Cand se prescriu dosarele de coruptie in care sunt judecati Monica Iacob Ridzi, Dan Voiculescu, Catalin Voicu si Decebal Traian Remes

de Attila Biro     HotNews.ro
Joi, 1 decembrie 2011, 15:18 Dosare Anticoruptie


Inalta Curte de Casatie si Justitie a publicat o lista cu 22 de dosare de coruptie pentru care au fost analizate termenele de prescriptie. Din analiza Curtii, rezulta ca judecarea dosarului in care este inculpat Dan Voiculescu ar trebui finalizata pana in 2018, altfel procesul va inceta prin prescrierea faptelor. Termenul de prescriptie pentru fostul ministru Monica Iacob Ridzi (PDL) este 2024. Catalin Voicu are termen de prescriptie 2021, iar Decebal Traian Remes 2020.
  • Dosarul Zambaccian - in care este invinuit Adrian Nastase, urmeaza sa se prescrie in aprilie 2013 iar Dosarul Matusa Tamara urmeaza sa se prescrie in iulie 2013.
  • Tot in 2013 urmeaza sa se prescrie si dosarul terenurilor MApN in care sunt invinuiti George Becali si fostul ministru al Apararii, Victor Babiuc.
Dosarul "2 Mai" - Monica Iacob Ridzi termen de prescriptie 2024

Dosarul a fost trimis in judecata in mai 2011 si au fost judecate doua termene. Cercetarea penala a fost declansata in urma anchetei publicate de Gazeta Sporturilor in 16 iunie 2009, potrivit careia festivitatile organizate de Ministerul Tineretului si Sporturilor cu ocazia Zilei Tineretului (2 Mai 2009), care au avut un buget de circa 600.000 de euro, au fost incredintate fara licitatie unor companii private.

Vezi detaliile dosarului in sectiunea dosare de coruptie


Dosarul "I.C.A." - Dan Voiculescu termen de prescriptie 2018

Dosarul a implinit 1039 de zile de la trimiterea in judecata. Dan Voiculescu si-a utilizat pozitia politica pentru a cumpara pachetul majoritar de actiuni al Institutului de Cercetari Alimentare la un pret mult mai mic decat cel real, sustin procurorii DNA, care au inceput urmarirea penala impotriva liderului Partidului Conservator in 24 septembrie 2008, pentru "folosirea de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul bani, bunuri sau alte foloase necuvenite si spalare de bani".

Vezi detaliile dosarului in sectiunea dosare de coruptie



Dosarul "Voicu" termen de prescriptie 2021

Dosarul a fost trimis in judecata in mai 2010. Senatorul PSD Catalin Voicu este acuzat ca ar fi primit sume de ordinul sutelor de mii de euro de la oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic, pentru a interveni pe langa judecatori si politisti spre a obtine decizii favorabile in dosarele in care acestia erau implicati (un litigiu dintre firma de constructii PA&CO si CNADNR, respectiv un dosar penal pentru inselaciune).

Vezi detaliile dosarului in sectiunea dosare de coruptie


Dosarul "Palinca si caltabosi" termen de prescriptie 2020

Dosarul a implinit 1203 de zile de la trimiterea in judecata. Dosarul a fost deschis prin autodenuntul unuia dintre co-inculpati (Gheorghe Ciorba). Acesta le-a dezvaluit procurorilor ca, pe 13 septembrie şi 23 septembrie 2007, i-a dat lui Decebal Traian Remes produse alimentare (carnati si palinca) in valoare de 1.500 lei si suma de 15.000 Euro, prin intermediul fostului ministru al Agriculturii, Ioan Muresan, in scopul favorizarii firmei Construct Europromt SRL Certeze, apartinand fiului omului de afaceri Gheorghe Ciorba, la castigarea a doua licitatii publice de atribuire de lucrari de amenajari funciare.

Vezi detaliile dosarului in sectiunea dosare de coruptie

Ce este prescriptia speciala

Prescriptia este termenul calculat in functie de dispozitiile legislative in care un dosar ar trebui judecat. Daca spre exemplu in cazurile prezentate mai sus nu este finalizata judecata si nu se pronunta o sentinta atunci procesele inceteaza automat.

In cazurile mentionate mai sus se aplica prescriptia speciala. Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data savarsirii faptei. De exemplu, daca fapta a fost savarsita in 2006, iar termenul de prescriptie pentru infractiune este de patru ani, prescriptia speciala intervine dupa 6 ani (4 plus 2), adica in 2012. Daca pana la aceasta data instanta nu pronunta o decizie definitiva, procesul inceteaza prin interventia asa numitei prescriptii speciale.

Citeste aici si cand se prescriu dosarele lui Adrian Nastase

Vezi mai jos lista completa cu cele 22 de dosare si termenele de prescriptie calculate de Curtea Suprema

Dosare prescriptie1







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























3924 vizualizari

  • +8 (10 voturi)    
    De asta a prins Adrian Nastase glas (Joi, 1 decembrie 2011, 15:27)

    dan [anonim]

    Pentru ca CSM si judecatorii coruptii au lungit procesul ani de zile astfel incat sa-l scape..

    e incredibil atata nesimtire si hotie din partea judecatorilor si CSM-ului..sa refuzi sa aplici legea atatia ani, dupa ce infractorul a comis faptele!!!!! Judecatorilor sunteti o RUSINE nationala!!
    • +1 (1 vot)    
      scapa cine poate.... (Joi, 1 decembrie 2011, 15:54)

      alt dan [anonim] i-a raspuns lui dan

      din pacate ii face scapati si pe ceilalti nu doar pe Nastase....
      • +1 (1 vot)    
        ICA pare a avea (Vineri, 2 decembrie 2011, 0:17)

        vlad tepes [anonim] i-a raspuns lui alt dan

        legatura cu lupta politica....ca si palinca si caltabosii
        • +1 (1 vot)    
          din pacate, da (Vineri, 2 decembrie 2011, 7:53)

          Roua [utilizator] i-a raspuns lui vlad tepes

          Subalternii danseaza dupa cum le canta tiranul. De asta se lupta pentru putere atat de tare, convingand si mortii sa voteze portocaliu.
    • +1 (1 vot)    
      Voiculescu va fi (Joi, 1 decembrie 2011, 22:00)

      danutz srl [anonim] i-a raspuns lui dan

      declarat nevinovat, dosarele sale par a fi totusi niste facaturi politice.
      • -1 (1 vot)    
        Toate dosarele sunt facaturi politice (Joi, 1 decembrie 2011, 23:27)

        Alex55 [anonim] i-a raspuns lui danutz srl

        iar hotii sunt toti niste bieti dizidenti nevinovati.
        Omul tau n-a furat pt. el ci ca sa dea la popor!
        • +1 (1 vot)    
          Voiculescu nu a fost (Vineri, 2 decembrie 2011, 1:15)

          danutz srl [anonim] i-a raspuns lui Alex55

          declarat vinovat de nicio instanta pentru niciun furt. In schimb e vinovat de a fi facut cu resurse transparente cel mai solid trust media din Romania.
    • +1 (1 vot)    
      lipsa legatura (Vineri, 2 decembrie 2011, 9:56)

      eddy [anonim] i-a raspuns lui dan

      Legatura dintre Voiculescu si coruptie este inexistenta.
  • +8 (10 voturi)    
    justitie indoielnica (Joi, 1 decembrie 2011, 15:38)

    nerro [utilizator]

    este incredibil cum in cazul unui furt simplu sau altor fapte cu un pericol social relativ scazut savarsite de oameni de rand cauza se solutioneaza in cateva luni iar in cazurile privind marea coruptie se acorda tot felul de termene, dosarele fiind tergiversate pana la implinirea termenului de prescriptie...cum explicati asta d-lor judecatori, d-le Horatiu Dumbrava?
    • +1 (1 vot)    
      justitia depinde de politica (Vineri, 2 decembrie 2011, 7:49)

      Roua [utilizator] i-a raspuns lui nerro

      Unele dosare cred ca exista pentru ca vinovatii trebuie dovediti, dar nu se vrea, iar cele mai multe reprezinta doar amenintari la adresa unora.
  • +1 (1 vot)    
    o sa vedem... (Joi, 1 decembrie 2011, 18:53)

    tutu [anonim]

    de abia astept dosarele lui basescu si...a pdl-istilor
    • +1 (1 vot)    
      ale (Joi, 1 decembrie 2011, 19:18)

      ale [anonim] i-a raspuns lui tutu

      "ale" pedelistilor. ca e mai multe


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by