In februarie 2011 instanta a dispus la cererea avocatilor lui Catalin Voicu efectuarea unei expertize privind inregistrarile audio din dosar. Expert a fost desemnat Gheorghe Pop, expert criminalist autorizat de la Laboratorul interjudetean de Expertize Criminalistice Bucuresti din cadrul Institutului National de Expertize Criminalistice din subordinea Ministerului Justitiei.

Obiectivul expertizei a fost acela de a determina autenticitatea si realitatea convorbirilor telefonice. In expertiza se arata ca s-a dispus si expertizarea unor convorbiri telefonice inregistrate in mediul ambiental. Expertul a mentionat ca pentru aceasta componenta a expertizei a cerut sa i se puna la dispozitie si echipamentul cu care s-au realizat inregistrarile. Instanta i-a comunicat ca detinatorul echipamentelor, adica SRI, a refuzat sa transmita echipamentele pentru ca intra sub incidenta legii 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate. Expertul mentioneaza insa ca expertiza ramane posibila.

De altfel in decembrie 2011 sefa sectie penala a ICCJ Corina Jijie a explicat intr-o conferinta ca echipamentele SRI cantaresc nu mai putin de 12 tone. “Judecatorii s-au deplasat la sediul DNA si au vazut pe viu aparaturile cu care se lucreaza si modul in care se interpreteaza fluxul tehnologic al informatiei astfel inregistrate. Am fost si la SRI sa vedem acelasi lucru.

La un moment dat, se cerea de catre inculpati sa se expertizeze aparatura de inregistrare si noi am admis astfel de proba. Dupa ce am fost la SRI si am vazut ca aparatura aceea insemna de fapt 12 tone de material, servere si altfel de aparate, imposibil de transferat si cum sa le expertizezi, abia de atunci am inceput sa intelegem”, a explicat judecatoarea Corina Jijie.

Expertul desemnat de instanta mentioneaza ca au fost supuse expertizarii 6 suporturi optice CD-uri pe care se regasesc 7800 de inregistrari. Instanta a dispus initial expertizarea tuturor convorbirilor. Expertul arata ca a cerut instantei sa ii trimita o lista cu convorbirile pe care sa le expertizeze. Pe 30 noiembrie instanta a transmis expertului lista cu inregistrarile pe care sa le expertizeze care cuprinde 33 de inregistrari.

Expertul a aratat ca, potrivit procedurilor, o inregistrare audio pe suport magnetic este autentica daca: a fost realizata simultan cu evenimentele acustice continute de aceasta (este originala); nu contine interventii sub forma de decupari, inserari sau alte elemente de contrafacere; a fost realizata cu echipamentul tehnic prezentat de parte. Potrivit expertului daca cele trei conditii de mai sus sunt indeplinite simultan, atunci o inregistrare poate fi catalogata drept autentica.

Expertul sustine ca inregistrarile audio copiate pe suporturi optice pot sau aiba acelasi continut cu cele originale datorita faptului ca la copierea fisierelor se folosesc algoritmi informatici care impiedica aparitia de diferente intre fisierul copiat-copie si fisierul original.

Expertul a mai aratat ca el va determina daca pe inregistrarile dispuse spre expertizare s-au realizat interventii. “Verificarea indeplinirii cerintei a doua pentru inregistrarile audio digitale, respectiv a absentei eventualelor urme de interventie tehnica sub forma de decupari sau alte elemente de contrafacere, se realizeaza prin examinarea formelor de unda a spectogramelor inregistararilor de expertizat, manul sau printr-o abordare semiautomata. Abordarea manuala presupune analiza inregistrarilor in domeniul de timp (formele de unda) si in domeniul de frecventa (spectogramele) folosind numai parcurgearea manuala a inregistrarilor”, a precizat expertul.

Expertul arata ca de exemplu pentru a determina daca o inregistrarea este continua si pe ea nu s-a intervenit un element luat in calcul sunt semnalele tehnice stabile, adica semnalul creat de reteaua publica de distributie a curentului electrica, aparate sau instalatii aflate in functionare continua. Expertul sustine ca examinarea acestor semnale tehnice poate determina daca pe inregistrarea s-a intervenit.
  • “In baza acestor constatari conchidem ca inregistrarile inaintate nu reprezinta prima materializare a evenimentelor acustice capturate, reprezentand in consecinta copii sau transferuri ale altor inregistrari. Aceasta nu inseamna ca inregistrarile in discutie nu contin evenimentele acustice care au avut loc in realitate, ci numai ca acestea nu ne-au fost transmise in forma lor originala. Sarcina certificarii modului in care au fost obtinute exemplarele inainte spre examinare ale inregistrarilor in litigiu apartine autoritatii care le-a realizat nemijlocit”, se arata in expertiza.
Inregistrarile nu sunt alterate

La pagina a 12-a din expertiza sunt redate constatarile expertului prinvind o inregistrare realizata in septembrie 2009. Expertul sustine ca aceasta inregistrare este nealterata. “Constatand ca intre evenimentele acustice surprinse in cele doua inregistrari din trei septembrie de la secunda 11 pana la sfarsitul inregistrarii indicate conchidem ca in urma examinarii acestora cu sistemele si echipamentele din dotarea LIECB ca foarte probabil reprezinta copii fidele ale unor inregistrari nealterate”, spune expertul.

In finalul expertizei se mai mentioneaza ca inregistrarile nu au fost alterate:
  • “Inregistrarile convorbirilor in litigiu, telefonice si in mediu ambiental indicate in tabelul 2 sub forma de copii sau transferari ale inregistrarilor originale, neindeplinind in mod cumulativ cele trei cerinte pentru a fi declarate cert autentice. Aceasta nu inseamna ca evenimentele acustice continute in inregistrarile examinate nu au avut loc in realizate, ci numai ca acestea nu ne-au fost puse la dispozitie in forma in care s-au materializat pentru prima data.
  • In urma examinarii cu echipamentele si sistemele din dotarea LIECB este foarte probabil ca inregistrarile contestate din categoria B si celelalte inregistrari din categoria A sa reprezinte copii fidele ale unor inregistrari nealterate”. Potrivit documentelor din dosar expertiza a costat 3330 lei.
Citeste stenogramele inregistrarilor din dosar
Avocatii lui Catalin Voicu au comandat o contraexpertiza realizata de Catalin Grigoras. Expertul apararii a argumentat ca specialistul LIECB ar fi utilizat un program de analiza impropriu pentru verificarea inregistrarilor. Catalin Grigoras sustine ca inregistrarile din dosar au fost alterate si contin editari.

“Inregistrarile audio in litigiu contin urme de interventii tehnice in sensul de editari, dupa cum este prezentat in tabelul centralizator cu inregistrarile de expertizat”, spune Grigoras. Cu toate acestea expertul mentioneaza in tabelul centralizator ca la majoritatea inregistrarilor noteaza ca acestea contin discontinuitati si ca acestea ar putea fi puse pe seama unor editari si montaje.

Fata de constatarea expertului MJ ca inregistrarile nu contin editari expertul platit de aparare a spus urmatoarele:

  • Depasirea competentelor stiintifice si emiterea de judecati juridice, nefiind aceasta aria de competenta expertului INEC, si nici un obiectiv al expertizei pe care a fost desemnat sa o efectueze si face o afirmatie prin care sa induca in eroare instanta. "Aceasta nu inseamna ca inregistrările in discutie nu contin evenimentele acustice care au avut loc in realitate, ci numai acestea nu ne-au fost inainte in forma originala" este echivalent foarte bine si cu "Aceasta inseamna ca inregistrările in discutie contin fragmente din evenimente acustice"; fragmentele provin de la evenimente acustice care au avut loc, numai că datorită editarii s-a schimbat intelesul discuţiilor.
Expertiza comandata si platita in apararea lui Catalin Voicu a fost publicata integral de blogul pesurse.ro si poate fi accesata aici.

Citeste si






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























7093 vizualizari

  • +30 (34 voturi)    
    Putina rabdare (Miercuri, 4 aprilie 2012, 13:57)

    willy [anonim]

    Catalin Voicu mai trebuie sa aiba putina rabdare.
    Cei care se prefigureaza ca vor prelua puterea, nu vor lasa sa sufere un vajnic reprezentant al lor.
    • +12 (14 voturi)    
      Nu se va intampla, o sa vedeti! (Miercuri, 4 aprilie 2012, 16:11)

      AnticoruptieinRomania [utilizator] i-a raspuns lui willy

      PDL va ramane la guvernare, MRU va ramane premier pana la prezidentiale cand va ajunge presedintele tarii iar Catalin Voicu va face parnaie!
  • +24 (28 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 4 aprilie 2012, 14:02)

    [anonim]

  • +30 (36 voturi)    
    Figură (Miercuri, 4 aprilie 2012, 14:03)

    Mr. W [anonim]

    Uitaţi-vă la figura lui, chiar şi în poza din articol. Are faţă de om cinstit, muncitor, care inspiră încredere... nu? NU?
    • +12 (16 voturi)    
      sigur, votam ! (Miercuri, 4 aprilie 2012, 14:47)

      geronimo [anonim] i-a raspuns lui Mr. W

      ...de fost si mai ales viitor ministru de interne !
      Baiat de bine, popular, bine copt, bine crescut, ne mandrim cu produsele made in Ro !
      Da, da ! Adjudecat !
    • +18 (22 voturi)    
      figura (Miercuri, 4 aprilie 2012, 14:49)

      danali [anonim] i-a raspuns lui Mr. W

      Priviti-l bine pentru ca el va fi noul ministru de interne in varianta usl.Ce seamana cu nutu camataru zici ca-s frati ,dar mai sti...
    • +7 (9 voturi)    
      Ai deplina incredere intr-un hot (Miercuri, 4 aprilie 2012, 15:03)

      Constantin [anonim] i-a raspuns lui Mr. W

      ca va fura si in unul cinstit ca va munci. Fraier este cel care le cere sa faca pe dos, adica hotului sa munceasca si cinstitului sa fure.
    • +13 (15 voturi)    
      Stiţi, (Miercuri, 4 aprilie 2012, 15:10)

      Cristi [anonim] i-a raspuns lui Mr. W

      asta e o "facies veteranis". E arhicunoscut că domnul în cauză a fost militar de carieră (asta dacă n-aţi ratat interviurile date de domnia sa în ultima vreme, mai ales cel despre regimul inuman de detenţie îndurat în beciul poliţiei). Dacă nu mă înşel, e chiar general în rezervă, iar ceea ce vedeti pe chipul dansului - mă rog, figură, cum îi spuneţi dumneavoastră - este expresia pură a onoarei şi demnităţii militare. Zău aşa, chiar nu le-aţi citit?
    • +4 (6 voturi)    
      daa... (Miercuri, 4 aprilie 2012, 15:43)

      dani [anonim] i-a raspuns lui Mr. W

      seamana cu mama lui Sile Camataru.
    • 0 (0 voturi)    
      da, da (Joi, 5 aprilie 2012, 15:37)

      io [anonim] i-a raspuns lui Mr. W

      ai dreptate, insa dupa ce anagramam putin: are fata de bautor de incredere, care transpira cinstit.
  • -3 (5 voturi)    
    rezultatul oricarei expertize e decizie politica (Miercuri, 4 aprilie 2012, 14:46)

    jango cage [anonim]

    ...practic portofelul si/sau glontul spun cine-i vinovat........ Aparatorii principiilor ideale raman mereu minoritatea insignifianta..... Simtul comun nu intelege principiile generale... Simtul comun percepe numai mirosul de carnat si prezenta batei deasupra capului......
  • +8 (10 voturi)    
    daca legile ar fi normale (Miercuri, 4 aprilie 2012, 14:57)

    toto [anonim]

    ar trebui ca atunci cand contesti asa ceva si se dovedeste ca nu ai dreptate iar la finalul procesului instanta te considera vinovat sa primesti automat pedeapsa maxima prevazuta si sa nu mai ai dreptul de a primi cu suspendare. nu te opreste nimeni sa contesti ce vrei, dar sa niste consecinte in cazul in care nu ai dreptate. pentru ca daca ai dreptate atunci procesul e ca si castigat, nu ?
    pentru ca ceea ce fac mai toti smecherii astia nu se cheama drept la aparare ci taraganare. iar asta o stim cu totii.
    daca eventual consecintele ar avea ceva efecte si in ceea ce-i priveste pe avocatii care te apara si te-au invatat sa faci chestiile astea, o suspendare pe 1-2 ani, cred ca s-ar termina repede cu asa ceva.
    eu zic ca nu ar fi rau deloc.
  • +9 (11 voturi)    
    asta seamana cu (Miercuri, 4 aprilie 2012, 15:15)

    capingurasrl [anonim]

    Nutzu Camataru,Bercea Mondial, etc, nu credeti??? Uitati-va bine, astia sunt oameni PSD-ului. Mutre patbulare, cromagnon de la poalele lui Hindukush, creaturi respingatoare....luati cu pane ca este superoferta.
    • +3 (3 voturi)    
      Voicu cu mutra de bisnitar (Joi, 5 aprilie 2012, 1:22)

      io [anonim] i-a raspuns lui capingurasrl

      Cand am vazut poza, chiar asta mi-a venit in minte: Senator cu mutra de interlop genul bisnitar, care conduce un Mertan sau Bemveu', si pe colt de strada vinde/cumpara $, EUR sau altele. Banuiesc ca are o educatie si stil la fel cum arata.
  • +7 (9 voturi)    
    Expertizele sunt scumpe... (Miercuri, 4 aprilie 2012, 15:20)

    Lucky1 [utilizator]

    si trebuie platite de cel ce le solicita.
    Catalin Voicu nu trebuie sa aiba doar pretentia sa se faca expertizari ci sa stie ca trebuie sa plateasca pe cei ce le efectueaza ca si aparatura necesara acestor expertize.
  • +2 (2 voturi)    
    tupeu de infractor (Joi, 5 aprilie 2012, 8:39)

    mihai [anonim]

    Acest infractor chiar are tupeu!!! Slab judecatorul care acceptă propunerile aberante ale apărării...De asemenea, parchetul ar trebui să se sesizeze din oficiu pentru mărturie mincinoasă faţă de "expertul" plătit de voicu...În rest ce sa spun, nesimtire dusă la extrem, tupeu, în condiţiile în care acest infractor, trimis în judecată, recent iesit din arest, stă bine-mersi în Parlament si participă la procesul legislativ, FĂRĂ A FI MĂCAR SUSPENDAT!!! Cred că numai în România este posibil asa ceva!!!
  • 0 (0 voturi)    
    <<<<<<<< (Joi, 5 aprilie 2012, 12:41)

    radub [anonim]

    Tipul pare a fi un veritabil gentleman.
  • 0 (0 voturi)    
    Dansul cu figura, sau chip cum vrea "mihai" (Vineri, 6 aprilie 2012, 0:23)

    io [anonim]

    http://www.realitatea.net/foto_572356_foto-rohub-ro_416961.html

    Ei asemenea chipuri puteai alege mai demult, cand eram mai tanar in jocul de PC cu numele de Transport Tycoon http://dailys4u.blogspot.com/2011/09/transport-tycoon-pc-game-free-download.html. Un joc unde jucai rolul uniui manager capitalist, care trebuia sa construiasca infrastructura pentru a putea misca marfurile pe terenul de joc. Si mergeau trenurile, timpul trecea, si deveneai tot mai bogat. Aveai si parca vre-o 3 competitori, pe care le sabotam, folosind technica drumul meu construit peste calea ferata a competitorului, apoi puteam sterge drumul (si implicit intrerupeam calea ferata a competitorului, si astfel pierderi concurentului. Asta parca era prin 1996-1998? Numa stiu, un joc de calculator care poate o voi juca inca odata de dragul nostalgiei.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by