Dosarul angajarilor ilegale in MAI

Fost sofer in MAI, ajuns sef la Financiar in Jandarmerie, scrie "ma condus" si "i-mi apartine" (rechizitoriu)

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 13 iulie 2011, 16:19 Dosare Anticoruptie


Fostul angajat al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), initial sofer al institutiei, ajuns sef al Directiei Financiare din Jandarmeria Romana la interventia lui Patrascu, avea diploma de bacalaureat falsa si facea greseli gramaticale flagrante de genul "ma condus" sau "i-mi apartine", potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), document obtinut de Mediafax, in dosarul privind angajarile ilegale in MAI.

F.C., prieten al lui Adrian Patrascu, fost director al Directiei Generale de Management Resurse Umane din cadrul MAI, a primit, in urma organizarii "asa-zisului concurs din luna octombrie 2010", functia de sef al Directiei Financiare din Jandarmerie, prevazuta pentru gradul de general, adica cea mai inalta functie financiara din cadrul institutiei, se arata in rechizitoriul procurorilor.

Atat F.C., cat si Patrascu, au recunoscut ca au o relatie de amicitie si ca s-au vazut de mai multe ori, fie la biroul lui Patrascu, fie la locuintele lor.

De altfel, seful Serviciului de Personal si Coordonarea Structurilor din cadrul MAI a spus procurorilor: "De F.C. am aflat cred ca pe holuri, la fumoar, in perioada de dinaintea sustinerii examenului de la Jandarmerie. Am vazut o persoana, de mai multe ori, intrand sau iesind de la chestorul Patrascu. Cineva, nu imi mai amintesc cine, mi-a indicat numele acestei peroane (F.C.) si mi-a spus ca este cineva care a trecut in rezerva, deoarece se folosise de diplome false. Dupa ce F.C. a fost reincadrat in structurile Ministerului Administratiei si Internelor, l-am vazut iesind de la chestorul Patrascu - din biroul acestuia - si chiar a dat mana cu mai multe persoane dintr-un grup in care ma aflam si eu".

"Cariera de ofiter lui F.C. in structurile MAI a avut la baza folosirea unei diplome false. F.C. a fost incadrat in Ministerul Administratiei si Internelor in data de 1 februarie 1995, ca personal contractual (conducator auto). In data de 22 iunie 1995 a fost chemat in randul cadrelor militare active, fiindu-i acordat gradul de plutonier, ca urmare a solicitarii sale din 15 februarie 1995. Ulterior, a depus la dosarul de personal diploma de bacalaureat potrivit careia, in anul 1996, ar fi absolvit cursurile Liceului 'Dimitrie Bolintineanu'. In anul 1999, F.C. a fost trecut in randul ofiterilor, in baza unei diplome de licenta, pe care a depus-o la dosarul de personal, din care rezulta ca a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii de Stiinte si Arte 'Gheorghe Cristea' si ca a sustinut licenta la Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu. In anul 2002, F.C. a fost trecut in rezerva cu gradul de maior, in urma demisiei sale", au retinut procurorii.

Acestia au explicat faptul ca, in 2002, Grupul de control al MAI s-a sesizat din oficiu despre faptul ca diploma de bacalaureat a lui F.C. parea falsa. El a primit rezolutie de neincepere a urmaririi penale in 2003, insa decizia a fost infirmata in 2004, cauza fiind trimisa Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 3, pentru continuarea cercetarilor. Acolo s-a stabilit ca diploma emisa pe numele F.C. este falsa, aceasta nefigurand in evidentele liceului. Totodata, a rezultat ca barbatul nu a mers la cursurile liceului seral sau la zi, nu este inscris in indexul alfabetic al liceului si nici in catalogul de examen de bacalaureat. El a declarat ca a obtinut diploma de bacalaureat de la secretarul liceului, D. I., decedat in anul 2000.

Totusi, in decembrie 2004, dosarul a primit din nou rezolutie de neincepere a urmaririi penale, desi in sedinta Biroului Senatului Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu, din data de 17 aprilie 2003, s-a decis in unanimitate anularea diplomei de licenta pe care aceasta universitate a eliberat-o in anul 2001 lui F.C..

"La vremea respectiva insa organele de urmarire penala nu au comunicat catre MAI faptul ca in urma cercetarilor efectuate s-a stabilit ca F.C. s-a folosit de acte falsificate pentru a-si dobandi gradul de ofiter. Aceasta comunicare ar fi trebuit sa aiba ca efect revocarea ordinului prin care F.C. a fost trecut in randul ofiterilor", precizeaza procurorii.

Dupa acest incident, F.C. a spus ca a fost sfatuit de prieteni sa urmeze cursurile unui liceu, astfel ca a absolvit Liceul "Grigore Cherchez", dupa care ar fi studiat la doua facultati in paralel, respectiv Facultatea de Stiinte Economice "Gheorghe Cristea" si Facultatea de Drept Biotera.

"Dreptul l-am terminat in 2009, iar stiintele economice in 2008", le-a spus F.C. procurorilor, insa acestia noteaza ca "faptul ca F.C. nu isi aminteste nici macar in ce an a absolvit aceste doua facultati ridica si in prezent semne de intrebare referitoare la modalitatea in care si-a efectuat studiile. In realitate, Facultatea de Drept a Universitatii Biotera a absolvit-o in anul 2010, iar Facultatea de Stiinte Economice, Juridice si Administrative a Universitatii 'Gheorghe Cristea' a absolvit-o in anul 2009".

De asemenea, procurorii "nu pot sa nu observe", analizand declaratia olografa a lui F.C. cu prilejul cercetarii sale de catre Corpul de Control al MAI, ca acesta nu scrie corect in limba romana.

"Exemplificam: <ma condus la poarta>, <semnatura aplicata pe fisa medicala de incadrare la rubrica semnatura candidatului i-mi apartine>, <au fost completate la policlinica MAI, in cabinetul unui medic de la interne care ma intrebat anumite date>, <am ridicat fisa medicala pe care am depuso>, <am inapoiato pentru a fii depusa la dosar dar nu i-mi aduc aminte>, <acest document a fost depus la serviciul cadre al jandarmeriei dar nu i-mi amintesc data>", arata procurorii PICCJ.

In ciuda acestor aspecte, din 2007, F.C. a incasat de la Casa de Pensii a MAI o pensie militara de invaliditate, ca urmare a acordarii unui certificat de invaliditate.

Acelasi F.C., in urma organizarii unui "concurs" in octombrie 2010 la Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane, a ajuns sa ocupe functia de sef al Directiei Financiare, prevazuta pentru gradul de general, cea mai inalta functie financiara din cadrul institutiei.

Procurorii Parchetului instantei supreme au finalizat ancheta in dosarul privind angajarile ilegale in Ministerul Administratiei si Internelor si au trimis in judecata sapte persoane, printre care Olimpiodor Antonescu, fost sef al Jandarmeriei Romane, si Nicolaie Rugina, fostul sau prim-adjunct.

Dosarul a fost inaintat, pentru judecata, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, primul termen fiind stabilit pentru 25 octombrie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























3086 vizualizari

  • +7 (7 voturi)    
    Cei cu educatie nu au curaj, (Miercuri, 13 iulie 2011, 13:35)

    Constantin [anonim]

    nu au tupeu, sa iasa in fata si sa se bata pentru posturile de conducere? Ei nu au cunostinte, relatii in societate care sa-i ajute? Trebuie sa ne zbatem cat mai multi pentru posturile astea de conducere de la stat ca deja au inceput sa ne manance cainii ...cel putin aici in Bucuresti.
    • +4 (4 voturi)    
      Unde apar posturile libere ? (Miercuri, 13 iulie 2011, 14:34)

      HP [utilizator] i-a raspuns lui Constantin

      Eu n-am auzit niciodata de datele concursurilor. Cand, unde, in ce fel ?

      In plus, sunt sigur ca se intra pe pile, mai mare mancatorie ca la Stat, nu exista !
  • +6 (6 voturi)    
    Vai de capul lor. (Miercuri, 13 iulie 2011, 13:54)

    HP [utilizator]

    Insa pun pariu ca 3 sferturi din politicieni fac aceleasi greseli gramaticale.

    Cu sau fara liceu, pentru ca dupa cum se poate observa, capacitatea de a scrie corect nu este incompatibila cu absolvirea liceului sau chiar a facultatii.

    Propun un examen general de gramatica primara pentru toti parlamentarii, in urma caruia sa fie demisi cei care gresesc chiar si o singura data.

    Am ajuns de rasul lumii, ne conduc soferii si bisnitarii de conserve.
  • +1 (3 voturi)    
    si comunistii au fost la fel (Miercuri, 13 iulie 2011, 14:16)

    nene [anonim]

    da aia macar aveau o strategie de tara, de la presedinte pana la sefu' de cooperativa. dar vorba aia "cine se aseamana se aduna" politicienii analfabeti si-au tocmit slugi asemenea lor in toate functiile
  • +3 (3 voturi)    
    Armata de analfabeti (Miercuri, 13 iulie 2011, 14:25)

    titi [anonim]

    Un analfabet pus sef peste o armata de analfabeti. Daca sefii sunt asa, ce pretentie mai aveti de la curcanul care va opreste pe strada ca nu ai centura de siguranta...?
  • +5 (5 voturi)    
    niste analfabeti (Miercuri, 13 iulie 2011, 16:37)

    jandarm [anonim]

    Decat sa fi dat interviul sau testul grila pentru evaluare,mai bine ii punea sa scrie dupa dictare pe politisti si pe jandarmi si sunt sigur ca examinatorii ar fi avut parte de o surpriza uriasa constatand ca un procent important din aceste cadre nu cunosc limba romana nici macar la nivel de scoala generala.
  • +3 (3 voturi)    
    Multi (Miercuri, 13 iulie 2011, 16:53)

    vasi [anonim]

    Sunt multe cazuri de genul acesta, sa nu creada cineva ca este singular. E plin la stat de indivizi fara pregatire, iar soferii din toate institutiile militare au ajuns mari sefi. Cine are curiozitatea sa sape mai adanc va descoperi niste lucruri extraordinare
  • +4 (4 voturi)    
    Stire e daca un om musca un caine, nu invers. (Miercuri, 13 iulie 2011, 17:08)

    Rebus [anonim]

    Cazurile de falsificare a actelor de studii sunt destul de rare. Tupeul de a râvni direct la o asemenea funcţie, ştiind, totusi, că nu ai decât 8 clase, e unic. Agramaţii cu diplomă de licenţă se întânesc la orice pas. În mediul privat, gunoaiele astea nu erau acceptate nici măcar până la sfârşitul interviului. La stat e posibil, pentru că legea nu cere competenţă, e de ajuns sa ai o diplomă. Cunosc personal un caz în care un ofiţer (de poliţie, nu de presă), absolvent a doua facultăţi particulare, din care una de stiinţe juridice, într-o situaţie reală nu a fost în stare să scrie un proces-verbal de constatare. A chemat un agent de la sediu. Asta se întâmpla acum 4-5 ani. Sunt sigur că nici acum nu ştie. N-ar fi avut când să înveţe, ocupat fiind cu tot felul de masterate si doctorate la Chisinau.
  • +3 (3 voturi)    
    din pacate (Miercuri, 13 iulie 2011, 17:29)

    MirceaA [utilizator]

    din pacate, 90% din tineri asa scriu. Uitati-va pe facebook.
    • -1 (1 vot)    
      sunt printre noi (Miercuri, 13 iulie 2011, 18:15)

      jorj [anonim] i-a raspuns lui MirceaA

      nu e nevoie sa se uite atat de departe..e de-ajuns cateva articole de aici ( ultimul http://www.hotnews.ro/stiri-esential-9390854-jacques-attali-influent-intelectual-francez-abisala-criza-financiara-din-sua-nu-rezolva-decat-prin-aparitia-unei-amenintari-militare-putea-unirea-impotriva-rusiei-salveze-euro.htm ) + unii respondenti din forum. ma intreb daca vrei sa lucrezi la hotnews, ti se cere vreo diploma sau e angajat doar ala care cere mai putin.
  • 0 (0 voturi)    
    de ce il ascundeti ???? (Miercuri, 13 iulie 2011, 17:53)

    adrian [anonim]

    Cine e acest F.C.??? , ne spuneti si noua ????
  • 0 (0 voturi)    
    si Oprea cum a ajuns general??!! (Miercuri, 13 iulie 2011, 18:24)

    costica [anonim]

    crezi ca stie sa scrie mai corect ca asta ?! da' de unde.... la fel de analfabet.... nici Ministrul Funeriu nu stie sa scrie corect in limba romana.... la exprimari bate recordul de erori !!! La gramatica, depaseste orice limita de toleranta.... si e Ministrul Educatiei, adica al acelei institutii a statului roman care-i invata pe romani sa scrie corect, sa vorbeasca corect, sa invete gramatica limbii romane.... si ce daca ??!!!
    Si noi ne mai intrebam de absorbtia miliardelor de la fondurile europene!! Pai, cine stie cate prietenii d-astea sunt si p-acolo, sefi si prietenii lor, toti la limita superioara a incompetentei !!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by