Europarlamentarul Monica Macovei solicita suspendarea concursului de promovare la Curtea Suprema

de Attila Biro     HotNews.ro
Miercuri, 2 noiembrie 2011, 15:51 Dosare Anticoruptie


Monica Macovei a transmis ministrului Justitiei o scrisoarea deschisa prin care ii cere sa propuna plenului Consiliului Superior al Magistraturii suspendarea oricaror proceduri pentru promovarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Monica Macovei sustine ca promovarile la ICCJ trebuie suspendate pana la intrarea in vigoare a noilor proceduri privind promovarea judecatorilor la Curtea Suprema si pana la finalizarea controalelor inspectiei judiciare la instantele din tara.
  • La Curtea Suprema se desfasoara un concurs de promovare pe baza de interviu pentru sase locuri de judecator la Sectia Penala, sectie unde se judeca cele mai multe dosare de mare coruptie.

“In primul rand, va solicit sa propuneti Consiliului Superior al Magistraturii suspendarea oricaror proceduri pentru promovarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), declansate in aceasta perioada, pana la (a) intrarea in vigoare a prevederilor legale care stabilesc noi proceduri si criterii si (b) finalizarea controalelor Inspectiei judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Promovarea la ICCJ reprezinta un pas important pentru increderea publica in justitie, pentru cariera unui magistrat si pentru institutie, care trebuie sa indeplineasca si sa aplice standarde profesionale ridicate”, mentioneaza Monica Macovei in scrisoarea adresata ministrului Catalin Predoiu.

Vezi aici scrisoarea integrala.

Pe 31 octombrie, CSM a anuntat ca 22 de judecatori si doi procurori candideaza pentru cele sase locuri vacante la Sectia Penala a Curtii Supreme, aceasta sectie fiind instanta la care se judeca cele mai importante dosare de coruptie din Romania. Alti sase judecatori candideaza pe un singur loc de judecator la Sectia Civila a Curtii Supreme. Concursul de promovare se va desfasura pe baza unui interviu. In acest moment, Parlamentul are in dezbatere un proiect de lege care stabileste ca promovarea la Curtea Suprema ar urma sa se faca pe baza unui examen.
Europarlamentarul ii mai solicita ministrului Predoiu sa introduca in proiectul de lege privind promovarea la ICCJ un nou criteriu, mai precis analiza deciziilor judecatoresti adoptate in ultimii 10 ani de candidati.
  • Analiza deciziilor judecatoresti adoptate in ultimii 10 ani de candidatii judecatori atat de comisia de evaluare a candidatilor, cat si de opinia publica, aceste decizii urmand a fi postate pe site-ul CSM pentru a face obiectul dezbaterilor publice. Argumentarea unei decizii si decizia insasi au un rol determinant in evaluarea capacitatii si pregatirii profesionale a candidatilor; de altfel, dezbaterea publica a deciziilor judecatoresti ale candidatilor pentru postul de judecator la ICCJ este o practica in democratiile consolidate, cum ar fi SUA”, mai spune Monica Macovei in scrisoarea transmisa ministrului Justitiei.
HotNews.ro a relatat marti, 1 noiembrie, ca unul dintre cei 22 de judecatori care candideaza pentru un post de magistrat la Sectia Penala a Curtii Supreme este Marin Constantin Marino, seful sectiei I Penala a Tribunalului Bucuresti. Judecatorul Marin Constantin Marino este cel care delibereaza in dosarul Rompetrol in care este invinuit Dinu Patriciu. In acest dosar, care se judeca din 2006, doua din faptele pentru care este invinuit Patriciu s-au prescris. Vezi detaliile cazului aici






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1176 vizualizari

  • +9 (9 voturi)    
    he he (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 15:57)

    Vlad-I [utilizator]

    Deci psd-ul vrea sa strecoare judecatori cu "bune intentii", vor sa faca reteaua Voicu2, cata ticalosie poate exista in partidele socialiste.
  • +7 (7 voturi)    
    Sigur (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 16:03)

    hot news [utilizator]

    Buna initiativa. Daca s-ar pune in aplicare ar fi si mai bine.
    • +2 (2 voturi)    
      Nu pot sa o puna in aplicare (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 22:45)

      Traian [anonim] i-a raspuns lui hot news

      Daca promovarea s-ar face prin examen rezultatele ar fi cu mult mai dezastroase deca la bacalaureat.
      Judecatorii nu sunt pregatiti pentru examene.
      Abia atunci am vedea cine ne judeca, cine are pensii "de servici", cine este mai presus de lege in Romania.
      O asemenea lege se va dovedi a fi NECONSTITUTIONALA ( ca si pensiile judecatorilor )
  • +5 (5 voturi)    
    Nu o sa o auda nimeni... (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 16:10)

    Cataleya [utilizator]

    Nimeni din cei care trebuie...

    Se inghesuie toti sa mai prinda ultima tura "la liber"
    Cred ca scrisoarea d-nei Macovei mai degraba va grabi efectuarea acestor simulacre de examene, tocmai pt a scapa cat mai repede, toti cei care au platit gras pt posturile respective.

    Ce bine-ar fi sa ma insel!
    • +4 (4 voturi)    
      Judecatorii interlopi din Romania (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 17:29)

      dan [anonim] i-a raspuns lui Cataleya

      Este incredibil cum CSM aduna toate scursaturile societatii, ii numeste judecatori si-i pune stapani peste legile din Romania.

      O sa ajugem tara in care oamenii o sa-si faca singuri dreptate, judecatorilor corupti!!!
  • -7 (7 voturi)    
    Presiuni politice asupra justitiei. (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 16:27)

    vasile [anonim]

    Deci rezulta din scrisoare ca daca l-ai condamnat pe Dinu Patriciu meriti sa fii numit la ICCJ, nu l-ai condamnat, nu meriti. Asta este criteriu. Cu cat mai multe condamnari de oameni nevinovati, cu atat esti mai bun pentru ICCJ. Aceste sunt presiuni politice asupra justitiei.
    • +1 (5 voturi)    
      mai taci din gura (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 18:01)

      sucaa [utilizator] i-a raspuns lui vasile

      nu trebuie sa-l condamni pe patriciu, trebuie sa nu duci procesul pana la prescriere cum s-a intamplat in cazul lui patriciu.
      lasati-o dracului cu presiunile politice. nu va mai ascundeti mereu sub cuvintele astea.
  • +4 (4 voturi)    
    sper ..... (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 16:27)

    banateanul. [utilizator]

    sa aiba succes,doamna Macovei,ar fii cazul ca la CSM< sa avem numai magistrati cu un Cv. curat ca lacrima !
  • +4 (4 voturi)    
    Lantul trofic (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 16:34)

    Corupatorul de majore [anonim]

    coruptia are si ea un lant trofic.varful lantului il reprezinta inalta curte de coruptie si justitie.acolo se promoveaza numai oameni valabili ai coruptiei.prin corupie.nu este perfect?promovati prin coruptie ca sa scoata basma curata coruptii.pe bani multi.ca au deunde.
  • -3 (3 voturi)    
    Cine-i cucoana asta si in ce calitate da ordine? (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 19:12)

    .... [utilizator]

    Din cate stiu e doar un fost procuror comunist si aceasta calitate nu-i da nici un drept special.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by