Maraton la ICCJ in judecarea dosarelor de mare coruptie

VIDEO Dosarele Serban Mihailescu si Virgil Pop la final, procurorii au cerut inchisoare cu executare, Sorin Apostu ramane in arest preventiv, Trofeul Calitatii - Adrian Nastase - audieri in pas alert

de Attila Biro     HotNews.ro
Vineri, 9 decembrie 2011, 22:59 Dosare Anticoruptie



Inalta Curte de Casatie si Justitie a judecat vineri, 9 decembrie (ziua internationala a luptei impotriva coruptiei), patru dosare de coruptie. In dosarul senatorului Serban Mihailescu, procurorul a solicitat instantei condamnarea la inchisoare cu executare. Pentru primarul suspendat Sorin Apostu, acuzat si el de luare de mita, judecatorii sectiei penale a ICCJ au decis ca acesta sa ramana in arest preventiv inca 30 de zile. Curtea Suprema a finalizat judecarea dosarului deputatului clujean Virgil Pop, acuzat de trafic de influenta. Procurorii au cerut condamnarea deputatului la inchisoare cu executare. Instanta Suprema a judecat al 45-lea termen in dosarul Trofeul Calitatii in care este inculpat Adrian Nastase.
  • In dosarele parlamentarilor Serban Mihailescu si Virgil Pop, sentinta va fi pronuntata pe 16 decembrie.
  • Adrian Nastase asteapta pe 15 decembrie sentinta in dosarul Matusa Tamara, iar in Trofeul Calitatii audierea celor 974 de martori se apropie de final.

Judecatorii sectiei penale a Curtii Supreme au judecat vineri, 9 decembrie, ultimul termen al dosarului senatorului UNPR Serban Mihailescu. In dosarul "Armele de vanatoare", Serban Mihailescu, fost Ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului in cabinetul Adrian Nastase din partea PSD, a fost trimis in judecata pentru luare de mita si nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Ancheta a fost declansata in urma denuntului fostului consilier personal al lui Serban Mihailescu, Fanel Pavalache (arestat in 2002 si condamnat in 2004 la sase ani de inchisoare pentru coruptie). Potrivit acestuia, la 22 octombrie 2001, Petru Serban Mihailescu i-a cerut 11 arme de vanatoare, in schimbul mentinerii sale in functie. Vezi aici detaliile cazului.

In sedinta de vineri, procurorul a citit rechizitoriul dosarului si a cerut condamnarea la inchisoare cu executare pentru senatorul Mihailescu si confiscarea armelor de vanatoare. Serban Mihailescu a declarat ca este vorba de un dosar politic al procurorilor DNA. Procurorul de sedinta a prezentat in fata instantei toate probele dosarului si a refacut pas cu pas traseul armelor de vanatoare si a sustinut ca acestea au ajuns in posesia lui Serban Mihailescu. Vezi aici relatarea sedintei de judecata.


 


Dosarul "Armele de vanatoare" - Serban Mihailescu a inregistrat (n.r. - pana pe 30 noiembrie) 2.031 de zile de la trimiterea in judecata, ceea ce inseamna 5 ani si 7 luni de zile. Dosarul "Armele de vanatoare" are termenul de prescriptie in luna octombrie 2014, adica peste doi ani si 11 luni.

Instanta a anuntat ca pronuntarea sentintei va avea loc pe 16 decembrie. Sentinta poate fi atacata cu recurs atat de catre Serban Mihailescu, cat si de catre procurorii DNA.

Un alt dosar judecat tot vineri, 9 decembrie, la ICCJ este si recursul formulat de primarul suspendat al municipiului Cluj Napoca, Sorin Apostu, si de omul de afaceri Calin Stoia fata de hotarerea Curtii de Apel Cluj de a prelungi cu inca 30 de zile arestarea preventiva. In acest dosar, Sorin Apostu este acuzat de luare de mita.

Potrivit DNA, Sorin Apostu a primit, in perioada 2009-2011, 94.000 de euro pentru a incheia contracte de salubrizare si asigurare a parcului auto al regiilor subordonate CL Cluj, banii fiind incasati de la firmele beneficiare ale contractelor prin cabinetul de avocatura al sotiei sale.

In sedinta de judecata de vineri, procurorul a anuntat ca ancheta a fost extinsa sub aspectul savarsirii infractiunii de spalare bani. Apostu si aparatorii sai au declarat ca primarul suspendat este nevinovat si ca practic nu exista fapte de luare de mita. In urma deliberarilor, judecatorii au decis sa respinga recursul astfel incat Sorin Apostu si Calin Stoia raman in arest pentru inca 30 de zile. Vezi aici relatarea din sala de judecata.
 


Un alt dosar care a ajuns la final este cel al deputatului PNL Virgil Pop. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) - Serviciul Teritorial Cluj l-au acuzat pe Virgil Pop, fost consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Cluj si consilier local in cadrul Consiliului local Turda, de trafic de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani.

In sedinta de vineri, completul sectiei penale a Curtii Supreme l-a audiat pe deputatul Virgil Pop care s-a declarat nevinovat. "Onorata instanta, nu sunt vinovat de faptele care mi se imputa de procurorii DNA. Va solicit achitarea mea. Nu este real faptul ca am luat mita”, a declarat Virgil Pop in fata instantei.

Procurorul de sedinta a prezentat rechizitoriul si a descris faptele din dosar si a prezentat probele din dosar. A solicitat instantei ca Virgil Pop sa fie condamnat la inchisoare cu executare. Procurorii au cerut si ca din pedeapsa lui Virgil Pop sa se reduca perioada in care acesta a fost arestat preventiv, au mai cerut ca instanta sa-l oblige pe acesta sa restituie denuntatorului sau sumele de 130.000 lei si 30.000 euro. La finalul sedintei, deputatul PNL s-a declarat optimist ca va fi achitat. Vezi aici relatarea din sala de judecata.



Toate cele trei procese au fost judecate de catre un complet format din judecatorii: Corina Jijie, Sandel Lucian Macavei si Sofica Dumitrascu.

Tot la Curtea Suprema s-a judecat vineri, 9 decembrie, al 45-lea termen din dosarul Trofeul Calitatii in care este inculpat Adrian Nastase. Pana pe 7 decembrie instanta a audiat 700 din cei 974 de martori propusi de DNA. Completul de judecata a audiat 30-40 de martori in fiecare sedinta. Asfel ca audierea martorilor va fi terminata in urmatoarele 3-4 termene, iar dosarul se apropie de final. Acest dosar se judeca de 2 ani si 10 luni.

Adrian Nastase la ICCJ
Foto: Hotnews

Sectia Penala a Curtii Supreme a finalizat pe 24 noiembrie judecarea dosarului Matusa Tamara in care este inculpat Adrian Nastase. Saptamana viitoare, pe 15 decembrie, completul format din judecatoarele Luminita Zglimbea, Sofica Dumitrascu si Angela Dragne vor pronuntat sentinta in acest dosar. Procurorii au cerut instantei o condamnare cu suspendare a fostului premier.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2516 vizualizari

  • +12 (12 voturi)    
    Suntem tot in Romania?! (Sâmbătă, 10 decembrie 2011, 0:00)

    dan [anonim]

    Nu-mi vine sa cred. dupa 20 de ani in care pareau ca hotii si interlopii fac legea in Romania, este pentru prima data cand simt ca tara ar putea redeveni a romanilor.. dar o sa incerc sa-mi pastrez scepticismul pana cand vad inchisoare fara suspendare pentru infractorii de calibru mare. Oricum bate un vant de Europa si prin Romania!
    • +7 (7 voturi)    
      Ponta deja stia (Sâmbătă, 10 decembrie 2011, 1:32)

      Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui dan

      Ponta care intelege ceva mai mult de treburi ca astea, probabil stie ca Nastase va avea o condamnare si s-a anticipat, ca sa se indeparteze de maestrul sau si sa nu fie stropit cu noroi.
    • +1 (1 vot)    
      care vant bate? poate SOV?! (Sâmbătă, 10 decembrie 2011, 7:04)

      Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui dan

      Nu 20, ci 22 de ani de "calm plat" am avut, in care n-a suflat nicio adiere. Este extrem de greu de crezut ca ACUM incep sa se miste lucrurile!
      Bate vant de Europa tocmai acum, cind UE are mari probleme cu monda unica?
      CHiar credeti ca maine nu o sa kia fie Sorici prieten cu Marar, iar seful politiei din Girugiu nu o sa mai zica ca Butoane este bun si frumos si nu e interlop, doar da bani cu camata, cum face toatea lumea?!
      Poate il invie si pe baschetbalistul american!
      Haa sa fim un pic seriosi ....
      • +2 (2 voturi)    
        nu cauta utopii (Sâmbătă, 10 decembrie 2011, 14:16)

        Palax [utilizator] i-a raspuns lui Cristian Ioan

        Idea este sa fie coruptie mai putina decat a fost in ultimii 22 de ani. Cum niciodata orice tehnologie de pe lume nu o sa salveze de la moarte pe toata lumea. Dar o sa salveze din ce in ce mai multi.
        Nu exista tara sa nu detina coruptie, dar sunt tari cu mai mult, si altele cu mai putin. Noi daca avem o tendinta de mai putin decat in trecut, ar trebui sa ne multumim.
        • 0 (0 voturi)    
          sigur ca da! (Sâmbătă, 10 decembrie 2011, 20:10)

          Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui Palax

          Asa este. Cu cativa ani in urma, cand se vrobea de "eradicarea corpuptiei", eu spunea ca este o utopie, ca nu va putea fi eleimnta complet, ca trebuie sa ne ocupam serios de REDUCEREA coruptiei, nu sa zicem de ëradicare"!
          Tocmia de acee, mi se pare mult prea tarziu - timp de 22 de ani, "baietii destepti "au primit semnalul ca se poate fura oricat, ca nimeni nu da socoteala. Acum se pare ca se schimba lucrurile, dar constiinta are inertie, chiar daca maine s-ar reintroduce tzepele ca pe vremea lui Vlad Dracul, tot ar fi greu sa le intre in capc coruptilor "furati si voi mai putin, ca veti da socoteala"! mai ales daca actiunea se dovedeste singulara, si nu urmeza si alte dosare grele, coruptii vor jubila, fiecare va zice "a abut ghinion, mie nu mi se intampla!"
  • +12 (12 voturi)    
    condamnare cu suspendare? (Sâmbătă, 10 decembrie 2011, 2:23)

    paolalaan [utilizator]

    se vede ca suntem inca teribil de corupti in frunte cu justitia .DE CE POSIBILA CONDAMNARE CU SUSPENDARE PT NASTASE ?Cand e clar ca a luat mita la gros e clar ca e mai corupt decat multi altii ..si totusi ..cu suspendare ..INCREDIBIL!!!!!!!!CE ,DOMNILOR ,VA E FRICA DE EL? DE UN HOT?ADICA ALTUL FURA SAU IA MITA MULT MAI PUTIN SI PLATESTE MULT MAI MULT SI PORCU ASTA ..CU SUSPENDARE !!!!!!!!Vedeti ,din cauza voastra ,a justitiei corupte ea insasi suntem considerati coruptii europei si tratati ca ultimii oameni pe plan international!Domnilor PROCURORI ,JUDECATORI ,CE SUNTETI ,FITI CORECTI !CU TOTI IN MOD EGAL !NU VA TEMETI DE NASTASE!NU VA TEMETI DE NIMENI !DATI VERDICTE CORECTE PT TOTI .AMIN
    • +3 (3 voturi)    
      Frica (Sâmbătă, 10 decembrie 2011, 6:57)

      brixx [utilizator] i-a raspuns lui paolalaan

      Daca aici le e frica de hoti ca BOMBONEL,ce s-ar fi facut justitia noastra in Italia in procese cu mafia? Probabil nu ar fi fost niciodata nimeni condamnat.
  • +3 (7 voturi)    
    4 ! LOL !!!! (Sâmbătă, 10 decembrie 2011, 2:34)

    mjv [anonim]

    Inalta Curte de Casatie si Justitie a judecat vineri, 9 decembrie (ziua internationala a luptei impotriva coruptiei), patru dosare de coruptie.

    PATRU DOSARE !!!!!

    ha ha ha !!!!!!!!!!!!!

    cand ajungeti la 4000 o sa ma reintorc in romanika a lui ilici.
    • +1 (1 vot)    
      nu e chiar asa (Sâmbătă, 10 decembrie 2011, 7:08)

      Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui mjv

      Deisgur ca patru dosare este infim, dar eu renuntatesm de mult sa mia sper ca voi vedea macar pe UNUL din marii corupti judecat!
      Asa ca cele patru dosare sunt extrem de importante, in cazul improbabil ca se finalizeaza - ar fi un semnal pentru ceilalti, mai ales pentru cei de ACUM, sa fure mia putin, sa isi bage in borcanul cu miere doar degetele, nu mina pina la umar!
      Diferenta este esentiala - o autostrada se poate face daca "baiatul destept"isi trage 10% comision, dar daca ia, ca pina acum, 99% pentru el, normal ca nu se mai finalizeaza lucrarile ...
    • 0 (2 voturi)    
      Vino cand te chem eu! (Sâmbătă, 10 decembrie 2011, 8:42)

      grasu [anonim] i-a raspuns lui mjv

      Vino acasa cand te chem eu!
      Sati acolo ca precis iti este bine...
  • +1 (1 vot)    
    Whom are we kiddin'?! (Sâmbătă, 10 decembrie 2011, 7:00)

    Cristian Ioan [anonim]

    Pe cine incearca sa pacaleasca?
    Timp de 22 de ani nu s-a intamplat mai nimic, iar acum incepe Justitia noastra sa se miste intr-un ritma aproape normal? Statistica vorbind, este imposibil!
    Daca asta se intampla in 1996, sau in 2000, ziceam ca da, este POSIBIL sa fie ceva real. Dar acum?
    Nu am idee care va fi deznodamantul: vor fi toti declarati nevinovati, se va constata ca faptel s-au prescris, Nastase Saptecase va primi despagurbiri pentru tracasare, precum Cordunenii, dar imi este absolut imposibil sa cred ca in tara democratiaie originale, va fi condamnat cu executare vre-unul din marii corupti! Repet, au trecut 22 de ani, este imposbil ca ACUM, deodata, sa se schimbe ceva, sa meraga lucrurile bine ... poate ca intr*adevar vine sfarsitul lumii in 2012, iar judecatorii vorsa treaca pe lumea cealalta cu o constiinta curata? M-ar mira! (partea cu constiinta, vreau sa zic)
    • 0 (0 voturi)    
      astept clipa (Sâmbătă, 10 decembrie 2011, 17:24)

      ioil [anonim] i-a raspuns lui Cristian Ioan

      cand vor fi pedepsiti incorpore toti cei care au tinut timp de 22 dee ani tara si poporul ei la acest subnivel moral si economic,suferinta si deznadejde ,deteminand migratia spre alte zari !
      • 0 (0 voturi)    
        asta nu se poate! (Sâmbătă, 10 decembrie 2011, 20:36)

        Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui ioil

        In 22 de ani s-a adunat prea mult, este absolut imposibil sa fie pedepsiti "toti".
        Ar trebui mia intai ca vreme de cel putin cinci ani sa se construiasca numai si numia inchisoari, ca sa poata incapea toti acolo!
        Dar nu avem astfel de griji, sunt sigur ca Justitia, chiar daca va pronunta o condamnare, acasta va fi cu suspendare. sua, cum se zicea inainte de 1989, cu executare la locul de munca!
  • +3 (3 voturi)    
    Sofica Dumitrașcu este cea care l-a eliberat pe (Sâmbătă, 10 decembrie 2011, 9:59)

    rov [utilizator]

    Din păcate, Sofica Dumitrașcu este cea care l-a eliberat din arest pe Omar Hayssam - citeam zilele trecute.
    :((( si nu este arestata inca ???
    • +1 (1 vot)    
      pai de ce, ca a fost de buna credinta! (Sâmbătă, 10 decembrie 2011, 20:38)

      Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui rov

      Doamna judecatoare era absolut convinsa ca sarmanu om este grav bolnav, l-a pus in libertate pe motive umanitare. Ce vina are dumneaie ca Hayssam s-a facut dintr-o data bine, si a fugit cu vaporul cu berbecuti!?
      • +1 (1 vot)    
        Ce murdarie!!!! (Duminică, 11 decembrie 2011, 13:06)

        ioil [anonim] i-a raspuns lui Cristian Ioan

        Important este ca acestei judecatoare nimeni nu-i poate face nimic.Imunitatea de care se bucura prin legi nedrepte intretin coruptia la acest nivel si ne costa urat de mult pe noi toti.As propune sa fie judecate aceste dosare de catre staborul tiganesc din Romania ,care in mod sigur nu ar avea atatia corupti si nici imunitate ca sa nu raspunda pentru aceste< motive umanitare>.Ceva trebuie facut !Ce spui popor Roman?Se mai poate ?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by