Curtea Suprema a decis sa restituie procurorilor dosarul terenurilor MapN in care sunt invinuiti George Becali si fostul ministru Victor Babiuc. Decizie atacabila cu recurs

de Attila Biro     HotNews.ro
Vineri, 17 iunie 2011, 15:07 Dosare Anticoruptie


Completul nr. 9 al Sectiei Penale din cadrul Curtii Supreme a decis, joi 16 iunie, ca dosarul terenurilor MapN in care europarlamentarul George Becali si fostul ministru al Apararii, Victor Babiuc sunt invinuiti de abuz in serviciu, sa fie restituit Directiei Nationale Anticoruptie. Instanta a admis cererea lui Victor Babiuc privind “nelegalitatea sesizarii Presedintelui Romaniei in vederea exercitarii dreptului de a cere urmarirea penala a unui ministru”. Decizia nu este difinitiva, poate fi atacata cu recurs judecat tot de Curtea Suprema, dar de un alt complet format din cinci judecatori.

Dosarul in care Gigi Becali si Victor Babiuc sunt acuzati de abuz in serviciu si complicitate la abuz in serviciu privind doua schimburi de terenuri dintre Ministerul Apararii Nationale (MApN) si europarlamentarul roman a fost trimis catre judecata in data de 3 noiembrie 2010. Dupa sase termene de judecata Curtea Suprema a decis sa restituie dosarul procurorilor DNA pentru ca nu ar fi sesizata in mod legal Presedentia in momentul in care au cerut urmarirea penala a fostului ministru Victor Babiuc.

“Cu opinie majoritara: Admite cererea formulata de inculpatul Babiuc Victor, insusita si de coinculpaţii Cioflina Dumitru, Babiuc Ioana-Cristina-Anca si Becali George. in baza art.332 alin.2 c.p.p. dispune restituirea cauzei la procuror pentru nelegala sesizare a Presedintelui Romaniei in vederea exercitarii dreptului de a cere urmarirea penala a unui ministru, in conf. cu disp. Legii nr.115/1999”, se arata in dispozitivul deciziei Curtii Supreme postat pe site-ul instantei. Motivele detaliate pentru care dosarul a fost restituit procurorilor nu sunt inca publice deoarece decizie urmeaza sa fie motivata in perioada urmatoare.

Hotararea nu este definitiva putand fi atacata cu recurs de catre DNA. Potrivit procedurilor recursul este judecat de completul de cinci magistrati ai Curtii Supreme. Numai dupa ce acest complet se pronunta decizia devine definitiva.

In martie 2011 Curtea Suprema a respins o alta cerere de restituire a dosarului la DNA formulata de avocatii inculpatilor. La acea data, avocatii au contestat rechizitoriul, dar Curtea Suprema a constatat “regularitatea rechizitoriului ca act de sesizare” si a respins cererea.

Restituirea dosarului catre DNA inseamna ca procurorii trebuie sa refaca rechizitoriul si sa indrepte greselile sesizate de Curtea Suprema. In acest caz este vorba de o solicitare a DNA trimisa Presedintiei, care apoi a transmis-o Ministerului Justitiei prin care se solicita aprobarea pentru inceperea urmarii penale pentru Victor Babiuc. DNA a avut nevoie de acesta solicitare deoarece Victor Babiuc a detinut calitatea de ministru al Apararii fiind aplicabila legea raspunderii ministeriale.

“Avand in vedere ca inculpatul Babiuc Victor a indeplinit funcţia de ministru al Ministerului Apararii Naţionale, in data de 16 ianuarie 2008, urmare a solicitarii Direcţiei Naţionale Anticorupţie din data de 19 septembrie 2007, in temeiul art. 109 alin 2 din Constituţia Romaniei si a prevederilor art. 12 si art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, republicata, Presedintele Romaniei a adresat ministrului interimar al justiţiei cererea privind declansarea procedurilor legale pentru urmarirea penala a domnului Babiuc Victor. Cererea a fost transmisa Direcţiei Naţionale Anticorupţie la data de 22.01.2008.”, se arata in comunicatul DNA din 2010.

Citeste si
Istoricul cazului. In noiembriei 2010 procurorii DNA i-au trimis in judecata pe George Becali, Victor Babiuc, Dumitru Cioflina si Ioana Cristina Anca Babiuc fiind acuzati de mai multe infractiuni de abuz in serviciu si complicitate la abuz. De ce sunt acuzati cei patru:
  • Dumitru Cioflina - fost secretar de stat in Ministerul Apararii Nationale (M.Ap.N) si fost sef al Marelui Stat Major General, este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata
  • Victor Babiuc - fost ministru al Ministerului Apararii Nationale in perioada decembrie 1997 - 2000, acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata, si luare de mita
  • Ioana Cristina Anca Babiuc, acuzata de infractiunea de complicitate la luare de mita
  • George Becali, acuzat de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata
  • Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada 1996 - 1999, in calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publica a statului din zona Voluntari (fosta Ferma Rosia), M.Ap.N. a efectuat doua schimburi de terenuri cu Gigi Becali, suprafata totala cedata acestuia in urma celor doua schimburi fiind de 28,89 ha teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinta prejudicierea statului roman cu suma totala de 892.758 dolari.
Dumitru Cioflina si Victor Babiuc, uzand de prerogativele functiilor de conducere pe care le detineau in cadrul acestui minister, au aprobat schimburile de terenuri dintre M.Ap.N. si Gigi Becali cu incalcarea dispozitiilor legale ce reglementeaza proprietatea publica si circulatia juridica a terenurilor, in defavoarea statului, sustin procurorii.
  • In plus, Cioflina si Babiuc au facut demersuri pentru grabirea finalizarii schimbului, in conditiile in care institutii ale statului si functionari din cadrul M.Ap.N. implicati atrageau atentia cu privire la diferenta de valoare dintre terenurile ce fac obiectul schimbului si lipsa utilitatii terenului de la Stefanestii de Jos pentru M.Ap.N, potrivit sursei citate. "Pentru a da o aparenta de legitimitate acestor schimburi, cei doi inculpati au inclus in Planul de aparare al tarii pentru perioada 1997-2000 construirea unui punct de comanda nou la Stefanestii de Jos". Citeste mai multe despre acuzatiile procurorilor.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1507 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 iunie 2011, 17:22)

    [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
    Nicio masa fara peste,nicio zi fara GIGI (Vineri, 17 iunie 2011, 20:20)

    Nea Cash Keta [anonim]

    Deci, capul de afis in orice se intampla in Romania este si ramane Gigi. Nu conteaza ca Babiuc, caz unic in istoria Romaniei, a fost consecutiv de trei ori ministru in ministere de forta, interne , justitie si apararii, ca in dosar sunt nu stiu cati generali cu functii uriase in armata( sef M.ST.M, secretar de stat, sef directie achizitii, inzestrare, economic, logistica) , ca hotararea a trecut prin CSAT,in capul mesei fiind insusi presedintele tarii, E. Consantinescu, toti semnand ca totul e OK. Dosaul a fost, este si va fi denumit, dupa cel mai brav personaj, BECALI !Brava ziaristi, brava natiune, avem si noi imporantii nostri !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by