Cele 5 persoane inculpate in dosarul mitei de la Vama Halmeu, condamnate la inchisoare cu executare

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 2 decembrie 2011, 16:16 Dosare Anticoruptie


Cele cinci persoane inculpate in dosarul mitei de la Vama Halmeu au fost condamnate, vineri, de Tribunalul Satu Mare, la pedepse cu inchisoare cu executare, cea mai mare pedeapsa primind-o omul de afaceri Liviu Florian, respectiv sapte ani de inchisoare, relateaza Mediafax. Sentinta poate fi insa atacata cu apel.

Tribunalul Satu Mare a pronuntat, vineri, sentinta in dosarul mitei de la Vama Halmeu, in care au fost trimise in judecata cinci persoane.

Astfel, omul de afaceri Liviu Florian, acuzat de doua infractiuni de trafic de influenta, a fost condamnat la sapte ani de inchisoare cu executare.

Fostul sef al Vamii Halmeu Nicoleta Manuela Dobrescu, acuzat de cumparare de influenta, a fost condamnat la patru ani si sase luni de inchisoare cu executare.

Omul de afaceri Ioan Savu, acuzat de doua infractiuni de complicitate la trafic de influenta, a fost condamnat la trei ani si noua luni de inchisoare cu executare.

Fostul angajat al unui magazin duty-free din Vama Halmeu Ioan Romeo Nitu, acuzat de complicitate la doua infractiuni de cumparare de influenta, a fost condamnat la patru ani si trei luni de inchisoare cu executare, iar omul de afaceri din Negresti Oas Florin Danut Feher, acuzat de complicitate la doua infractiuni de cumparare de influenta, a fost condamnat la patru ani si trei luni de inchisoare cu executare.

Totodata, instanta a dispus confiscarea sumei de 130.000 de euro de la Liviu Florian si Ioan Savu si a sumei de 300.000 de euro de la Nicoleta Dobrescu, Ioan Romeo Nitu si Florin Danut Feher.

Sentinta Tribunalului Satu Mare nu este definitiva, putand fi atacata cu apel in termen de zece zile de la pronuntare.

La pronuntarea sentintei au fost prezenti Ioan Romeo Nitu si Florin Feher care au declarat ca vor face apel.

In luna martie, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea in judecata a oamenilor de afaceri Liviu Florian, arestat pentru doua infractiuni de trafic de influenta, si Ion Savu, arestat pentru complicitate la doua infractiuni de trafic de influenta, precum si a lui Ioan Romeo Nitu, fost angajat al unui magazin duty-free din Vama Halmeu, arestat pentru complicitate la doua infractiuni de cumparare de influenta, si Florin Danut Feher, pentru complicitate la doua infractiuni de cumparare de influenta.

A fost deferita justitiei in acest caz si Nicoleta Manuela Dobrescu, fostul sef al Vamii Halmeu, pentru cumparare de influenta.

Ulterior, omul de afaceri Ion Savu a fost eliberat din arest, la sfarsitul lunii iunie, in urma unei decizii a Curtii de Apel Oradea, aceeasi instanta dispunand, in luna iulie, si eliberarea lui Romeo Nitu. In august, si Liviu Florian a fost eliberat din arest, sub control judiciar.

Potrivit rechizitoriului, in perioada septembrie 2009 - februarie 2010, inculpatul Liviu Florian ar fi pretins si primit de la Nicoleta Manuela Dobrescu, inspector vamal in cadrul Biroului Vamal Halmeu, suma de 130.000 de euro promitandu-i, in schimb, ca isi va exercita influenta asupra invinuitului Radu Traian Marginean, sef al Autoritatii Nationale Vamale (ANV) si vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), pe care il va determina s-o delege in functia de sef al Biroului Vamal Halmeu.

Liviu Florian a intervenit la Radu Traian Marginean prin intermediul invinuitului Eugeniu Petrescu.

Banii au fost primiti in mai multe transe prin intermediul inculpatilor Ion Savu si Romeo Nitu.

Procurorii au dispus disjungerea cauzei fata de fostul sef al ANV Traian Marginean si intermediarul mitei, Eugeniu Petrescu.

Vinerea trecuta, procurorul DNA si aparatorii celor cinci inculpati in dosarul mitei de la Vama Halmeu si-au sustinut pledoariile finale in fata instantei.

Procurorul Marius Iancu solicitase instantei sa ii oblige pe oamenii de afaceri clujeni Liviu Florian si Ioan Savu sa ii restituie Nicoletei Dobrescu mita de 130.000 de euro, pe care aceasta le-ar fi dat-o pentru a fi delegata in functia de sef al Biroului Vamal Halmeu.

Totodata, acuzarea ceruse pedepse privative de libertate pentru inculpatii Liviu Florian, Ion Savu, Ioan Romeo Nitu si Florin Danut Feher, respectiv aplicarea unei pedepse neprivative de libertate pentru Nicoleta Dobrescu, care a colaborat cu anchetatorii atat in acest dosar, cat si in alte cauze.

De asemenea, reprezentantul DNA declarase ca principalul vinovat in dosar este omul de afaceri Liviu Florian, el fiind cel care a initiat si a pus la cale infractiunile, cerand instantei sa ii aplice pedeapsa "catre maximum prevazut de lege".

Aparatorii inculpatilor au incercat sa convinga instanta in legatura cu nevinovatia clientilor lor, afirmand ca probatoriul acuzarii este mult prea subtire pentru gravitatea acuzatiilor formulate.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1507 vizualizari

  • +7 (7 voturi)    
    Bun asa... (Vineri, 2 decembrie 2011, 16:26)

    Surfer [utilizator]

    ... inca o decizie normala. Se inmultesc aceste sentinte date de justitia din diverse locuri din Romania, lucru care nu poate decat sa ne bucure. Pute a normalitate.
    • +5 (5 voturi)    
      Pute (Vineri, 2 decembrie 2011, 17:10)

      nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Surfer

      Si cel mai tare le pute USL-istilor. Se vede clar ca sunt in degringolada (vezi si recentele zvacniri cu suspendarea Presedintelui).
    • +3 (3 voturi)    
      Politisti locali corupti, judecati penal (Vineri, 2 decembrie 2011, 17:38)

      Romania, spre normalitate [anonim] i-a raspuns lui Surfer

      Conducerea Poliţiei Locale Slatina a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt referitor la posibile fapte de corupţie comise de doi poliţişti locali suspectaţi că au primit mită de la şoferul unui autocamion ce a încălcat normele de circulaţie rutieră în Slatina.

      Şeful Poliţiei Locale Slatina, Adrian Pop, a declarat vineri, că doi dintre angajaţii instituţiei care aveau atribuţii de control al traficului pe drumurile publice sunt cercetaţi disciplinar, dar şi de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt pentru luare de mită.

      Poliţiştii locali în cauză au fost filmaţi de camerele de supraveghere video din oraş, în timp ce au oprit în trafic pe conducătorul auto al unei maşini de mare tonaj căruia nu i-au aplicat nicio sancţiune, deşi încălcase normele de circulaţie.

      Pe înregistrarea video se observă că şoferul, care a încălcat regulile de circulaţie intrând cu autocamionul pe o arteră rutieră pe care este interzis accesul maşinilor cu tonaj mai mare de 3,5 tone, numără nişte hârtii şi lasă ca acestea să-i scape în maşina poliţiştilor locali în momentul în care dă documentele la control.

      Evenimentul s-a petrecut miercuri noaptea şi a fost observat imediat de poliţiştii locali care se aflau la dispeceratul de monitorizare a imaginilor primite pe camerele video montate în Slatina.
  • +4 (4 voturi)    
    O veste buna, se vor teme si va scadea coruptia (Vineri, 2 decembrie 2011, 16:29)

    Se fac controale mai severe [anonim]

    Pana acum exista la unii impresia ca 'n-are ce sa-ti faca' pentru niste trafic prin vami, ca 'te aranjezi'.

    Uite ca se poate lasa cu 7 ani de puscarie cu executare, ca la un viol.

    Evident, cei care sunt inraiti in incalcarea legilor si dispretul pentru semeni, aia vor continua sa fure si sa corupa, pentru ca ei trebuie definitiv eliminati din societate, legea e inca prea blanda pentru oameni care sunt distrugatori ai societatii noastre.

    Din cauza acestor mizerabili nu ne putem bucura de normalitate, asa ca nici o pedeapsa nu e prea severa pentru astfel de indivizi.

    Cei care s-au lasat temporar prinsi in astfel de afaceri, cred ca treptat vor renunta, nu merita sa risti ani de puscarie, mizerie morala, cazier, confiscari si umilirea familiei pentru cateva sute de mii de euro!
  • +4 (4 voturi)    
    Iata cum trec camioanele prin vama ! (Vineri, 2 decembrie 2011, 16:31)

    Trafic interlop maghiar prin vamile Romaniei [anonim]

    Aproape 70.000 de kilograme de azotat de amoniu de contrabanda din Ungaria, transportate cu trei tiruri printr-o firma "fantoma", au fost confiscate de politistii de investigare a fraudelor din Bihor.

    Cele trei autotrenuri, apartinand unor firme de transport din Ungaria si conduse de cetateni ungari, au fost depistate si oprite in trafic, miercuri seara, in zona Punctului de Trecere a Frontierei Salonta, potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) remis vineri.

    In urma controlului, politistii au desoperit ca tirurile transportau in total 69.300 de kilograme de azotat de amoniu, in valoare de 104.000 de lei, de la o societate comerciala cu sediul in judetul Arad, administrata de un cetatean ungar, catre o firma din Ungaria.

    Totodata, s-a mai constatat ca marfa provenea, de fapt, din Ungaria, tonele de azotat de amoniu fiind mutate din alte mijloace de transport din Ungaria in tirurile in care au fost confiscate tot in seara zilei de miercuri.

    Autoritatile bihorene au stabilit si ca societatea din Arad avea un comportament
    specific firmelor "fantoma" pentru ca nu desfasura niciun fel de activitate la sediul social declarat si nici nu avea declarat punct de lucru in municipiul Salonta, locul in care a fost mutata marfa.

    Pe langa confiscarea intregii cantitati de azotat de amoniu, politistii bihoreni au amendat societatea comerciala aradeana cu 8.000 de lei.
  • +3 (3 voturi)    
    Retea de traficanti din Covasna, destructurata (Vineri, 2 decembrie 2011, 16:32)

    Lupta impotriva evaziunii fiscale [anonim]

    Tigari, alcool si motorina in valoare de peste 860.000 de lei au fost confiscate de autoritati in Covasna si Brasov in urma unui raid care a avut loc, joi, in locuintele mai multor persoane suspectate de contrabanda cu produse din tutun si alcool.

    In urma celor 26 de perchezitii intrerpinse de politisti, in colaborare cu ofiteri ai DGIPI, ai Serviciului Judetean Anticoruptie, comisari ai Garzii Financiare, jandarmi si inspectori vamali din Covasna si Brasov, au fost confiscate aproximativ 80.000 de pachete de tigari, 1.500 litri de alcool si 700 litri de motorina, potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) remis joi.

    "Au fost identificate aproximativ 1,6 milioane de tigarete, 1.500 litri de alcool si 700 litri de motorina. Prejudiciul creat bugetului de stat a fost estimat la 860.000 de lei, reprezentand taxe vamale, accize si TVA neachitate", se mai arata in comunicat.

    Pe baza probelor gasite in casele perchezitionate, sapte persoane sunt cercetate in aceasta cauza pentru evaziune fiscala si detinere de produse accizabile in afara antrepozitului fiscal.

    Patru din cei sapte inculpati vor fi prezentati, joi, Parchetului de pe langa Tribunalul Covasna cu propunere de arestare preventiva.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by